Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Z historického obludária

5. 8. 2015
 20 278
35 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Ne.
Evoluce je toto:
Vezmete skoro 50% genů otce, skoro 50% genů matky a přidáte procento/promile náhodných mutací. Narodí se jedinec, který z drtivé většiny dědí vlastnosti po rodičích a z části má nové náhodné vlastnosti.

A následně nastoupí to nejdůležitější: přirozený výběr, který "odmění" ty, kteří měli buď "kvalitní" rodiče, nebo ohromné štěstí na užitečnou mutaci. A "eliminuje" ty, kteří toto neměli. Mutace jsou povětšinou destruktivní, protože jsou náhodné.

Jedinci s užitečnými geny jsou následně odměněni tím, že si mohou vybrat (zpravidla podobně šťastného) partnera a jejich geny se dále přenáší.

Ti s méně užitečnými geny se buď nerozmnoží vůbec, nebo jen omezeně (každopádně si partnera moc vybírat nemohou) a je u nich nižší pravděpodobnost (pokud jsou třeba ptáci či savci), že budou mít síly svého potomka vypiplat až do stádia samostatnosti a zajistit tak další přenos svých genů.

A ti s nejméně užitečnými geny, ti nejméně šťastní, buď nepřežijí vůbec (jejich vady nejsou slučitelné se životem), nebo je jako slabé kusy sežere lev (pokud jde např. o zebru).

Tzn. máme zde dva klíčové mechanismy:
1) Geny, kde drtivá většina se přenáší od rodičů, drtivá menšina je mutace (a většina z nich je k horšímu)
2) Přirozený výběr, který eliminuje "nepovedené" mutace (zabrání jim přenášet se dál, stát se součástí genomu daného druhu)

Podle mne to je poměrně věcný popis.

Dále:
1) Evoluce nemá cíl, probíhá náhodně, slepě
2) Ten cíl je u většiny druhů pohyblivý - tak, jak se mění okolní prostředí, tak se i mění "ideální přizpůsobení" se mu.

Otázka tedy je, zda u lidí probíhá evoluce.
No ona bez pochyb probíhá, ale ne směrem k onomu obecně přijímanému ideálu: Vyšší inteligence? Fyzická krása? Fyzické a duševní zdraví? Růst kladných vlastností jako humanismus, altruismus...?

Lidská evoluce probíhá, genom se mění. Otázka o správnosti směru toho vývoje je subjektivní. Ale otázka o udržitelnost je zcela věcná a relevantní.

Evoluce směřuje k přizpůsobení se podmínkám, v podstatě k maximalizaci užitku s minimem námahy (ideálně k maximálnímu užitku s nulou námahy, ze zdrojů, které vytvoří někdo jiný). Tzn. lidská evoluce v současných podmínkách nevede k těm dokonalým inteligentním bytostem, ale k lidem mylně nazývaným "nepřizpůsobiví" (opak je pravdou), případně k jejich sofistikovanější větvi (na plody cizí práce přisátí neziskovkáři, byrokrati, politici, ...). Otázka je, zda v tom je perspektiva a zda se tak může chovat celý druh.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Nejsem si jistá, jestli rozumíte pojmu evoluce a jakou roli v ní hrají genetické mutace. Představa, že rozmnožením nejschopnějších a nejinteligentnějších vznikne nějaká überelita, je scestná. Evoluce není "tehdy – když", ale probíhá neustále na všech úrovních – biologické, geologické (kniha Příběh země, teď vyšlo v Academii) i třeba urbanistické. K evoluci je výborná kniha Evoluce svým vlastním tvůrcem od Miroslava Veverky.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

- Cyklisté mají méně povinností než ostatní (motocyklisté, automobilisté) účastníci silničního provozu. Nemusejí si například "udělat řidičák", aby mohli užívat danou komunikaci, nejsou povinně registrovaní, neplatí speciální daně ("povinné ručení" atd.)
- Neustále dochází ke změnám pravidel silničního provozu ve prospěch cyklistů (jízda cyklistů v protisměru, momentálně zvažovaná možnost jízdy po chodnících a podobné hovadiny)
- Při nátlakových akcích typu různých "spanilých cyklojízd" hromadně porušují dopravní předpisy za ostentativního nezájmu PČR, která se jinak při buzeraci řidičů automobilů může přetrhnout
- Pomocí nátlakových organizací typu Auto*Mat se snaží neuvěřitelným způsobem dojit státní rozpočet a prasit dopravu. Svého času navrhovali "Vizi" dopravy v Praze, která by stála 162 miliard a obecní idiot Hudeček s jejich návrhem "v obecné rovině souhlasil". http://zpravy.aktualne.cz/regiony/praha/mesto-bez-aut-takova-je-budoucnost-prahy-podle-automatu/r~00f54afee66d11e3a9c50025900fea04/
- O stavění cyklostezek odnikud nikam za naprosto šílené peníze nemluvě

Z cyklistiky se bohužel stala těžce lobbistická a nátlaková záležitost, která se snaží v některých případech přímo ovlivňovat politiku. Cyklofašisté jsou tak jedním z výhonků panujícího neomarxizmu. Jsem si samozřejmě vědom toho, že existence cyklofašistů je důsledek, nikoli příčina a že cyklista != cyklofašista. Ale vzhledem k výše popsaným skutečnostem není označení cyklofašista argumentační faul, nýbrž popis skutečnosti (stejně jako označení ekofašisté třeba pro Jihočeské matky, pobírající dotace z Rakouska).

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

To myslim nikdo nerika. Ale je tedy pak potreba si otevrene priznat, ze lidstvo prochazi procesem opacnym k evoluci.
Pokud ti nejschopnejsi a nejinteligentnejsi maji nejvic deti a ti z opacneho spektra zadne, probiha evoluce. Pokud ne, neprobiha. A pokud je to dokonce opacne, probiha devoluce.
Na tom myslim neni nic psychonautickeho, jen konstatovani faktu, zadne navody, jak to "resit".

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

ne že bych s většinou bodů nesouhlasil, ale "cyklofašisté" snad nejsou argumentační faul? :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Nadhodím takovou hádanku:
Na kterém serveru 17. 12. 2010 napsali tohle?
"zásadních změn doznala i diskuse. Už žádné přezdívky. Každý pěkně sám za sebe. Hlavně proto je nyní nutná registrace. Bez ní se ke komentování nedostanete. Pro aktivní a prověřené komentující však stále platí automatické schvalování komentářů. I zde je ale nejprve nutné se znovu zaregistrovat a kontaktovat mě. Aktuálně navíc pracujeme na grafické úpravě diskuse – přibude možnost vložit enter nebo hypertextový odkaz, které dosud chybí."

Nahlásit

-
0
+

Záškolák, další idiot, kterého se podařilo zachránit.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Cokoliv, co bylo vynalezeno v dobe, kdy jsme se narodili, povazujeme za naprosto normalni a prirozene.
Cokoliv, co je vynalezeno v dobe, kdy je nam mezi 20-30, povazujeme za uzasnou prilezitost, moznost vybudovat karieru, zmenit svet.
Cokoliv, co je vynalezeno v dobe, kdy je nam pres 60, je naprosto proti prirode a vubec to nemelo byt vynalezeno.

Nahlásit

-
0
+

Psychonaut jste Vy sám. Že chápu funkci přirozeného výběru (tj. silnější přežívá, přeneseně to funguje třeba tak, že bohatší/mocnější samec získá hezčí samičku atd.) jakožto mechanizmu, který slouží k zachování živočišného druhu, jaksi neimplikuje, že chci "utratit vozíčkáře, sociály a mentály". Zkuste si uvědomit například to, že v žádném státě na světě nedostanou všichni občané nejlepší možnou zdravotní péči, protože to není možné zaplatit. Nebo že v případě "large scale" válečného konfliktu s větší pravděpodobností nepřežijí "vozíčkáři, sociálové a mentálové" než zdraví lidé. Je opravdu pozoruhodné, že jsme schopni se starat i o lidi, kteří by sami nebyli schopni přežít, nicméně i to má své hranice (a důsledky). Lidi mého typu, kteří racionálně popisují stav věcí, můžete nálepkovat o sto šest, ale realitu nezměníte.

Do budoucna bude jistě zajímavé pozorovat, jak náš "sociální stát" bude tak dlouho dávat peníze, uloupené na daních, různým "potřebným" (neziskovky, nechtěnci, NeBurešové atd.), až jako první nebudou k dispozici peníze právě na "vozíčkáře, sociály a mentály". Ne že by se to už nezačínalo dít.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

To ma Kasparek za to, ze se navazi do lidi z novinek.. ted mu sem zacali imigrovat

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Samozřejmě. Vozíčkáře, sociály a mentály utratit.... Kristepane to se tu dneska sešli psychonauti !!

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Me se tento styl clanku velmi libi, ale pouze pokud me utvrzuje v mych nazorech.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Na začátku jsem si nepřečetl od koho je článek, došel jsem k pasáži o Vietnamcich a už nebylo pochyb že tohle napsal Kašpárek... Podívám se nahoru a jak jinak...

Nahlásit

-
0
+

2015 Přímá demokracie? To povede k fašismu, vždyť většina voličů jsou tupci! To by u nás nefungovalo.
:-D

Nahlásit

-
0
+

Pan Mar totiž chyběl zrovna ve škole, když se mluvilo o tom, že motorem evoluce je přírodní výběr.
Oni si asi myslí, že lidský genom se mění k lepšímu tak, že se dotyčnému nasadí sluchátka a pustí se nekonečná smyčka pokrokových textů.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Prosím, kde končí článek a začíná diskuze?

Nahlásit

-
0
+

To s těma kalhotama je kravina. Nosí se v Evropě minimálně od Keltů.

Nahlásit

-
0
+

A já myslím, že to sedí, jak pr**l na hrnec.
Nejvíc mě rozesmál Forman :)

Nahlásit

-
0
+

Zase další slaboduchost od pana Kašpárka. Asi už ho to vedro unavuje....

Nahlásit

-
0
+

Víte Cimrmany mám rád. Rád na ně i chodím. Tam vím že oni mě chtějí pobavit a tak v tom hledám zábavu.

Zde autorovi, ale nevěřím že jeho primárním účelem bylo nám říct vtip, ale že se spíše snaží zesměšnit názory se kterými on sám nesouhlasí...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

S ničím intelektuálně náročnějším než argumentum ad hominem jsem u Vás ani nepočítal.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

"měkosrdcaté zachraňování slabých kusů se nám brzo vymstí." Už se vymstilo. Zachránili jsme takového idiota jako je Pheonix.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Tak to jste si opravdu brilantním způsobem vycucal z prstu.

Jen proto, že se Vám osobně nelíbí úroveň internetových diskuzí, vyrobíte ničím nepodložený závěr ohledně vyššího výskytu lidí, které považujete za méně inteligentní? To je stejné jako kanadský výzkum typu "levičáci jsou chytřejší než pravičáci", protože jsou pokrokovější a kdo je pokrokovější, je i chytřejší.

http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-2095549/Right-wingers-intelligent-left-wingers-says-controversial-study--conservative-politics-lead-people-racist.html

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Problém vidím v tom, že článek pana Kašpárka není pravděpodobně myšlen jako anekdota (zejména proto, že není vtipný), plácá páté přes deváté a je ukázkovou sbírkou argumentačních faulů.

- cyklofašisté opravdu dělají z nemalých částí měst mrtvé zóny, to nemá s pěší chůzí po Karláku nic společného
- měkosrdcaté zachraňování slabých kusů se nám brzo vymstí (r-strategie v Africe v kombinaci s vyspělou lékařskou péčí)
- každý odpůrce hovadin typu hexavakcíny fakt není "biomatka" a vyznavač spikleneckých teorií
- Židi se v průměru opravdu chovají lépe než cikáni (to nevylučuje nezpochybnitelnou existenci slušných cikánů, ale pravděpodobnost, že v ČR někoho s kudlou v ruce okrade na ulici Žid, se limitně blíží nule)
- na "Naše země, naše pravidla" není absolutně nic divného
- dva tisíce Vietnamců není totéž jako dva tisíce muslimů
- ano, stát se nemá co montovat do podnikání a inovací. "Rádobyvtipně" protiargumentovat s tím, že si vyberu jeden obor, který je dnes lukrativní, aniž bych řekl, za kolik peněz by jej "vybudovali" soukromníci (a kolik tak činí ušlá příležitost ze zbytečně vynaložených "státních" peněz), kolik takových totálně zbytečných "investic" typu solárů provádíme dnes ...
- ano, za tzv. "státní" (tj. uloupené na daních) nemá kdo co točit, bez ohledu na to, jestli je dobrý nebo špatný režisér a bez ohledu na to, jestli byl jinak schopen se svou tvorbou uživit či nikoli
- ano, do svobodné domluvy dvou svéprávných subjektů se stát skutečně nemá co montovat

Možná mi to nepřijde vtipné také proto, že takovým způsobem "argumentují" mraky místních neomarxistů a myslí to opravdu smrtelně vážně. Počínaje bláboly typu "Einstein byl také uprchlík".

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Docela smutné, ale pravdivé čtení.

Důlžité je si uvědomit, kdo se v internetových diskusích realizuje. Zatímco před 15 - 20 lety to byli převážně mladí muži mlující PC, studenti VŠ a zaměstnanci o polední pauze, dnes jsou to důchodci (starobní i invalidní), nezaměstnaní, ženy na mateřské a spousty dalších, kteří nemají co lepšího na práci a chybí jim reálný sociální kontakt.

Nahlásit

-
0
+

Možná někdy když mi anekdota přijde hloupá... Ale co si budeme říkat, autor má jiný názor než většina lidí co diskutuje na idnes a novinkách - obzvláště co se týče beženců (Na tom není nic podivného, byla by strašná nuda kdyby jsme měli všichni stejný názor). Když autor zde prezentoval svých 7 důvodů proč si myslí že by se měli přijmout, tak moc velké pochopení zde nenalezl. Tak mi přijde že když nezaberou "fakta" jde se přes city viz ty poslední články že on byl taky takový mladý hloupý ale vyrostl z toho a teď už má ten "správný" názor. A nejsnažší cesta jak zdiskreditovat protivníka je ho zesměšnit a tak veme "klasický" argument idnesu, poupraví si ho přenese sem do tvrzení kde má vypadat směšně ... Přiznám se že tohle se mi moc osobně nelíbí, ale možná autorovi jen křivdím a chtěl nás pobavit. V tom případě přidávám svůj příspěvěk:"rok 1620 američtí indiáni vítají anglické kolonisty z lodi Mayflower s cedulemi s nápisy #přijímám"

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

"...proto radši diskutuji nad fakty..."

Tak nějak jsem si vás představil na představení Cimrmanů, jak se zalíbením posloucháte "Výška, tlak, teplota, rosný bod" a divíte se, čemu se ostatní smějí.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Asi také nemám ten správný smysl pro humor. Poslední dva Kašpárkovo články jsem raději přeskočil, protože nemám rád, když se někdo ztrapňuje. Tentokrát jsem se rozhodl to zkusit, protože jsem si při prvním pohledu myslel, že K. si dal práci a našel autentické dobové hlášky. Bohužel zase trapnost. Ale to je jen můj subjektivní názor. Věřím, že někomu jinému se to líbí.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Singularita, no.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Hmm, "neviditelný hřbitov" - kde jsou příklady toho, kdy se zjevné námitky vyplnily?

Nahlásit

-
0
+
1/2