Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Čínská vášeň pro banky

14. 7. 2015
7 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Všiml jste si také, jak obdivně se o akcích čínské vlády mluví a píše?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Pan Fuld, skuste si napriklad vo vasich prvych dvoch vetach vymenit slova "Fiat mena" za "otrokarsky system" a slovo "Cina" za "Staroveky Rim". :)

Fiat mena je podla mna super vynalez, pokial sa nepouziva na umele zvysenie dopytu a kupyschopnoti, ale len na tvorbu novych investicii. Zjednodusene povedane, tvorba dlhu najma pre podnikatelsku sferu a len v obmedzenej miere pre sukromnu sferu.

K tej Cine - v Pekingu stoji m2 stareho bytu v prepocte cca 10 000 USD, opakujem 10 000 USD. Za poslednych 10 rokov vzrastla cena niekolkonasobne. Co myslite, kolko musi priemerny cinan pracovat aby to mohol zaplatit, a kolko generacii musi v tom byte zit aby to dokazali utiahnut? Hovori vam nieco pojem dlhove otroctvo?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

FIAT měna = měna s nuceným oběhem nebo zákonná měna, i zlatý standard před Brettonwoodem byl FIAT. Takže co jste chtěl vlastně říct?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Korelace, nebo kauzalita? Čínu ekonomickou velmocí učinilo skoncování s maoistickými nesmysly, uvolnění podnikání, umožnění zahraničních investic. Pomohl dostatek pracovitých obyvatel s nízkými mzdami.

Bez dluhu není kapitalismu. Ale musí být i lidé, kteří spoří, kteří jsou opatrní a vyčkávají, jinak neustále nafukujete bubliny a pohybujete se v kolečcích hektické konjunktury a krize.

Nejsem žádný pomatený zelený sluníčkář, ale tahle zběsilá produkce musí narazit na fyzická omezení daná planetou. Komoditní peníze by představovaly brzdu, která by růst rozložila v čase, brzdu rozumnější než biopaliva, fotovoltaika a CO2 povolenky dohromady.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ok, takze dle vasi logiky by bylo idealni, kdyby nikdo nepracoval, a vsichni jen utraceli nove vytistene penize? Pokud ne, tak to znamena, ze fiat mena neni nejvetsim vynalezem lidstva jak vy tvrdite, ale prachsprostou zlodejnou, protoze ti, kdo maji pravomoc tisknout penize, proste utraci bez prace za produkty ostatnich lidi, kteri ty penize musi vydelavat.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Říkám to pořád. FIAT měna je ten největší vynález v historii lidstva. Z komunistické Číny je za pár let ekonomická velmoc. To vše jen díky síle dluhu, na kterém jsou dnešní peníze založeny. Bez dluhů to jednoduše nešlo, nejde a ani nepůjde. Dluh = peníze = produkce.

Nahlásit

-
0
+

No bóže. Nesmíme se přeci podvolit trhu a nějakým pofidérním ekonomickým zákonům. Při nejhorším všechny dluhopisy, akcie i volné nemovitosti (města duchů) koupí PBoC, tím krásně nakopne ekonomiku, odvrátí propad cen těchto aktiv a vše zase bude krásné a veselé.
To vše je samozřejmě potřeba doplnit rozumnou mírou regulace (zákaz prodeje na krátko, povinnost fondů kupovat, ...), protože jinak by si ten zvlčilý trh dělal, co chce.
Kdo se nad tím pozastavuje, tak nechápe realitu. Stát tu je od toho, aby reguloval a vylepšoval trh a hlavní úlohou centrální banky jsou intervence. Tak to je a vždy bylo. Pokud by tyto instituce úlohy neplnily, někdo by se oprávněně mohl ptát po smyslu jejich existence.

Nahlásit

-
0
+