Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Tsipras jako železná lady? K smíchu

4. 8. 2015
32 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Jistě. Tsipras dosáhl pro Řecko nejlepší výsledek jaký řecký politik mohl za dané situace dosáhnout. Inženýr (!?) Pavel Jéglovy znalosti současné evropské politiky a ekonomiky jsou – k smíchu. Margaret Thatcher, Meryl Streep, nebo fotbalový trenér nemá žádnou souvislost s EU nebo Řeckem dnes. Když už mluví o fotbalu, snad by se mohl pochválit jak dopadlo Evropské mistrovství ve fotbalu v roce 2004? Kdo je to ta Železná lady – snad ne jeho nejdražší psík.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

No tak to se nechám rád poučit, v čem je to rozlišení pro danou věc tak důležité. :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

No, jestli nerozlišujete "držení dluhu" a "krytí dluhu", je opět zbytečné se dál bavit...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

A problemem Japonska brzy bude, ze populace starne, primo vymira. Masa lidi odejde do penze a statni dluhopisy nebude nakupovat, ale prodavat, aby meli na rejzi.
A mladi se nezeni, nesoulozi, nemaji deti. A dluhopisy take nekupuji.

Absolutni vyse dluhu zustane (resp. dale poroste), lide budou dluhopisy prodavat misto aby kupovali (demografie) a na splatky uroku bude vydelavat stale tencici se produktivni populace.

Raj na Zemi, ze?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Děkuji za odkaz na zajímavý článek, který se danou otázkou alespoň nějak zaobírá.

To nejdůležitější, co je v článku napsáno:
"Tato data potvrzují, že největší část japonského vládního dluhu drží sami Japonci."
"Japonská centrální banka (BoJ) je na rozdíl od řecké národní banky měnový suverén, provádí rozsáhlou monetizaci dluhu (BoJ už nakupuje víc, než je emise nových dluhopisů)."

Rovněž Řecko mělo dluh kryt úsporami řeckých domácností, stejně jako Japonsko, nebo kterákoliv jiná vyspělá země. Jediným "problémem" Řecka tedy je absence autonomie Řecké národní banky, která nemůže nakupovat vládní dluhopisy, stejně jako to už dlouhá léta děla BOJ, BOE nebo FED a konec konců i ECB. Zde je jediný relevantní rozdíl. Všechny ostatní odlišnosti v ostatních makroekonomických parametrech jsou irelevantní.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Takže něco mezi maskovaným Fuldou a spícím agentem KGB...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Anotace knihy "První život Angely M." (G.Lachmann, R.G.Reuth) :-)))
Na základě dokumentů a rozhovorů s dobovými svědky se autorům podařilo vylíčit život Angely Merkelové v novém světle a ukázat, že představa, která doposud přetrvává o jejích 35 letech života v NDR, neodpovídá realitě. Nebyla ani apolitickou vědkyní, ani její srdce netlouklo pro jednotu Německa. Ambiciózní a k systému loajální fyzička patřila k vědecké elitě státu SED, formované pod sovětským vlivem, a zasazovala se o demokratický socialismus. Vskutku pozoruhodná výchozí pozice pro pozdější spolkovou kancléřku a předsedkyni CDU.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Dokážete někdo najít ty údaje na webu ČSÚ? Jestli ano, tak prosím o odkaz.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Dovolím si upřesnit:...ochraňuj nás Marksová-Tominová a Dienstbier. Možná ještě Šabatová by mohla mít trochu v merku menšiny. :)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

No jestli v té skupině "Občané produkující reálné hodnoty" jsou i vlastníci a zaměstnanci solárních, větrných a vodních elektráren, pěstitelé řepky, zaměstnanci firem distribuujících stravenky, lidé z firem zabývajících se poradenstvím v oblasti čerpání dotací, daňoví poradci.... (takto by asi šlo pokračovat hodně dlouho), tak nás ochraňuj Marx...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Někde jsem četl, že její rodiče snad emigrovali ze SRN do NDR či co.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Nejde o 20% menšinu, ale o 75% většinu!

Zaměstnanci placení státem ……………. 2 261 000 (z toho například 458 000 úředníků!)
Nezaměstnaní …………………………… 600 000
Důchodci ………….………………………. 2 350 000
Děti, studenti, ženy na MD ap. ………… 2 778 000
Celkem ………………………………… 7 989 000

Občané produkující reálné hodnoty …. 2 513 000

Zdroj: Karel Kříž podle údajů ČSÚ z roku 2012: http://pravyprostor.cz/je-teto-spolecnosti-prospesnejsi-zivnostnik-nebo-soudruh-mladek/

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

hehe, to jsem nevěděl, že byla takový komsomolský politruk v německé verzi

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Pravda je, že vzhledem k tomu, že to ta soudružka z FDJ nebude platit ze svého, tak se k tomu svou francouzskou soudružkou ráda nechá dotlačit a jde jí jen o alibi před svým elektorátem.

Na druhou stranu pak samozřejmě odpuštění dluhu logicky budou chtít i další PIGS.

A nebo nastane nějaký neočekávaný vývoj, na který soudruzi regulovčíci nebudou stačit reagovat a nad výsledkem budeme žasnout.

_________________________
Later, at the Academy of Sciences, she became a member of the FDJ district board and secretary for "Agitprop" (Agitation and Propaganda).
https://en.wikipedia.org/wiki/Angela_Merkel

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Řekl bych, že Francouzka Lagardeová vědomě tlačí Merkel do rohu s tím odpouštěním. MMF odpustit nemůže, ale nepomůže když neodpustí Němci :-))) a Merkel slíbila Němcům, že neodpustí.

Ale na druhé straně Merkel něco takového mohla čekat a možná hraje svoji hru.

Uprostřed se plácá naivní marxista Cipras, který už 2X otočil o 180 stupňů a jestli kvůli hašteření MMF vs. Merkel nedostane včas prachy na splátky, tak bude za naprostého debila. Ne, že bych ho litoval.

A takhle to je v unii pořád a nikdy to nebude jinak.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

"Robotizace a automatizace jsou pro svět požehnáním, podobně jako jsou požehnáním levná pracovní síla v jihovýchodní Asii či Latinské Americe a globální obchod. Bojovat proti strojům či levným dovozům bylo mylné před 150 lety stejně jako dnes. Podívejte se, co vytvořilo masovou nezaměstnanost v Řecku či Španělsku. Nikoli stroje, ale hloupá hospodářská politika domácích vlád a Bruselu. Naším problémem je nedostatek pracovních sil ve vztahu k potřebám a přáním, které máme, nikoli přebytek lidí, kteří by nedostávali šanci naše potřeby uspokojovat. Na světě je tolik věcí, které by bylo třeba postavit, opravit nebo vymyslet. Bát bychom se měli spíše ambiciózních a neznalých politiků, kteří věří, že pomocí legislativy mohou zvýšit zaměstnanost a mzdy. Zde je to stejná písnička jako s eurem – jakmile se naivní politické snění stane realitou, neúprosná logika ekonomické reality vystaví účet, který bude muset někdo zaplatit. Oběťmi budou samozřejmě typicky lidé s nízkou kvalifikací a nižšími příjmy, kteří se ocitnou na ulici a bez prostředků. Nikoli kvůli strojům, které jim v práci pomáhají, nebo kvůli kapitalismu, ale kvůli krátkozrakosti a hlouposti politiků."

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

http://www.parlamentnilisty.cz/arena/rozhovory/Evropsti-politici-lidem-nerikaji-pravdu-vzpomente-si-cim-nas-masirovali-pred-vstupem-do-EU-Ted-to-jen-vyhrezlo-na-povrch-upozornuje-znamy-profesor-ekonomie-387287

Nahlásit

-
0
+

Baže. ECB by měla vykoupit všechny dluhy Řecka, Itálie, Španělska, Portugalska, Francie, Belgie a Korutanska za nominální hodnotu - prostředků na to má z principu nekonečně.

Drobný problém je, co tomu řeknou v Pobaltí, ve Finsku, v Německu a na Slovensku. Buď budou chtít vystoupit, nebo se přizpůsobí: skokově zvednou svůj dluh dejme tomu na 200% HDP, ECB jim zaručí minimální úročení dluhu a dluhopisy také vykoupí. Tyto státy si za peníze navíc pořídí blahobyt a užitečné věci, jako nemovitostní bublinu, letiště + muzeum + sportovní halu v každém okresním městě a řadu osmiproudých cyklostezek, cyklotunelů a cyklomostů. Každopádně růst životní úrovně bude raketový, není důvod, aby díky tomuto přístupu platy a penze Litvy nevzrostly na úroveň třeba Rakouska (tak jako díky levným úvěrům a dotacím vzrostly příjmy Řeků dramaticky nad ekonomicky srovnatelné Bulhary - a vše klapalo, jak mělo, dokud se "bankéři nerozhodli zbankrotovat sami sebe" a nesmyslně nezačali ignorovat "naprostou bezpečnost státních dluhopisů").

OffTopic: Před nedávnem jsem se s dětmi procházel po Mnichově a tomu mladšímu jsem během té procházky dal ůkol: spočítej, kolik za tu chvíli potkáme cukráren a kolik prodejců investičního zlata. Dopadlo to 2:8 - uvědomělý německý lid zjevně již pozvolně vystupuje.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Podle mne ale řešení nebylo nalezeno (protože nebyla odstraněna příčina). Dokonce nebylo dosaženo ani odsunutí problému na několik let, protože tahanice Řecko dále významně poškodily, plus je zde "trucování" MMF, následovat bude "trucování" seveřanů (bez MMF do toho nepůjdou ani oni) a také velmi brzo začne další handrkování o (zřejmě nevyhnutelné) odpuštění dluhu (dalším bankrotu GR), které bude na severu velmi nepopulární a bude mít potenciál změnit voličské preference a posunout do parlamentů a vlád nové netradiční partaje.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ořezává se už od starého Egypta, ale vždycky se nic neděje a skončí to tak, že přijdou nájezdníci, kteří ořežou parazitům hlavy... a populace je vesměs vítá, protože věří, že horší už to být nemůže. Nám se to bohužel nestalo v roce 1989, kdy si druhá garnitura (Babišové a spol.) uvědomila, že by se jim to mohlo stát, a raději "svrhla" systém sama. Věčná škoda.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

http://neviditelnypes.lidovky.cz/dluhova-krize-proc-recko-a-nikoli-japonsko-fjt-/p_ekonomika.aspx?c=A150801_175226_p_ekonomika_wag

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Jistého úspěchu ohledně vyjednávání s EU přece jen dosáhl - i když to média ignorují. 2. záchranný balík by totiž Řecku poskytl finance jen na pár měsíců. Za stejné ústupky však v 3. balíku mohou získat "půjčky" na několik let.

Nahlásit

-
0
+

Řekl bych, že je rozhodují již dnes (společně s dávkaři, grantaři, dotačníky a "neziskovkáři").

Nevím přesně, jaký poměr plátců (zaměstnanci v soukromé sféře + podnikatelé - ti, kteří jsou napojeni na dotace a státní zakázky) a příjemců (všichni ostatní) přesně je. Ale určitě vím, že i kdyby to (zatím) nebyla většina (což si tedy nejsem jist), tak to nic neřeší.
V demokracii velmi často rozhoduje homogenní menšina s dostatečně jasným společným zájmem (zde např. větší daně, větší přerozdělování).

I pokud budete mít nějakou 20% menšinu, která však bude mít jasný vyhraněný zájem a konstantní volební preference (směřující např. k co největšímu státu) a zbytek společnosti bude nejednotný a neorganizovaný, má opozice proti této menšině mizivé šance.

Ale podle mne o pouhých 20% nejde.
Situace již dávno dospěla do situace, kdy reforma systému prostředky tohoto systému možná není (pokud kdy byla). Stát (a obzvlášť demokratický) má tendenci k růstu, intervencionismu a směřování k socialismu přímo ve svých genech.
Jediná šance na změnu podle mne leží mimo standardní procesy daného systému, který si je však samozřejmě nastavil tak, aby byl nesestřelitelný (nakonec ani v referendu se nesmí hlasovat o daních, natož třeba o možnosti secese).

Ke změně tedy může dojít dvěma možnými způsoby:
1) Vykořisťovaná utlačovaná menšina tento svůj statut odmítne, půjde do zjevného či nezjevného (pasivní rezistence) konfliktu s oficiální mocí
2) Nikdo nic nebude řešit a systém nutně a zákonitě dojde na konec své cesty, kde leží socialismus a ekonomický kolaps

O reálnosti první cesty mám své pochybnosti (i když kdo ví, třeba situace za 10 let bude tak neúnosná, že obětem systému nic jiného nezbude) a tak spoléhám na cestu druhou a proto tento proces nehodlám nijak brzdit.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Jen dvě poznámky.
- S těmi "nazdárky" z Faerských ostrovů bych se raději moc neoháněl :-)).
- Za cca 20 let se dozvíme, co bylo příčinou Tripasova veletoče. Musel přece vědět, navíc vybaven výsledkem referenda, že o ojro téměř jistě přijde.

Nahlásit

-
0
+

No hlavně že Andrej zajistil, že naše (tedy vlastně už jeho) peníze jsou opravdu, ale opravdu v bezpečí:
http://echo24.cz/a/iqSAz/kolik-penez-utopi-cesko-v-recku

Nahlásit

-
0
+

Slaboduchým blábolem z Rudého práva jsou vaše příspěvky. Stejný ideologický pokřik, stejná třídní nenávist. Stejně nesmyslné představy o fungování ekonomiky.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

No, článek je o tom, že Tsiprase nikdo nenutil stát se v té frašce nejtrapnějším hercem.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Státní zaměstnanci jsou stabilní voličská základna. Čím více jich je, tím více hlasů má strana, která jim sype do koryta a tím hůře se snižuje jejich stav. Proč myslíte, že jim Babiš zase přidal? Chce jejich hlasy ve volbách. Vypadá to, že brzo budou volby rozhodovat důchodci a státní zaměstnanci. Obě skupiny lze dobře podplatit.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Na slaboduché příspěvky ve stylu Rudého Práva jste nějvětší odborník vy :) Tradičním komunistickým způsobem svádíte zradu vlastních slibů a podvod voličů na třídního nepřítele (tady proti sobě akorát stojí dva levicové proudy - evropský socialismus vs. řecký komunimus) ... ten článek to popisuje celkem trefně.

Tsiprase nikdo nenutil na podmínky kývnout, záměr podmínky odmítnout si nechal posvětit i referendem a dostal tak k tomu nejsilnější možný demokratický mandát ... to že nakonec udělal pravý opak toho co sliboval a k čemu dostal v referendu pověření není chyba Trojky, ale charakteru pana Tsiprase, který se (A) pravděpodobně zalekl zodpovědnosti za další běh věcí, nebo (B) jako každý komunista nečeká že by svému slibu dostál, jen vytáhne z věřitelů další peníze, které po soudružsku prožere, nic z toho co slíbil neudělá a až přijde čas, ukáže prstem opět na věřitele.

P.S. berete za to trolování nějaké peníze nebo máte skutečně tak vymleto?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Největším nepřítelem Richarda Fulda je jaro, léto, podzim, zima a bankéři z Trojky.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+
1/2