Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Nenápadný půvab demokratického centralismu

24. 9. 2015
8 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Tenhle článek není žádný objev. Už před desítkami let to bylo vtipně popsáno v Parkinsonových zákonech.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Super článek, klasická dominance byrokratického managementu, o kterém psal Hayek už před 80 lety - a Max Weber ještě dříve. Nejziskovější firmy jsou - světe div se - monopoly. Těm funguje byrokratický management. Zákazníci a tržby jsou jistí, teď je třeba jen zajistit, aby firmu někdo nerozkradl. Jistoty místo slibů. Na to je byrokratický management dobrý. Skutečné firmy, neschované za nějaké státní privilegium, se pak diví, že jim stejné řešení nefunguje, protože snížení rizika s sebou nese zvýšení nákladů, které zákazníci odmítají akceptovat a jdou k méně zbyrokratizované konkurenci. Je smutné, že toto kolikrát nechápou nejen manažeři nemonopolních korporací, kteří ve finále těmi "jistotami" taky nepohrdnou, ale ani jejich majitelé, kteří to celé platí.

Nahlásit

-
0
+

Vidím, že máme zcela shodné zkušenosti. :D
Opravdu to nemusí být zrovna nadnárodní společnosti v nadnárodním prostředí. :D

A vždy jde vše schovat za prohlášení, že někde jinde/někdo jiný je tak, jak to dělá, strašně moc úspěšný. A že vy tedy musíte být hrozně moc šťastní, že jste dostali příkazem to také tak dělat. A můžete si zkusit odmlouvat!
A že to nepřineslo výsledky? Tak za to můžete přeci vy, ne to co jste dostali příkazem.

A vrcholem je zvrácené prostředí, kde manažeři dávají příkazy, ale nenesou odpovědnost za výsledky. :-/

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Tento článek je potřeba přeložit do angličtiny a rozeslat do všech centrál takto řízených firem (tedy všech :-), ovšem). I kdyby byla míra konverze jenom 2%, hned by byl svět lepším místem.

Nahlásit

-
0
+

Takhle pracují zdejší velké banky již řadu let. Důsledkem toho je, že jim šlapu na paty ty menší a pružnější banky. Což je dobře.

Paradoxem je to, že stejnou metodu měli komunisté v posledních letech vládnutí, kdy také slučovali kde co. Jejich tehdejším důvodem byla snaha přiškrtit úspěšnější podniky, které vyčnívaly a současně pozvednou ty, jenž by, v dnešní hantýrce, bankrotovaly.

Nahlásit

-
0
+

Je to přesný popis současného trendu v řízení firem. Z vlastní zkušenosti mohu potvrdit výše popsané.

Nahlásit

-
0
+

nejenom EU, ale obdobný "manažerský vítr vane" i nejednou z původně středních, nyní větších firem podnikajících třeba jen na území ČR - bobtnající centrály chrlící tabulky a grafy sledující obchoďáky prakticky den po dni, odpovědnost za výsledky zůstala, ale možnost samostatnosti zmizela v pevně daných "standardech" (spolu s neustále probíhajícími kontrolami plnění formou "fiktivních zákazníků" a jejich výstupy v dalších tabulkách a grafech)...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Samotna EU se timto smerem vydala. Bohuzel.

Nahlásit

-
0
+