Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Pivo z Pepíkovy garáže

31. 10. 2015
 17 260
22 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Honza Altman mluví o férové soutěži a konkurenci. Jaká soutěž a konkurence mezi někým kdo nic neprodukuje a někým kdo produkuje? Žádná, jenom se vzájemně podporují. Pokud český úředník Honza jenom kupuje a prodává není v kompetici s výrobcem, ale je v kompetice s jiným úředníkem, který též jenom kupuje a prodává. Pokud platí stejné podmínky obchodu pro oba kompetice je férová, ale to nesedí plánovači Altmanovi, který fantasí o tom že druzí budou platit cla zatím on jako člen nadlidí platit nebude.
„A uvalovat embargo či vysoká cla na čínské zboží?“ Ano, pokud by Altman něco vyráběl asi by sám svobodně a opakovaně vykřikoval o protekci proti laciným čínským výrobkům. Je na čase aby on začal něco vyrábět, něco jako „dron, 3D tiskárnu, Arduino, či tablet“ a vykřikovat na jinou notu.
„kterou platit musím i když nechci, jinak mne zavřou.“ Určitě by mu to dalo jinou perspektivu na jeho přání na zavádění koncentračních táborů a také positivní a nezamyšlený důsledek zlepšení kvality komentářů na Finmag.cz. Každému jenom podle jeho svobodného přání.
Pokud se mu nelíbí platit 30% Babišovi asi nejlépe aby se soustředil třeba na obchod brambor z jeho kibucu a dovoz z Číny nechal jiným. Mimochodem, jaká byla úroda letos? Asi bylo nějak sucho, že ano? Dobrý den a dobrý kšeft.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Komentáře Super.Bohužel se zapomíná, že pro vývoz se z... do se zboží dotuje ať už jde o vepřové maso, kuřecí, pivo apod. Každá ekonomický silná země hledá "legální" způsob jak vyvést své zboží. Volný trh a svoboda podnikání je stejná utopie jako Komunismus, rovnost a bratrství jak nás krmí p.oučky. Pořad platí a bude platit právo silnějšího, ať už nám bude mazat med kolem úst ta či ona strana. Pořad platí, že paragraf se ohýbá do dvou stran.....

Nahlásit

-
0
+

Jojo, samej primitiv, co nechápe ani dialektiku, ani eugeniku, ani další moderní etatistická zaklínadla.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ach jo, nemam argumenty, tak achjám..

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

A co když jsem proti režimu tady?
Co když považuji cla, daně, dotace, atd... za zločin a odmítám se na něm podílet?
Podle mne dostanu flastr srovnatelný s tím, když v Číně řeknu, že generální tajemník je vůl.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ja se z vas PO....
Jako ze v demokraticke Indii jsou nejak zavratne vyssi platy, nez v nedekokraticke cine?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ty minimální mzdy jsme si ale zavedli my tady, ty nám Čína nevnutila s cílem získat konkurenční výhodu.

A ano, vím, že clo platím již nyní - již jsem ty parazity na Plzeňské párkrát nuceně navštívil.
Clo považuji za krádež (výpalné jak na vojně, když mazáci chtějí od bažanta úplatek, aby mu vydali balíček od rodičů) a volání po jeho zvyšování považuji za podněcování k trestnému činu krádeže.

Když si za své peníze osoba A od osoby B něco koupí a v tom se objeví osoba C a chce výpalné za vydání kupovaného zboží, jedná se bezpochyby o zločince.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

nevidím smylsl v pokracování této debaty, hezký večer.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Píšete:
"Nízké mzdy jsou důsledkem ekonomické reality a přirozenou konkurenční výhodou, vedoucí k tomu, že časem mzdy porostou."
NE. Nízké mzdy jsou důsledkem politické totality, deficitu demokracie a svobody a jsou nepřirozenou konkurenční výhodou, vedoucí k tomu, že některá produkce je nepřirozeně levná a nabourává tak volný trh.

K panu Mirkovi, píše:
"Co se demokracie tyce, tak pokud v Cine nejste vylozene proti rezimu, tak tam taky mate relativne dobrou svobodu rozhodovani".
NE. Co se demokracie týče, tak pokud nejste v Cine vylozene proti rezimu, mlčíte, nekritizujete, nenabízíte alternativy, uhnete před najízdejicími tanky a rodíte pouze tolik detí kolik vám nařídí strana a vláda, tak tam máte relativne dobrou svobodu rozhodování. Díky, nechci.

Mně to už stačilo, děkuji za diskuzi.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Asi vas ted zklamu, ale v Cine je pomerne volny trh. Staci si tam zajet, budete se divit. Rohodne jsou trzne volnejsi a flexibilnejsi nez Evropa a to i mimo staty EU.

Co se demokracie tyce, tak pokud v Cine nejste vylozene proti rezimu, tak tam taky mate relativne dobrou svobodu rozhodovani. Je tam sice cenzura, ale ta je v EU taky. Je tam centralni planovani, ale to je v EU taky. Mozna tam ridi trh s menou a akciema,ale to dela EU taky. Viz Nemecko, kdyz zakazalo shortovani akcii nebo neustale kvantitativni uvolnovani od ECB. Zachrana Recka, kradez penez v Kyperskych bankach (pri zachrane Kypru).

Pokud dokazte trochu otevrit oci, tak zjistite, ze EU je minimalne stejne spatna jako Cina, ale narozdil od Ciny, EU je v poradnem svrabu.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ze zacatku se mi clanek libil a je fajn, ze nekdo vari pivo doma, ale pak ty reci o clech a vysokych danich. To by mohl treba zapadni svet uvalit 1000% clo na ceske pivo, aby ochranil sve pivovary. Nebo by mohl uvalit 1000% na stavbu pivovaru ceskou firmou.

Pan sladek pusobi jako pomerne inteligentni clovek, ale v zapalu socalistickeho mysleni si neuvedomuje, ze je vlastne sam proti sobe.

Nahlásit

-
0
+

Ale já vám rozumím docela dobře, jenom mě vaše pohnutky nezajímají. Neexistuje nic takového jako celospolečenský konsensus. Existují pouze zájmy jednotlivců a skupin prosazované demokraticky na úkor a náklady jiných skupin. Jestliže chci levný čínský telefon/pivovar/cokoliv jiného, tak ho chci proto, že je levný a jsem smířený s případnou nižší kvalitou. Jestliže mně chce Nokia nebo Pepa z garáže nebo vy v tom bránit, tak je to násilí, chránící jeho zájmy na můj úkor. To, že to Pepa nebo vy nebo kdokoliv jiný prohlásí svoje zájmy nebo hodnoty za "celospolečenský zájem", je jenom pokrytectví, které má zakrýt to násilí.
Takže ano, jste etatista z definice. Chcete rozšířit násilnou roli státu a to navíc za účelem zvýhodnění sebe nebo někoho jiného na úkor někoho třetího.

Nízké mzdy zvyší konkurenceschopnost bez ohledu důvod proč jsou nízké, ale protože zlevňují vyrobené zboží. Pojmy jako "promyšlený ekonomický nástroj konkurenceschopnosti" z vašeho etatistického slovníku jsou docela zábavné. Jedním takovým "promyšleným nástrojem" byla Lisabonská iniciativa 2000, která promyšleně určila jak dohnat a předehnat USA v konkurenceschopnosti do 10 let. Výsledkem této promyšlenosti je, že od roku 2000 se rozdíl mezi EU a USA prohlubuje. Bohužel u toho nezůstalo a "promýšlí" se dál :-( Úředníci a politici žádnou konkurenceschopost promyslet nemohou, ale mohou svými regulacemi konkurenceschopnost snížit. EU je toho názorným příkladem. Jediný způsob, jak by mohli politici pomoci, by bylo zrušení těch regulací. Bohužel místo toho nastupují regulace regulaci do naprostého kolapsu. To je obávám se opět symptom demokracie.

Ta analogie je zcela mimo mísu, protože nízké mzdy nejsou doping, i když Pepovi z garáže a vám to tak připadá. Nízké mzdy jsou důsledkem ekonomické reality a přirozenou konkurenční výhodou, vedoucí k tomu, že časem mzdy porostou. (Tak tomu bylo v Česku a je i v Číně) Vy jen chcete zabránit lidem, aby si mohli koupit levné čínské zboží (a zakonzervovat tak nízké mzdy v Číně BTW) ve jménu vašeho hodnotového žebříčku. Jen pro vaši informaci, západní ekonomika a kultura se nestala dominantní v důsledku vašich hodnot, ale v důsledku hodnot právě opačných.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Čína si zvolila pošlapávání práv svých občanů, totalitu, tím je schopna snížit mzdové náklady na minimální úroveň. Pokud Evropa totalitu odsuzuje a brání, pak si prostě volí jinou strategii hry a zákonitě musí mít dražší produkty. To je jako byste řekl, že tým A hraje strategii X, kdežto tým B hraje strategii Y.

Navrhovat cla na čínské produkty znamená, že Evropané jsou okradeni o možnost mít něco levněji. Ochuzujeme Evropany, jejich volba je prostě nižší než by mohla být a neodpovídá tomu, co by si na volném trhu čech s číňanem domluvil. Kdo dává státu pravomoc okrádat své vlastní občany? Tím směřujeme k totalitě, čili směr Čína. To je naprosto nelogické. Místo hrát fér a trvat na svém stylu hry (důraz na kvalitu, strategie X), dopouštíme se taktické chyby a přijímáme hru soupeře (nechceme slevit z kvality, ale zároveň nutíme srovnávat ceny - čili hrajeme chvíli strategii X a chvíli Y). Rozmělňujeme svou strategii do nicoty.

Kdo to srovnávání cen nakonec zaplatí? No samozřejmě Evropan. Prostě má menší možnosti rozhodování - mohl koupit levněji a nemůže, protože někdo uvalil cla. Navíc, pokud je dejme tomu nějaký produkt v EU předražený a zbytek světa jej má v normální cenové hladině, pak se zakonzervujeme v našem kontinentu a bráníme se vlastnímu rozvoji, protože to naše úsilí o uvalení cel nakonec znamená, že Evropané budou o to méně mít na jiné produkty. Cla nepomohou ničemu, jen skrytě ničí a dusí potenciál ekonomiky.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Zjevně si nerozumíme a jsem pro Vás zřejmě poslem etatistického zla.

Použití cla k uvažovanému účelu bych považoval nikoli za ekonomický nýbrž za politický nástroj. V tomto smyslu, pokud by existoval celospolečenský konsenzus ochrany jistých hodnot demokratického státu, bych clo na zboží totalitního státu uvalil v takové výši, aby takové zboží bylo NEPRODEJNÉ, tedy nikoli proto, aby stát z cla profitoval. Jde o princip a smysl, praxe je obtížná, smysl jednoznačný, uznávám.

Nízké mzdy v Česku nebyly promyšleným ekonomickým nástrojem konkurenceschopnosti ale dočasným důsledkem totalitního systému a zvýšení těchto mezd a zvýšení životní úrovně byly důsledky demontáže totalitního systému a přijetí hodnotového žebříčku západní demokracie (se všemi pozitivy i negativy).

Já a Pepa z garáže interpretujeme aplikaci cla poněkud jinak. Zkusím analogii.

Ve sportovním zápase jedna strana používá doping, druhá strana nikoli. Tím se stává zápas neférový. Řešení jsou dvě: a) nepošlapávat právo doping brát bez ohledu na důsledky, nebo b) zakázat (zamezit, znesnadnit) braní dopingu, event.. takového sportovce ze soutěže vyloučit. Vy jste pro a), já jsem pro b).

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Dávejte si přednost čemu chcete, to je vaše právo, pokud tím nepošlapáváte stejná práva někoho jiného.. Řeč byla o clech na čínské zboží. Tedy o tom, že někdo, kdo má jiné preference než vy, bude o možnost kupovat levné, byť třeba nekvalitní, čínské výrobky, násilím připraven. Vy zpochybňujete práva pana Altmana, kupovat levné čínské zboží, ve jménu nějakého vašeho demokratického dobra. Místo toho, abyste respektoval toto jeho právo, tak jste ho poslal do Číny. (To není adekvátní ani symetrické ani náhodou.)

Ano cena práce v unii, je mnohem větší než v Číně. To snad není problém Číny. Je to cesta Číny, jak konkurovat a postupně se dostávat na úroveň těch lepších. Cena práce v Číně roste, rozdíly se vyrovnávají. To totiž trh dělá, že vyrovnává rozdíly. Cla takovému vyrovnávání brání. Stejně tak nízké mzdy pomohly Česku po roce 1989, aby se příblížilo vyspělejším zemím.

To, že vy a Pepa z garáže hájíte čínská cla místo konkurence na volném trhu, je obhajoba násilí, s cílem zvýhodnit jednu skupinu na úkor jiných skupin. Pokud něco takového obhajujete ve jménu demokracie, tím hůř pro demokracii.

Navíc odporujete sám sobě. Voláte po demokracii bez byrokracie a nehospodárnosti. Nic takového neexistuje. Demokracie generuje byrokracii a nehospodárnost. Podobně jste v prvním příspěvku napsal "více ekologie a méně daní". Ekologie v demokracii znamená v první řadě více daní (ať už mají jakoukoliv formu). To je přece hlavní důvod, proč se ekologie, nebo spíše ekologismus, stal součástí demokratické politiky.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Vynechám podtón osobních invektiv, není to podstatné a myslím, že mé "doručení" bylo adekvátní a symetrické k doporučení pana Altmana dělat za pár floků. Ale k věci.

Ne, statistiky a čísla, která by dokladovala a porovnávala nákladovost ekonomiky demokratického a totalitního státu nemám, přesto si dovolím tvrdit, že např. cena práce, jako jednoho z významných faktorů ceny produkce je bez dokladování násobně vyšší v demokratických zemích než v zemích totality.

V žádném případ nejsem zastánce eurounijní byrokracie a to v mnoha, i ekonomických souvislostech a jsem si vědom řady příkladů nehospodárnosti a zhoubnosti veškerých těch dotací a pod. Nicméně vždy budu dávat v principu přednost kombinaci nedokonalé demokracie (zvláště je-li alternativou totalita) a volného trhu než kombinaci volného trhu a dokonalé totality, byť by byl výrobek druhého levnější - alespoň pro můj žebříček hodnot.

V této souvislosti je pak vcelku zajímavé, že mocenští představitelé druhé kombinace inklinují k přesunu svých osobních aktiv, osobních investic či rodinného vzdělání nebo sociálně-zdravotních požitků směrem do demokratických zemí.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Jenom pro zajímavost, jak jste příšel na to, že "režie demokracie" je větší než režie čínské totality? Vy máte nějaké statistiky o velikosti a nákladech čínské byrokracie, armády, represivních složek nebo o tom, že čínské regulace jsou méně zhoubné pro ekonomiku než v demokracii? Vy umíte porovnat tyto údaje s údaji za EU? Máte nějaký odkaz? Zajímalo by mě to.

--------

Když už jste zmínil ty náklady na ekologii, tak malá poznámka. Ano máme možná větší náklady na tzv. ekologii, než Čína. Díky fotovoltaice máme nesmyslně drahou energii, jejíž ekologický přínos ještě nikdo nevyčíslil, ale jejíž ekonomická negativa cítíme všichni. Podobné je to s biopalivy, jejichž ekologický přínos je záporný a ekonomický význam spočívá v dotacích pro oligarchy, je tedy celospolečenský opět záporný. Úžasný demokraticko-ekologický výdobytek jsou dále třeba emisní normy na automobilové spaliny, které názorně předvádějí pokrytectví demokracie a absurditu, do které se dostává (Volkswagen a brzo asi i další).Dalo by se pokračovat.

Takže máte pravdu, že naše "demokratická ekologie" je drahá. S tím souhlasím. Pochybuji ovšem silně, že je skutečně ekologická. Podle mne je daleko více jenom zástěrkou pro politický boje a další přerozdělování ve prospěch oligarchů, úředníků a některých nevládních organizací za současného omezování osobní svobody. To je ovšem náš problém. Není žádný důvod, proč by někdo jiný měl snižovat svoji konkurenceshopnost a postupně degradovat svoji ekonomiku a následně i životní úroveň jenom proto, že to dělá nějaká evropská unie.

---------
P.S. Posílání někoho do Číny, není argument, ale ubohost a shazujete tak sám sebe. Pan Altman Čínu neobhajuje, jak mu podsouváte. Vytvořil jste typického strawmana. On jenom upozornil na to, že není ničí povinnost zatěžovat svoji produkci "demokratickými" výdobytky. Jestliže chce někdo levné hnusné pivo, tak není žádný důvod, zatěžovat takové pivo vysokým clem, jenom proto, aby byli zvýhodnění producenti drahého piva, jaké dělá Joe.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ach jo. Zdá se mi, že sem poslední dobou chodí spousta primitivů, kterým nedojde sebemenší souvislost.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Nemůžete dělat za pár floků, protože vám to legislativa prostě neumožňuje. Máte stanovenu minimální mzdu, odvody za zaměstnance. V tomto Číně prostě konkurovat nelze. V Číně se vyrábí i kvalita (pod taktovkou západníhc společností), ale opět ze stejného důvodu. Ne proto že by to uměli lépe, ale proto že ty lidi lze dřít jako otroky a nemusí se plnit všechny ty sociální vymoženosti které máme zde.

P.S. Clo i DPH z Číny platíte už nyní. To že to nevíte znamená že asi většinou kupujete věci pod limitem pro který se clo nevypočítává.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ano, režie demokracie je velká, režie předlistopadového režimu byla ještě větší. A co že z toho máme odvozovat?

http://www.mises.cz/clanky/demokracie-vlk-v-rouse-berancim-1903.aspx

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

No tady bych byl s tou brutálně tržní svobodou trošku opatrný. Cena čínské produkce není zatížena režií demokracie (ta je, uznávám, více (životní prostředí) či méně (výše daní) opodstatněná).

Samozřejmě tak jako Vy navrhujete sládkovi dělat za pár floků, může zaznít doporučení na to ať Vy jedete bydlet a podnikat do Číny - je to také volba. Ted dokonce v Číně povolili i více než jedno dítě, úžasná možnost volby.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Docela zajíkavé čtení. A pak to shodí ve dvou větách:

"S Čínou se nedá férově soutěžit, když tam zaměstnávají lidi, kteří musí dělat za pár floků v nedůstojných podmínkách a neplatí jim moc zdravotní ani sociální pojištění. Já bych na čínské zboží uvalil embargo, nebo alespoň vysokou daň."

Jak nedá férově soutěžit? Kdo chce konkurovat cenou a ne kvalitou (tak jak to dělá Čína), může taky zkusit dělat za pár floků. A nebo to zkusit s tou kvalitou a pak nemuset dělat za dumpingové mzdy. Je to volba.
A že tam zaměstnavatelé zaměstnancům neplatí soc a zdrav pojištění? Co já bych za to dal, kdybych měl svobodu se pojistit podle svého, vybrat si pojistný plán, i mít svobodu se v krajním případě nepojistit. Místo toho mám daň převlečenou za pojištění, kterou platit musím i když nechci, jinak mne zavřou. Tomu mám říkat výhoda??

A uvalovat embargo či vysoká cla na čínské zboží? Kde pan autor bere právo chtít po mne nějaké peníze, když se rozhodnu si z Číny objednat dron, 3D tiskárnu, Arduino, či tablet?
Proč bych za to měl někomu něco dávat? Je to mezi mnou a tím čínským dodavatelem, nikomu třetímu do toho nic není. Ať si pan autor platí clo sám - pokud si z Číny něco objedná, tak ať pak dobrovolně pošle 30% z nákupní ceny Babišovi, když mu to vyhovuje.

Nahlásit

-
0
+