Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Zlato z kouře a příjem pro každého. Jaký je v tom rozdíl?

10. 11. 2015
 6 608
65 komentářů

Přihlášení do diskuze

Nejoblíbenější příspěvek

Špatně nastavený základní příjem je jistě slepou uličkou. Kdo ale říká, že základní příjem musí být špatně nastavený?

Představa, že budeme dostávat základní příjem ve výši průměrného platu, je samozřejmě nesmysl.

Na druhou stranu základní příjem odvozený od celkového příjmu státu, nemá důvod ruinovat rozpočet nebo někoho demotivovat. Konec konců, my už takový základní příjem prakticky dostáváme, jen to není na první pohled patrné:

Když je člověk nezaměstnaný, dostává celou řadu podpor (v nezaměstnanosti, v hmotné nouzi, příspěvek na bydlení, na děti, ...). Když vezmeme rozpočet na tyto dávky a rozdělíme ho mezi nezaměstnané rovnoměrně na osobu (včetně dětí), stát to nestojí ani korunu navíc a ještě ušetří za administraci.

Když je člověk zaměstnaný, dostává slevu na dani z příjmu na poplatníka, takže do určitého příjmu tuto daň neplatí. To je vlastně totéž, jako by zaplatil daň, ale zároveň dostal základní příjem.
Zrušení slevy na dani a zavedení základního příjmu pro zaměstnance by opět bylo jedině zjednodušení. Opět by to nemělo žádný negativní vliv na rozpočet, ani na motivaci pracovat.

Pokud bude základní příjem procentuálně odvozený od celkových příjmů státu, nemůže nikdy ohrožovat rozpočet a pokud jde o motivaci, bude jednoznačně samoregulační. Čím méně lidí bude pracovat, tím nižší bude příjem do rozpočtu a tedy i základní příjem a o to vyšší bude motivace pracovat.

Nahlásit
-
3
+

Nejméně oblíbený příspěvek

Prosím, přestaňte už dávat slevu na poplatníka na roveň základního příjmu - nejde o částku, kterou by "milostivý stát" někomu nějak "dával", ale jen o směšnou částku, kterou nám "milostivě" nekrade z příjmu - výsledku prodeje naší práce na trhu práce

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu
-
-1
+

Diskuze

Coz je ve svem dusledku totez... Oboji je castkou, ktera je tak ci onak cloveku zarucena.
Zazity nazev jen odrazi zpusob, jakym k zajisteni toho zaruceneho prijmu doslo.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Zajímavý článek. Škoda, že se pánové učenci nepodívali trochu na východ či jih od svých hranic. V naší malé zemi už tento experiment s úspěchem probíhá. Plánované zvednutí odvodu že sociálního pojištění pro zaměstnance a živnostníky je známkou toho, že je experiment "úspěšný" a že je zapotřebí dalších peněz. Minimálně od těch, kteří nejsou vidět a slyšet a jejichž hlas je potřebný toliko v čase volebním.

Nahlásit

-
0
+

Jo, jestli to někomu chcete platit, tak už přeci dávno můžete. Nebo on vám někdo kdy bránil?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Tak ono naštěstí máme demokracii a pokud se bude něco zavádět, budou muset politici přesvědčit voliče (pokud to tedy nepřijde jako nařízení z EU). Kecy o zakládání jiného státu jsou pak zcela zjevně zbytečné.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Prosím, přestaňte už dávat slevu na poplatníka na roveň základního příjmu - nejde o částku, kterou by "milostivý stát" někomu nějak "dával", ale jen o směšnou částku, kterou nám "milostivě" nekrade z příjmu - výsledku prodeje naší práce na trhu práce

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-1
+

To je opravdu zábavná diskuse. Zdá se, že některé mýty, jako mýtus "machines destroy jobs" nebo mýtus o škodlivosti deflace, jsou opravdu nesmrtelné. Ti, kteří vezmou takového mýty jako základní předpoklady svých úvah, jsou buď pokrytci, kteří mýty zakrývají pohnutky vedoucí k jejich osobnímu prospěchu , nebo prospěchu jim blízké skupiny lidí(např. bankovní rada ČNB) nebo naivní populisté, kteří nechápou základní ekonomické vztahy (například strana Pirátů). Ta strana zřejmě nemá uvnitř jediného ekonoma. Základní příjem v jejím programu je opravdu zábavné čtení :)

Viz - https://www.pirati.cz/rp/program/prac/psoc/vzp

Nahlásit

-
0
+

Valím bulvy div se z toho nep....., a nevidím nic, kromě IT.
Snad ještě sektory na úřadech. Ty bují jak plevel, to je fakt.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Jsou na úřadech, prodávají pojištění, stavební spoření a pod fin. záležitosti (jsme přece na fin. webu:-))), daňové poradce, prodávají na stánkách různé dreky dovezené sem z Asie, prodávají sami sebe, dělají stylisty, vizážisty a podobné zbytečné -isty, dělají poradce a poskoky kdejakému vládnímu, státnímu i obecnímu šamšulovi, analytiky, sociology, neziskovkáře (hustě dotované), stříhají pejsky s kočičky, točí dotované přiblblé filmy a ještě blbější seriály, snaží se uživit v podstatě zbytečnou činností.
Ze zemědělství odešli lidé pracovat do průmyslu a ačkoliv momentálně v průmyslu chybí zaměstnanci, tak všechny nezaměstnané průmysl nevstřebá ani náhodou. To, že je tu půl milionu evidovaných na ÚP a firmy nemůžou obsadit volná místa, je skladnou nezaměstnaných - jsou buď bez kvalifikace nebo s humanitním vzděláním. Takové fabriky nepotřebují. I kdyby je chtěly, všechny je nepoberou.
Jediný nový obor smysluplnější obor je snad IT.
Díky zvyšování produktivity práce lidé z výrobní sféry přechází do služeb a i tady se potenciál vyčerpává.
Takže "hrůza" z nezaměstnanosti je oprávněná.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Přesně tak, jsou to paraziti. Říkali to v parlamentu, tak to musí být pravda!

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Podle Maxíka tu tedy zřejmě pobíhají miliony nezaměstnaných.
Nářky zaměstnavatelů, že nemohou sehnat lidi, nějak nevidí.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Jakákoli daň těžko může mít něco společného s libertariánskou ideologií.
To je jako byste se vy socani začali ohánět svobodou.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Nemám nic proti tomu, aby si to vyzkoušeli třeba v Holandsku (a budu moc rád, pokud se k nám pak díky tomu přistěhuje co nejvíc milých, šikovných a pracovitých Holanďanů). Budu moc rád, když u nás se podobné "experimenty" zavádět nebudou (a nebude třeba testovat, jestli je něco takového "pro český národ vhodné"). Pokud si chcete něco takového zavádět, tak ať už konečně vznikne něco, co tu mělo být už dávno - ať si komunisti založí svůj komunistický stát kdekoliv ve světě na principu dobrovolnosti (stejně jako mají židi svůj židovský stát) a ukážou nám všem zpátečníkům, jak jim to bude krásně fungovat - s jejich rovnými dávkami pro každého. Moc lituji, že něco takového už dávno nevzniklo. Jinak, počítal jste někdo, kolik vyjde podělením současné výše všech sociálních dávek počtem obyvatel? Navíc čtu právě, že životní minimum osoby činí 3.140 Kč (z jednoho rozhodnutí s kulatým razítkem státu - úřadu práce) - tolik by činila ta dávka pro každého? Fajn, nemám problém - zrušte všechny sociální dávky a posílejte všem 3.140 Kč, je to z pohledu státu životní minimum, tj. z toho přece musí každý vyžít. A hned uvidíme, jak vhodné je to pro "českou mentalitu" :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Škoda, že jste je neuvedl.
A zjevně máte na mysli nové obory. O nově vzniklých sektorech ekonomiky (dosavadní jsou zemědělství, průmysl, služby, možná věda a výzkum) nelze vážně mluvit.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Na takový nesmysl je argumentů škoda.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

O jakém marasmu tady mluvíte? Copak bohatí, kteří musí platit vysoké daně jsou v nějakém marasmu? V marasmu jsou chudí. Těm ale rovnou daní ve výši 5000/měs. moc nepomůžete. :-(
Vaše řešení by pomáhalo těm, kteří v žádném marasmu nejsou a pomoc nepotřebují a ty, kteří v marasmu jsou a pomoc potřebují, by to potopilo do toho marasmu ještě hlouběji.

Váš příspěvek je tak jen čirou libertariánskou ideologií, která ignoruje vše kromě ideologie samotné.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ano, v poslednich letech vznikly nove sektory, ktere zamestnavaji statisice lidi a vidime je kolem sebe. Staci otevrit oci.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Naprosto uzasna myslenka, nejdrive se vsem da zakladni prijem a ten se pak bude s kazdym volebnim obdobim navysovat. No to by v tom byl cert, aby nejaka socialisticka strana nevyhrala.

Timto zpusobem se zvysi konkurence schopnost vsech zemi, kde tento zakladni prijem bude. Nebot lenivi nebudou muset pracovat a tak nebudou tahnout k zemi ty, kteri do prace chodi pro zabavu a ne pro penize.

Nahlásit

-
0
+

Ano, vznikly nebo se podstatně rozšířily nové sektory ekonomiky. Vznikly nové obory a profese, které masově zaměstnávaly.
Zeptejte se sám sebe: vidíte vznikat nové sektory ekonomiky? Vidíte v posledních deseti, dvaceti letech nové obory, které ve velkých počtech zaměstnávají sta tisíce lidí?
Podíl průmyslu, který je v ČR, je v rámci vyspělých zemí spíš anomálie. Průmysl z Evropy a Ameriky z větší části vymizel.
Z toho, že něco bylo v minulosti, nijak logicky neplyne, že to tak bude v budoucnosti. Budoucnost bývá pravidelně jiná, než čekáme.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Jeste je tu moznost cca 7,5 - cca 14 tisic za 0 hodin prace:
Single nemakacenko zijici v Praze na davkach Hmotne nouze...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Zakladni chybou je uvazovat o teto myslence v intencich jeji "nepodminene" varianty, uvazovat prilis vysokou castku a zaroven nebrat na vedomi, ze ZP jiz existuje, jen rozdroleně na Hmotnou nouzi (standartne 3.410,- Kc + naklady na bydleni) slevu na poplatnika (tusim 2.078,- Kc) ci rodicak (pro nemakave 7.600,-/3.800,-, ostatni az 11,5k)

Takova ZP za podminek podobnych stavajicim podminkam hmotne nouze, ve vysi 4.000,- Kc, by byla rozhodne spravedlivejsi k pracujicim/podnikajicim avsem davala z pohledu statu srovnatelne startovni podminky, resp. tim na ne prenasela vyssi odpovednost za vlastni rozhodnuti...
Jinak za 4k lze zivorit v Praze, nebo v poklidu zit na venkove... Take rozhodnuti...

Nahlásit

-
0
+

Ano, přesunuli se i jinam, do jiných zákoutí státní byrokracie. Ale kolik jich skončilo na dlažbě?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Hrůza z nezaměstnanosti zde je již od vynálezu parního stroje.
Kde se vám poflakují ty hordy nezaměstnaných kočích, podkoních, zemědělců (dříve v zemědělství dělala většina populace, dnes mizivý zlomek), atd...?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ne. 10k za 0 práce versus 7k za 8hod práce (minus náklady na dopravu, ošacení, stravování, ...).
Mezní přínos práce velmi sporný.

Navíc: Aby bylo na ty základní příjmy, budou muset daně vzrůst. Již dnes vám ze sedmi vydělaných tisíc zbude jen část. Po zavedení daní na základní příjem tato srážka ještě vzroste. Takže když vypotíte snahu v tržní hodnotě 7k, nedostanete ani 3.

Jak se to bude financovat? Je to jako by penzi nepobírala jen ta menšina lidí nad 67 let, ale všichni. Přitom ale nemáme ani na ty penze. A také je jasné, že penzistům nemůžeme dát jen těch 10.000. Kdo má náhodou méně, tomu by se to dorovnalo. Kdo ale má více (protože více odváděl), tak by se cítil silně podveden, kdyby mu penze klesla. A když vidíme, na kolik státní rozpočet vyjde pitomé přidání 400Kč penzistům, tak na kolik by přišlo přidání 10.000 úplně všem?

Také si uvědomte, kdo to bude financovat, resp. kolik lidí. V této zemi je produktivních plátců tak 20% populace (podnikatelé a jejich zaměstnanci). Děti nic neplatí, penzisti nic neodvádějí, státní zaměstnanci a neziskovkáři také neodvádějí, daně naopak konzumují. Takže budete chtít po drtivé menšině lidí, aby platila tento grandiózní experiment. Pokud si to nechají líbit, jsou to u mne ovce, které si nezaslouží nic než porážku.

Ad odbourání agendy a snížení počtu úředníků - tomu snad nemůžete věřit! Kdy se něco takového stalo? Po zrušení hranic nepropustili ani jednoho celníka!

Ale samozřejmě souhlasím s vašimi politickými předpoklady: nastal by kontinuální a silný tlak na zvyšování minimálního příjmu s argumentem, že se z něj nedá důstojně vyžít. A úvahy o úpravě volebního systému jsou naprosto nerealistické.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Máte to totiž otočené.

Poctivé příjmy má ta organizace, která si je bere bez svolení a za nevyžádané služby.

Naopak svině zlodějská je ten, kdo se pachtí s produkcí služeb a zboží užitečných pro ostatní, kdo se s nimi snaží uzavřít dobrovolnou a oboustranně výhodnou smlouvu o směně. Tyhle hajzly střílet!

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Protože a basta :)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Co na to řict. Jednak je to nesmysl a hlavně to (a cokoli zavánějícího byť vzdáleně rozumem a opravdou nepervertovanou spravedlností) je demokraticky neprosaditelné.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

jojo, to je jak v té fabrice, ze které utekl John Galt. :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Člověk by čekal, že v dnešním socialistickém marasmu se bude víc diskutovat "cesta ven" spíš než skrz Základní příjem skrze Základní daň, tedy opravdu rovnou daň např. 5000 kč měsíčně na hlavu. Zároveň s tím by došlo ke zrušení všech ostatních komplikovaných daní.

Každý přece "konzumujeme" stejně toho "státu" (nebo aspoň nelze zjistit, zda někdo konzumuje víc). Stát by samozřejmě musel přestat poskytovat služby v oborech, kde to zjistit jde a neexistuje problém obecní pastviny.

Pokud by se pak hlasovalo o daních, těžko by se v rámci tohoto systému upláceli voliči, protože bohatých, kterým by zvýšení bylo jedno, by bylo vždycky méně než těch, kteří by byli proti (= přesný opak dnešního systému).

Určitě je spousta háčků, které by to mělo, ale rozhodně je to v dnešní době míň přitažené za vlasy než základní příjem.

Nahlásit

-
0
+

Lidé neřeší že by si sami zbořili svůj systém, protože to zatím nezažili na vlastní kůži. Když budou mít takovou zkušenost, je pravděpodobné, že své chování změní. Nicméně netvrdím, že ta zpětná vazba zafunguje uspokojivě, a proto zmiňuji i možné následné úplné zrušení základního příjmu s tím, že se ukáže, že to není systém vhodný pro národ s českou mentalitou. To nelze vyloučit, ale zkusil bych nám dát šanci. :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

A to právě ne. :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+
1/3