Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Lukáš Kovanda: Proč teď už vůbec nesouhlasím s elektronickou evidencí tržeb

23. 7. 2015
 43 643
28 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Zakažme zakazování!

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Bohužel máte pravdu. Etické hodnoty jsou pro fungování společnosti rozhodující. Ryba vždy smrdí od hlavy a podle stavu rybí hlavy se divím, že je u nás podíl šedé ekonomiky tak malý. Ale naše vláda udělá vše proto, abychom Chorvatsko dohonili. My ČEŠI potřebujeme min. 40 let, abychom dokázali říct DOST! Jsme ideologicky (i jinak) slušně manipulovatelní a nějaký třídní nepřítel se hodí. Vedoucí úloha nám zas tak moc nevadí a je jedno jestli ji určuje KS nebo Babiš. Nevážíme si svobody a pokud někdo sahá na svobody druhému, tak je nám to fuk. To, že se dojde i na nás nám dojde až je pozdě.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Večerka je ten nejmenší problém. Mě by více zajímalo, jak systém EET podchytí předražené zakázky o miliardy, pochybné dotace na ještě pochybnější nesmysly, jako například do řepky (Babišovo kvítí) apod.

Zavedení EET bude postihovat (zdržovat a prodražovat) pouze ty, kteří mají již dávno elektronickou evidenci čehokoliv. Těch, kteří podnikají načerno, bude přibývat, a na ty je EET krátká. No a ty největší daňové úniky nic nepostihne. Jejich protagonisté budou mít evidenci v naprosto neprůstřelném stavu a dokonce EET bude jejich činnost legalizovat. Nebo-li pračka špinavých peněz pod státní kontrolou. Jen tak dál, pane Babiši.....

Bože, kam až tahle republika musí klesnou, než se to lidem přestane líbit?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Kolegové,

filozofický problém EET je, že vůbec neřeší neplatiče. Jak přesně tento systém postihne ty kteří ani teď neplati? Nebudou stejně platit dál. Restaurace, hotely už teď mají rozsáhlé systémy, které sledují objednávky, faktury, účty .. zkrátka všechny detaily. Proč ještě další EET?

Proč se stát nechce zabývat majiteli večerek, kteří až na výjimky nejsou ani plátci DPH. Z čeho pak žijí a udržují obchod když nevydělají oficiálně ani milion korun?

Když se pak zjistí, že EET nic kromě byrokracie a obrovských nákladů pro stát nepřineslo, co bude dál? Zavede se povinnost zákazníka převzít účtenku? A pak vás před obchodem potká kontrola a zjistí jestli účtenku máte? Když ne tak pokuta?

Presumce viny je velmi nebezpečný nástroj, který lze použít neomezeně a na likvidaci naši svobody. A někteří pak tleskají jeho zavádění.
Jak odstraníme všechny maloobchodní krádeže, které tvoří 13mld korun ročně? Budeme všechny při odchodu z obchodu/práce prohledávat skenerem? Kam až uplatnění těchto principů povede?

EET je filozoficky špatné, navíc legislativně špatně připraveno. Implementace tak rozsáhlého systému bude stát miliardy korun.

Stát systematicky v každé oblasti dělá z občanů a podnikatelů zloděje a můžeme se strhat dokázat mu opak.

Nahlásit

-
0
+

Je to tak, jak lidé píší, jen škoda, že to vláda stále nechce pochopit. Někde v Londýně se udělá protest proti zákonu na odstřel lišek - asi znovuzavedení - a protože tam je pár známých lidí, poslanci to hned smetou ze stoolu a dají lidem za pravdu. U nás - se na lidi kašle. Nejen tady s epíše že je EET zbytečná buzerace a fízlování, ale i různé podnikatelské sdružení jsou proti. A vláda, zase nic, přece o lidi nejde... Oni jsou nám u p...le .. Zvolili nás a my se teď máme dobře.

Napsal jsem články, udělal jsem vlastní průzkum na Google formulářích a 6 politiků, co mi tam vyplnili data je proti. Vysokoškoláci, většinou proti, a ty ohlasy.

Jenže to už pojede - ten dotazník, jen dva dny, tak kdybyste se chtěli zapojit a hlasovat a napsat svůj názor, který pak bude zveřejněn na iDNESu v BLOG sekci, a když seženu přes 1000 lidí, zatím cca 250, bude se dále šířit informace webem i se snad kouknou ze serveru Podnikatel

Dotazník najdete tady http://goo.gl/forms/oTK0gnqkLz JInak se tam dostanete prvním odkazem z Google.cz na hledání "EET ano či ne" a najdete můj blog, info i dotazník - kdyby nefungoval přímý odkaz.

EET v ČR nechceme!

Nahlásit

-
0
+

„Odnesou to vždy nakonec lidi, ti co tomu dnes tleskají.“

Ale vláda jim řekne, že za to mohou přece ti zlí a nenažraní živnostníci. A že na ně tedy bude nutné jít ještě tvrději. Ještě štěstí, že tu mají tu hodnou vládu, která maká, a která už připravila zákon o povinném on-line účetnictví na serverech Ministerstva financí. (A ten otevře cestu k regulaci zisku živnostníků.)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

A kdo rozhodne, zda ta služba je za dané peníze opravdu odpovídající?
Podle mne to právo má jen ten, kdo platí.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Přesně tak. Je to začátek tzv. Řecké rulety"..... V Řecku je velmi malá ochota platit daně právě z důvodu, že pro ně státní správa takřka nic nedělá, jen buzeruje a státní úředníci jsou něco jako vyslanci bohu. Nedotknutelná kasta bílých límečků, jejichž privilegia nemají u nás ani politici.

No a EET je začátek něčeho podobného......

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Není potřeba zakazovat, stačí nenakazovat.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Tyhle aféry každého jenom otravují. Já bych všechny ty daně a regulace zakázala.

Nahlásit

-
0
+

A co takhle firmy v danˇových rájích to by bylo peněz.

Nahlásit

-
0
+

Část živnostníků zkrachuje, nebo to prostě vzdají - pro 100k/měs osobního čistého příjmu má cenu podstupovat opruzy s EET, měsíčním přiznáním k DPH a desítkám dalších, rizika kontrol a postihů, ... Pro 10k/měs osobního čistého příjmu to již cenu nemá. Každý tu hranici má jinde, ale ta hranice jistě existuje a EET (registr účtů, kontrolní hlášení, ...) povede u řady podnikatelů k jejímu překročení.

Zbylá část živnostníků zvedne ceny a to ze dvou celkem jasných důvodů:

1) Vzrostou jim náklady (jak na pokladny, tak na datový paušál, tak na odvody do královské pokladny)

2) Díky tomu, že to první část živnostníků zabalila, té druhé poklesne konkurence, což vždy vede k růstu cen

Odnesou to vždy nakonec lidi, ti co tomu dnes tleskají. To oni profitují z toho, že v jejich vesnici je konzum, kde majitelka vyžije jen proto, že daně pojímá volně. To oni profitují z toho, že jim řemeslník dává 20% slevy, když netrvají na paragonu. To oni profitují z toho, že všude není jen pečivo, uzeniny, atd.. výhradně od Babiše. Teď se jim toto vše omezí.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

dejte odkaz na lepší informace, rád se poučím

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

No jediný důvod je, že když to neuděláte a vládní biřici se o tom dozví, tak na vás spáchají násilí/pomstu.
Žádná morálka či právo v tom není, jen násilí.

Celý daňový systém je založen jednak na tom, že plno lidí neví, kolik vlastně platí (soc+zdrav z části jakoby platí zaměstnavatel, DPH, spotřební daně poplatek za ekologickou likvidace, příspěvek na obnovitelné zdroje, atd... se tváří jako součást ceny a za drahotu tak může obchodník) a jednak na tom, že ty daně jsou (resp. bývaly) relativně nízké v porovnání s rizikem odhalení a výší trestu při neplacení. Stát je však nenažraný jako každý jiný zločinec a svůj apetit stupňuje. Tím lidi vyhání do šedé a snaží se tomu následně čelit fízlováním ala EET.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Máte velice špatné informace. EET se bude týkat úplně všech živnostníků a podnikatelů. A to bude hrůza.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Paradoxem je skutečnost, že nesmysly obhajují ti, kteří závidí podnikatelům i ten, ještě poslední, zbytek svobody a vůbec jim nedochází, že vynucené výdaje budou muset sami cálovat. Pokud budu nucen přijmout další účetní, aby mohla posílat bonzácké údaje, tak o to zvednu cenu pro zákazníky.
Jak prosté milý Wastone.
Kdo chce kam ......

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

no vždyť jo. Pod tou nefunkčností úřadů se neskrývá pouze korupce, ale také ta neschopnost efektivně hospodařit

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

A co když natřu sousedovi plot - co když si ovoce ze stromu na své zahradě hodím do bečky a až mi zkvasí tak si z něj vypálím pár desítek litrů kořalky, kterou vypiju sám, případně podělím pár známých a nevydělám na tom ani korunu. Proč bych měl za tohle platit eráru tisíce?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Primární účel je právě to zneužití. Řeči o zvýšení výběru daní jsou jenom mlha, která to má zamaskovat.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

EET se má týkat jen ubytování, stravování a pohostinství, později maloobchodů
a velkoobchodů. Ubytování, stravování, pohostinství a maloobchod jsou vskutku pilíře naší ekonomiky a úniky, které tam probíhají musí být brutální. EET jistě hravě vybere spoustu peněz navíc a zaplatí náklady na tento cirkus. Ve velkoobchodě předpokládám, že dnes transakce probíhají elektronicky. Nicméně to co už dnes probíhá v šedé ekonomice, tam bude probíhat i nadále. Jaký se rozdíl mezi tím, jestli se s někým domluvím, že mi nedá paragon nebo mi nedá registrovaný paragon?

Každopádně se EET většiny živnostníků a podnikatelů netýká. Navíc když si vzpomenete, jak dlouho trvalo zprovoznit hloupý registr vozidel, kde se relativně nic moc neděje. Jak dlouho asi bude trvat zavést systém, do kterého každodenně putují miliony informací? A až spadne, tak už si nakoupíte jen v šedé ekonomice :)

Nahlásit

-
0
+

Celkem mě tam chybí akespoň krátká analýza toho, zda tuto evidenci tržeb nemůže stát zneužít vůči vládě nepohodlným lidem. To je také potencionální náklad, který je nutný vzít v potaz!!

Jinak i ti, co nebudou platit daň z tržeb budou platit jiné daně, třeba nepřímé daně.

Nahlásit

-
0
+

Zcela mylná argumentace.
Šedá ekonomika je ta jediná tržní, protože z té "bíle" se staly orgie intervencionismu a socialismu. Bílá je z poloviny centrálně plánovanou ekonomikou a ne trhem (se všemi důsledky a cestou k novému 1989).
Bojovat proti šedé znamená bojovat proti svobodné dohodě dvou stran (do které z principu nikomu třetímu nic není, pokud tím nebyla dotčena jeho legitimní práva). Bojovat proti něčemu, co zjevně uspokojuje potřeby zákazníků. Boj proti šedé je bojem proti lidem, za erár, za vládnoucí třídu.

Argumentovat tím, že EET je hloupá forma boje proti šedé, je mimo. Je to nepochopení motivací vládnoucí třídy (socialisti chtějí likvidovat nezávislé jedince, Babiš chce likvidovat drobnou konkurenci svého koncernu, oba dohromady chtějí fašisticky fízlovat lidi).
Úplně správná podle mne není ani argumentace ohledně toho, že stát plýtvá stamiliardy na Blanky, řepky, nepotřebné úřady, atd.. a při tom má tu drzost buzerovat provozovatele večerky, že prodal pár jogurtů mimo pokladnu, nebo že malíř pokojů dal slevu staré paní za to, že nechtěla paragon.
Úplně relevantní není ani ta argumentace, že to část živnostníků zabalí a půjdou na pracák. Ani ta, že vesnická provozovatelka konzumu zavře a důchodci se budou muset trmácet 30km do okresního města.
Všechny tyto argumenty mají sice jistou validitu, ale zcela principiální je jen tento: když sousedovi natřu plot a on mi dá litr, jakým právem z toho chce Babiš cca třetinu (daň ze zisku a DPH)? Koho třetího se naše dohoda týká a kde tedy kdo bere právo do ní zasahovat?

Nahlásit

-
0
+

Tak jak teda? Odnesou to chudaci drobni podnikatele kteri se do tedka nemuseli starat o ucetnictvi a zvednou se jim naklady, nebo se naklady prenesou na zakazniky? Uz si to konecne ujasnete. A k tomu clanku.... Urcite pan jede na pausal kdy naklady ma nula nula nic a tim krouti trh protoze jsou profese kde naklady jsou vetsi ale jaksy ne zas tak velky. Takze ano zlodej krici chytte zlodeje, u "poradcu" zvlaste.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Zloděj křičí chytťe zloděje.

Nahlásit

-
0
+

Pane Kovando,
nemyslím si, že by důvodem nechuti platit daně bylo (dle Vás zřejmě zejména) vnímání korupce (navíc jako příklad úřadů dát ten, který mi připadá ještě nejvíc v pohodě - katastrální!), ale spíš je to (v mém případě určitě) nechuť dávat peníze někomu, kdo s nimi neumí hospodařit, víc a víc se zadlužuje (při zjevnosti toho, k čemu musí takové "hospodaření" dovést), a přitom mi říká, že za jeho dluhy ručím svými úsporami i budoucími příjmy svými i svých dětí! Někomu takovému se budu co nejvíce snažit nedat nic víc, než nezbytně musím, a budu se tudy víc a víc snažit šedou ekonomiku podporovat (a je mi úplně lhostejná nějaká "korupce"). Jinak si samozřejmě myslím, že cesta ze současného marastu je jedině přes zmenšování státu (ač je to cesta, na kterou se zřejmě jinak než dalším zhroucením dostat nelze).

Nahlásit

-
0
+

No nevím, přijde mi to jako argumentace proti otrokářství na základě toho, že se otroci celkem flákají a nemnoží se tak, jak by mohli. EET je třeba odmítnout nikoli z technologických, ekonomických, nebo administrativních důvodů, ale čistě z etických. Tak jako u odposlechů neřešíme jejich efektivitu nebo technickou náročnost, ale výhradně právo člověka na soukromí.

Nahlásit

-
0
+

"Mnoho empirických studií prokazuje, že šedá ekonomika byla nejrozsáhlejší v centrálně řízených socialistických ekonomikách s maximem vládních intervencí."

Zrovna nás v ČR by něco podobného nemělo překvapovat. Tuzex, bony, fušky. Částečně o šedé ekonomice za socializmu pojednává kniha Michala Pullmana Konec experimentu.

"Daně se platit mají – a v plné výši."

Rozhodně neplatí absolutně. Zejména dnes onen drobný živnostník (tj. ten, kterému budou díky EET opět stoupat náklady) a nejen on placením daní udržuje v chodu systém "milion do kanálu a milion do kapsy" (Blanka, cyklostezky, pokračovat asi netřeba). Výborně je toto dilema popsáno v Atlasově vzpouře. Má smysl se snažit poskytovat na stále více a více regulovaném trhu službu zákazníkům, když to pouze oddaluje státní bankrot, nevyhnutelný konec každého socializmu? Nemluvě o tom, že v horším případě si za vlastní peníze, uloupené na daních, pěstuje svou vlastní konkurenci. Kolik že to dostal NeBureš na dotacích, které si sám odhlasoval (vlastně ne on, byl zákeřně přehlasován svými vlastními poslanci, není jako politik, maká) a kolik zaplatil na daních? Pardon, on už vlastně v ANOFertu nepracuje a ta dvousetmilionová výplata bylo zřejmě nějaké politovánihodné nedopatření. Čistě matematicky, kolik představuje úspora díky používání EET a kolik granty, dotace a podobné socialistické nesmysly? Nebylo by lepší zrušit granty a dotace?

Daně se platit mají a v plné výši, ovšem v systému kapitalistickém, kde za ně člověk dostává odpovídající službu. Dnešní socialistický intervencionizmus s milionem neziskovek, dotací a státem, který se montuje úplně do všeho, je cesta do pekel. A placení daní tento cirkus pomáhá udržovat v chodu o něco déle.

Nahlásit

-
0
+

Tak, tak. Máte pravdu, jenže ....... politici nejsou ekonomové, ale vyslanci s medem, který mažou naivním ovečkám kolem huby.

Už se těším na ty protáhlé obličeje nadšených zastánců EET, jako bič na ty neřády podnikatele. Právě oni to vše zaplatí. EET bude každého "povinného" něco stát a to něco jistě nebude platit ze své kapsy.

Nahlásit

-
0
+