Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Úroky pro III. světovou válku

15. 9. 2015
 6 856
29 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Pán Suchý, kde nájdem Vaše články?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Před 30ti lety Státní banka československá a státní statistický úřad taky nekoukal na nějaké bláznivé nezávislé analýzy. To vás jistě hřálo u srdce.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

A co je to normální situace? Inflační měna, frakční bankovnictví, sazby kolem 2-3%, nebo tvrdá měna vázaná třeba na zlato, vyrovnané vládní rozpočty nebo schodkové?

Nicméně po předchozí megalikvidaci špatných "investic" došlo k záchraně bankovního sektoru, ale ostatní zachráněni nebyli, tak jak jsem to naznačil. Je obecně slabá poptávka, ta byla v minulosti podpořena úvěrovým boomem, který však neřešil příčiny, přinesl jen nevyhnutelnou krizi. Pro posílení poptávky se neudělalo vůbec nic. Když není poptávka, těžko se bude ekonomika přehřívat.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

A jak vite, ze se ekonomike neprehriva? Treba by ted za normalni situace klesala a likvidovala spatne predchozi investice. Tako je nezlikviduje, jen prida dalsi.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

No a proč by tu sazbu měli zvedat? Protože to říká jakýsi vzorec?
Čekal bych, že ke zvýšení dojde, když se začne zvedat množství nových úvěrů, pak by navýšení úrokové sazby fungovalo jako brzda. To se ale neděje, ne z toho důvodu, že by banky neměly přístup k levným penězům, ale protože je nemají komu půjčovat. Ty s nižšími příjmy mají zaflákané registry a nikdo jim nepůjčí, ti se středními příjmy jsou rádi, že to ustáli a snaží se spíš splácet než sekat další dluhy. Ti s vysokým příjmem nakupují, dokud je cena a úroky dole, ale je jich málo.

Zvednutí sazby by byl očividný nesmysl. Ekonomika se rozhodně nepřehřívá pod návalem nových peněz, růst tu po řadě úprav v metodikách a nutném pozvolném zotavení je, ale zaříznout ho zvýšením sazeb přece nedává smysl.

Celá úvaha mi pak připadá značně přitažená za vlasy a je tam cítit, že přání bylo otcem myšlenky.
Autorův pohled na svět, který vidí chlapce s hvězdami a pruhy jako kladné hrdiny bojující proti neřádu zbytku světa, je už známý. Jenom nechápu, proč se mluví o nákladech na obranu, když je vše použito na útok. A proč by jsme my Evropani měli troubit do útoku spolu s nimi, to už mi smysl vůbec nedává. Nakonec je to právě zahraniční politika USA, která přinesla válku do Evropy, rozvrátila arabský svět a aktuálně nám nadělila vlnu uprchlíků.

Takže ať si výdaje na "obranu" sníží, neničí si kvůli našemu dobru a bezpečí ekonomiku, přestanou organizovat barevné revoluce a možná potom přestanou zbrojit i ostatní.

Nahlásit

-
0
+

"Čím nižšie úroky, tým viac peňazí je v obehu a tým viac nehnuteľností si môžeš kúpiť."
No a kde je teda problém? Veď podľa Vás sa bohatstvo dá produkovať jednoduchým tlačením nových penazí. Viac peňazí = viac bohatstva. Myslel som si, že výroba domu stojí množstvo ľudskej práce a ono vlastne na to stačí iba vytlačiť peniaze.... :)))

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Jo, skvele to ta vase centralne planovaci rada moudrych vede:
http://finweb.hnonline.sk/komentare-a-analyzy-123/ronald-izip-fed-medzi-mlynskymi-kamenmi-912162

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

ja velmi jednoduchou , tzv empiria... skusal si to ? lebo ja ano a tie nizke uroky mi do penazenky nedali dalsie eurace, ale rast cien nehnutelnosti som videl kazdy mesiac

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Bylo by to jistě skvělé a legitimní, kdyby ten FED a ČNB dirigoval jen vás a další etatisty a socialisty a ne ostatní.

Mimochodem: podle vás byl Clinton anarchokapitalista, že zpochybňujete metodu výpočtu inflace z jeho éry? Wow.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ale do Dolného Mudrcova ještě nedorazila informace, že cena je průsečíkem nabídky a poptávky.
Ať pán Mudrc skusí jít založit rodinu do Bonnu či Londýna, kde nemovitosti také raketově rostou - jistě ne proto, že úroky jsou na nule a každý, kdo má díru do zadku si kupuje třetí či sedmý byt jako "investici", aby v penzi žil z nájmů.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

http://roklen24.cz/a/w3xeg/otaznik-nad-abenomikou-sp-zhorsila-rating-japonska

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

A ked se dopyt (diky novym uverovym "penezum" zvysuje), roste cena nehnutelnosti...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Vám to věřím, proto taky tenhle inflaci nepočítáte vy :-) A ne, FED nebude brát inflaci podle bláznivých ankapových stránek, ani věřit vašim teoriím. A je to tak dobře.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

"Díky nulovým sazbám vzrostly ceny nemovitostí ve velkých městech tak, že mladí lidé nezakládají rodiny a populace vymírá ještě tragičtějším tempem, než u nás."
A na toto si prišiel akou dedukciou? To by ma naozaj zaujímalo. Lebo je to totálny nezmysel. Čím nižšie úroky, tým viac peňazí je v obehu a tým viac nehnuteľností si môžeš kúpiť. To že niekto ich chce predávať drahšie nemá nič spoločné s tým aké sú úroky. Lebo to je rozhodnutie daného človeka. A ten sa neriadi podľa úrokov. Ale podľa ponuky a dopitu.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Stačí vhodně upravit metodiku a vykážu inflaci, jakou si budete přát.

Ta představa, že nad harmonickým ekonomickým rozvojem bude bdít nějaká rada moudrých šedovousých polobohů, ta je jistě fascinující a mentálně znejistělí jedinci se pak určitě cítí lépe.
Někdo zkrátka potřebuje věřit, že tam nahoře je někdo, kdo to má pevně v rukách.
Někdo, kdo se v noci budí hrůzou, že nikdo neurčuje, kolik se má vyrobit chleba, kadeřnických služeb či automobilů, kolik mají stát a jaké mají mít parametry.
"Proboha, kormidlo se zcela volně otáčí a žádný prorok ho pevně nedrží v ruce, zachraňte se kdo můžeš!"

A mimochodem: jsou ekonomové, kterým inflace (pokud tedy tomu číslu vůbec věří) na úrovni 0.2% nijak nevadí. Ale bohužel nejsou takoví politici a jimi dosazovaní centrální bankéři. Protože absence inflace je pro politika noční můra. Ne již tak pro běžného člověka. Ale koho to dnes zajímá.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Zajímavá spekulace, ale nějak mi tu chybí upozornění, že většina ekonomů nepovažuje inflaci na úrovni 0,2% za ideální. Nemluvě o tom, že v srpnu se dostala zpět do záporu (-0.1%). A to je skutečný důvod, proč FED sazby nezvedne.

Spolu s tím, že riziko je tu nesymetrické. Je mnohem větší průšvih jít se sazbou nahoru předčasně než opožděně, jak nám před lety hezky demonstrovala ECB (a FED nehodlá tuto chybu opakovat).

Nahlásit

-
0
+

Dulezity neni pomer dluhu k HDP, ale k prijmum rozpoctu.
Zkuste si spocitat, co by s USA ci JP ci Italii udelalo zvyseni vynosu na 3 ci 4% a kolik procent jejich danovych prijmu by to spolklo.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Poměr dluhu nebo uroků vůči HDP není přliš relevatní údaj (nejen protože HDP vždycky vyjde tak nějak jak je potřeba). Důležitější je poměr úroku a výše příjmů, v případě americké federální vlády jsou úroky (net interest on federal debt) kolem 8% z příjmů (tax revenue). 250 miliard ročně vůči cca 3 bilionum a něco. To už vypadá jako podstatně horší výsledek. Ještě horší je to z vývojem dluhu celkového. Při nastupu současného prezidenta to bylo něco kolem 6 bilionů, po prvním funkčním období už 11, dnes už skoro přes 18. To znamená, že každých 5-6 let se zdvojnásobí, těžko si lze představit víc brutálnějsí exponenciálu. Vedle toho máme rostoucí dluhy jednotlivých (často už bankrotujích) států a měst... Toto je prakticky jediným motorem tzv. růstu, soukromý dluh spíše stagnuje, celkový americký dluh (dnes už přes 60 bilionu dolarů-kolik by to bylo Temelinů?) roste jen díky zadlužení veřejného sektoru a s ním i "ekonomika" a HDP. Radujme se, veseljme se nad takto šíleným vývojem...

Nahlásit

-
0
+

Otázka je, jestli EU a USA jsou ve stejné situaci a zda japonské metody budou pro ně 30 let udržitelné.

A samozřejmě další otázkou je, jakou cenu nakonec Japonsko bude muset za dlouhotrvající manipulace a deformace zaplatit.
Díky dluhu velikosti dvouapůlnásobku HDP si zřejmě nebudou moci dovolit žádné zvýšení úroků nikdy, resp. do bankrotu.
Díky nulovým sazbám vzrostly ceny nemovitostí ve velkých městech tak, že mladí lidé nezakládají rodiny a populace vymírá ještě tragičtějším tempem, než u nás.
Důsledků je samozřejmě daleko více a pozitivní není asi ani jeden.
Plus Japonsko do tohoto období vstupovalo jako země se špičkovou HiTech pověstí, EU má spíš pověst degenerujícího rozhádaného a rozpory zmítaného společenství a takovou důvěru investorů nikdy mít nebude.

Japonsko jednou dojde ke konci své cesty. A nelze čekat, že EU a USA dostanou stejně dlouhý odklad. Protože pokud se do těžkých problémů dostane Japonsko, tvrdě to zasáhne EU i USA, i kdyby tam bylo vše v pořádku, jako že ani vzdáleně není.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Pokud zůstaneme u úrokových měr... Pokud se Evropa vydává "japonskou cestou", pak pohledem na historická data zjistíte, že Japan Discount Rate je pod 1% od poloviny devatesátých let (jdem.cz/btsua6).

Ne že bych si zrovna tohle přál tady v Evropě nebo se chtěl přít, jestli to japonská CB dělala dobře... Jedno je zjevné, 30 let sazeb blízko nuly je reálná možnost.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

A oni jsou nějací WikiAgenti, kteří pronikají do ÚV KS Číny a na její ministerstvo obrany a tam zjišťují reálné údaje? Jako že tedy Wiki jen nepřebírá oficiální čísla?
Na CCCP také prasklo až dodatečně, že výdaje na obranu byly z části schované v kapitolách jiných ministerstev.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Článek píše, že americká fiskální i monetární politika dnes odpovídá válečnému stavu, míra zadlužení také. Dacit.
A EU na tom není lépe, spíš naopak (přestože na obranu na rozdíl od USA dává jen minimum)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Prosté srovnání absolutních výdajů neposkytuje úplně přesný obrázek o zbrojení ... např. jedna čínská stíhačka stojí pravděpodobně mnohem méně než americká => z hlediska efektivity může být ten čínský rozpočet s americkým srovnatelný.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Vzhledem k tomu, že se jedná o údaje http://en.wikipedia.org/wiki/Stockholm_International_Peace_Research_Institute , tak je to pravděpodobně správně. Nijak nezatajují, že USA výdaje snížily a Rusko s Čínou zvýšily.
Také doporučuji http://www.securitymagazin.cz/zpravy/letosni-vydaje-na-zbrojeni-spojene-staty-610-cina-216-a-rusko-85-miliard-dolaru-1404044167.html

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Nízké úroky v USA jsou způsobeny válečnou ekonomikou?
Je opravdu III. světová válka?
Mimochodem, Clausewitzův známější citát definuje válku jako pokračování politiky jinými, totiž násilnými prostředky.

Nahlásit

-
0
+

Přesto si většina lidí myslí, že tak, jak to je dnes, to bude i za 10 a 20 let.

Podobná většina si to myslela v roce 1912, 1929, 1986...

Je to asi lidská přirozenost.

Vše bude stejné, jen auta budou možná jezdit sama a smartphone nám nastřelí do mozku, ale jinak systém jako takový, geopolitická situace, atd... určitě bude stejná a za 30 let si v klidu budeme užívat penze a lékařské péče "zdarma".

Nahlásit

-
0
+

Těm číslům z Číny a Ruska věříte?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Tak USA se zbrojními výdaji 600 se bojí Číny s výdaji 200 a Ruska s výdaji 80, vše v miliardách USD. To se asi ve zbrojních zakázkách v USA rozkrade procentuálně ještě více než u nás, když trojnásobné výdaje nestačí.

Nahlásit

-
0
+

U Británie se toho bojíme, ale Austrálie už premiéra vyměnila. Byl málo tolerantní...

Nahlásit

-
0
+