Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Nejen zlato: Komodity jsou nejlevnější za deset let

4. 8. 2015
 17 480
7 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Největší problém propadu cen ropy resp. i dalších komodit vidím v návaznosti na obří těžařské společnosti a jejich úsporná opatření, která dopadají na reálnou ekonomiku. Výsledky těžařů za 2Q15 nebyly dobré (viz Chevron), což vedlo k omezení investic do nalezišť, technologií a k propuštění. Četl jsem i studie o velmi negativním vlivu na vývoj HDP především v USA, kdy je propad cen ropy spojován se zpomalováním růstu v hodnotě až přes 0,5 %. Na druhé straně nízké ceny pohoných hmot se zatím příliš neprojevují a spotřebitelé ušetřené peníze do ekonomiky, zdá se, příliš nepřepouští. Je to trochu začarovaný kruh. Více o tom píšu ve svém blogu: http://coffeebreaker.cz/ern-zlato-kolabuje-peij-ropn-tai-budoucnost/

Nahlásit

-
0
+

To ne, ale i když třeba během roku půjde na 23, tak to lidem držící dolarová aktiva pošramotí roční výnos - a samozřejmě se to netýká jen akcií a dluhopisů, ale i třeba zlata a bitcoinu. A držitelé eurových akcií a dluhopisů asi budou ještě smutnější - tzn. výzvy některých portfoliomanažerů ohledně slibných perspektiv evropských firem je třeba vnímat i touto optikou (a minimálně zvážit kurzové zajištění).

Je jasné, že koruna byla poškozena nevratně. Tzn. i když ČNB intervence (nákup eur za nově "vytištěné" koruny) zastaví, existující rezervy si zřejmě ponechá, čili intervencí "natištěné" koruny nebudou "zničeny". Intervence znamenala přerušení dohánění západu v příjmech obyvatelstva. A i když začneme znovu dohánět, promeškaný čas už nám nikdo nevrátí - leda že by ČNB ta nakoupená EURa poslala na účty lidem, podle průměrné výše jejich bankovních korunových zůstatků či obratů za období intervence :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ano. Nedá se však čekat, že po ukončení intervence koruna opět stoupne pod 19 kč/$

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

U zlata je myslím docela rozdíl mezi futures kontrakty (navíc zde dochází k backwardaci, což ledacos napovídá), fyzickým trhem a případně (naked) short sellingem.

Coby zajisťvač, využívám poklesu ceny k částečnému doplňování rezervy FYZICKÉHO kovu.

Coby trader, obchodník s "virtuálním" elektronickým zlatem, ještě částečně vsázím na pokles - v souvislosti se zvyšováním sazeb FEDem. I když ona ta vazba nemusí být tak přímočará. Říká se, že zlato reaguje na inflační očekávání (a FED sazby bude zvedat mimo jiné právě kvůli růstu inflace). Ale ještě důležitější je toto: investoři se rozhodují, kam prostředky, které mají k dispozici, investují. Jdou za nejvyšším možným zhodnocením (samozřejmě s přihlédnutím k riziku). Jde o opportunity cost - pokud očekávám, že zlato díky inflačním očekáváním poroste o 3% ročně, ale akcie jasně a dlouhodobě rostou o víc, uzavřu pozice na zlatě a prostředky přealokuju tam, kde je zhodnotím ještě více. Důsledkem odklonu od zlata je, že klesá, důsledkem příklonu k akciím je, že rostou až nezdravě (vzhledem k vývoji P/E).

Otázka možného (jsou tací, kteří v něj nevěří) zvyšování sazeb FEDem tedy je, jaký bude dopad na akcie. Pokud investoři budou věřit, že to růst akcií zastaví, může zvýšení sazeb paradoxně pomoci zlatu.

Nahlásit

-
0
+

Možná. Ale také se dá čekat, že ČNB dříve či později přestane intervenovat proti koruně.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

A čím si tedy vysvětlujete backwardaci na zlatě?

Nahlásit

-
0
+

Ceny v grafech jsou uvedeny v USD, což člověka vydělávající Kč moc nezajímá. Když se podíváte na stejné grafy vyjádřené v Kč, tak zjistíte, že za posledních 10 let bylo i levněji (např. v říjnu 2013).
Vzhledem ke stavu eura a očekávání zvýšení úrokových sazeb FEDem se spíš dá čekat další posilování dolaru. Tedy pokles cen komodit v DOLAROVÉM vyjádření.

Nahlásit

-
0
+