Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Svobodou k lepšímu životu

3. 11. 2015
 5 060
24 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

"to je důsledek trhu ve vzdělávání, vytváří relativně úzkou elitu,"

- taky mi ta elita připadá příliš úzká, ale tržní stav by měl být výchozím stavem pro porovnávání - přirozeným stavem, nikoli můj nebo Váš názor na to, kolik je ta "správná" šíře elity.

Násilí proti někomu by vytvořilo relativně úzkou elitu, a jiné násilí proti někomu jinému by vytvořilo relativně širokou elitu. Široká elita je ale oxymoron, takže trochu jinak - oproti přirozenému nenásilnému (férovému, spravedlivému) rozdělení vzdělání dnešní systém elitě násilím brání být vzdělanostní elitou a jiným násilím je zbytku "pomáháno", často proti jejich vůli, být vzdělanější než sami od sebe chtějí. Účelem má asi být utilitaristický přínos pro společnost (zejména mimo oblast vzdělání) a socialistická "prostupnost" sociálních tříd.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

No každopádně to, co článek popisuje, je již existující formou "výstupu" ze systému, praktikovanou rezistencí.
A lze doufat, že kryptoměny jako bitcoin tomuto odchodu dodají energii. Zvlášť pokud je stát podpoří regulacemi (jako nyní v Číně, časem při zrušení hotovosti v EU, atd..).
A anonymní internetová tržiště (i řemeslnických služeb, atd...), reputační systémy, rozvoj "podzemních" variant různých UBERů, AIRBNBů, atd....

Až bude používání hotovosti zásadně omezeno a vy budete řešit, zda instalatérovi zaplatíte v korunách bezhotovostně, nebo v BTC s 25% slevou, bude to pro bitcoin obrovský stimul. A ono to prostě dříve či později přijde.

Když jste uprostřed postupné změny, tak ji ani nevnímáte. Ale možná probíhá revoluce. Protistátní.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

No ale je potřeba si dávat pozor.

- Vlastní nemovitost = riziko zvyšování majetkových daní (či zavedení nadměrných metrů, povinnosti změnit způsob vytápění, a Bůh ví, co si ještě soudruzi vymyslí). Do nemovitostí dnes investuje kdekdo a to v kombinaci s negativním demografickým vývojem (málo lidí/nájemníků/kupců + půlka populace žijící z nuzné penze a nemající na nájmy) nevěští pro nemovitostní trh nic dobrého.

- Úspory jsou OK, jen bych měl na paměti, že to není tak dlouho, co nejvyšší platidlo bylo pětikilo a dnes všude létají pětilitry. Navíc za 35 let starou stovku si nekoupíte nic. Za 65 let starou také nic. Jen za tu 105 let starou si dnes koupíte třeba 5 základadních notebooků. Za stovku!
http://static-numista.com/catalogue/photos/autriche-habsbourg/g550.jpg

Je dobré mít na paměti, jak velkou voličskou skupinou například za 20 let ti chudí penzisti budou a jak nelehké bude své úspory před jejich volenými zástupci uhájit.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Když si přečtete odkazovaný článek, tak zjistíte, jakou ptákovinu ty "chytré" hlavy vymysleli. Cituji:

.....Češi ročně před veřejnými institucemi skryjí ekonomické transakce až za 614 miliard korun......Za všechny peníze, které se ročně protočí v české stínové ekonomice, by se podle analýzy CETA mohlo vytvořit přes 1,5 milionu pracovních míst oceněných průměrnou mzdou. Odhady úřadů práce, podle kterých až třetina nezaměstnaných pracuje na černo, tak prý dostávají reálný rozměr.....

Pokud by alespoň někdo z těch autorů analýzy uměl počítat, tak by s něčím takovým nemohl přijít na světlo. Kdyby se babišovcům, nějakým zázrakem, podařilo oněch 614 miliard dostat do státní pokladny, tak by samozřejmě chyběly tam, kde se nyní spotřebovávají. Nebo-li, chyběly by lidem, tudíž by je musel stát poskytnout formou různých sociálních příplatků. Jenže cestou by se dobrá polovina ztratila za nehty úředníků a politiků. Takto jsou 100% využity tam, kde je jich potřeba.

Pokud politici přitvrdí, tak to už nebude 614 miliard, ale daleko více. Má to samozřejmě i pozitivní stránku. V eráru bude čím dál méně peněz, tudíž bude muset buď zvýšit daně, což značí stopku pro další volební období, nebo šetřit.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Existuje jen jeden způsob - zbohatnout. Pak můžete mít politiky na háku. Fascinovalo mne třeba mudrování paní Marxové, jestli důchodcům přidá jednorázově 800 nebo 1200 Kč. Důchodce žijící ve vlastní nemovitosti, se solidními úsporami a dobře vychovanými dětmi se tomu zasměje. Důchodce nájemník bez úspor může maximálně skřípat zubama.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

To sice nevim, ale nekteri jiz venkou jsou :-)
http://roklen24.cz/a/ik4jX/analyza-cesi-rocne-schovaji-platby-za-vic-nez-600-miliard-korun

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Máte pravdu, ale jak z toho ven?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Dovolím si mírně nesouhlasit, většina politiků, zejména socialistů a levičáků všeho druhu, jde do politiky hlavně proto, že tito jedinci trpí mesiášským a spasitelským syndromem a opravdu se snaží svět změnit k "lepšímu". Bohužel jsou zaslepeni svou domnělou vyjímečností, takže jim chybí sebereflexe a kritický způsob myšlení. To, že nerozumí financím a volnému trhu je jen třešnička na dortíčku, proto jsou to pro ně nepřátelé. Těch opravdových vyčůránků, kteří tam jdou čistě z ekonomických důvodů je dle mého názotu minimum, systém je prostě semele.

Došel jsem k tomuto v debatách s tchýní mého známého, která je Ing. na zemědělské univerzitě (nějaký zbytný obor, zase tak super inteligentní není), je zaměstnaná na ministerstvu financí a vytrvale považuje lidi bez akademického vzdělání za takový tolerovatelný "póvl" který ji zajišťuje služby důležité pro její život, ale je víceméně podřadný. A tato paní, která nedokáže vyjít se svojí jistě nadprůměrnou výplatou, se považuje za "vyšší" třídu obyvatelstva. Stejné to bude i u politiků.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

"Pokud teď sednu a podepíšu papír, že Bohouš je mým pánem ..."
Nie tak úplne... Ani to nie, nie je ani logicky možné súhlasiť s vlastným vládcom. Takto vyjadrený "súhlas" by znel veľmi nelogicky: "Súhlasím s tým, že mi budete rozkazovať, bez ohľadu na to, či s tým budem alebo nebudem súhlasiť." :)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ano. Nechápu to rozhořčení nad UJAK a Sládkovičovu a podobnými. Stát chce po svých lidech titul, tito si jej opatří ze co nejmenších nákladů.. Win-win.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Anglosaské univerzity mají obrovskou výhodu jazyka. Čerpají ze zázemí stovek lidí s angličtinou jako mateřštinou a z milionů anglicky hovořících. Už jen to, že takoví studenti jsou shromážděni na jednom místě je výhoda proti naší desetimilionové populaci, ze které čerpají naše školy. Poeticky řečeno: čert sere na větší hromadu.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Vážený pane!
Pokud se na Západě stalo oficiální (levicovou) doktrínou, že nárok na vzdělání má každý, tak se nároky snížit musely.
Je nějaké paretovské rozdělení IQ a dalších studijních předpokladů. A je rozdíl, zda má VŠ mít 5% populace, či 60%. Pokud někdo, kdo by dřív absolvoval max čtyřletý učňák má dnes minimálně Bc, je to jen tím, že to Bc vzdělání udělalo v nárocích vstřícný krok k dotyčnému, ne naopak, že se dotyčnému zvýšilo IQ.

A to pomíjím fakt, že touto proletarizací vzdělání si ta Amerika (a celý západ) zadělal jen na problémy - proletariát poflakující se na státních univerzitách se stal hipíky, sabotéry úsilí ve Vietnamu. Pro absolventy těchto "VŠ vzdělání pro všechny za každou cenu" se musejí uměle vytvářet parazitická pracovní místa, protože absolvent VŠ má pocit, že byl pasován do šlechtického stavu a "podřadnou" práci odmítá. Dokonce má pocit nadřazenosti a ambici nakazovat ostatním, jak mají žít.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Měl jsem možnost se zúčastnit školení zaměstnanců firem. Kvalita mizerná, s tím souhlasím. A víte proč? Protože těm firmám je mnohdy "úředně" nařizováno, jak, kdy a v čem mají být zaměstnance vzdělaní. Firmy to sice platí, ale už vůbec je nezajímá kvalita, ale jen onen výstupní glejt. A to samé ty zaměstnance. Samozřejmě čest výjimkám. Pár jich znám z oblasti daní a účetnictví. Ovšem toto srovnávat se vzděláním na VŠ je absurdní. Ani nevím, jak byste to chtěl zlepšit. Že by sám velký stát také něco takového prováděl, aby byla větší konkurence?

Z čeho usuzujete, že v USA jsou mizerné privátní VŠ a univerzity? Vy jste nějakou takovou viděl, či tam studoval? Byl jsem tam dost dlouho, ale žádnou takovou neznám. Samozřejmě ne všechny jsou prestižní a známé ve světě, či v ČR, ale i jejich kvalita mnohokrát přesahuje i ty naše nejlepší. Ostatně podívejte se na žebříček VŠ ve světě: https://vsmonitor.wordpress.com/2014/09/30/mezinarodni-zebricek-vysokych-skol-qs-2014/

Na prvních místech jsou VŠ z USA a UK. A naše republika? Dovolím si citovat část z odkazovaného srovnání.

.......Do prvního oficiálního žebříčku (sestaveného podle současných kritérií a současné metodologie) v roce 2005 byly zařazeny pouze dvě české vysoké školy – Univerzita Karlova v Praze (UK, tehdy 248. místo) a Vysoké učení technické v Brně (VUT, 428. místo). Stejné to bylo, včetně pořadí, i v roce 2006. V roce 2007 se do hodnocení vedle UK (290. místo – dosud nejhorší umístění) a VUT (518. místo) dostaly navíc další dvě české vysoké školy – České vysoké učení technické v Praze (ČVUT, 520. místo) a Masarykova univerzita v Brně (MU, 557. místo).......

To hovoří samo za sebe .....

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

No aspoň už víme. že p.Březina je státní zaměstnanec.
Vzdělaný státem.
Učící podle státních osnov.
Šířící státní "pravdu".

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Tak treba studovat na soukrome univerzite v Severni Karoline nebo na statni univerzite v Karvine? Hm... tak ja bych asi radeji vzdelani z te Severni Karoliny :)

Jinak co se soukromeho sektoru tyce, tak zde mam prave opacne zkusenosti. Napriklad priprava na PMI - Project Management Institute certifikaci byla oproti nekterym prednaskam na VUT nebo VSB naprosto uzansna.

Ono asi i zalezi na tom, co v tom soukromem sektoru ucite. Tedy ma otazka je, jaky soukromy skolici byznys pro zamestnance mate na mysli, muzete byt konkretnejsi?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Jasně. Pokud státní správa bude bazírovat na titulech na některé pozice a to bez ohledu na specializaci či kvalitu školy, vždy bude poptávka po easy titulech "za docházku".

Když policejního vyšetřovatele či vyššího ministerského úředníka na ministerstvu dopravy může dělat jen člověk s VŠ titulem, ale je jedno, zda ho má z hnojárny, nebo ze soukromé školy v oboru "sociální ekologie", pak se není čemu divit.

Ale v soukromém sektory? Ano, asi jsou i firmy, které kvalitu vzdělání, schopnosti a pracovitost kandidátů na zaměstnání moc neřeší. Moc jich nebude, ale pokud jsou, je to jen a jen jejich problém a proto jej není třeba řešit.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Politici mají právo rozhodovat o životech druhých!
Ale jen těch konkrétních jedinců, kteří těm konkrétním politikům k tomu dali mandát, delegovali na ně pravomoci.

Pokud teď sednu a podepíšu papír, že Bohouš je mým pánem, že smí rozhodovat o mém majetku, smí mi vzít polovinu příjmu a smí rozhodovat o tom, co musím či nesmím (jíst, psát, podporovat, ...), pak to VŮČI MÉ OSOBĚ bude Bohouš vykonávat zcela legitimně.

Pokud se ale rozhodnu nedelegovat, žádná práva vůči mé osobě a mému majetku nemá - kde by je také vzal??
Pokud se rozhodnu delegovat třeba na Frantu, nemá vůči mně opět Bohouš žádná práva. A to ani tehdy, když na Frantu budu delegovat jen já a na Bohouše 3 lidi. Ani tehdy legitimně Bohouš nemá žádná má práva vůči mně, jen vůči těm třem.

A už vůbec logicky není možné delegovat práva, která ani jí sám nemám - např. okrást souseda, nebo mu zakazovat svítit žárovkou v jeho domě, s elektřinou, kterou si koupil.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

A proto je lepší mít každý rok jiného ministra školství, jeden větší dement než druhý? Navíc vaše tvrzení, že soukromé americké školství je horší než české státní, byste podle mne těžko obhajoval fakty.

Vy jako etatista zamlčujete jednu věc. Totiž, že primárním cílem státního (nebo spíše stádního) školství je indoktrinace etatismem. Jestli se tam někdo naučí také něco jiného, než jaký máme skvělý stát a politiky, už ty politiky nezajímá.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

"Řešení je společnost neřídit a pouze nastavit spravedlivé tržní prostředí, do kterého stát nezasahuje."
"Proto by se stát do dění ve společnosti krom stanovení základních pravidel a ochrany jejího bezpečí měl plést co nejméně."
"Stagnace nejen České republiky ale i mnoha západních evropských ekonomik souvisí s tím, že politici a úředníci v jednotlivých státech i v Evropské komisi uvěřili vlastní schopnosti regulacemi a dotacemi řídit společnost a plnit ambiciózní plány a cíle, přestože se jim to opakovaně nedaří"

Věty, které jsem nesčetněkrát pronesl na různých diskusích a které teď zaznívají i z jiných úst. Kde vůbec politici berou tu drzost rozhodovat o životech druhých? Ta drzost je dána nejen jejich nabubřelostí o vlastních schopnostech (nebo spíš neschopnostech vytvořit cokoli kloudného), ale hlavně tím, že z peněz, které přerozdělují, zůstane jim samotným tím více, čím více jich budou přerozdělovat. K tomu aby to mohli dělat, potřebují společnost svázanou tisíci zákonů a předpisů. Svoboda je nežádoucí.

Nahlásit

-
0
+

K tomu prvnímu jsem se už vyjádřil. Soukromý školící byznys pro dospělé zaměstnance firem nemá, až na pár výjimek, konkurenci ve veřejném sektoru, čili tyto školící firmy soutěží jen mezi sebou navzájem. Podle vašich východisek by tedy tato oblast měla být etalonem vzdělávací kvality. No, není, něco o tom po těch letech vím. Solidní samostudium vám bude k užitku více.

Pokud zmiňujete špičkové soukromé univerzity v zahraničí, tak zřejmě máte na mysli hlavně americké vš. To je problém optiky, hovoříme totiž o naprosté elitě. Ano, špička privátních univerzit je tam opravdu vysoce kvalitní a učit tam nebo studovat je jistě radost a prestiž. Ovšem kromě toho je v USA celá řada privátních univerzit a colleges, které jsou průměrné, podprůměrné i otřesné, a kterých je většina.

To je důsledek trhu ve vzdělávání, vytváří relativně úzkou elitu, která -. díky tomu, že je elitou - inkasuje zdaleka nejvíce peněz, kvalitních učitelů a prestiže. A pak ten průměr a podprůměr, který má peněz pomálu a prestiž skoro žádnou, a nezbývá mu, než se podbízet levným školným a především, což je nejsmutnější, nízkými nároky. A to je ostatně i podobné české situaci, kde tu elitu představuje několik veřejných škol, a zbytek se musí podbízet.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Pane Březino, nechtěně jste podpořil smysl uvedeného článku. Pracujete ve školství, tudíž víte, jaké nevýhodné podmínky jsou nastaveny pro vznik a chod soukromých škol. Kritizujete úroveň soukromých škol, které nemohou mít jednak dlouhou historii a pak jsou jim házeny klacky pod nohy, jak píše autor. Být úspěšný v systému, který to de facto ani neumožňuje, je skoro na Nobelovu cenu za odvahu a drzost.

Dám Vám příklad z jiné země, kde soukromé VŠ, patří mezi nejprestižnější v celosvětovém srovnání. Schválně, zda by se Vám tam líbilo být přednášejícím. Představte si VŠ, kde školné převyšuje hodnotu slušného bytu tady v ČR. O tom, jak byste byl honorován, nerozhoduje nějaké ministerstvo školství, ani odbory, ani různé mzdové tarify, ani zásluhy mnoha let ve školství, ale jen Váš výkon a odbornost, které hodnotí posluchači/studenti. Oni, za své peníze, chtějí kvalitu, odbornost a nikoliv nějaké doporučené, úřednicky stanovené, předpisy z MŠ. Neboli skutečný tržní princip ve školství. Ne ty pokusné hybridy u nás. Profesor Pačes, který tam, jako jeden z mála Čechů, též přednášel, by Vám o tom mohl vyprávět.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ok, ale ještě třeba dodat, že vládnoucí socialisté, spolu s pátou odborářskou kolonou, masírovali a dále masírují veřejnost smyšlenkou o tom, že každý podnikatel je podvodník. Že každý živnostník lže a okrádá stát. Mládkovo vyjádření bylo již jen završení oné pomyslné války proti svobodným lidem, kteří si dovolují být úspěšní a to bez souhlasu vrchnosti. A největší obava je, aby se náhodou, tato "svoboda", nezačala šířit živelně. Možná by pak naivní našinci přišli na to, že vlastně žádné politiky nepotřebují. A to by byla, hlavně pro socialisty, katastrofa.

Nahlásit

-
0
+

Pane Brezina, to my už tu všichni víme, že podle Vás by bylo nejlepší všechny ty volnotržní voloviny a svobodnou vůli zakázat. A byl by pokoj, no ne?

Upřímně mě dost děsí, že v oboru vzdělávání pracují etatisté a socialisté jako vy, protože nechci aby mi někdo indoktrinoval děti, jak sou tyhle svobody na houby a nejlíp by bylo to všechno zakázat.

K článku: Ještě bych tam zmínil, že ty dotace jsou peníze všech daňových poplatníků (i chlapíka z Ostravy, který se třeba na Táborskou cyklostezku nikdy nepodívá), které jsou přerozděleny konkrétním osobám ci korporacím. Spousta lidí v tomto nemá jasno, což asi neplatí pro čtenáře Finmagu.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

"...jen lidé bez nějakých centrálních rozkazů sami vědí jaké služby a výrobky mají nabízet, aby poptávku uspokojili. To platí pro chleba a stejně tak i pro školství."

Pracoval jsem a pracuju ve vzdělávání dost let na to, abych mohl tuhle tezi zpochybnit. Ve školství není soukromý byznys žádná výhra, to píšu jako člověk, který většinu profesního času strávil právě na privátních školách nebo ve školícím byznysu. Obligátní příklad jsou české vysoké školy, kde ty soukromé mají vesměs mizernou kvalitu.

Mám zkušenost i se vzděláváním dospělých zaměstnanců v privátu, které v podstatě konkurenci ve veřejném sektoru nemá (takže odpadá námitka o nekalé dotované soutěži) a i tam je to vesměs: navrch huj, spodek fuj.

Nahlásit

-
0
+