Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Očima expertů: ČNB dál oslabuje korunu. Poškozuje tím ekonomiku?

7. 8. 2015
 25 844
17 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Proboha proč?
Nestačí zrušit monopol ČNB a dát lidem svobodu?
Pokud se velký exportér (např. Škoda) chce měnově zajistit, mohl by zaměstnancům dávat třeba 2/3 mzdy v EURech. Pokud někdo exportuje do USA, mohl by část mzdy dávat v USD.
Pokud se zaměstnanec a zaměstnavatel dohodne na mzdě v CHF, stříbrných mincích, či bitcoinech, je to jen jejich věc.
Stejně tak je věc obchodu, zda vedle CZK přijimá i EURo či něco jiného. A pokud nějaký obchodník z nějakého důvodu nechce přijímat CZK, měla by to opět být jen jeho věc.
Pokud bychom takovouto svobodu zavedli, může nám být řádění ECB a FEDu docela volné.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Pokud ne teď, tak po Zemanově doplnění zaručeně.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Nesdílím onu hrůzu z deflace (viz vývoj cen PC a IT vůbec), takže se obávám, že ČNB šlápla do něčeho, co bude jen obtížně odlepovat z boty.

Nahlásit

-
0
+

Naštěstí pracuje v soukromé sféře a tak píše ve svém volném čase, nebo v čase jeho privátního zaměstnavatele.

Takže nás to nic nestojí.

Na rozdíl od lidí pracujících pro státní správu, státní školy či nemocnice, státem dotované neziskovky a výzkumáky, centrální banku, atd... tam nás to stojí.
Ale na druhou stranu když se tito lidé místo psaní věnují své práci, jsou ekonomické škody ještě větší.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

To taky souhlasím.

Jenomže to by se muselo začít od těch největších: FED, ECB.

Já jsem totiž blíž merkantilistické teorii a považuji současný monetaristický systém za způsob nadvlády velkých zemí nad menšími.

Je to způsob, jak je možné udržovat při zhruba dvakrát vyšší produktivitě, životní úroveň krajiny čtyřikrát vyšší než u jiné menší krajiny. Je to na dluh, a ten umožňuje vytvářet monetaristické chápaní v omnoho větší míře než merkantelistické ponímaní.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Jsem docela prekvapen, kakou ma Pavel Kohout casovou kapacitu vyjadrovat se "fundovane" k vetsine problemu tohoto sveta. Evokuje mi to Vaclava Klause a Pavlovi nepreji, aby se z nej stal podobny komicky starik jako Vaclav.

Nahlásit

-
0
+

Vy vlastně říkáte, že centrání banky jsou úžasné, protože řeší problémy způsobené centránlími bankami. Potom tedy zrušme CB a problémy zmizí. Kromě pana Fulda jí nikdo nepotřebuje.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

A jéje, zase ti zlí spekulanti. Vedle ratingových agentur (+jara, léta, podzimu a zimy) největší nepřítelé socialismu a míru.

Až na to, že čím VÍCE těch spekulantů, tím VĚTŠÍ likvidita a tím se ten kurz VÍCE bude držet poblíž "fundamentu" a tím VÍCE bude křivka vyhlazenější, volatilita nižší.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Pokud by to posílení koruny i na 10 Kč za € bylo způsobeno koupí českého tovaru za devizy, bylo by to v pořádku. Otázní je nakolik dráž by pak vyšel ten český tovar po posílení koruny a zdražení vstupů - jestli by zlacnění dovážených komodit vyvážilo zdražení lidské práce. Jestli by ho ti zahraniční kupci kupovali i po zdražení o 30 %.

Ja si ale myslím, že většina deviz, které způsobuje posilení české koruny je právě spekulační, to znamená, neohřeje se tu dlouho, a při první možnosti realizace zisku by byla zaměnena zpátky za devizy - kurz by klesl k původní hranici.

Takové kolísání sice milují správcové fondů na forexe, ale pro seriózní podnikatele (zaměstnavající lidi) by přinášelo kursové ztráty při běžních transakcích, utrpěla by pověst ČR jako stabilní země.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Nechápu, co by bylo negativního na tom průvodním jevu - tedy mé nečekané eurové zbohatnutí, kdyby třeba (přeháním) EURo díky "spekulantům" bylo za 10Kč.

Navíc pokud by CZK tu hodnotu reálně neměla, spekulanti by brzy velmi prodělali.

Zhodnocování CZK by vedlo k přizpůsobovacím procesům v ekonomice, které by nastolily rovnováhu.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

1) ČNB nás intervencí neokradla jen o současnou inflaci, ale i o tu budoucí (ke které zvýšení množství korun dříve či později povede)

2) ČNB nás intervencí neokradla jen o současnou inflaci, ale i o zisk z deflace, ke které nedošlo. Pokud by bez zásahu bylo euro za 24 korun, byl bych bohatší (mohl bych si dovézt více zboží) a o toto mne ČNB umělým zásahem připravila.

Je neoddiskutovatelným faktem, že ČNB prostě KONALA. Natiskla miliardy korun. Je to tedy vědomý akt, který někomu objektivně způsobil škodu. Že vedle toho i někomu prospěl, je irelevantní. Respektive bylo by v pořádku, kdyby ti, co na tom získali, podrbali Singera za ušima, ale poškození z něj vymohli náhradu škody.

3) Tvrzení, že násilím vynucený monopol je zkrátka násilím, je neutrální a prokazatelné.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

To není pohled libertariána ale zaujetého. Takový krok má nejen zápory ale i klady. Debata může být o jejich výši, poměru ale nelze zcela opomenout jednu stranu mince. A navíc debatu znevažovat termíny jako "ukradení úspor. Znehodnocení ano, ve výši inflace. Nic víc, nic míň.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Něco je také potřebné říct i na obranu ČNB. V této době, kdy velké centrální banky zalívají svět svými platidly (USD, EUR, JPY a jiné), které končí zpravidla u správci portfolií velkobank a fondů, je velká zháňka po alespoň drobním zhodnocení (v teto bezúroční době).

Když nějaká krajina vykáže potenci budoucího rastu (zhodnocení), okamžitě o tom vědí tito správcové (spekulanti) a potichu skupují měnu této krajiny. Centrální bankéři (moudří) o tom vědí, ale nemají moc nástrojů (přesně dva) jak zabránit nežádoucím průvodním jevům z toho vyplývajícím (jedná se o spekulační peníze, neurčené k investicím, ale k okamžitému výběru v případě zlých správ):
1. Okamžitá kontrola devízových cezhraničních plateb, zamezení přílivu spekulačních peněz - v této době volného toku kapitálu v EÚ neuskutočnitelné - hrozí sankce.
2. Boj se spekulanty (správci investičních anebo také důchodových zahraničních fondů) - odhodlání nedovolit posílení koruny, a tím k zhodnocení zahraničních spekulačních investic.

Ten druhý boj má ale háček - omnoho těžší boj centrální banky nastavá při opouštění spekulačních peněz z krajiny a tam se ukáže síla centrální banky. Viděli sme boj BoE se Sorosem.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

http://www.mises.cz/clanky/neni-my-jako-my--1836.aspx

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Mám hnusný, hnusný tušení, že se ČNB začíná připravovat na přijetí eura coby nové české měny.

Nahlásit

-
0
+

Čistě sobecky mi intervence moc nevadí: větší část příjmu nemám v CZK, většinu investic (až na nemo) v aktivech denominovaných v USD a EUR. Opuštění intervence by mne vlastně ochudilo - možná je pomalu na čase se proti tomu zajistit.

Pokud se na to zkusím podívat pohledem etatisty, tak intervence "NÁM" ukradly 3 roky dohánění západu (který jsme v příjmech do té doby doháněli převážně právě prostřednictvím pozvolného posilování CZK), "NÁM" zdražily zboží a dovolené, "NÁM" ukradly/znehodnotily část úspor a "NAŠIM" firmám zkomplikovaly nákup technologií a růst produktivity a konkurenceschopnosti.

Jako libertarián jen říkám, že násilím vynucený monetární monopol je nelegitimní, amorální, odsouzeníhodný, pohrdáníhodný, obcházeníhodný a demontážehodný (jako každé jiné násilí s výjimkou obrany).

Nahlásit

-
0
+

ČNB okamžitě zrušit, bolševiky "vzdělané ekonomy" pozavírat. To jsme to dopracovali, diskutujeme tady o tom, jestli nás soudruzi okradli už dostatečně, či nikoli a jestli v této kriminální činnosti mají pokračovat. Kupředu levá, zpátky ni krok!

Nahlásit

-
0
+