Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Očima expertů: Kdo máš tlustý pas, nechoď mezi nás! Danit nezdravé potraviny?

23. 10. 2015
 21 784
15 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Jak se zdá ideologie dokáže zaslepit oči účinněji než páska. Můžete si o státních regulacích kouření v USA myslet co chcete, ale nemůžete popřít čísla - počet kuřáků šel rapidně dolů. "Když už tak trávu - cigarety kouří jen úplný trosky" (učitelka na škole pro problémové studenty z NYC)

A když to může fungovat u kouření, proč by to u obezity mělo být jiné? Pokud si myslíte, že to vyřeší svobodná volba a volný trh, byl bych na vašem místě trochu nervózní, že právě v USA roste obezita tak rychle. Navíc tam náklady spojené s obezitou pacienti z velké části platí.

Jestli ono to s tou svobodnou vůlí nebude složitější. Nikdy nezapomenu, jak se čtyři kamarádi kuřáci, na Nový rok vsadili o láhev (na našich 17 let) velmi drahého alkoholu, že přestanou. Ten první to nevydržel ani 24 hodin. Šance obézního dítěte s začínající cukrovkou nejsou o mnoho lepší.

Ostatně zkuste si to - měsíc bez přidaného cukru (a umělých sladidel). Já měl cca třetí den absťák, při kterém jsem sliboval, že už se nikdy nebudu kuřákům smát.

Nahlásit

-
0
+

Já souhlasím. Zvlášť s větou "hlavně by měli své děti vést rodiče, ale ti kolikrát taky netuší...." To je totiž podstata toho, o čem píše Jamie. Proto se o tom začíná v civilizovaných zemích intenzivně učit ve školách. Proto jsou třeba tady v US školní jídelníčky certifikovány (takže vím, že ten náš není úplně ideální, ale co už).

Byl jsem kdysi týden se skupinou sociálně slabých, což doporučuju (ne, nic mne za to nikdo neplatil). A co mne praštilo do očí a) kolik z nich kouřilo b) co jedli oni, a často i děti. Byla tam třeba maminka co dceři každý den k snídani vařila párek, takový ten z Lidlu. Zjevně ne proto, že by to bylo levné nebo bezpracné, to by namazala chleba. A pak jsem já k obědu uvařil boršč a jejich děti to nejedli, protože 'krvavou polívku' viděli poprvý.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Zdaňte Hatlapatku! Ty jeho komentáře u mě vyvolávají negativní externality!

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Už to, že se vážně diskutuje takováto otázka, je důkaz degenerace západní civilizace. Nakonec ten islám a šaría bude pro Evropu vysvobozením.

P.S. Já bych třeba člověka vážícího 150 kilo nezaměstnal, protože zcela zjevně není schopen sebekontroly (s vyjímkou nezaviněných chorob). To by ale byla určitě diskriminace. Ale právě to by mohlo fungovat. Sociálně inženýrské kokotiny slouží jenom k dalšímu omezování svobody jednotlivce ale nikdo kvůli nim nezhubne.

Nahlásit

-
0
+

To mně připomíná tu firmu odsouzenou, za to, že u mikrovlnky neuvedla, že se v ní nemají sušit živé kočky. Souhlasím, že to co navrhujete je úchylné.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

To je úchylné!

A co takto rovnou zatížit touto daní rovnou zemědělce?! Potraviny jsou podle tohoto pohledu přece negativní externalitou jejich usilovné práce. Bez nich by zde nikdo obézní nebyl!

Je to jako u všech sociálně inženýrských pokusů: Namísto přirozeného tržního tlaku na ty, kteří produkt zneužívají, se snaží trestat producenty, a potažmo pak všechny bez rozdílu.

Jenže takový hamburger, ani jeho producent, nemohou za to, že ho místo dřevorubce po šichtě snědl obézní nezaměstnaný.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Jamie Olivier je zastáncem této obludné daně jen proto, že zatím chtějí danit colu a hamburgery, a ne zakazovat foie gras.

Až bude muset své haute cuisine povinně připravovat jen z libových mas a nízkotučných šmakulád, a až bude mít cukr na příděl, pozdě pochopí, co pomáhal rozjet.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Jenže to je moc práce, to by někdo musel začít myslet a hlavně dělat. Což se u nás hlavně ve státní správě NECHCE, zavést další daň je mnohem jednodušší

Nahlásit

-
0
+

Podle mě, pokud má stát potřebu vměšovat se už i do naší stravy. Ať místo daně zlepší stravování ve školkách a školních jídelnách. V Evropě je běžné, že se normy pro stravování upravují. U nás? Naposled po revoluci. Podle našich předpisů je jedno jestli dáte dítěti kvalitní maso nebo párek od Babiše plnéj sr...k, hlavně, že mají splněnou normu masa na den.Ke svačině laciné sladké pečivo nebo rohlík atd. Ano hlavně by měli své děti vést rodiče, ale ti kolikrát taky netuší.... To samé nemocnice. Kamarádky maminka byla po operaci tlustého střeva (nádor) a v momentě kdy mohla začít jíst, tak co dostávala? Omáčka, haše, knedlík...... Tak kde jsme?

Nahlásit

-
0
+

Slazené nápoje nezpůsobují obezitu samy o sobě. Způsobuje ji až jejich nepřiměřená konzumace. Což ostatně platí o všech potravinách. Budete danit solivary, protože přesolování škodí zdraví? Masokombináty, protože jednostranně masitá strava škodí zdraví? Výrobce židlí, protože sedavá práce škodí zdraví?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

To, milý Hatlapatko, čirá demagogie. Firmy nemají obezitu jako negativní externalitu čehokoliv (a povolání už určitě ne), těm lidem nikdo nedrží pistoli u hlavy, když se nacpou hambáčem a kolou. Je to jejich svobodné rozhodnutí a oni jen nabízejí něco na trhu svéprávným občanům, kteří se rozhodnou dle svých preferencí...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Taková daň má jen smysl k tomu, aby se pokryli náklady na léčbu lidí, jenž mají nemoce způsobené obezitou. Nakonec, jsou názory, že zdravotní pojištovna by měla chtít vyšší poplatky od těch, kteří na své zdraví kašlou a pak díky tomu se musí léčit za peníze danových poplatníků...

Nahlásit

-
0
+

Co je to "tlustý pas"? Ten může mít i sportovec a přitom žije zdravě. To samé je s obezitou. Slavné BMI bylo již několikrát zpochybněno. Kde se berou zaručené údaje o tom, kolik našinců je obézních? On se musel každý vážit, či absolvovat nějaké jiné měření? Patrně nikoliv, tudíž je to jen nějaký odhad s velkou mírou nepřesnosti.
nehledě na to, že i mírná obezita (dle BMI) je spíše výhodou. Viz: http://www.novinky.cz/zena/zdravi/172147-mirna-obezita-muze-lidem-prodlouzit-zivot.html

Co se týče danění nezdravých potravin, tak větší nesmysl jsem už dlouho neslyšel. Kdo bude rozhodovat o tom, co je a co není nezdravé? Ten, kdo více podmázne hodnotící komisi? Nebo si myslíte, že se, na etiketě nebude lhát, až se budou hory zelenat? Vždyť se to děje i nyní a to přesto, že etikety/složení čte málokdo.

Tudy cesta nevede. Takové to "státní" opatrovnictví stojí za houby. Jednak z cizího krev neteče, což je další dobrý základ pro korupci a pak našinci na to stejně kašlou.
Jediné řešení je přes naše osobní peníze. Zrušme současný systém jakoby bezplatného zdravotnictví, zrušme současný zákon o zdravotních pojišťovnách, které si nemohou skoro konkurovat a nechme komerční pojišťovny aby nás pojišťovali, tak jako jinde ve světě. Ony sami už najdou mechanismus, jak zvýhodnit (bonusy) ty, kteří o své zdraví pečují a naopak znevýhodnit ty, kteří na to kašlou. Třeba kuřáci, alkoholici, narkomani, ale i ty silně obézní, jejichž jediným volnočasovým pohybem je cesta od ledničky k televizi a naopak. Jedině naše vlastní peníze, které bychom museli vydat v případě nemocí, nás donutí žít zdravěji. Jedině tak poznáme, jako má, pro nás, naše zdraví, cenu. Vše ostatní je jen tlachání a vyhazování peněz z našich daní ......

Nahlásit

-
0
+

Můžete namítnou, co s tím a jak to souvisí s daněmi. Návrhů co dělat je víc, ale většina z nich něco stojí. A podobně jako za silnice platí majitelé aut a ne třeba majitelé zahrádek, přijde mi logické, aby tyhle náklady nesly firmy, které mají obezitu (dětské) populace jako negativní externalitu svého povolání. (Ano, myslím výrobce slazených nápojů.)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Tohle má být názorný příklad ke Kašpárkovu článku "Když lysohlávky zrály"?

"Češi prý patří mezi nejobéznější národy na světě." Tak si nalistujeme statistiky WHO z 2014 (jdem.cz/bueed5), jsme 42. z 192, tedy ve světovém měřítku žádný extrém (v Evropě jsme ale druzí, hned po UK).

Má to jednu výhodu, můžeme se podívat, jak vypadal vývoj v zemích, které mají před námi "náskok". Nejlepší data jsou (tradičně) z USA - například animovaný GIF u hesla "Epidemiology of obesity" na Wikipedii zachycující vývoj 1985-2010 (jdem.cz/bueej9). Bohužel k cukrovce 2. typu jsem takovou animaci nenašel, ale co si pamatuju, vypadá zatraceně podobně. Odhady kolik to USA stojí a bude stát se různí. Ale existuje shoda na tom, že to je a bude průšvih. Jamie Oliver se kupříkladu domnívá, že v důsledku obezity se naše děti dožijí (v průměru) méně let než naše generace (jdem.cz/buefd5).

Nahlásit

-
0
+