Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Pavel Kohout: Největší problém dneška je sociální stát

26. 9. 2015
 28 433
50 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

http://dfens-cz.com/view.php?cisloclanku=2015100401

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

.......a jak to tak sleduji, tak firma která mela 17 zamestnanců a EBITDA okolo 22mil. CZK brzo s novým zahraničním majtelem zkrachuje......viz článek na Finmagu Nenápadný půvab demokratického centralismu http://finmag.penize.cz/ekonomika/304267-nenapadny-puvab-demokratickeho-centralismu . Je to smutný příbeh.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ano přesně tak. Neuživíme rodinu vlastní, protože živíme rodiny cizí. A tak vychcípáme.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Je prostě třeba přehodnotit tu myšlenku že máte právo hlasovat o majetku druhých.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Skvělý článek

Nahlásit

-
0
+

pletete si příčinu a následek, daně nejsou vysoké jen tak pro srandu králíkům, ale právě proto, aby bylo na rozdávání svým voličům

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Stat lze ignorovat:
http://www.investicniweb.cz/2015/9/30/barter-jako-prirozene-reseni-aneb-jak-rekove-prezivaji-krizi/

Dusledkem je eliminace danove kradeze. A take to, ze statni dluh je pak opravdu jen statu (a je denominovan ve statni mene, kterou nikdo nepouziva)

Nahlásit

-
0
+

Nemyslím si, že by to někoho překvapovalo. Prostě nás to jen sere.
Máte nápad, co s tím?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Pavel Kohout je překvapený chováním politiků, když zvětšováním sociálního státu ho likvidují ... to jako vážně?
Čím více stát vybere, tím větší je penězovod, o kterém rozhoduje a tím větší šance je část odklonit ke spřáteleným firmám. Ty nechají všimné a kdyby to náhodou krachlo už za politikova života, tak se odstěhuje jinam, peněz si na to "našetřil" dost.
Pokud by politik měl opravdu snahu o omezení nenažranosti státu tak:
1.) Půjde proti většině kolegů, kterým bobtnání vyhovuje
2.) Nepůjde se tak snadno přisát na rozpočet
3.) Voliči budou naštvaní, protože nebudou dostávat věci zadarmo - a těch, kdo by pocítili úlevy na dani není tolik.
Takže tady neexistuje jediný důvod, proč by měl politik omezovat nenažranost státu.

A dostává mě "yntelygence" voličů, kteří tleskají zavedení EET, protože každý podnikatel určitě krade ve velkém (přitom je to další způsob jak podojit stát a hlavně občany, navíc je to spojené s větším dohledem), tleskají zvednutí mýtného pro zlé kamiony, které nám ničí cesty (opět zaplatíme my všichni v cenách potravin, navíc vybrané peníze nejdou na opravy cest). Takže tihle ovčané volají po silnějším státu, po větší kontrole, větší represi a více nabobtnaném státu. Bohužel jim to nedojde :(

Nahlásit

-
0
+

Jak už bylo několikrát zmíněno, není podstatné KDO VOLÍ,ale O ČEM se ve volbách rozhoduje!
Principiálně nemůžete volbami delegovat na někoho jiného práva, která nemáte. Nicméně přesně k tomu v současném demokratickém státě dochází.
Zde je jádro problémů. Ale jak donutíte volební většinu, aby se dobrovolně a bez boje této své plíživě ukradené výhody vzdala?
Osobně také nevidím žádnou jinou reálnou cestu, než přirozený a samozřejmý krach. Otázkou je, co bude ta poslední kapka a kdy pohár přeteče?
Čím později, tím to bude více bolet....

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Přestaneme všichni pracovat a přihlásíme se na pracák jako pan Pavel.
Všichni se přihlásíme o všechny dávky, na které máme nárok (víte, že na dávku na bydlení má nárok zhruba 3/4 domácností včetně majitelů nemovitosti?).
Složíme ten systém dřív, než to udělají jiní.
:-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

V roce 1985 jsem emigroval do USA a nevzpomínám si na žádného Čecha, který by pobíral jakékoliv dávky, myslím, že to ani nebylo možné. Byly tam jenom foodstamps na jídlo pro ty uplné nešťastníky.
Myslím, že se to moc ani dnes nezměnilo. Nikdo ale o systemu USA nemluví. Německo za nějaký čas udělá razantní opatření jednoduše proto, že jim nic jiného nezbyde. Pak nastane teprve mela jako když závislak nedostane drogu.

Nahlásit

-
0
+

Komentáře pana Kohouta si rád přečtu. Jeho názory vychází ze znalostí. To se nedá říci o článcích pana Kašpárka. Kašpárkova multikulti propaganda je důvodem, proč bych Finmag nikdy nedoporučil.

Nahlásit

-
0
+

Tak co s tím uděláme?

Nahlásit

-
0
+

Pracující jsou nejen vyflusovaný, ale taky totálně frustrvaný, protože všude vidí jen xindl, který se natahuje pro peníze. A je jedno, jestli jsou to Afričani, Arabové, Cikorky nebo povedení mocipáni v saku.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Úvaha o tom, že "Největší problém dneška je sociální stát" je chybná. Je to řešení následku, nikoliv příčiny. Příčinou jsou vysoké (zlodějské) daně ......

Nahlásit

-
0
+

Vlatnil jsem výrobni prostředky, zamestnával lidi, vyrábel výrobky o které byl zájem, nebyl jsem příjemce dotací, platil jsem obrovské dane......tedy čistý plátce sociálního státu. Jednoho dne jsem začal číst články na Finmagu, zejména ty od Pavla Kohouta a došlo mi, jak brutálne jsem vykořisťován státem. Ztratil jsem motivaci pracovat a dál se nechat okrádat od tech, co nic užitečného nevytváří.....a ješte mi okopávají kotníky v podobe různých kontrol. Firmu jsem prodal, příští mesíc se půjdu přihlásit na úřad práce a budu čekat až to "rupne" a sociální stát v současné podobe zanikne (čekání si zpestřím nejakým kokteilem v Karibiku).
A takto smýšlejících je nás čím dál více. Třeste se vy, co žijete z daní.....brzo už nebude z čeho.

Nahlásit

-
0
+

"Existuje teorie, že na získání 1 kg kuřecího je potřeba stejně energie nyní, jako před 100 lety."
- pokiaľ máte na mysli zákon zachovania energie: "energii nelze vyrobit ani zničit, ale pouze přeměnit na jiný druh energie." - tak zrejme máte pravdu.
Pokial ale máte na mysli že priemerný človek musí vynaložiť rovnakú námahu na získanie 1kg kuracieho, stejne tak ako pred 100 lety - tak tu pravdu zrejme nemáte.
Jde to podle mne pochopit z tohto videa:
http://www.ted.com/talks/matt_ridley_when_ideas_have_sex#
:)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Opravdu k věci...

Ono to je totiž určitě naopak - všichni si projdeme nějakým eurosocialistickým školením a vzniknou z nás noví socialističtí lidé a socialismus začne krásně fungovat. Pak ještě převýchovný tábor pro voliče, kde bude lidem vysvětleno, jak mají analyzovat volební programy, vybírat nezkorumpovatelné politiky, jak mají při volbě zvažovat a upřednostňovat zájmy celku (které zjistí prostřednictvím vnuknutí). A pak bude skvěle fungovat i demokracie.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Bohužel, hlavní podíl daní platíte prostřednictvím DPH a dost bych se bál systému, kde by šel přesně vyčíslit, i když už se zdá, že k němu Bureš směřuje.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

S režimem souhlas. Jinak s tou spokojeností...myslíte si, že pracující lidi mají fyzicky na to, aby měli více dětí než dosud? Pracující jsou převážně ti, u kterých je žádoucí aby rodili děti. Nejsou už teď dost vyflusaný?
Je možné, aby většinově uživil jeden dospělý početnější rodinu? Optimálně rodinu se třemi dětmi?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ok. Ti co neberou socialni davky nebo podporu mohou volit.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Obávám se, že s vyjímkou oligarchů, mafiánů a některých politiků a úředníků jsme všichni čistými plátci, protože systém brutálně snižuje efektivitu využití zdrojů. Nezaměstnaný pobírá dávky nebo podporu takže je zdánlivě čistým příjemcem. Jenže kdyby nebyl v systému, který generuje nezaměstnanost, tak by mohl mít slušnou práci a vyšší životní úroveň. Například.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Nevím jak vy, ale já mám mnohem větší problém sehnat spolehlivého instalatéra než programátora. A pokud jde o vaše obavy, tak to jsou emoce a nikoliv argumenty, případně nepodložené předpoklady, takže nemám na co reagovat.

Vždycky bude podnikatel zvažovat, zda zaměstná x zametačů, nebo si koupí zametací vůz a pokud mu do toho nebude nikdo kecat, tak si vybere to, co je v danou chvíli nejvýhodnější pro něj a tím i pro ostatní, protože ti budou mít zameteno za nejmenší cenu. Bude-li přibývat nezaměstnaných, tak bude klesat cena práce a bude výhodnější zaměstnat lidi a vice versa. V prostředí volného trhu.

Samozřejmě, když se do toho namontuje stát s minimální mzdou, brutálním zdražením práce daněmi a odvody, nesmyslným zákoníkem práce a navíc nulovými nebo zápornými úroky, které zlevní ten stroj, tak volba padne vždycky na stroj. Jenom hlupák by za těchto podmínek někoho zaměstnal.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

to je sice hezka poucka, ale bojim se,ze tohle porekadlo muze jednou prestat platit.

Vemte si, jakou praci stroje nahrazovali. A jakou praci dokazou nahradit dnes? Stroje zacinaji byt schopni zastavat i mnoho kreativnich praci a jestli to nedovedou dnes, za par let urcite.

Ano, lidem vzniknou nove potreby a to vytvori novou praci. ale pozadavky na takovou praci budou pomerne nemale. Je otazkou, zda se lide zvladnou prizpusobit dostatecne rychle. Nehlede na cast populace, ktera proste pro takovou praci nema kapacitu.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

To je tím, že to není socialismus, ale fašismus.
Socialisté "výrobní prostředky" vyvlastňují, ty se tak stávají státními, a zbytek si pamatujeme... Fašismus je ponechá ve formálním vlastnictví kapitalisty, ale je podřízen kupě regulací, takže fakticky o svém majetku převážně nerozhoduje on, ale úřady. Pokud uctivě neslouží režimu je ekonomicky (z)likvidován pokutami nebo zamítnutím dotací, jež jsou odměnou pro poslušné.
Dokud úřadům nezačne jebat v palici (viz kauza VW), tak jsou vlastně spokojeni oba, systém je stále poměrně dost výkonný, aby ti kteří ho platí (tj. my, doplněk množiny úředníci a kapitalisti) nebyli zásadně nespokojení.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Asi mluvíme každý o něčem jiném. Už mě to nebaví :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Jak by 2% lidí uživila planetu pokud bychom se spokojili se středověkou úrovní? Bez ropy? Bez strojů? Bez chemie? Dopravy, logistiky, informatiky? Chápete, že všude tam PRACUJÍ lidi???

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ve středověku pracovalo v zemědělství asi 95% populace, dnes by dokázalo 2% lidí uživit celou planetu. Pokud bychom se spokojili se středověkou životní úrovní, tak by těch 93% skutečně nemělo co dělat. Vtip je v tom, že lidské potřeby (poptávka) se vyvíjejí ruku v ruce s tím, jak se rozvíjí nové možnosti (nabídka). Proto nemáme 93% nezaměstnaných a proto neplatí, že stroje berou lidem práci.
V prostředí volného trhu tedy existuje pouze relativně malá technická nezaměstnanost lidí, kteří přecházejí z jednoho povolání do jiného.

Na druhé straně je pravda, že dnes poměrně malá část lidí, cca 20%, dokáže materiálně zabezpečit celou planetu pokud jde o základní životní potřeby a to na docela slušné úrovni. (to že někde žijí v bídě, není problém výroby, která je dostatečná, ale problém distribuce). Stát tohoto faktu využívá k přerozdělování dnes už více než poloviny vytvořeného bohatství. Díky státu tak vznikají početné skupiny populace, které jenom spotřebovávají, ale na vytváření bohatství se nijak nepodílí (paraziti).

A protože produktivita stále roste, tak stále méně lidí stačí k zabezpečení slušné životní úrovně všech. V určitém okamžiku parazité získají většinu a prostřednictvím voleb získají legální kontrolu nad veškerým bohatstvím, které společnost vytváří. V takové situaci se přinejmenším západní svět už pár desetiletí nachází. Zbývá už jenom dotáhnout to technicky, například zrušením hotovosti, povinným čipováním atd.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Moc ne, ale to nevadí :-)
Porovnávám 2% v Dánsku a 42% v Albánii. Jestli ten rozdíl čtyřiceti procent není právě v těch jiných zmíněných profesích. Domnívám se, že je naprostou utopií to, že stroje pracují za nás a my už nemáme co na práci a proto bují byrokratický aparát. Byrokratický aparát bují navzdory tomu, že práce je dost.
To už začíná na škole, kde se málokomu chce učit matika a fyzika. Filosofovat je jednodušší. Problém je, že s technickým rozvojem jsou potřeba právě ti technici. Je jich fakt málo.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+
1/2