Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Petr Hampl, nejupřímnější předseda svobodných

13. 11. 2015
 18 704
83 komentářů

Přihlášení do diskuze

Nejoblíbenější příspěvek

Vidím podstatné rozdíly mezi "Svobodnými" a "svobodnými".

Pokud je někdo skutečně svobodný, nevolá po uzavření hranic a zpřísnění kontrol, ale spíše si pořídí zbraň na sebeobranu - dokud to jde, tak raději legálně, nač si zbytečně přidělávat problémy (frajera s kalašnikovem lze sejmout i pouhou devítkou - a kdyby tam těch lidí s devítkou byla přesila, kdyby přesila lidí s devítkou byla VŠUDE, nají militantní buddhisté a luteráni po žížalkách).

Pokud je někdo skutečně svobodný, tak nekritizuje intervence ČNB, ale volá po zrušení jejího monopolu čí jí samotně. A pokud v dané věci chce něco reálného konat, angažuje se na poli bitcoinu a drahých kovů.

Ani od současného předsedy, ani od jeho protikandidáta, neslyším hesla jako "šedočerná ekonomika je ta jediná svobodná", kdo chce po obchodníkovi a řemeslníkovi doklad je kolaborant, kdo nemá zbraň je ovce, kdo volá po zvýšení pravomocí policie je fašista, atd...

Stranu, která si dělá legraci ze zákazu žárovek a normování ohnutosti banánů, nikdo k ničemu nepotřebuje, na to stačí obnovit časopis Dikobraz.

Nyní reálně hrozí, že obyvatelstvo bude dále odzbrojováno (aby nemohly být pogromy, aby legálně drženou zbraní nešel spáchat teroristický čin) a zároveň budou dále omezeny naše svobody (omezení používání hotovosti, kontrola internetu, kamery všude, možnost domovní prohlídky bez povolení, .,.). Stát zneužije každého teroristického činu primárně proti vlastním občanům. Postaví se tomu Svobodní (nebo jen svobodní) s dostatečnou razancí?

Nahlásit
-
3
+

Nejméně oblíbený příspěvek

Pokud s tím dle Vašich slov nesouhlasí "většina historiků", určitě pro Vás nebude problém uvést množinu historiků a doložit tu nesouhlasící většinu. Krom jiného je ale třeba si uvědomit, že samotný fakt, že s tvrzením nesouhlasí většina prvků nějaký množiny osob, nemá nic společného s pravdivostní hodnotou daného tvrzení. Zejména v tak ideologicky ovlivněných oborech jako je historie.

Skuteční představitelé jižanských států měli k otroctví vztah velmi různý (stačí se podívat na rozdílné pohledy nejvyšších jižanských vojenských velitelů). Už z toho důvodu, že otroky vlastnilo asi 8 % jižanů, nemálo seveřanů (a také nemálo černochů). Otroctví mělo v celých USA totiž dlouhou tradici (otroky vlastnil třeba takový George Washington). Jedna věc je, co říká jeden politický představitel v politickém proslovu a druhá věc co je pravda. Opravdu si myslíte, že historikové vycházejí při popisu historie a zejména důvodů různých událostí z politických proklamací zainteresovaných aktérů? Opravdu vypukla 1. Světová válka z důvodů, vylíčených Františkem Josefem v "Mým národům"?

Abych kontroval druhou stranou, část inauguračního proslovu Abého z 4. 3. 1861
"I have no purpose, directly or indirectly, to interfere with the institution of slavery in the States where it exists. I believe I have no lawful right to do so, and I have no inclination to do so." Abé byl sice sám proti otroctví, ale coby zkušenému politikovi mu šlo v prvé řadě o zachování Unie, nikoli o zrušení otroctví na celém jejím území.

Ale pokud chcete mermomocí věřit jednorozměrné pohádce o zlých jižanech a hodných seveřanech, kteří válčili a umírali za své černé bratry (a proto byla v USA na veřejnosti oddělená umývadla ještě v padesátých letech dvacátého století), tak Vám opravdu nebudu bránit.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu
-
-1
+

Diskuze

Je to spravná poznámka..... z pohledu matematiky. V tomto úhlu dává procentuálně příznivější pohled.
Z pohledu pozůstalých a všech ostatních lidí, kterých se to osobně dotýká se na věci nic nemění a nic to neospravedlňuje .

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

O Hamplovi jsem se dozvěděl až nedávno, "díky" mailu co rozeslal všem členům. Zvláštní postava, která ale slibuje, že když neprojde ve volbách na předsedu, tak ze strany odejde a vrhne se k Bloku. Takže dobrý, je vidět, že mu filosofie Svobodných nevoní a má koule to říct nahlas a odejít. Tak prosím, nashle...

Nahlásit

-
0
+

No já jsem taky ve volbách do EP volil UKIP místo Svobodných. Stejně jako u Svobodných jsem ale žádného živého příznivce UKIP v životě nepotkal. Tudíž obecně jsem za exota já.
Zato ale znám spoustu lidí, kteří volit nechodí, protože je politika nezajímá, nebo je politika nezajímá a chodí volit tak nějak ze zvyku nějakou stranu.
Smím se zaptat podle jaké logiky se sice zajímáte o politiku, ale neobtěžujete se k jiným než obecním volbám? Snad by se to dalo pochopit u jistých okrajových filozofických směrů, které v demokracii nemají šanci na volební úspěch. Ale většina straniček v nějaký úspěch pořád doufá.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Já bych si dovolil tvrdit, že odpovědnost za svůj život je druhá strana svobody. Tím Váš komentář sice ztrácí smysl, ale na druhou stranu vysvětluje, proč mnozí se skutečné svobody bojí a hledají jistotu v "nanny state"...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

No, říká, že není voličem tady. Může to být šroubované vyjádření, může to taky znamenat, že žije a volí jinde. Ale i kdyby žil tady, nevím, proč by nevolič nemohl sledovat politiku. Já například taky od obecní úrovně výš nevolím – a k tomu rozhodnutí jsem došel na základě troufám si říct nadprůměrného vhledu do současné politiky. Přes tohle svoje rozhodnutí politiku dál sleduju a zrovna svobodní mě docela zajímají, přes svou marginalitu. Nebo právě pro ni.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Když se někdo zajímá o politiku tak automaticky předpokládám že se i účastní politického života a jde minimálně k volbám. Pokud ne, tak jde o pozohodnou anomálii, která mě zaujala. Takovej člověk asi může mít svoje důvody a pár bizarních mě skutečně napadá.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Je pravda že dost Svobodných mluví o ideologické čistotě a zaťatosti, což jsem docela nesnášel. Tudíž ta zaťatost může být obousměrná.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Promiňte, ale jak to souvisí? Účast ve volbách nějak zvyšuje politologickou odbornost? Jak?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Tak tohle je slepá demagogie nejhrubšího zrna, naprosté míchání jablek, hrušek a banánů. Smutné je že to má nejvíce "lajků" a proto jsme v prdeli.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-1
+

Tak já jsem reagoval na Fredyho
13. 11. 2015 6:37, Fredy
Který tu vystupuje jako politický expert a pak nám sdělí že nechodí k volbám. Čili pro mě tu něco nehraje. Zřejmě jsem jsem tady mezi diskutující mi sám komu to přijde divné... To je samo o sobě divné...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

vite, ono neco jako svoboda totiz doopravdy neexistuje. Svoboda je jen teoreticky vymysl, ktery prakticky neni, alespon dle vetsiny definic svobody.

Jedina definice svobody, o ktere by se dalo uvazovat jako realne je "svoboda je plna zodpovednost za sve ciny", ale v tom pripade, proc tomu rikat svoboda a ne zodpovednost? Asi proto, protoze svoboda ve vetsine lidi evokuje "muzu si delat co chci", zatim co zodpovednost evokuje "ejhle, neco se mi muze prihodit".

Takze muzu mit svobodu nosit zbran, ale soucasne musim pocitat, ze pokud ma stejnou svobodu kazdy dalsi, tak ze me proste nejakej rychlejsi matlak odpraske ala divoky zapad (divoky zapad byl hezky priklad uplne svobody noseni zbrane, v dobrem i spatnem).

Muzu mit svobodu ignorovat stat (resp. spolecnost), ale pokud me potom nekdo silnejsi oskube, znasilni a zotroci, tak si nemuzu stezovat ze me nijaky zakon (ci spolecnost) nechranil.

Atd. atd. V realu existuje opravdu jen par lidi, kteri by svobodu definovanou jako zodpovednost ustali. A vsechny dalsi definice svobody, ktere jsem kdy videl, byly "svoboda pro me, ale ne pro tebe", do vetsi ci mensi miry.

I to zname "moje svoboda konci kde zacina svoboda jineho" - a kde? Kazdym cinem nejak muzu nekoho omezit. Kazda spotreba je spotreba kterou mohl mit nekdo jiny - at uz za stejnou ci nizsi cenu. atd. atd.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-1
+

Žádná není.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Jo jo. Ale jaké ústupky a úkroky doleva, jaké rozkročení se do středu (nebo po hamplovsku do hněda) by museli Svobodní udělat, aby dostali alespoň 8%?
A co by pak prosadili? V koalici s kým?
A i kdyby se stal superzázrak a dostali víc - jak by je to změnilo (jako všechny před nimi) a co by reálně udělali? Moc korumpuje.,, A jak dlouho by ty změny vydržely? Jedno volební období, nebo snad dokonce dvě? Než by kyvadlo přehouplo na druhou stranu.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Jenže oni neodsuzují. Po útoku na Charlie Hebdo se ptali Evropských muslimů, co oni na to. A poměrně hodně těch umírněných se vyjádřilo, že urážka Alláha je prostě hrdelní zločin.
Půlka muslimů dlouhodobě žijících v Evropě otevřeně řekne že šaríja je nadřazená jakékoli ústavě.
A je velká otázka, co takto jsou ochotni veřejně přiznat a co si myslí doopravdy, co si říkají jen mezi sebou.

A hájit je tím, že jich je 1.6 miliardy a žijí po celém světě, to mne moc neuklidňuje. Tedy to, že z úzkého okolí Mekky svůj světonázor se šavlí v ruce rozšířili do poloviny Afriky, poloviny Asie, části Ameriky i Evropy.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Nedělají nic.
Češi, který utekli před Hitlerem se zapojili do války proti němu. Kdeže je ta bájná syrská demokratická opozice?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Já opravdu doufám, že máte pravdu. Na druhou stranu, libertariánské hnutí po celém světě dost často přitahuje lidi, kteří si svobodu vykládají jako svobodu vnucovat ostatním lidem svoji pravdu a ten stěžejní bod - tj. že ta svoboda je univerzální a občas to znamená, že musíme tolerovat i věci, co se nám nelíbí - ta jim uniká. V Americe typicky náboženská pravice.

Bohužel, minimálně z aktivit lidí, kteří se ke Svobodným/libertariánům hlásí zde i jinde na internetu mám neblahý dojem, že těch 5% je hrubé podcenění.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Co podle vás mají dělat víc, než teď dělají?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

"většina Čechů to, co jste popsal odsuzuje." Což je asi tak všechno co proti tomu udělají.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Aby ta vaše analogie byla funkční, tak si k tomu musíte ještě představit, že na světě žije 1,6 miliardy Čechů, že Česká svatováclavská republika se rozkládá od Ameriky po Indonésii a že většina Čechů to, co jste popsal odsuzuje.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

A musím k secesi, na kterou mám právo, uvádět nějaké důvody?
A má někdo (kdo? soused?) právo mé důvody posuzovat a secesi mi zamítnout a poslat na mne intervenční agresorská vojska?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-1
+

ODS má spoustu řečí, ale ty skutky... Já od nich nečekal, že sníží daně ne 10%, nebo že státní rozpočet začnou skládat podle příjmů, a ne podle výdajů. Ale je tolik nesmyslných povinností, kterými stát otravuje život a na jejichž zrušení by se mohla shodnout levice i pravice. A za tolik let vládnutí udělali jedinou dobrou věc - zrušili zodpovědnost majitele domu za úklid chodníku.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Máme ODS.
Pravda, je asi o 2.5mm víc doleva, ale na druhou stranu je v parlamentu a může něco ovlivnit. Svobodní tam nebudou nikdy - vzhledem k bezpečnostní situaci tam spíš bude Okamura, Konvička, Ortel a Landa.
Leda že by fakt ve Svobodných otěže převzal Hampl a výše jmenované pány jmenoval místopředsedy.
Ale pak by název "Svobodní" byl jen parodií.

Zkrátka Nováky a Annu proletářku na Misese nenalákáte. Fanoušci Ludwiga musejí pochopit, že cesta nevede přes kandidaturu a volební úspěch, ale že musejí jednat individuálně podle svého přesvědčení a svědomí, čekat na nevyhnutelný kolaps státismu, připravit se na něj, pokud možno jej urychlit.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Představte si, že by čeští emigranti (a jejich potomci) všude na světě páchali teroristické činy, vyhazovali do vzduchu letadla, stříleli na koncertech, .... to vše za pokřiku "svatý Václav je veliký".

Čeští turisté by v Německu zabodávali nože do ledvin lidem na ulici.

Česká svatováclavská republika by toto vše sponzorovala.

A k tomu by vyvíjela atomovou bombu a vyhrožovala sousednímu Rakousku, že jeho lid vyhubí či zažene do moře.

Zkouším si představit, jak by se s námi okolní svět patlal. Ale možná ano, možná by levičáci vyvěšovali naše vlajky a Rakušany by obviňovali rasistického austrionismu.

Nahlásit

-
0
+

To je všechno pravda, ale díky Bohu alespoň za Svobodné. Nikoho lepšího nemáme, přesněji nikoho jiného nemáme.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Vidím podstatné rozdíly mezi "Svobodnými" a "svobodnými".

Pokud je někdo skutečně svobodný, nevolá po uzavření hranic a zpřísnění kontrol, ale spíše si pořídí zbraň na sebeobranu - dokud to jde, tak raději legálně, nač si zbytečně přidělávat problémy (frajera s kalašnikovem lze sejmout i pouhou devítkou - a kdyby tam těch lidí s devítkou byla přesila, kdyby přesila lidí s devítkou byla VŠUDE, nají militantní buddhisté a luteráni po žížalkách).

Pokud je někdo skutečně svobodný, tak nekritizuje intervence ČNB, ale volá po zrušení jejího monopolu čí jí samotně. A pokud v dané věci chce něco reálného konat, angažuje se na poli bitcoinu a drahých kovů.

Ani od současného předsedy, ani od jeho protikandidáta, neslyším hesla jako "šedočerná ekonomika je ta jediná svobodná", kdo chce po obchodníkovi a řemeslníkovi doklad je kolaborant, kdo nemá zbraň je ovce, kdo volá po zvýšení pravomocí policie je fašista, atd...

Stranu, která si dělá legraci ze zákazu žárovek a normování ohnutosti banánů, nikdo k ničemu nepotřebuje, na to stačí obnovit časopis Dikobraz.

Nyní reálně hrozí, že obyvatelstvo bude dále odzbrojováno (aby nemohly být pogromy, aby legálně drženou zbraní nešel spáchat teroristický čin) a zároveň budou dále omezeny naše svobody (omezení používání hotovosti, kontrola internetu, kamery všude, možnost domovní prohlídky bez povolení, .,.). Stát zneužije každého teroristického činu primárně proti vlastním občanům. Postaví se tomu Svobodní (nebo jen svobodní) s dostatečnou razancí?

Nahlásit

-
3
+

A studenty.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Myslíte buddhistické inženýry a doktory?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

To byli buddhisti...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Koukám, že Hampl si v Paříži objednal reklamní kampaň...

Nahlásit

-
0
+

Zasadni otazkou je, jakou tu podporu ma. Ja tipuju max. 5 %. Ze on se vydava za spasitele se sirokou podporou nic neznamena - jeho vylevy na Facebooku jsou casto uplne mimo realitu a budu prekvapen, pokud je jeho sebeprojekce mylna i v tomto pripade. Navic "hrozi", ze pokud nebude zvolen, jeho priznivci ze stran odejdou. To bude jen dobre.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+
1/3