Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Trhy: Čína rozhoupala svět

26. 8. 2015
 5 382
20 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Nenainfikovala? Co to má být proboha?

Nahlásit

-
0
+

Příčinou problémů v západním světě v minulých letech nebyla slabá nabídka, ale poptávka. Přesto prakticky žádné opatření nemířilo k posílení poptávky, ale spíše řešilo důsledky na nabídkové straně. Pokud tedy víme, že obecně světová poptávka slábne, měli by jsme čekat, že Čína, jako země, kde se vyrábí velká část zboží pro spotřebu ve zbytku světa, bude stagnovat. Když k tomu nedošlo, měli by jsme chtít znát příčinu, ne se spokojit s tím, že prostě Čína je natolik rozjetá, že ji nic nezastaví. Možným vysvětlením je úvěr, což je ale dočasné řešení. Není možné, aby Čína rostla, když její růst je daný vývozem a spotřeba v zahraničí klesá. Nějaký čas se dá vyrábět na sklad, díky úvěru. Čína je přece pro investory zajímavá především díky levné pracovní síle=slabá kupní síla=slabá poptávka. Jak by tato z principu slabá poptávka, mohla zajistit růst Číny v jinak stagnujícím světě? Nepřipadá mi nijak překvapující, že k poklesu došlo, jako spíš to, že to přišlo tak dlouho.

Nahlásit

-
0
+

Autor uvedl fakt. Po propadu čínských akcií se "vyspělý svět" zabýval jimi, česká media imigranty. Berte to třeba tak, že autor měl strach, že jeho článek nebudou Češi číst, protože koho by zajímal propad akcií na trhu na druhém konci světa, když my žijeme imigrací.

Bohužel tisk řeší jen pohyb imigrantů, nikoli příčiny imigrace. To je pak o ničem. Když chcete řešit důsledky, aníž by jste se zajímal o příčiny a hlavně o jejich odstranění, je to předem prohraný boj. Ekonomická imigrace je tu už léta a nikdy to nebyl problém, rozhodně ne takový, aby se dostal na první stránky novin. A o ničem jiném se nemluví.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Asi proto, že tím komplexem trpíte. Když se pár zemí rozhodlo, že bůh ví, z jakého důvodu, vybombardují Lybii, také to mnohé "malé hloupé Čechy" nezajímalo. Vždyť je to na "druhém konci světa". A hopsa hejsa, do Brandejsa dorazili uprchlíci. Ale koho by zajímalo, co se děje jinde. S Činou je to obdobné. Většina toho podstatného co se u nás děje, je důsledkem aktivit mimo naše území. Každá akce vyvolá reakci, tak starý zákon, ale lidi pořád překvapuje, že fakt platí.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Myslím, že ten pocit přeceňujete. Jednak jim to nikdo denně nemlátí o hlavu, jednak i vězení jsou plná ukřivděných nevinných, koncentráky plné nevinných dozorců a KSČ byla vždy plná okolnostmi donucených chudáčků, kteří "jen chtěli dělat v oboru."

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Všechna tato navrhovaná řešení však mají jedno společné: v krátkodobém horizontu podpoří vybrané banky či firmy, v dlouhodobém horizontu znamenají stagnaci a přesun kapitálu z produktivní ekonomiky (výroba) do finančního a státního sektoru. Tedy chudnutí většiny lidí za současného bohatnutí bankéřů a státu.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

tušíme,
ale opravdu jen minimalisticky tušíme, co bude dál,
velká část dalšího vývoje bude dán politickými rozhodnutími a jenom pár zasvěcených je schopno odhadnout, jak bude reagovat politbyro.
A kdo ví, jak to poté příjme bučící dav a na kterou stranu se postaví spekulanti?

Nu, a z toho pramení ta nejdůležitější otázka,
na kterou neznám/-e/ odpověď a jen tak si v duchu rozmýšlím/-e/ scénáře,
- je to jen korekce nebo počátek /globálního/ trendu?

//A zatím se alespoň můžeme kochat iracionalitou trhů v celé její nahotě a posmívat se chamtivosti „investorů“, resp. převažujícímu vlivu sentimentu a přehlížení fundamentu.
Kolikrát již bylo poukazováno na zpomalování růstu čínské ekonomiky, na přehřívání se realitního trhu v přímořských regionech, na ne dost rychlé modifikování čínské doktríny exportu na doktrínu vnitrostátní spotřeby, atd., atd.?
Ten kdo věřil Velké Číně, nějakým způsobem nakupoval čínské akcie už před famózní růstem Hang Seng v dubnu a květnu, nebo Shenzhen před rokem 2014. A bude je držet dál.
Ti ostatní, co byli přitáhnuti růstem jak můra ke světlu, ti dopadnou jako ta můra. //

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

asi

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ještě pár let imigrace a ten "vyspělý svět" nás dožene, proběhne kolem nás a pak se ztratí někde v Africe...
V západních médiích je taky mnohem víc Čulíků, některá jsou plná jen Čulíků (Guardian). Ti budou psát mnohem víc o čemkoli jiném než failu jejich rudý ideologie. Nevěřím, že lidi zajímá víc co se děje na druhým konci světa než u nich, čínský akcie vs. dávkaři...
Proč mám pocit, že se celým vaším komentářem line nahlavusrací komplex "malí hloupí Češi"?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Vyspely svet resi Cinu i imigranty. Titulky v novinach se meni kazdy den. Pokud je ale clanek o akciich, tak si autor poznamku o imigrantech mohl odpustit. Nicmene se bohuzel stale najdou lidi, kteri si radi kopnou do vlastnich rad a nuti svuj nazor jinym, aniz by rozumeli problemum, jake imigrace prinasi.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Znám dost lidí, kteří nepracují ve státní správě, mají pružnou pracovní dobu a přesto chodí - zcela dobrovolně - do práce dokonce na sedm!

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Nevím, co se Vám na tom nelíbí. Úvod byl docela logický, zatímco vyspělý svět řeší Čínu, naši novináři jedou na vlně přistěhovalců. Nelze jim to ale vyčítat, musí reagovat na poptávku. Běžného Čecha ekonomické otázky nezajímají, protože jim nerozumí. Kopnout si do uprchlíka to je jiná, tomu rozumíme. A hlavně ať nám nelezou do kotliny. My jsme sice napomohli vybombardování té její, ale to si tady nikdo nepřizná.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Na Facebooku jsem viděl srovnání českých, anglických a německých titulek. U nás č. 1 uprchlíci, u nich č. 1 burzy. To je faktum.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Taky v takove zemi ziju a nesouhlasim s vami. Protoze jste vase tvrzeni nijak nedolozil, staci mi pouze tvrdit opak..

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

KOUPIT TEĎ a ZAFŠECHNO, krize přeci již dávno skončila a žádná další nebude, protože zde máme moudré vlády, skvělé regulace a ekonomiku "jemně vylaďující" centrální banky.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Jedna z mála nevýhod práce ve státní správě (vedle pocitu, že škodíte a žijete z cizího): pevná pracovní doba, často už od 8mi, brr.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Je celkem zajímavé sledovat jak se zde hodnocení příspěvků mění v čase. Ty co mají ráno hodně kladných bodů tak během poledne jejich hodnocení klesá a odpoledne může dosáhnout i nuly či záporné hodnoty. Zase příspěvky, které ráno mají špatné hodnocení tak naopak rostou (říkáte že měl –5, já teď vidím nulu otázka co bude odpoledne) ... To vypadá jako že názorové skupiny které tu nejsou většinové tento server navštěvují spíše v ranních hodinách. Fakt by mě zajímalo jestli by admini mohli u pár příspěvků ukázat jak jejich hodnocení se v čase měnilo. Jen tak ze zvědavosti :)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

1) Centrální banky nemají, jak krizi čelit? No principiálně ani nikdy neměly (tisk papírků a reálná ekonomika jsou dost odtržené problémy).
Ale i dnes by přeci mohly podpořit ceny akcií jak dalším QE, tak podpořit i financování firem - např. začít vykupovat korporátní dluhopisy (=začít firmám půjčovat napřímo), nebo nějakým dalším opatřením motivovat komerční banky v úvěrování (garance, záporné úroky, ...).


2) OK. Takže tušíme, nebo netušíme, co bude?

Konkrétně: kam má teď investovat člověk, kterému se fláká milion na běžňáku? :-)

Nahlásit

-
0
+

Nechapem ako ste mohli za tento prispevok dostat 5 minusiek:)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Uz je to velmi trapne, ze pan autor ide pisat o trhoch v Cine a najskor si musi kopnut do toho, aki su hlupi ceski novinari a aj ludia, ze ich zaujima tema imigracie. Uz len z tohto dovodu som skoncil hned, ako som si precital prve vety. Neuveritelne trapne pchat ku vsetkemu svoj nazor na imigrantov.

PS: Zijem v europskej krajine, kde je imigracia na velmi vysokej urovni a mozem Vam potvrdit, ze sa riesi primarne, ci uz v radii, TV alebo novinach a to v minimalne takej miere, ako napr. u Vas (denne citam aj ceske denniky a tyzdenniky na Internete).

Nahlásit

-
0
+