Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Proč ceny akcií dlouhodobě rostou rychleji než inflace

2. 11. 2015
 26 036
5 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

blud, dávat tu graf rastu indexu je totálne zavádzanie verejnosti, index z roku 1870 nie je ten istý index ako z roku 2015. V priebehu času sú firmy do tohto indexu pridávané a odoberané, kopec z ních proste skrachovalo, zlúčili sa, vznikli nové atd. Vy ako investor nedokážete predpovedat kedy dojde ku krachu danej firmy alebo zlučeniu a tým vyradeniu z indexu. Ak by ste si kupili po jednej akcii z daného indexu z roku 1870 a chceli si vybrat zisky v roku 2015, kolko firiem z toho by ešte existovali?
Pred krízou v roku 2005 obsahoval index down jones iné firmy ako dnes v roku 2015. Skúste si nájst aké to boli firmy zistite si cenu akcii daných firiem v tomto roku. Spočítajte kolko by vás stálo nakúpit po jednej akcii z každej firmy. A potom si zistite cenu akcii tých istých firiem v roku 2015. A zistíte ako vás klamu s cenou indexu.

Nahlásit

-
0
+

Máte samozřejmě pravdu, ale to se týká řekněme střednědobého horizontu. Na velmi dlouhém horizontu se tento efekt ztrácí. Cílem článku nebylo popsat, kdy a proč ceny akcií rostou a kdy zase klesají... pouze vysvětlit, proč dlouhodobě rostou rychleji než inflace. Snad byl článek v tomto směru srozumitelný a odpovídá na nadpis článku. :)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Omlouvam se, ale nenapsal jsem to srozumitelne pro nekoho bez vzdelani ve financich. Doufam, ze ty pro ktere to bylo urceno, mi rozumi. Zjednodusene pokud chci urcit cenu nejakeho projektu (firmy), tak se podivam na zisky (cash flow) a musim je upravit casovou hodnoutou penez - urokovou mirou, kterou musi platit za kapital, tj. zisky pristi rok vydelim (1+naklady kapitalu) atd., tim dostanu vyslednou cenu. Vynosy na akciich jsou prave tyto naklady kapitalu a clanek by mel vysvetlit, proc jsou vetsi nez na dluhopisech a jinych aktivach (rizikova prirazka). Naprosto stejne muzu mit vynosy=naklady kapitalu polovicni, pokud by byla nyni vyssi cena akcii, a rust zisku firem na to nema zadny vliv. Pri stejnem prubehu dividend je mozne mit jak vysoky, tak nizky vynos, ale odrazi se to v soucasne cene. Nas zajima prave tento vynos a ne dividendy (zisky). Clanek by mel mluvit o equity risk premium, coz si muzete vygooglovat a dostanete milion odkazu (pokud neumite anglicky, tak rizikove premium na akcii). Jednoduseji uz to vysvetlit nejde. Clanek je opravdu povedeny, ale nevysvetluje, co by vysvetlovat mel.

Neni to prvni clanek v Cesku, kde nekdo rika, ze vynosy z akcii jsou bezpecne, protoze dividendy a zisky narustaji jako nominalni HDP, ale to je jen pulka pohadky. Druha cast je pozadovany vynos urceny agregatne investory, ktery se meni mnohem vice a zpusobuje prave propad cen akcii behem krizi.

A jeste bych mohl upomenout prilisne zamereni se na USA, kde za poslednich 150 let neprislo zadne vyvlastneni a trh fungoval bez vetsich problemu. Pokud zapocitame ostatni trhy, tak se vynost o trochu snizi (Jorion, P. and Goetzmann, W. (1999)). Napriklad v Rakousku trvalo pres 50 let nez se trh vratil na uroven pred prvni svetovou valkou.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Článku jsem rozuměl, ale s Vaším komentářem mně nepomohl ani překladač google.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Nezlobte se na me pane Traxler, ale vas clanek vubec neodpovida na nadpis a to naprosto chapu, ze chcete akcie priblizit verejnosti. Cena akcie je dana jak cash flow, tak i discountem. To, ze cash flow roste s HDP neznamena naprosto nic pro vynos. Stejne tak muzu mit dlouhodoby bond s rostouci dividendou (stejne rostouci cash flow jako akcie, ale bez fluktuaci), ale nizky discount mu da vysokou cenu, takze vynos bude maly (neni to uplne nejlepsi priklad, protoze by cena mohla explodovat - rust dividendy by byl vyssi nez vynos). Zasadni pro vynos z investice v akciich je trhem nastaveny vyssi discount - tj. zahrnuje equity premium. Pokud ho chcete nejak vysvetlit, tak se musite obratit treba na consumtion-based asset pricing model a negativni corelaci cen akcii se spotrebou. Jednoduse: kdyz se propada ekonomika, tak by chteli lide vybrat penize a vyrovnat klesajici spotrebu, ale ceny akcii jsou zrovna nizko narozdil od bezrizikovych bondu. Proto musi mit akcie vyssi vynos nez dluhopisy, aby motivovaly investory je drzet.

Nahlásit

-
0
+