Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Fed: Návrat k normálu potrvá mnoho let. Víme, jak všechno proběhne

16. 12. 2015
20 komentářů

Přihlášení do diskuze

Nejoblíbenější příspěvek

Návrat k předkrizovému normálu nenastane např. proto, že se na předkrizovou úroveň nedostane poměr dluhu k HDP.

V sedmdesátých letech se odehrály MEGA kotrmelce - opuštění zlatého standardu (důsledek dluhového financování vietnamské války) a ropná krize.

Od osmdesátých let platí jednoduché pravidlo:
- když přijde krize, tak se snižují sazby
- když krize odezní, tak se zvýší - ovšem zdaleka ne na původní úroveň (a tak jsme po schodech sestoupili až do sklepa)

Graf: https://research.stlouisfed.org/fred2/graph/fredgraph.png?g=2VD6

Takže je otázka, zda již příští (za rok či dva?) krize, nebo až ta přespříští, vyvolá nutnost srazit sazby hluboko a trvale pod nulu - se všemi důsledky, které to bude mít.
A jaké to budou?
- Nikdo nebude chtít mít peníze v bance, když mu tam budou ubývat
- Řešit se to bude buď "investicemi" do čehokoli, co má šanci peníze ochránít (tzn. vznik nerovnováh a bublin - a prohloubení příští krize), nebo výběrem hotovosti
- Masivní výběry hotovosti se stát pokusí znepříjemnit - buď úplným zrušením hotovosti, nebo daní/poplatkem za výběr hotovosti, který bude vyšší, než ten záporný úrok
- Důsledkem ale bude odklon od monopolní oficiální měny, rozšíření jejích alternativ

Každopádně ten vývoj od roku 1980 do dneška tím či oním způsobem skončí, protože naráží na své limity a klasické řešení (zvýšení sazeb po krizi na předkrizovou úroveň) díky zadlužení státu, firem i domácností nepřichází v úvahu.

A nejde samozřejmě jen o USA, stačí se podívat na Japonsko, Španělsko, Itálii, Francii či Řecko.

Nahlásit
-
17
+

Nejméně oblíbený příspěvek

Návrat k normálu? Co je normál? Úroková sazba 3% p.a.? K takovému "normálu" se "může" FED vrátit okamžitě. Problém je, že tím zničí reálnou ekonomiku i kapitálový trh, jak trefně v diskuzi podotkl pan Zavacký. A proč by měl FED k takovému "cíli" směřovat pomalu? Škodlivost toho "normálu" bude obdobná, pokud nedojde k výraznému růstu HDP, který bude korespondovat s navyšováním úrokové sazby. Problém je, že zvyšováním úrokových sazeb růst ekonomiky jaksi nevyvoláte.

Není tedy žádoucí navracet se k jakémusi "normálu". Je třeba nově definovat normál. A tím může být nově např. stabilní cenový pokles a záporné úrokové sazby (samozřejmě doprovázené zrušením hotovosti).

Nahlásit
-
-10
+

Diskuze

Když se se zákazníkem dohodnete, že si Vaše zboží nebo služby koupí svobodně a o své vůli za zlato nebo dubové listí, tak ta transakce bude samozřejmě legální. Stát jen zakazuje takovou platbu požadovat po zákaznících a omezovat tak jejich svobodu platit zákonnou měnou.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-1
+

Proboha když přeci řeknu, že svou práci či svůj produkt, své služby, jsem ochotný prodávat pouze za zlato, stříbro či bitcoin, tak je to snad přeci v pořádku, ne?
Nikdo přeci nemá NÁROK, abych pekl a prodával housky zrovna za koruny. Stejně jako přeci nikdo nemá nárok mne nutit je prodávat za dubové listí, ne? Je (mělo by) být mou volbou, za co vyměním mou práci, mé ojeté auto, mnou upečený rohlík, mnou pronajímaný byt. Pokud budu za tyto své produkty požadovat něco, co ostatní nemají či dát nechtějí, tak prostě kupce nenajdu - můj problém!

Ale stát mi tuto svobodu upírá (např. se se zaměstnavatelem dohodnout na mzdě v BTC, nebo své výrobky prodávat za stříbrňáky). A upírá mi ji zcela neopodstatněně a nelegitimně, porušuje tím má práva a pošlapává mou svobodu.

A to nemluvím o další šikaně a omezování měnové konkurence - DPH na stříbrných mincích, daně z výnosu na všech drahých kovech, útoku zakuklenců FBI na e-gold, atd...

Stát si prostě po dobrém říct nedá a naděje tak spočívá v tom, že bude čím dál více obcházen. Že všechny služby budou nabízeny ve stylu Uber a Airbnb, ovšem v decentralizovaných a nevypnutelných kryptovaných cloudech. A hrazeny v bitcoinech. Nakonec na webu už existuje mnoho inzertních serverů nabízejících práci pro profese typu webdesignér, programátor, atd... placených v bitcoinech. Ale zatím se dá vyžít i bez bitcoinu - když Uber pošle peníze svému "taxikáři" na PayPal, Andrej se to také nedozví.
Nezbývá tedy než čekat a doufat, že rychlost technologického rozvoje státní moloch nezvládne pobrat a zhyne.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

Ale když si svobodně dva subjekty dohodnou platbu např. v eurech, tak je Česká policie přece nezatkne :-) Stejně tak zákony nikomu nebrání, aby se svobodně dohodli na tom, že dojde k platbě za zboží nebo službu zlatem nebo bitcoinem. Zakázáno je pouze nutit někoho jiného k tomu, aby přijímal jinou měnu, nebo aby někdo platil jinou, než zákonnou měnou. Zákon pouze zakazuje, abyste např. Vy nutil ostatní, aby Vám platili zlatem. Svobodná smluvní dohoda dvou stran je ale v daném ohledu zcela neomezená. Vaše srovnávání současného peněžního systému s bolševismem nebo nacismem je jen zcela hysterickým a nepřiléhavým přeháněním.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-2
+

A nechcete to nechat na lidech?
Je rozdíl mezi tím, když se přirozeně ustálí nejčastěji používané měrné jednotky a mezi tím, když budete zavírat lidi za to, že si do smlouvy dva subjekty po vzájemné dohodě uvedou údaje v alternativní jednotce, ne?
Je to rozdíl mezi svobodomyslným přístupem a přístupem bolševicko-nacistickým.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

Srovnávat konkurenci v oblasti potravin a peněžních systému je čirá demagogie. To je jako srovnávat zavedení konkurence na trhu jablek se zavedením konkurence váhových jednotek, v nichž se na trhu jablek bude udávat jejich váha. Konkurence na trhu jablek má zřejmá smysl. Konkurence váhových jednotek je zřejmý nesmysl.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-2
+

Vaše názory, to je fakt maso.
Možná by se měla zrušit konkurence i v produkci potravin, protože ty jsou také velmi důležité....
Podle mne jste v podstatě násilník a zločinec. Protože schvalujete násilí na lidech, kteří nabízejí (NE VNUCUJÍ) alternativy typu bitcoin či e-gold. Osobujete si právo zakazovat jejich zákazníkům na tuto nabídku přistoupit. Nijak se nelišíte od bolševika padesátých let.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

Nič netreba zavádzať. V tejto zásadnej oblasti prevláda anarchia a chaos ako súčasť nášho nevedomia. Skúste sa opýtať našich potomkov o stovky a tisícky rokov.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Konkurenci peněžních systému by mohl zavést jedině blázen, který netuší s jak zásadní ekonomickou infrastrukturou by si zahrával. Anarchie a chaos nemůže být zaváděn do tak zásadní oblasti.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-4
+

Kdybyste nebyl (a vaši souvěrci) srab, tak necháte ten váš fiat vystavit konkurenci (např. e-goldu).

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

FED ani nemusí nic tušit. On má v podstatě jistotu, že když zvedne sazby, tak vyvolá krizi. Možnost pomáhat ekonomice snižováním úrokových sazeb je definitivně pryč. Tedy jedině pokud by došlo k posílení poptávky, které by následně vyvolalo růst a inflaci. Pak by bylo možné v rámci takového vývoje i zvedat úrokové sazby na "normální" úroveň. K tomuto se ale nikdo nijak nemá. Všichni naopak hystericky vyzývají ke spoření, což současnou krizi zákonitě pouze prohloubí.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-1
+

Čo bolo, to bolo, terazky je FIAT měna, a ta se rodí současně s dluhem. :-)
Peníze bez omezení směnitelné za zlato v předem daném fixním kurzu jsou dávná minulost. Díky Bohu.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-3
+

"Peníze ... se rodí společně s dluhem...".
---
A keď neexistovali bankovky, čo boli peniaze a s čím sa rodili ??

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Tak strašně zmatlané vysvětlení toho, co jsou peníze jsem ještě nečetl. A to jsem toho četl o penězích opravdu hodně. Největší perla je následující citace z náhledu na peníze ze strany rakouské školy:

"Peněžní substituty jsou poukázkami na peníze (v užším smyslu), ale ty už nejsou poukázkami na nic. Peníze nepředstavují žádný dluh, peníze nejsou jakousi poukázkou na něčí produkci. Není to tak, že když někdo pracuje v továrně a vydělá si peníze, tak mu společnost „dluží“ jídlo, oblečení, ubytování atd. Ne, výměnou za svou práci onen člověk dostal peníze a tím to končí, veškeré dluhy jsou smazány. On samozřejmě ty peníze přijímá s vidinou, že je bude moct vyměnit za jídlo a ubytování, jinak by je nepřijal. Ale to je jen jeho očekávání. Situace se může změnit a peníze ztratit svou hodnotu a v takovém případě má smůlu, nikdo mu nic nedluží."

Peníze jsou samozřejmě s dluhem spjaty, a to doslova pupeční šňůrou, protože se rodí společně s dluhem. Každou korunu, kterou někdo má, někdo jiný dluží.

Představa bezhotovostních peněz jako poukázek na skutečné peníze v podobě bankovek je taky postavená na hlavu. Je to přesně naopak. Skutečné peníze jsou v bezhotovostní formě zapsány na účtech bank. Bankovky jsou pouhou poukázkou na tyto skutečné peníze, které se nachází v bilancích bank. Vložením bankovky do banky teprve získáte skutečné peníze, které se připíší na Váš bankovní účet. Každá bankovka je potvrzením vlastnictví bezhotovostních peněz, jež jsou uloženy v centrální bance, a to pouze na dobu dokud se bankovka nedostane zpět do centrální banky, která ji emitovala. Bankovky jsou v podstatě jen jakýmsi "nepovinným" doplňkem peněžního systému.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-4
+

Jan,
predsa len niečo vieme. Je to vývoj rozpadávajúcej sa meny. Je to proces principiálne rovný zrýchľujúcej inflácii, superinflácii a napokon hyperinflácii. (FED nakonec nebude môcť ostať len pri úrokoch, ale prejde nutne aj na ďalšie QE. Teraz ale riešime hypotetický problém čisto úrokovej manipulácie.) Na celom tomto procese je najdôležitejším dôsledkom úpadok. V nejakej chvíli musí dôjsť nevyhnutne k narúšaniu a rozbíjaniu ekonomických vzťahov do takej miery, že tvorba bude nižšia ako straty. Čiastkové javy a udalosti nie sú dôležité. Princípom je to, že mena (celosvetový kôš mien) stratí svoje poslanie, alebo dokonca ho stráca postupnou akceleráciou a keďže nemá konkurenčnú náhradu, devastuje komplet celé prostredie. To sa nedá zmeniť inak ako mimoriadnymi a neriadenými udalosťami.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
2
+

Problém je, že tím "normálem" (resp. ekonomicky únosnou úrokovou mírou) je čím dál nižší procento.

FED opatrně zvyšuje proto, že tuší, že dříve či později přijde další krize a bude muset např. o 3% snižovat. A pokud tou dobou bude na 0.5 či 1%, bude mít problém, protože ten nový "normál" nebude žádný normál, ale poměrně abnormální situace, kdy úroky budou muset být např. -2% po dobu několika let (a při další krizi třeba -5%).
Dlouhodobý a výrazný záporný úrok je novinka, kterou ještě nikdo nevyzkoušel a tak nikdo neví, co způsobí. Masivní výběry hotovosti, tedy run na banky? Pokus hotovost zakázat? A k čemu by to vedlo? Ví to někdo? Jelen ani Smolíček to nevědí a tak se bojí.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
5
+

Návrat k normálu? Co je normál? Úroková sazba 3% p.a.? K takovému "normálu" se "může" FED vrátit okamžitě. Problém je, že tím zničí reálnou ekonomiku i kapitálový trh, jak trefně v diskuzi podotkl pan Zavacký. A proč by měl FED k takovému "cíli" směřovat pomalu? Škodlivost toho "normálu" bude obdobná, pokud nedojde k výraznému růstu HDP, který bude korespondovat s navyšováním úrokové sazby. Problém je, že zvyšováním úrokových sazeb růst ekonomiky jaksi nevyvoláte.

Není tedy žádoucí navracet se k jakémusi "normálu". Je třeba nově definovat normál. A tím může být nově např. stabilní cenový pokles a záporné úrokové sazby (samozřejmě doprovázené zrušením hotovosti).

Nahlásit

-
-10
+

Chcem požiadať priateľa, ktorý mi dal "mínusko", aby popísal mechanizmy, ako sa vráti ekonomika a finančný systém USA do normálu. Ja som napísal svoj stručný popis - iný mechanizmus ako kríza neexistuje. L.Kovanda popísal svoj - verí, že za cca desať rokov sa to dá dokázať. Zaujíma ma ďalší názor.
Vopred ďakujem.

Nahlásit

-
1
+

Teda pán kolega, veľmi ste ma sklamali. Takto bohorovne riadiť svet neplánujú hádam ani guvernéri FEDu. Keby to aj malo fungovať podľa Vašich ilúzií (hypoteticky môže), tak ignorujete dopad na dlhopisový a akciový trh. Zmeny sadzieb a zotrvávanie na nich (prípadne ich ďalšie zvyšovanie) tieto trhy rozvrátia. Okrem toho, zvýšenie úročenia medzibankových operácií bude postupne znižovať aj povinné rezervy. Ak ich FED bude musieť zrušiť, proces bude pokračovať na zvyšné(doplnkové) rezervy. Najväčšou ignoráciou je ale ignorácia stavu a vývoja primárneho zdroja, na ktorý sa tieto kúzla spoliehajú - reálnu ekonomiku. Hlavne ona povie, dokedy sa dá takto kúzliť. Aj keby sme ignorovali vplyv rastu úrokovej sadzby na reálnu ekonomiku (hypotéky,študentské pôžičky, investičné úvery, spotrebné úvery atď.), jej výkon nemôže rásť tak, aby dokázala dostatočne investovať a súčasne splácať istinu, ktorá doteraz vznikla. Plány FEDu sú určené federálnym zákonom (cenová "stabilita" a zamestnanosť) a objektívnym zákonom (reálne možnosti). Všetko ostatné je v tejto fáze už len rétorika. Nemá význam súťažiť s FEDom v rétorike. Význam má jedine jeho objektívne nevyhnutné zlyhanie.

Nahlásit

-
1
+

http://www.mises.cz/literatura/anatomie-fedu-65.aspx

Nahlásit

-
2
+

Návrat k předkrizovému normálu nenastane např. proto, že se na předkrizovou úroveň nedostane poměr dluhu k HDP.

V sedmdesátých letech se odehrály MEGA kotrmelce - opuštění zlatého standardu (důsledek dluhového financování vietnamské války) a ropná krize.

Od osmdesátých let platí jednoduché pravidlo:
- když přijde krize, tak se snižují sazby
- když krize odezní, tak se zvýší - ovšem zdaleka ne na původní úroveň (a tak jsme po schodech sestoupili až do sklepa)

Graf: https://research.stlouisfed.org/fred2/graph/fredgraph.png?g=2VD6

Takže je otázka, zda již příští (za rok či dva?) krize, nebo až ta přespříští, vyvolá nutnost srazit sazby hluboko a trvale pod nulu - se všemi důsledky, které to bude mít.
A jaké to budou?
- Nikdo nebude chtít mít peníze v bance, když mu tam budou ubývat
- Řešit se to bude buď "investicemi" do čehokoli, co má šanci peníze ochránít (tzn. vznik nerovnováh a bublin - a prohloubení příští krize), nebo výběrem hotovosti
- Masivní výběry hotovosti se stát pokusí znepříjemnit - buď úplným zrušením hotovosti, nebo daní/poplatkem za výběr hotovosti, který bude vyšší, než ten záporný úrok
- Důsledkem ale bude odklon od monopolní oficiální měny, rozšíření jejích alternativ

Každopádně ten vývoj od roku 1980 do dneška tím či oním způsobem skončí, protože naráží na své limity a klasické řešení (zvýšení sazeb po krizi na předkrizovou úroveň) díky zadlužení státu, firem i domácností nepřichází v úvahu.

A nejde samozřejmě jen o USA, stačí se podívat na Japonsko, Španělsko, Itálii, Francii či Řecko.

Nahlásit

-
17
+