Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Premiérův tanec mezi vejci

23. 11. 2015
19 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

"Všichni předvídali, jak mu půjde Zeman po krku, přitom kromě těžko regulovaných excesů má prezident na skutečnou výkonnou politiku jen minimální vliv a kvůli stále silnější ostrakizaci se posouvá do stále extrémnějších pozic."

http://www.novinky.cz/domaci/387461-zeman-osocil-premiera-sobotku-ze-ohrozuje-bezpecnost-zeme.html

A trvalo to tři dny a už mu po krku jde (a má bohužel opět pravdu). Co se týče dlouholeté krize EU, tak tam je zbabělec Sobotka v konečném důsledku skutečně nebezpečný, protože je schopen svým loutkovodičům odkývat sebevětší kravinu (např. to, co opět předvádí fatálně zešílevší Anděla). Srovnejme jej například s novou politickou reprezentací Polska, ke které je sice možné mít z pravicových pozic nemálo výhrad, ale která dala jasně najevo, že si nesmysly diktovat nenechá.

Nahlásit

-
0
+

Někdy mi FINmag přijde jako když má družbu s Deníkem Referendum. Naštěstí tyto a články různých kašpárků korigují čtenáři v komentářích kde je svět ještě v pořádku.

Nahlásit

-
0
+

https://twitter.com/MichaelRomancov/status/668845212790296576

Když o sobě někdo se v roce 1988 rozhodl studovat učitelství komunistický propagandy pro děti (občanská nauka pro ZŠ a SŠ) ironicky napíše, že je sebranka...

Jinak, děkuju, Simkaničovi za citaci.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Že se s těmi zdejšími lokaji a plebejci zahazujete, pane Simkanič. Vy máte na víc.

Nahlásit

-
0
+

Ještě zábavnější bylo pompézní přijetí čínského prezidenta v kolébce demokracie - Velké Británii. Určitě se ve zlaceném kočáře s Alžbětou bavili o Tibetu. Ticho bylo ohlušující.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ad "problémy vysedět" či obecněji trpělivý bezkonfliktní přístup - ono to funguje dobře, pokud je vše v pohodě, tedy ekonomika je stabilní či lépe roste, nikde není žádný konflikt atd. Takto funguje řada politiků (nejen) v EU, nejvýraznější příklad je právě Merkelová. Ani bych neřekl, že to nutně musí vždy vést k zhoršování situace ve společnosti - někdy ano, ale jindy naopak může podobný neuspěchaný přístup i některým neuváženým změnám předejít. Tohle bych nezobecňoval.

Problém je ale v tom, že valná většina politiků tohoto typu je absolutně neschopná dobře fungovat i v momentu, kdy nastane opravdu vážný problém a místo "uklidňovače" to chce alespoň na nějký čas "vůdce". Merkelová už na to dost doplatila (i když bych jí ještě neodepisoval), na Sobotku zřejmě podobný moment v dohledné době čeká. Pak se teprve uvidí, osobně moc velký optimista nejsem a v jeho schopnosti v tomto směru nevěřím.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Víte co je na tomhle zábavné?
Vážený pan premier včera odletěl do Číny s poměrně velkou delegací vyjednávat byznys.
Maně vzpomínám, jak podobné aktivity Zemana rozpalovaly Simkaniče a spol. doruda. Známe přece ty mantry o lických právech. Ale co, ti "naši" můžou cokoli, ti "druzí" nesmějí nic.
Simkanič je prostě ideologickej křiváček.

Nahlásit

-
0
+

1) to máte špatně. Zemana odmítá 32,8% dotázaných :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

No jistě. Pokrokoví soudruzi si opět pletou realitu a svá vlhká přání.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

S první částí článku by se dalo celkem souhlasit, i když příčinu vidím jinde. Bohuslav Sobotka není podle mého žádný technolog moci, ale prostě zbabělec, který nemá na nic vlastní názor a tak nemá čím voliče nadzvednout (a takový byt koupený z poslaneckých náhrad byl rychle zapomenut). Takže bych jeho působení rozhodně neviděl jako systematické zdolávání překážek, ale spíše beznázorové plynutí s určitým proudem. Opačný postup předvádí třeba Miroslav Kalousek, který má "ostrý" názor téměř na všechno (a který je v politice od roku 1984 a ve vrcholných funkcích řekněme podobě dlouho jako Sobotka). Jinými slovy, postup Sobotky stran dlouhodobého přežití ve vrcholné politice není evidentně jediný možný.

Co se týče toho, kdo je ve vládě faktickým premiérem, viděl to minimálně na remízu. A ano, Sobotka je úplně stejně teflonový jako Špidla (jeho jediný názor byl "Zdroje jsou", za což byl vykopnut výš) nebo Merkel (ta měla také jednou v životě názor - "Celá Afrika do Němec" - a od té doby se pod ní po zásluze houpe židle).

"Ostrakizovaný Zeman se posouvá do stále většího extrému a hranici absolutní nepřijatelnosti překročil 17. listopadu po boku největších extrémistů.Ostrakizovaný Zeman se posouvá do stále většího extrému a hranici absolutní nepřijatelnosti překročil 17. listopadu po boku největších extrémistů."

Tady předvádíte klasické "Přání otcem myšlenky". Zeman je ostrakizován jednou částí politického spektra a o to více mu (logicky, myšlení většiny občanů se přesouvá do úrovně Sparta vs Slávie) naslouchá strana druhá. Totéž platí pro Vámi uváděnou hranici nepřijatelnosti, podle výsledků průzkumu, uvedených třeba na seznamu, hodnotí uvedenou akci záporně 24 % lidí, zatímco kladně 29 % lidí (zbytek nedovede posoudit nebo nemá názor). Novináři samozřejmě neopomněli maličko zamanipulovat titulkem "Proti Zemanovi je čtvrtina republiky".

"Černá vs bílá"

Hašek je obdobně nechutná postavička jako Sobotka, nicméně podle mého podceňujete možnost, že příští volby může rozhodnout jediná otázka a to postoj kandidátů vůči islámu. Pokud si budou "protiislámští" voliči (kterých je v republice většina, stačí se podívat na různé průzkumy typu "strach z islámu" nebo "přijímání uprchlíků") vybírat pouze mezi Haškem a Sobotkou, vyberou si podle mého spíše Haška.

Co se týče poptávky po překlenování příkopů, zatím nenasloucháme hlasům, které správně popisují, co tyto příkopy vytváří. Chce to nečíst pouze p. Okamuru, ale také např. p. Robejška nebo p. Höschla (přičemž "druhou stranu" nezastupuje snad nikdo racionální, zato vymaštěnci typu Šabatová/Dienstbier/Kohout neslezou z obrazovky a novinových titulků). Ve společnosti je zcela očividná majorita občanů, kteří jsou naladěni proti imigrantům a proti islámu (z různých důvodů, někteří z hloupých, někteří z velmi racionálních). Dokud bude minorita označovat obavy této majority za fašizmus/nacizmus/islamofobii a podobně (případně pokud bude takový ministr spravedlnosti navrhovat kritiky islámu rovnou zavírat), tak opravdu nic nepřekleneme. Tím spíše, že sdělovací prostředky (v čele s ČT) se umanutě snaží pomocí dost průhledné propagandy vytvořit zcela opačný obraz (většina občanů pro imigranty a islám), čímž logicky docilují naprosto opačného než zamýšleného efektu. Bohužel nezbývá než konstatovat, že většina médií hlavního proudu opustila čistě deskriptivní roli a snaží se ovlivnit veřejné mínění.

Nahlásit

-
0
+

Simkanič?! Co tu bude zítra?! Romancov? Honzejk? Mitrofanov?

Nahlásit

-
0
+

A jak mu to ztížíte? Copak současný stav není pro Babiše mnohem lepší? Nebo jinak, Babiš i po dalších volbách bude ve vládě, má tedy význam něco řešit?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

O Sobotkově charakteru svědčí to, jak po své kariéře ministra financí se stomiliardovými rozpočtovými deficity bez mrknutí oka a bez uzardění krutizoval Topolánkovu vládu za - rozpočtové deficity.

Jinak přístup "problémy vysedět" považuji za rozumný a úctyhodný, až na to, že toto "vysedět" znamená v dnešní době vaření žáby - postupně a nenápadně přibývající zákony, nařízení, formuláře, certifikáty, tu se něco zakáže, tu se o něco samozřejmého musí žádat, zvedne se ta či ona daň, o chloupek, procentíčko... A pak se najednou probudíte ve společnosti, ve které se nedá volně dýchat, kde vás můžou kdykoli dostat, protože neustále něco porušujete, a obrana je téměř nemožná, protože se nové nařízení týká vždy jen (pokaždé jiné) menšiny a pořád je to zvládnutelné.

A státnický postoj? Sobotka pouze vycítil, kde je moc, vliv, peníze funkce a mediální obliba. Enocha Powella také podporovala značná většina Britů, a co mu to bylo platné.

Nahlásit

-
0
+

Jojo, hranice absolutní nepřijatelnosti :-) To mi připomíná páně Paroubkovu hlášku: Legitimita této vlády je nulová, a stále klesá.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Až autorovým prvotním záměrem nebude kritika Miloše Zemana, která se v posledních dnech stala v médiích nezbytností až otrockou povinností, možná bude schopný jakési objektivní analýzy Bohuslava Sobotky.

Nahlásit

-
0
+

Tento článek je ukázková manipulace se čtenářem.
Níže malá ukázka:
"Ostrakizovaný Zeman se posouvá do stále většího extrému a hranici absolutní nepřijatelnosti překročil 17. listopadu po boku největších extrémistů."
1) "Ostrakizovaný" :-) Zeman má v listopadu 2015 podporu 67,2% dotázaných obyvatel (Sanep)
2) Nevidím nic absolutně nepřijatelného na těchto slovech prezidenta republiky: "Tento národ si zaslouží, aby si vládnul sám a aby mu nikdo, opakuji nikdo, z vnějšku nediktoval, co má a co nemá dělat."

Nahlásit

-
0
+

Sobotka skončí v Bruselu, to je jasné - pokud ještě nějaký Brusel bude. Podobností s předchozími poturčenci je více než dost. Nejvíce ale připomíná Špidlu, kterého taky média vzala pod ochrannou ruku v situaci, kdy byl úplně na dně a vycítil, že to nejjednodušší, co je potřeba udělat, je zastat se spacákovců, a udělali z něj málem Mirka Dušína. Přitom za dnešní nezaměstnanost přes 10% (dle metodiky z let jeho nástupu na post ministra sociálních věcí) může nejvíc ze všech právě on.

Nahlásit

-
0
+

Příští vláda bude Babišova. S tím už nikdo nic neuděláme. A mám li, já pravičák, nejakou možnost mu toto co nejvíce stížit, budu volit uředníka Sobotku.

Nahlásit

-
0
+

Tohle je zajímavá a vcelku pravdivá analýza pana Sobotky. Ještě zajímavější však je, že těchto mocenských úspěchů dosahuje za postupného zhoršování výsledků v jednotlivých volbách. Dá se říct, že za poslední 4 roky to jde dolů a v průzkumech taky a ČSSD nikdy neměla tak silnou mocenskou pozici ve státě a v parlamentu. Sobotka tedy zřejmě vsadil na získání levicově liberálního voliče, jenže problém je, že tradiční socdem volič mizí. Sobotka musí brát voliče Babišovi, pokud se mu to nepodaří, bude následovat směr ODS. Příští sněmovní volby určitě budou osudové pro Sobotku, ovšem je možná i ta varianta, že bude s 10 procenty představovat bohatou nevěstu pro Babiše a uplatní tu popisovanou dokonale zvládnutou technologii moci.

Nahlásit

-
0
+