Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Z deníku europoslance: Na Blízkém východě

12. 11. 2015
 5 551
25 komentářů

Přihlášení do diskuze

Nejoblíbenější příspěvek

Mach podle mne není libertarián, leda v nějakém ultraširokém pojetí, které snese ledacos.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu
-
1
+

Diskuze

Dokonce už není ani svobodný :-) Pokud by Svobodní stály o libertariánského předsedu zvolili by (tento víkend) Romana Kříže.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

No jednak většinu legislativy přebíráme z Bruselu a místní politici jsou jen dobře živení kývači... takže není takovým nesmyslem sedět tam...

...a jednak nevím, jak oddělit snahu o minimalizaci státu (a minimálním minimem je podle mne nula) od ideologie či filosofie. Je přeci jasné, že kdo zastává etatistické či socialistické názory, bude usilovat o pravý opak. Takže ti, kteří chtějí minimalizovat, se musejí odlišit buď pozitivně (např. jako liberálové), nebo negativně (jako antisocialisti).

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Já nevím.
Libertarián by měl být zastáncem svobody.
Minarchistický minimální stát "noční hlídač" je opět monopolem a opět pro svou činnost potřebuje porušovat vlastnická práva. Nebo snad v minarchii budu mít právo si najmout jiného nočního hlídače? Těžko - bez monopolu již stát není státem.

A i malý stát bude mít tendenci růst, tak jak se to "podařilo" v USA.

Navíc mi přijde i o něco proveditelnější stát delegitimizovat, zbankrotovat a rozpustit, než ho přemlouvat, aby se zmenšil na desetinu a laskavě již pak nikdy nevyrostl.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Mach je minarchista. Může být libertarián minarchistou, nebo je libertarián synonymum pro anarchistu?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Vsak nemam dojem, ze by sam sebe nekdy onalepkoval jako libertariana.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Kdybyste sledoval dění v ČR, tolik byste se nedivil, co že to ten Mach dělá v EP. Ale raději pokračujte v hodnocení podle článků na wikipedii...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Nie, uprednostnujem prvu samozrejme, len som si nie isty ci si pana Macha moc neidealizujete.

Myslim si ze presviedcat sa da inak ako sedenim v institucii z ktorej chcem vystupit. Inak to presviecanie vyznieva dost neuprimne.

Inak neviem ci to nie je strategia etatistickych a centralistickych politikov "odpratat" tych nepohodlnych na teple miestecko do Bruselu, aby na domacej politickej scene velmi nezavadzali... ale radsej nebudem konspirovat:).

Inak, mne su snahy o minimalny stat velmi sympaticke a blizke, len nemam rad ked sa tak deje pod "vlajkou" ideologie.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ok, chvíli budu přemýšlet.
Běžní Izraelci mají doma samopaly a granáty.
Plus si v obcích organizují sebe/domobranu.
Plus tam působí pojišťovny pojišťující životy, zdraví a majetek - a stát jim nezakazuje použít k tomuto účelu i ozbrojenou sílu. A ony ji používají a to v případě nutnosti i drsnou - protože jim jde o vlastní zájem, o zájem neproplácet ohromné škody na pojištěném majetku a životech.

Dokonce vidím, jak tam takto fungují i Evropské pojišťovny, které pak doma v Evropě hlasitě oponují hlasům podporující teroristy.

Vidím Izrael, kde část teroristů je po smrti, část v kriminále a část raději odešla dělat bordel jinam.
Vidím Izrael, který díky nulovým daním a ještě větší míře ekonomické svobody má technický a ekonomický náskok před okolními zeměmi ještě daleko větší, než dnes.
Také ale vidím Izrael, který se neprofiluje jako stát Židů, nezavádí plošná opatření, která vadí běžným nežidům a ti tak mají menší motivaci zemi nenávidět - vlastně nemohou ani útočit na stát, který neexistuje. Jen na lidi a majetek, ale to se jim šeredně nevyplácí.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Pan Mach má 2 možnosti:

Buď za změnu bojovat prostředky systému, tedy přesvědčovat a kandidovat.
Nebo metodou Mašín či Obrana národa.

Vy tedy upřednostňujete druhou?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Som rad ze sa tiez bavite..:)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ano, máte pravdu, jeden takový jsem si přečetl od Vás.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Mily pan Petr:) - priznam sa nepoznam podrobne retoriku pana Macha. Podla profilu na Wikipedii je oznacovany ako libertarian, sam sa vraj oznacuje za liberala. Je zaujimave ze clovek ktory je za vystupenie CR z EU sedi v Europskom parlamente. Clovek s prijmom z dani vsetkych (cize z kradezi:) je za zrusenie dane z prijmu fyzickych osob:). Vyzera to byt velmi smiesna postavicka..

Z jeho clanku vidno ze v problematike Izrael/Palestina nie je vobec doma (vyjadril by som to aj vystiznejsie, ale..). Z celej tejto kauzy sa zameral na to ze jeho triedny nepriatel (EU) ide cosi kamsi oznacovat trochu inak ako doposial, a spravil si z toho temu na ktrou mu vacsina "libertarianov" skoci ako ryba na hacik. Nuz co, POLITIK. Ale dufam ze pan Mach do Izraela cestoval za vlastne, ci?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Technická: Hayek nebyl žid, ani Žid.

Nahlásit

-
0
+

No tak Mach mluvil vždy jasně o ochraně státu. Proto prosazuje členství v NATO a neprosazuje členství v Unii. Chtěl bych vidět Libertaiánský stát tam, kde je Izrael. Se už proberte.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

"Izrael je ale velmi zdrženlivý, pokud jde o zapojování se do konfliktů v Sýrii vyjma leteckou pomoc Kurdům a humanitární pomoc Drúzům."

To vazne?

Israelske lietadla bombarduju Damask:

http://www.theatlantic.com/international/archive/2015/11/report-israel-strikes-target-in-syria/415446/

Nahlásit

-
0
+

Mach podle mne není libertarián, leda v nějakém ultraširokém pojetí, které snese ledacos.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Pane Machu, VELMI SI VAŠÍ PRÁCE VÁŽÍM a asi máte hodně odpůrců v EUROPARLAMENTU! Vaše názory proti politice centralismu a nucenému schvalování něčeho, co obchodu vůbec ALE VŮBEC NEPROSPÍVÁ, musí být trnem v oku nynějším KOSTLIVCŮM, kteří PŘEVLÁDAJÍ V EVROPSKÉM PARLAMENTU!!! Řízená NUCENÁ DOTAČNÍ POLITAKA Evropské unie je největším ZLEM, které kdy po socialistickém ŘÍZENÉM CENTRALISMU mohlo být! Ano jsem pro to, vyřazovat výrobky špatné nebo nízké kvality, ale ÚPLNĚ UPŘEDNOSTŇOVAT POLITIKU PŘED KVALITOU VÝROBKŮ A SUROVIN? TO JE ÚPLNĚ ZCESTNÉ A BOHUŽEL SE NAŠÍ ZEMI TATO POLITIKA VELMI NEVYPLATILA! Vždyť se můžeme podívat například na ceny potravin v NĚMECKU a U NÁS! Proč tam jsou srovnatelné ceny s našimi? Někdy jsou bohužel potraviny i suroviny lacinější a kvalitnější?!! Není to bohužel zrcadlem ŠPATNÉ VLÁDNOUCÍ POLITIKY? O NADMĚRNÉM ZADLUŽOVÁNÍ STÁTU, t.j. i nás, JIŽ RADĚJI NEBUDU PŘEMÝŠLET!!! Ano, jsem pro volné obchodování, když oběma aktérům spolupráce něco přinese a kdy nebude uplatňovaná plná vázanost na jiné země!!! AŤ JE TO JAKÁKOLIV!!!

Nahlásit

-
0
+

Posuzuji Vás úplně stejně jako Vy mě, s jediným rozdílem, že jsem vždy uvedl argumenty. S tím konspirátorem jsem to možná přehnal, to uznávám, ale Vaše příspěvky zrovna argumenty neoplývají, a za ideology jste tu šmahem označil zdejší diskutéry Vy.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

takze som sa dozvedel ze som konspirator, a ze o mojom videni sveta viete vy sam viac ako ja.

:)

To je naozaj smiesne ake prostoduche prispevky su niektori ideologovia shopni vyprodukovat..

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

A jejej pán je konspirátor, no tak to žádná racionální diskuze nebude, protože za vše může Bilderberg, Trilaterální komise a celé je to vlastně židovské spiknutí. Milý Tomasi já nemám černobíly pohled na věc já popisuji skutečnost, ta není ani černá ani bílá ani modrá či jinak barevná je to prostě skutečnost. Izraelci od nikoho podporu nepotřebují, i když jsou spojenci ameriky v tom je však rozdíl. Jestli někdo někoho podporuje tak například EU a USA vydává ročně miliony dolarů na pomoc palestině, ale je mi jasné, že tato informace moc nezapadá do vašeho vidění světa.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Kreatury nepracovalY

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Skutocnost zdaleka nie je tak ciernobiela ako ju tu popisujete. Debilita tam vladne na oboch stranach, netreba si idealizovat ziadnu z nich. Akurat ze jedna z tych stran ma podporu supermocnosti.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Jistě a proto Izrael už přes půl století má stále stejně hranice a proto vrátil egyptu sinaj kterou dobil při šestidenní válce a protože ti izraelci jsou tak strašně špatní a rozpínaví tak umožňují palestincům studovat na jejich univerzitách, schválně kolik univerzit mají palestinci, proto izrael provozuje a pravidelně opravuje po útocích hamásu jedinou elektrárnu v pásmu gazy i přesto, že tito mírumilovní a strašlivě utlačovaní palestinci neustále vraždí a stříli raketami po izraeli.

Ideolog stu tu leda tak vy pane. Skutečnost se obhájí sama.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Pane Machu, co byste chtěl od komunistky a svazačky, která se obléká do burky když jede do Saúdské arábie a píše dizertační práci o propojení náboženského a světského práva v islámu? Pro takovou "hvězdu" je Izrael terrorističtější než islámský stát. A je vizitkou EU, že takové socialistické kreatury, které nikdy nepracovali v soukromém sektoru mají na starost tak odpovědné agendy jako je zahraniční politika EU. Inu kde jsou u moci komunisté nic jiného než socialismus nečekejme. Na katedrách gendrových studií a politologie se o volném trhu a svobodě jistě neučí.

Nahlásit

-
0
+

Tak toto je fakt bomba. Radoby-libertarian pan Mach hovori o ochrane STATNYCH hranic a o efektivnej STATNEJ armade. Dokonca podporuje rozpinanie statu na uzemiach ktore nie su pod statnou spravou! Ktore su tymto statom okupovane!.

Ale nepochybujem ze tunajsi ideologovia si uz najdu sposob ako to ospravedlnit:)

Nahlásit

-
0
+