Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Nová idea starého levičáka

6. 10. 2015
 5 714
53 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

No to je prima. Takže paretovských dolních 80% si demokraticky odhlasuje, že okrade horních 20%.
Těm nezbude, než povolat nějakého Pinocheta, aby je před řádící loupící lůzou ochráníl.

Nebo snad někdo považuje za morální, aby když vleze primář do tramvaje, tak aby ho demokratická většina příjmově podprůměrných v té tramvaji okradla?

Vy jste si snad za dob studií odhlasovali, že útratu v hospodě za celou třídu platí těch pět spolužáků, kteří si po škole chodí přivydělávat doučováním slabších žáků? Ani bych se nedivil. Taktéž bych se ale nedivil, kdyby si těch pět hochů za zlomek takových nákladů zjednali rváče z vyššího ročníku, aby vám takové nápady "vymluvil".

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Super! Od gramatiky, přes větnou stavbu, až po ekonomické znalosti. Tleskám.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Samozvaný ekonom se znovu vyznamenal. Ekonomům které on napadá se sám ani nemůže přiblížit. Údajně Stiglitz radí Řecku – a taky to tak vypadá. V Česku by na tom bili o hodně lépe kdyby měli Řecké politiky/ekonomy než doposud. Zatím co Řekové si vypůjčili ohromné peníze, které nikdy nesplatí a mohli si žít nad poměry, v Česku politici/ekonomové typu Pavla Kohouta rozkradli co se dalo a prodali za babku do zahraničí v současné se velké dividendy plynou ven. Jenom za rok 2014 to činilo vice než 220 miliard korun, z toho velká část dividendy bank. To je opravdový úspěch (?!) ekonomů typu Pavla Kohouta a jeho soukmenovců.
Corbyn údajně chce znárodnit banky v Británii, ale Kohoutovi nějak nepřišlo že většina Britských bank je napolo znárodněná a přitom Britská ekonomika funguje lépe než Česká.
P Kohout by se rád dostat do politiky, ale jenom mrmlá a plácá nesmysly. Za normálních okolností nemá tam co dělat. Ovšem Česko je Česko a jak vidět podle komentářů jeho kraviny jsou populární.

Nahlásit

-
0
+

samozřejmě, nikoli samozřejmně - omlouvám se

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

To je docela rozumná poznámka. Nikdo nezvládáme číst všechno a i já si tuhle bichli koupil až na opakovaná doporučení. Rozhodující bylo právě to od Billa Gatese.

Já osobně to řeším tak, že se snažím číst eseje autorů z "druhého tábora", u kterých mám přitom dojem, že jen nešíří propagandu, ale že je fakt zajímá, kde je pravda. Pozná se to třeba i podle toho, že dokážou uznat omyl a omluvit se. Dan Drápal, do jisté míry Roman Joch a dříve právě i Pavel Kohout. Takže pak ty knížku číst nemusím - oni je čtou za mě :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Podívejte se nejlépe sám, ať mi věříte, prvních cca 40 stran je volně dostupných (případně lze stáhnout na Kindle) jdem.cz/btz898

Osobně považuju Pikettyho doporučení - až v poslední kapitole - za tu slabší část knihy. Piketty mluví o dobrovolných demokratických změnách, nemusíte se bát (byť samozřejmně s žádnou změnou nebudou souhlasit všichni). Tedy nečeká jako Marx nebo někteří diskutující níže na zhroucení systému, po kterém bude následovat komunistický / libertariánský ráj. Vždy mě pobaví, a někdy zamrazí, jak jsou si k sobě tyhle dva směry blízké, jak se těší až těm nahoře zatnou tipec. Ostatně o trochu níže se navrhuje postavit mé názory mimo zákon - to nevymyslíš :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ja si často uvedomím, že väčšina ľudí nestihne naštudovať úspešné teórie a systémy. Čo by malo racionálneho človeka viesť k štúdiu Marxa, Pikettyho ai., keď je to stále to isté, len sa mení farba, rétorika, fuehrer apod.?? Chce sa tu niekomu baviť o Marxovi??

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

No to samozřejmě teprve uvidíme.
Pokud by náhodou byrokracie zvítězila nad přirozenou kreativitou a podnikavostí, tak nás holt čaká ten dramatický zvrat až po totálním kolapsu.
Ale zatím v historii ta kreativita, podnikavost, sledování vlastního prospěchu, svobodomyslnost, atd.. zvítězila. Sílu byrokratického molocha bych až tak moc nepřeceňoval, většinou je dost pozadu a nestíhá sledovat trendy. Uvidíme.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Do socialistických zemí s právní nejistotou a vysokou mírou státní krádeže se investoři zrovna 2x nehrnou.
Leda tak s nějakou nenáročnou montovnou, kterou je možné do měsíce přestěhovat.

Investoři zvažují reálný výnos (tedy po zdanění) i rizika.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Už se to tu řešilo. Stát má přece pravomoci a možnosti tyto internetové alternativy zakázat (viz NSA se stovkami tisíců zaměstnanců) a velká rizika při používání budou míz za následek, že je bude využívat jen hrstka technicky zdatných a odvážných typu Rosse Ulbrichta.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

A jsme opět u toho základního. Co je svobodné a co vynucené konání. Co je vynucené, je, z principu, nedovolené násilí. Neboli vše, co je založeno na nedobrovolném přerozdělování, je de facto loupež a takto je třeba na to nahlížet.

Kniha, kde jakého experta s Nobelovou cenou na triku, která je založena na výše uvedeném, je vlastně návodem na podvod a zločin. Protože se svět zbláznil a již dávno se točí doleva, tak to našincům připadá normální. Možná to pochopí, ale nejdříve až to praskne ......

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Nechci pořád šťourat, ale představte si následující myšlenkový experiment: země A, více socialistická, sousední země B, méně socialistická. Obě země mají své boháče a své chudé. Země A má více bohatých Hušáků, Babišů a Krejčířů, země B má více Jančurů, Janečků a Walachů. Tito lidé rozhodují o investicích, takže je jasné, jaká bude kvalita investic v každé zemi. Časem dojde určitě k tomu, že investoři B zainvestují do země A (protože místní bafuňáři a rozkradači dobrou příležitost nepoznali). Ze stejné logiky vyplývá, že zeme B bude všeobecně bohatší. Předtím, než v zemi A přijdou "na buben" a měl by přijít ten krach socialismu, který zde popisujete, dojde i na znárodňování investic ze země B. Ta je ale bohatší a pravděpodobně mocnější než země A, takže pohrozí válkou (protože bohatí v zemi B si nenechají vše sebrat) a místo toho nabídne hospodářskou pomoc. Časem v podstatě "vykoupí" investice od těch Hušáků, kteří postupně prožerou i to co nakradli - resp. jejich vliv na zemi A se sníží do té míry, že budou rozhodovat investoři země B (věřitelé) - kteří budou pravděpodobně krást v zemi A stejně jako kradli dřív Babišové, a celý kolotoč se bude opakovat se zemí C, která je zase o něco méně socialistická, než země B. Konec ale v nedohlednu... Co vy na to?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Hehe, když se tak pouštíte do pana Kohouta, tak mám pocit, že také "stíráte úplně jinou váhovou třídu". Zřejmě jste příznivec kastovního systému. Pravdu podle vás má ten, kdo je ve vyšší kastě/třídě.

Kritizovat většinu nositelů nobelovky za ekonomii není totiž vůbec těžké. Zrovna Stieglitz a třeba Krugman jsou dobrými terči. Člověk se spíš ptá, jak je možné, že takoví lidé byli oceněni? A pokud jde o Pikettyho, tak je to prostě marxista a potom jste buď věřící, idol uctívající marxista nebo používáte kritické myšlení. Tudy podle mne vede ta důležitá linie a nikoliv podle "váhových tříd".

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Jednoduchá otázka: předpokládá Piketty, že majitelé firem, živnostníci, freelanceři, zaměstnanci City a další se jeho receptům podřídí dobrovolně, nebo předpokládá, že je k tomu donutí?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Trochu mi to připomíná poznámku o francouzských revolucionářích, kteří neuměli příiš zvýšit blahobyt pro sebe, ale byli si náramně jistí tím, jak zvýšit blahobyt celé společnosti. A myslím, že Piketty by to přivedl do stejných konců jako oni, možná i s nějakým Napoleonem na závěr.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Tak jsem bláhově doufal, že jste tu Pikettyho někdo četl a budeme se bavit o něm. Ale nezlobte se, na to abych se tu s vámi trolil a urážel je můj čas příliš drahý. Snad jen, pokud by tahle kniha opravdu byla o tom, jak - cituji - kapitalisty zdanit až do morku kostí a zacházet s nimi jako s potenciálními teroristy - myslíte, že by ji doporučoval ke čtení nejbohatší muž planety? (viz jdem.cz/btz3t9) O hoších a děvčatech z McKinsey nemluvě, to jsou taky vyhlášení proletáři :-)

Na závěr si do Google Scholar zkuste zadat "Ann Pettifor" a následně "Pavel Kohout Prague" a zamyslete se nad tím, kdo je tu ekonom a kdo aktivista.

Nahlásit

-
0
+

Mno setřít ekonoma o několik váhových kategorií než je autor je naprosto v pořádku, pokud vím autor se aktivně podílí na budování největší finančně poradenské firmy která kdy vznikla v ČR, o Pikettym je na wiki akorát to, že učí na státní škole a o jeho knize je tam napsáno jen, cituji:

"V knize Kapitál v 21. století autor analyzuje distribuci bohatství v Evropě a USA za posledních 250 let. Základní Pikettyho tezí je, že když je v dlouhodobém horizontu míra návratnosti kapitálu vyšší než tempo hospodářského růstu, je výsledkem koncentrace bohatství a nerovnoměrné rozdělení bohatství, což způsobuje sociální a hospodářskou nestabilitu. Jako řešení navrhuje přerozdělování prostřednictvím globální progresivní daně z majetku. Pokud řešení nepřijde, předvídá návrat tzv. „patrimoniálního kapitalismu“, kde je bohatství důležitější než aktivita, což nutně povede k degeneraci." Což se dá krásně shrnout do dvou slov "naval prachy" jak tu psal pan Krejčí. A nejhorší je, že se toho zase nějaký socan chytne a začne to zavádět do praxe stejně jako se to se spisy největších demagogů Marxe a Keynese.

Podle jeho anglické stránky, se nikdy nepodílel na budování nějakého byznysu, takže je to jen salonní žvanil, co ví všechno nejlépe, a řekne Vám, co je pro Vás dobré jako ostatně jakýkoliv jiný socan co nikdy nevytvořil nějakou obecně prospěšnou hodnotu.

Interwiev ve Financial Times jsem nečetl, ale je mi jasné, že Piketty se levicovým nestal ze zištných důvodů, ale protože chce zlepšit svět, tím že úspěšným a produktivním lidem sebere až 100% majetku a dá ho někomu jinému. Hmm Bůh nás chraň před všemi těmito spasiteli, kteří si myslí, že obecně hloupý lid pořád potřebuje před něčím a někým zachraňovat. Bohužel zachránit bychom potřebovali od všech socanů s Pikettym v čele, tito "myslím to pro Vaše dobro a hlavně upřímně" jsou největší škůdci pro celý svět.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Parodie na kapitalismus je výstižné. A přece se neustále tvrdí, že za současnou krizi může neregulovaný kapitalismus, což mne vždy rozzuří stejně jako domněnka, že se v USA kupují samonabíjecí pušky v supermarketu jako housky.

Kdy to praskne je otázka, ona římská říše také úspěšně zahnívala desítky let (a líbil se mi názor doporučující nezabývat se už tím, proč se zhroutila, jako tím , proč tak dlouho vydržela). Neustále se ukazuje, jak stačí nechat lidem jen trochu prostoru a lidská kreativita dokáže nemyslitelné. Asi jako v SSSR záhumenky produkovaly sned 50% spotřeby masa, ovoce a zeleniny.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Souhlasím s vámi - klekne to nevyhnutelně ať je socialismus jakkoliv tuhý.

Jen se osobně obávám že to bude trvat ještě desítky let a že k tomu dnu může vést ještě cesta přes "reálný socialismus" sovětského typu (pokud se tomuto levelu bude možné vyhnout bude to jedině dobře).

Nevkládám velké naděje do toho, že se to za mého života spraví - jednodušší, spolehlivější a rychlejší cesta je pro mě tento systém opustit ... raději být svobodný třeba na jachtě, než doufat že se lidé poučí poté co si natlučou.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

To si nejsem tak jist.
Současná parodie na kapitalismus zajišťuje růst HDP o dolar za cenu zvýšení dluhu o 3.

Navíc - směřování k socialismu je podle mne v demokracii zákonité a neodvratné. Stejně tak je neodvratné ekonomické zhroucení socialismu (a podle mne i polosocialismu, kdyby se ten proces zázrakem zastavil - jen o něco později).

Na druhou stranu podle mne NENÍ NUTNÉ, aby to došlo až do úplného krachu (a chápu ty, kteří se bojí, že v takové mizérii by se moci chopil nějaký fanatik).
Přeci reálný socialismus v roce 89 také nemusel dojít až do fáze, kdy nebylo na jídlo a na léky.
Prostě jen ztratil respekt lidí. Lidé mu již nevěřili, že jim zajistí, co slibuje. A nakonec i režimní elity došly k tomu, že lepší než Okál a Žigulík a dovolená v Bulharsku bude vila v Průhonicích, LandRover a rekreační hacienda na Maledivách.

Podle mne se může stát něco podobného. Dnes si to sice neumíme představit, ale v roce 1986 jsme si změnu také neuměli představit a prakticky nikdo v ni nevěřil, alespoň ne v horizontu třech let. A přesto přišla.

Podle mne je dokonce pravděpodobné, že změna/přechod bude daleko plynulejší, než dnes mnozí věří:

1) Stát bude dále šrouby utahovat postupně a proto i lidé se tomu budou přizpůsobovat postupně. Postupně budou hledat nezdaněný přivýdělek tak, jak daně porostou. Postupně budou odcházet do neoficiální ekonomiky, jak ta oficiální bude čím dál víc sešněrovaná regulacemi. Postupně budou hledat platební systémy a "média směny" (peníze), která jim život v šedé zóně umožní, umožní se vyhnout konfiskačním daním, umožní se vyhnout narůstajícím omezením používání hotovosti, umožní se vyhnout znehodnocení peněz inflací a negativními úroky, či "kazivými penězi" (návrhy některých opravu pokrokových etatistů).
Budou vznikat internetová tržiště, kyberměny, peer-to-peer platební systémy, systémy pro hodnocení/rating spolehlivosti prodejců a bonity kupců, atd... Podle mne ode dneška za 5 let internet a nezávislé iniciativy na něm změní ekonomiku velmi výrazně (a stát jim v tom prostřednictvím utahování šroubů intenzivně pomůže).

2) No a v neposlední řadě (bohužel) opět dojde k tomu, že ti chytřejší z představitelů režimu ve vlastním zájmu otočí. Státní cecíky již budou tou dobou dosti povadlé, zato šedá ekonomiky a alternativní měny budou zažívat boom. A tak prozíravější a protřelejší zástupci establishmentu zprivatizují, co ještě jde a vrhnou se do víru nové svobodné a prosperující ekonomiky. Ministr vnitra si zprivatizuje policii (a založí superpinkertony), ministr financí založí bitcoinovou banku a investiční společnost, atd... A ovce, kterým tito lidé doposavad slibovali zářné socialistické zítřky, budou opět zaskočeny.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ano, to ty miliony možná zkusí.
Jenže to nebude fungovat.
Problémy způsobené socialismem se zkrátka nevyřeší ještě větším množstvím téhož.
Ekonomický rozvrat se tak jen urychlí.

Zároveň ale lidi nejsou idioti. Možná většina z nich bude vykřikovat, že chtějí ještě více socialismu, ale v reálném osobním životě se budou chovat racionálně. Pokud jim stát bude brát většinu výdělku, budou se snažit dělat na černo. Pokud jim stát sebere hotovost a na bezhotovost narazí záporné úroky, přejdou na paralelní měnu (těžko nyní hádat, co to bude). Pokud v oficiálních obchodech nebude zboží, lidé jej budou hledat na černém trhu a obchodníci jim ho tam budou nabízet.
Lidé zkusí barterovou směnu jako v Řecku. Rozvine se placení bitcoinem. Atd... - lidé se zkrátka v reálném životě budou chovat ekonomicky a tržně.
Bez ohledu na proklamovanou oficiální politiku. Naopak - čím tužší bude regulace a zdanění, tím spíše se lidé přesunou do neoficiální sféry.

Každopádně příklon k ještě tužšímu socialismu stát nezachrání. Nejtužší socialismus jsme již měli a zbankrotoval a zetlel. Nutně a zákonitě.
Tehdy jsme však podlehli klamu, že na Západě to dělají líp a okopírovali jsme jejich demokratický socialismus.
Jenže tentokrát zažije krach na způsob 1989 celý ten propojený, globalizovaný a socializovaný Západ. Neklekne to v ČR. Neklekne to v Itálii, Španělsku, Portugalsku, Francii. Neklekne to ani v tom Řecku - to bude zachraňováno ostatními, dokud bude z čeho, protože oni nemohou připustit vypadnutí příslovečného kamínku z hráze. Budou se zachraňovat navzájem. FED z ECB si budou poskytovat navzájem úvěrové linky, střídat se v QE. Klekne to dominovitě všude naráz ve velmi krátkém okamžiku.
Neříkám, že zítra, ani za rok. Ale klekne. A je dobré se na to připravit, protože to je nevyhnutelné. Je to jen otázka času.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ano. Přesně to socialista udělá.
Ale co pak, když tím systém dožene do ještě většího průšvihu?

Socialisté mají většinu a to prakticky stoprocentní. Všechny partaje jsou socialistické, protože všechny prosazují násilné přerozdělování. Nesocialistické partaje zde již žádné nejsou.

Vybudování socialismu je tedy nevyhnutelné. Je zde výrazná menšina vykořisťovaných a výrazná většina těch, kdo z jejich práce žijí: státní zaměstnanci, politici, dávkaři, penzisti, nezaměstnaní, neziskovkáři, "podnikatelé" pracující na státních zakázkách a čerpající dotace, atd...
Tuto masu zkrátka nelze přehlasovat.
Změna nastane jen tehdy, kdy se ta obíraná menšina vzepře a odmítne parazitický systém financovat. Změna nastane tehdy, kdy té menšině dojde, že nezáleží na tom, že bezdomovci mají v parku demokratickou většinu a že je to neopravňuje sebrat procházejícímu peněženku.

Na úvahy o odporu se ti příslušníci vykořisťované menšiny stále mají relativně dobře. Budou potřebovat silnější impuls, jejich situace musí být více nesnesitelná.
Regulace jen porostou, přerozdělování také. Finanční represe (omezování hotovosti, záporné úroky, tisk peněz, ...) se bude rozšiřovat.
Lidé na to budou reagovat plynule - přecházet do šedé, hledat alternativní prostředky směny a uchovatele hodnoty (Au, BTC, Ag, CHF, ...) aby se vyhli jak zdanění, tak ožebračení inflací a zápornými úroky.
Je tedy možné, že změna systému bude pozvolná (koncept Uberu a AirBnb se postupně prosadí i v jiných službách, tyto služby se přesunou na darknet a platby budou probíhat v BTC), ten stávající bude odehnívat a lidé se budou postupně přizpůsobovat. Nebo se toto pozvolné přizpůsobování z nějakých důvodů odehrávat nebude a pak budeme nuceni dříve či později prožít zvrat - protože směřování k socialismu je demokracii vlastní a socialismus nutně vede k ekonomickému kolapsu.
Budoucnost je však otevřená a záleží i na nás.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

V podstatě to bude pro ty milióny lidí takový prubířský kámen ... budou schopni si připustit že se systém vymknul kontrole, nebo budou dál slepě doufat že jediné řešení je "moudrý" úředník kterému je potřeba dát ještě větší pravomoci a který potřebuje k ruce ještě více fízlů aby systém fungoval lépe?

Celé generace vyrůstali v socialismu a život bez socialismu si nedokážou vůbec představit ... pravděpodobněji budou podporovat radikalnější formu socialismu, než že by se vzdali jistot a získali ("fuj") svobodu se všemi slastmi a strastmi které se s ní pojí.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Oni si popel sypat nebudou. Ale jejich systém se zhroutí. Nebude na dotace pro oligarchy, na platy armády intelektuálních přitakávačů, na odměny fízlů.
A hlavně: miliony lidí, kteří věřili, že stát jím zajistí vše od A do Z, zdravotní péči. penze, atd... ti budou nuceni se probudit z růžového snu do tvrdé reality.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

To je přesně ten problém ... ti co si myslí že po zhroucení socialismu lidé co socialismus podporovali prohlédnou, jsou svým způsobem naivní.

Socialista neuvažuje racionálně a přirozené právo (nedotknutelnost cizího majetku, osobní svoboda, atd.) je mu cizí.

Pokud socialismus selže, neřekne si socialista "aha, utráceli a plýtvali jsme příliš" - řekne si "vybrali jsme málo!". A kdo může za to že se vybralo málo? Samozřejmě ten kdo ještě něco má.

Má socialista zábrany obírat jiné lidi o prostředky? Nemá - dělá to tak celou dobu. Tak prostě v případě nouze znárodní zbytek a pojede mu to ještě vesele pár dalších desítek let.

V současné době mají socialisté zřejmě demokratickou většinu pravděpodobnost že změní své životní a morální hodnoty směrem k osobní svobodě a zodpovědnosti se limitně blíží nule. To že sociální antropolog nedostane výplatu na tom nic nezmění - naopak se obávám že se ta "demokratická většina" bude uchylovat k čím dál větším represím a totalitě.

=> prásknout do bot dokud je čas

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Kombinace levicového směřování a totalitní ideologie, v tomto případě islámu už není žádná sranda! Pořád si poťouchle přejete více socialismu, aby se systém zhroutil a vy jste dostali zapravdu. Už vidím levičáky celého světa, jak si sypou popel na hlavu!

Nahlásit

-
0
+

Chichi.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Nechci moc provokovat, ale vzpomněl jsem si na "Myslím to upřímně!" :-)))

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

To přilévání oleje do ohně může být dousečná zbraň ... co bude po tom až se socialismus zhroutí není vůbec jisté - může ho nahradit ještě horší forma socialismu/komunismu nebo jiného totalitního zřízení.

Pakliže člověk s rozmáháním socialismu svým hlasem nic nezmůže, myslím že bezpečnější, rychlejší a z hlediska svědomí čistší je nebrzdit socialisty v rozletu a prostě odejít (otázka je kam).

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Bojím se, že to nepůjde tak snadno. Kapitalismus ukázal v posledních letech neuvěřitelnou vitalitu a se všemi těmi buzeracemi a daněmi pořád zajišťuje slušnou životní úroveň. Spíš se u krku chytnou ti paraziti živnostníci, aby na ekology a antropology bylo.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+
1/2