Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Byznysplán: Pro čaj do země draka

20. 10. 2015
 14 252
10 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Doporučuji začít tady: http://www.hibiki-an.com/
Podle mých zkušeností spolehlivý dodavatel, pokrývá ve velkém celý svět, slušná nabídka, často různé sezonní speciality, několikrát jsem byl z dodaného čaje nadšen, ale samozřejmě umí občas i něco méně skvělého. Pokud nemáte se špičkovými čaji zkušenost, tak vám ceny těch špičkových mohou připadat dost vysoké, ale podle mne v Česku až na velmi vzácné výjimky, dostanete vždy horší poměr kvalita/cena. Třeba poslední vzorek gyokura z Amany, který jsem zkoušel, byl otřesný za jakoukoliv cenu.

Jinak se toho dá dost vygooglit. U menších prodejců si pohlídejte zda posílají "tax free". Také je dobré pamatovat, že nad 150 euro celnice kromě DPH a 200,-Kč administrativní poplatek, připočte i clo (nevím jak je velké). Pokud byste chtěl další info, tak asi dejte email, ať tu nepíšeme off topic.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Od kterých dodavatelů špičkové japonské čaje kupujete? Rád bych zkusil též :-).

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ještě poznámka. Je třeba celníkům vždy uvést, že je to pro osobní, soukromou, neobchodní potřebu. Slyšel jsem příběh, jak se pár čajomilů složilo na kilo čaje za cca 10 tis. Kč a celníci jim z toho půl kila sebrali, aby udělali eurotest na kontaminující látky (nevím jak se to přesně jmenuje, ale pro obchodní dovozy je to povinné) za 17 tis. a čaj otevřením obalu samozřejmě znehodnotili.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Většinou je to klasický eshop, zaplatím kartou předem, dosud z japonské strany žádné problémy ani co do kvality. Největší zdržení a jediný zdroj problémů jsou čeští celníci. V Praze na poště je to během tří max 5 dnů, ale celní buzeranti to umí prodloužit i o dva týdny.

P.S. Mám i kontakty na čajové krámky v Kyotu, které typický eshop nemají, ale také pošlou.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

V Praze bych do DČ už asi také nešel. Ale musí se nechat, že málokdo udělal pro rozvoj čajové kultury v Česku tolik jako oni. Jestli vám chutnají špičkové japonské oolongy, zkuste brněnskou Cestu čaje.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Americké pobočky fungují jako frančízy pod značkou Dobrá Tea a jsou tu už minimálně dva a půl roku. Já potkal tu svou první během pracovní cesty v Madisonu, úplně náhodou. Vešel jsem dovnitř a nádobí, nábytek, všechno dovezeno z Čech. Připadal jsem si jako ve snu. Osobně zakladatele neznám, ale z rozhovoru v rozhlase jsem měl stejný pocit jako vy.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Mohu se zeptat, jak obchodujete s japonským dodavatelem? Doprava, platba?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

To je zajímavé, Tak Dobrá čajovna expanduje do USA? Hezký námět, nedávno jsem četl rozhovor s pány zakladateli a bylo to hodně příjemné, ale myslím, že o Americe tam ještě nebylo ani slovo...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Dobrou čajovnu využívám od jejího vzniku, ale v posledních letech jsem z ní trochu zklamán. Možná je to tím, že jsem se po více než 20 letech pití a ochutnávávní čaje posunul, zatímco DČ zůstává na průměru. Špičkové japonské čaje si už nechávám posílat přímo z Japonska a nejlepší v Česku dostupné Darjeelingy FF (což je moje slabost) je také třeba hledat jinde. Zatímco dříve jsem v DČ pravidelně nakupoval, dnes tam chodím spíš na kus řeči s majitelem, než pro čaj.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Paráda. Byť 45g čaje za 320Kč/měs. asi nebude pro každého, tak jako myšlenka se mi to moc líbí. Tip pro redakci: moc rád bych si přečetl, jak pokračuje expanze Dobré Čajovny do světa, zvláště pak do USA - dívám se, že už tu mají 6 poboček. (mne jejich ceny paradoxně vyhnali na eBay, kupuji přímo od Číňanů)

Nahlásit

-
0
+