Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Očima expertů: Kam emigrovat z Česka?

24. 7. 2015
 66 396
36 komentářů

Přihlášení do diskuze

Nejoblíbenější příspěvek

Ja puvodne emigroval za praci do Anglie (rok 2009) a docela rychle jsem zjistil, ze zivotni uroven britu neni o nic vyssi, nez zivotni uroven cechu. Mozna pokud jste v CR bez prace a dostanete praci v UK, tak to je o neco lepsi. Ale pokud mate v CR dobrou praci, tak si v UK moc nepomuzete. Pak jsem se v roce 2012 prestehoval do Svycarska a to je opravdu rozdil. Dvounasobny plat oproti UK. Mesicne usetrim temer tolik, co jsem si v UK vydelal. Takze za mne mohu doporucit pouze Svycarsko a nebo USA. Ale co se USA tyce, tam hodne, ale opravdu hodne zalezi, kde budete zit. Emigrace do Svycarska bude jednodussi.

Nahlásit
-
6
+

Nejméně oblíbený příspěvek

K imigraci:
Majitel firmy může zaměstnat koho chce. Není to tak, že by Češi měli nějaké přednostní právo v jeho firmě pracovat.
Majitel bytu jej také může pronajmout, komu chce. Na druhou stranu pokud se rozhodne diskriminovat (nepronajmout) na základě sebeabsurdnějšího kritéria, je to jeho věc.

Toto byly argumenty v podstatě PRO imigraci: když vám tu někdo dá práci a pronajme či prodá byt, jste tu doma a fejzbůkovým aktivistů je do toho leda putna.

Na druhou stranu něco lehce PROTI:
To, že Kanada přijala třeba pana Škvoreckého nezavazuje k ničemu (ani morálně) mne. Já nikam neemigroval, nikomu tak nic nedlužím, proto já nejsem ani morálně povinen podporovat imigraci sem.
Imigranti nás možná nějak obecně kulturně obohacují (rád chodím do asijských restaurací i arabských směnáren, rád se s cizinci bavím i přátelím), na druhou stranu není nic špatného na tom, být konzervativní. Tzn. i pokud uvěřím, že skoro všichni imigranti budou poctivě pracovat a nepáchat žádnou kriminalitu, nemusím přeci na jejich kulturu a zvyky být zvědavý. Stačí mi navštívit nám daleko bližší Itálii či Řecko a vím, že toto doma nechci. Hlasitou hudbu provozovanou na ulici, podivné chování na silnici, podivné pohledy okolojdoucích v Palermu na ženy, které se večer jdou samy projít, atd...
Mám Araby docela rád, ale když se zamyslím, zda si přeju, aby některé mé oblíbené čtvrti v Praze začaly vypadat jak Káhira, maloměsto kam jezdím k tetičce se proměnilo k nepoznání, tak docházím k tomu, že si to nijak zvlášť nepřeju. Jsem konzervativní, vadí mi i, že na chatě si začali pražáci stavět svá sídla a tu vesnici silně změnili (na vzdálené předměstí Prahy). Už se nejde jen tak projít v údolí, aniž by člověk nenarazil na horského cyklistu, či "lorda" na koni. Vesnička už nevypadá tak, jako když jsem tam trávil prázdniny. Je mi jasné, že vývoj nezastavím, ale nevidím důvod proč podporovat změny směrem, který mne nenaplňuje nadšením. A kdyby tam lidem někdo zakazoval koupat se na Adama v řece či rybníku, mít psa, zabíjet na dvorku prase a pak se dělit se sousedy o ovar, už by to nebylo ono. Jsem čecháček a v mnoha ohledech mi provinčnost a zaprděnost docela vyhovuje a nehodlám se za to stydět či dokonce provádět rituální sebekritiku. Když chci exotiku, sednu do letadla. A za chvíli se už obvykle těším zpět.

Principiálně je migrace OK, ale pozvolná, přirozená, absorbovatelná a ne hromadně organizovaná, nabírající podobu stěhování národů, organizovaná nebezpečnou protispolečenskou organizací - státem a EU.

No ale k tomu, kam bych emigroval já:
Nejjraději do Asie typu Vietnam, Kambodža, Laos, přinejhorším trochu "přecivilizované" Thajsko (nějaká neturistická oblast). Je tam levno, hezky a pokud máte peníze (a nemusí to být moc), dostanete tam ve všem západní standard (včetně lékařské péče).
Z něčeho poblíž bych volil asi nějaký zelený ostrov v Iónském moři. Sice tam vládne mnou neoblíbená EU, ale lidé si tam stát i EU zvykli ignorovat, barterovat, nezávisle spolupracovat.

Nahlásit
-
-1
+

Diskuze

Na světě jsou lidé chytří i hloupí. Ale je potřeba i těch méně chytrých, nemohou se všichni uplatnit v profesích s vysokými platy, je potřeba i uklízečky, řidiče atd. Nešel bych tedy nikam za vyšším platem, ale tam kde neexistuje nenávist k názorům jiným jak zde v ČR prezentují zdegenerovaní pražáci proti venkovskému prezidentovi Zemanovi (kterému v Čechách nesahá nikdo ani po kotníky) a chtěli by zde mít cizáckou šišlu, který český národ nikdy nemiloval. Nikam bych neemigroval, neboť všude je dobře, ale doma nejlépe.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Já chci emigrovat do státu mimo EU. Do žádného nátlaku eurobyrokracie. Nejspíše na Island (Reykjavík), do Lichtenštejnska (Vadúz) nebo do Švýcarska (asi Curych, ale Švýcarsko bohatne prakticky jen na bankách. Přesto, ale je tam PŘÍMÁ DEMOKRACIE).

Nahlásit

-
1
+

Kdo tomu nerozumí, tomu není pomoci a též těm kteří tlačí na minus.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ne, tím jsem myslel, zaplatit si nejlepších lékaře, nebo koupit si nejlepší léky.
Prosím, raději nečtěte a nevysvětlujte si mé komentáře po svém, pro Vás je to životu nebezpečné...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Jsem prekvapen ze zaver je - "nema smysl emigrovat nikam, vlastne je tu docela dobre". Kdyz tak procitam tu diskuzi tak ani tam se neobjevily seznamy zemi a jejich "pro" a "proti". S timhle pristupem se v CR sotva neco nekdy zmeni...

Nahlásit

-
1
+

Měl jste v CH někdy zdravotní problém, který vyžadoval péči zdravotníků? Co to bylo a kolik to stálo? Já i moji kolegové (imigranti) se modlíme aby se nám tu nic takového nestalo. Za svými doktory chodím jako samoplátce v ČR.

Kde kupujete levné maso v CH? Já většinou chodím do Migros/Denner. 1 kg kuřecích prsou tam stojí ~ 23 CHF (téměř 600 kč). To budu radši vegetarián.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Islámský stát má ještě nižší daně než CH. Z toho důvodu očekávám, že z něj bude co nejdříve inovativní ekonomická supervelmoc. To samé očekávám u většiny afrických států. Socanská Francie bude za pár let nerozeznatelná od Severní Korei. Zákony ekonomie jsou nevyvratielné. Platí vždy a všude. Mises akbar. Mises akbar. Mises akbar.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Díky za tip. Až budu pociťovat příznaky infarktu, urgentně si objednám novou škodovku. Babiččinu hypertenzi budu léčit novou verzí Windows.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

To maso zase tak drahé není, když víte, kde nakupovat. Děti je tady spousta a i když je to se školkou trochu složitější, tak zase na druhou stranu budou vaše děti mluvit minimálně třemi jazyky. To jim jen tak v jiné zemi nedopřejete. Když můžou děti mít jiní cizinici, proč ne já. No a zdravotnictví je v pohodě. Úplně mě ničí, jak mi tady kde jaký socan vypráví o tom, že má doma zdravotnictví zdarma a přitom zaplatí na daních daleko více, než ve Švýcarsku na soukromém zdravotním pojištění.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Vy nedáte dohromady ani větu?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Asi nejlepší návrh má Filosof Lukáš Kovanda Dr – pekařit na Novém Zélandu. Jako zastánce pavědy Rakouské školy si mohl názorně, zřetelně a prakticky osvojil poznatky volného trhu v porovnání jeho současného zaměstnání ve firmě převážně financované daňovými poplatky, vybírané státem. Zdar vhodné emigraci!

Nahlásit

-
0
+

A nemohl byste nějak zařídit, aby jich tam odešlo více? Seznam těch nejdůležitějších bych vám dodal ......

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Neproveditelné. Okamžitě začnou řvát socánci o babičkách umírajících na chodnících. Jediná naděje je státní bankrot, kolaps a nový začátek.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Inu, voják se stará, voják má. Kdo řve, ten dostane, kdo mlčí a věrně slouží, dostane tak akorát... Tak už to ve střední Evropě chodí nějakých 150 let.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Já s vámi souhlasím.
Jen u těch doktorů to je takové nejokatější a nejmasovější:
Vystudují zadarmo (za penníze jiných) velmi drahou školu a hned potom buď zdrhnou do Německa, nebo vstoupí do stávky, že v tom svém socialistickém sektoru chtějí rapidně přidat (opět z daní/odvodů ostatních).

Tzn:
1) Školy platit
2) Zavést kapitalismus, kde dostáváte tolik peněz, nakolik si vašich služeb cení klienti (buď koncoví, nebo pojišťovny - ale opět privátní a konkurenční) a ne kolik si vytrucujete a vyvydíráte

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ja jsem se jiz pred rokem rozhodl k emigraci do Ruska a rozhodne toho nelituji.

Nahlásit

-
1
+

Třeba takový indický lékař, který sedí u počítače někde v Bangalore, a z USA mu po VPN proudí rentgenové obrázky amerických pacientů, které má analyzovat, aby totéž nemusel dělat řádově dražší americký lékař, klidně může pracovat i z pláže.

Za pár let si dovedu představit home office třeba i pro jeřábníka.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Vy mně připomínáte toho soudruha, co vysvětloval vysokoškolákům, že nemůžou vycestovat na Západ, protože vystudovali za peníze dělnické třídy a mohli by na Západě zůstat a využít svoje znalosti ve prospěch třídního nepřítele.

To, co vám vadí je důsledek státem řízeného zdravotnictví a státem řízeného školství. Mnoho lidí by sobě nebo svým dětem dopřálo úplně jiné školy, ale nemohou protože stát jim sebere peníze, které by na to mohli použít a nabízí jim za to zoufalé školství.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Tedy nevim o doktorovi, ktery se na tuto drahu dal z cire touhy pomahat druhym... Uz jen ty jejich stavky, vyderacske akce a podobne - to docela svedci o opaku.
Vystuduji za dane cizich lidi a pak radeji jdou rejzovat do Nemecka. Kdyby si tu skolu platili, je mi to jedno, ale takto je to GZB.

A ted mi lidi jeste budou muset platit plnou penzi v krymu, DrRath

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Akorát že o nás asi zrovna 2x nestojí...
Jistější je udělat si malé "švýcarsko" tady. Státní buzeraci nad únosnou/švýcarskou mez ignorovat, mít firmu/živnost a pracovat za západní ceny pro západní klienty, bydlet v nějaké vesnici, kde budou převažovat rozumní lidé s kompatibilními názory a životním stylem. Dá se to, ale je to makačka. Na druhou stranu žádat o vpuštění do CH, být tam za přistěhovalce z východu, začínat od nuly, to také není jednoduché.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Můj názor je že lidé jako Henry Ford nebo William Gates III pomohli tím druhým daleko víc než tí milosrdni samaritáni, kterí mají touhu pomáhat zdarma...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Fínsko má dle mého názoru vysoké dane, Nizozemí je na tom podobne. Myslím že Švýcarsko je ta nejoptimálnější volba.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Pokud by to tady bylo už tak špatný, že bychom s manželkou museli vypadnout, záležel by výběr země na těchto faktorech:
Pracovní příležitosti/ Podpora podnikání
Míra svobody občana
Daňová zátěž

Po zralé úvaze jsem Spojené království vypustil jako první - to je regulérní fašounská země. Německo je na mě příliš paranoidní a USA je švihlíkov. Itálii miluju, ale její politika je magorská a stejně tak politici. Francie je ráj socanů a i když je dovolená na franckém území fajn, žít tam musí být o rozum.
Na mysl mi tedy padly země jako Nizozemí, Švýcary, Finsko a z estetických důvodů Island, protože Island. Má někdo protinávrh?

Nahlásit

-
0
+

Nekdo ma touhu pomahat druhym i za malo penez a spatne pracovni podminky.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Kdyz jste zdravy, nemate dite (hlavne v predskolnim veku) a dokazete ozelit maso, pak je Svycarsko nejlepsi misto k zivotu :).

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Je na každém, jaké povolání si vybere. Mám docela studijní děti, ale medicínu jsem jim vymluvil právě proto, že většina absolventů je nesvobodných, přivázaných k nemocnici/klinice jak k fabrice, v podstatě na píchačky.

Myslím, že v dnešní době je mnoho jiných profesí, kde se dá velmi slušně uživit a k tomu mít i velkou dávku nezávislosti. Ale je to o preferencích každého. Někomu se líbí, že může v lednu pracovat z pláže, někdo to neocení.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Keller maximálně tak do Severní Koreje, když mu Vietnamci zrušili jeho milovanou pol-potovskou Kambodžu, kde všichni žili v jim vysněných samozásobitelských komunách.

Nahlásit

-
0
+

Emigrovat netoužím, nikdy jsem si tu otázku nepoložil. Hmm...ono by asi i dost záleželo z jakých důvodů bych se stěhoval. Kdyby mne už přestala bavit místní zaostalost v oblasti nezávislé hudby, tak bych vyrazil do její Mekky jménem Londýn (i když bych možná bydlel v Brightonu, který je blízko a líbí se mi víc). Vždy mě přitahovaly keltské jazyky a kultura, tak bych možná šel do Irska nebo Skotska, možná i do Bretaně. Navíc se mi líbí i příroda v těchto zemích. V každém případě bych hledal zemi v západním civilizačním okruhu s mírným podnebím. Horka nesnáším. Pokud bych chtěl vylepšit svou životní úroveň a zároveň si udržet (zhruba) stejnou míru svobody, tak bych asi jel do Austrálie, na Nový Zéland nebo do Švýcarska. S životním stylem v těchto zemích bych byl spokojený.

Nahlásit

-
0
+

A že jim do dá práci, než si naklikají plusy ..... :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

No a nebylo by lepší všechny ty, co by nás "nutili" k emigraci, vyhnat někam, třeba na východ? Naše zem je krásná, dobře se tu žije a to i přes mnoho různých nedostatků, které se ale dají napravit.

Žil jsem v mnoha zemích, mám tam spoustu přátel, ale naší vlast bych opouštět nechtěl. To raději přispěji na jednosměrnou letenku pro ty, kteří nám ztrpčují život. Třeba tím, že chtějí zavést bonzácký nesmysl zvaný EET ......

Nahlásit

-
0
+
1/2