Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Česká strana sociálně darwinistická

17. 7. 2015
 10 317
14 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Inu, bloudi nepolíbení ankapem a moderním českým socializmem...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Zavedení povinné školní docházky způsobilo, že se miliony dětí naučily číst, psát a počítat. Narozdíl od rodičů. Od té doby si několik lumpensluníčkářů v kavárně myslí, že by státní škola měla dětem nadále otevírat více možností, než měli jejich rodiče.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Máte pravdu, s tím vzděláním autor článku šlápl do něčeho mazlavého.
Sám vidím kontrast mezi mojí rodinou a rodinou švagra. U nás máme oba vysokou školu, víceméně bychom rádi (a vnitřně s tím počítáme), kdyby synek absolvoval nějakou slušnou VŠ. Zatím je maličký, ale vypadá, že by mohl být bystrý- aspoň nečekané lumpárny mu jdou skvěle.
Švagr byl k maturitě dokopán rodiči, i když není hloupý, švagrová má výuční list, bez maturity. Dcery ke vzdělání nevedou, i když starší se přeci jen nějak doplazila k maturitě. Mladší ale to "má v sobě", ta je studijní typ. Bohužel rodičům je líto peněz za rozvoj některých talentů, které má mladší dcera.
Inteligence je zčásti vrozená dispozice, zčásti bezproblémový vývoj (porodní poškození, nutriční deficity), ale stimulace podněty v prvních letech života může inteligenci zvednout celkem o dost. je to doba, kdy se formují spoje- synapse.
Ona klesla nejen úroveň maturit, ale i vysokých škol. Hodně studentů (a možná bych to udělal, kdybych se dnes vrátil do maturitního věku) jde studovat lehké školy s vidinou klidného místa. Jenže tím trpí i náročnější školy, protože musí klesnout nároky, aby někdo absolvoval. Vidím to při komunikaci s kolegy mladšími o generaci, patrné to bylo i ze zájmu, když jsem se snažil udělat prakticky zajímavý program coby externí asák. Nějak se vytratil zájem dělat něco užitečného, něco umět, vůbec zájem...
Dientsbier je pro mne obrovské zklamání.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Svobodní jsou alternativou, sám je volím, ale na jejich úspěch nevěřím. Nechat věcem volný průběh, na to u nás mnoho lidí neslyší, jen se podívejte na debatu o Šumavě. Tady spíše platí zásada, ve které byli vychováváni pruští důstojníci: špatné rozhodnutí je lepší, než žádné.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Je ho tu několik let pořád stejně. Zřejmě se začínáte rozkoukávat :)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Souhlas, chybí tu různorodost. Měly by se publikovat jen články různorodě podporující ankap. Vše ostatní zakázat. Ideálně na celém světě.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Já myslím, že Kašpárka na Finmagu klidně i stačilo... nevidím jediný důvod proč by tenhle člověk měl dostávat takový prostor na serveru, který měl kdysi takovou úroveň... dnes žádná různorodost, prostě jen pořád dokola Kašpárek a jeho zcestné názory a univerzální recepty na všechno...

Nahlásit

-
0
+

No, ony všechny vládnoucí strany byly levicové, ač některé o sobě prohlašovaly opak. Výběr ve volbách se téměř podobal výběru fotbalového klubu, kterému budu fandit. Snad se něco vyvrbí- uvidíme, co Svobodní...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Jo, tak nějak. Akorát, že o Misesovi se ve škole také nikdo nedozví.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

On je problém v tom, že každá levicová strana by chtěla protěžovat někoho jiného. Klasicky liberální přístup (libertariánský) v podobě snížení daní (což prospěje všem) tedy není v zájmu žádné parlamentní strany (snížení moci).

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

"děti vysokoškoláků dostanou častěji než jinde diplom, děti vyučených končívají nezvykle často bez maturity"

Ve Vámi linkovaném článku se hned na začátku píše, že děti z VŠ rodin lépe prospívají a mají menší problém s učivem, v dalším odstavci je uvedeno, že rodiče s VŠ vzděláním vedou své děti ke smysluplnějšímu trávení volného času (krom oné pětiny ambiciózních "dělnických" rodičů, o kterých je řeč dále). Nebude to náhodou tak, že v "dělnických" rodinách se malým dětem dotyční v průměru věnují méně a tedy jim například méně čtou (což je pro vývoj inteligence dítěte stěžejní) než v rodinách s VŠ vzdělanými rodiči? Úplně stejný problém jako se vzděláváním cikánů, kdyby se jim jejich rodiče v průměru věnovali tolik jako zmiňovaní vysokoškoláci, tak malí cikáni nemají ve škole problém. Problém nespočívá ani v domnělém rasizmu ani v nějakém ošklivém třídním rozdělení společnosti, první učitel dítěte je jeho vlastní rodič, co zanedbá on, to se většinou velmi obtížně dohání (i kdyby byl vzdělávací systém sebevíce rovnostářský). Jediný rozumný postup vidím v tom, že dané dítě na sobě bude hodně makat (třeba i pod vlivem ochotného pedagoga, kterému by to ovšem musel někdo zaplatit) mimo běžné vyučování (protože jinak zase klasicky poděláme všechny ostatní, které bude méně nadané dítě při společné výuce fest brzdit). A číst dítěti večer před spaním není otázka peněz, průkazka do knihovny stojí desetikoruny až stokoruny ročně. Jak má podle Vás tuto záležitost "napravovat" školský vzdělávací systém, když je to problém rodičů?

"Byly důležitější věci: třeba tlačit na snížení už tak nízkého počtu maturujících"

Maturantů je v porovnání se stavem třeba za první republiky zbytečně mnoho. K čemu je zedníkovi maturita? Bude díky ní umět lépe postavit zeď? Ne, ale zato bude muset maturovat z češtiny nebo cizího jazyka, což mu komplikuje situaci. Vím o čem mluvím, třeba "na zdravce" není maturita žádné zlepšení situace, na pozici "dříve bez maturity" je nyní "potřeba" maturita protože proto. Jediné, k čemu vede systém "maturita pro každého", je devalvace její úrovně (jinak bychom museli ty desítky procent studentů, kteří nesplňují náročnější kritéria, prostě vyházet). Celé to vzniklo tak, že politici měli nesmyslný pocit, že řídí ekonomiku a tím i nezaměstnanost. VŠ nejsou nezaměstnaní, tak uděláme ze všech vysokoškoláky (maturita jako podmínka nutná k absolvování přijímaček na VŠ) a budeme se být v prsa, jak jsme, soudruzi, zatočili s tím ošklivým kapitalizmem. Výsledkem je např. nezaměstanost mladý Španělů, kteří vystudovali paobory typu kulturologie či gender studies a překvapivě pro ně není práce (v jejich oboru, k pásu, na který stačí, se nehrnou, mají VŠ, přeci nepůjdou k pásu, to dá rozum).

Jiří Dienstbier není ani tolik idealista jako spíše naprostý neomarxistický idiot. V čele zbytečného až škodlivého Ministerstva pro práva parazitů prasí společnost ještě více než Kocáb a to byla nějaká laťka k překonání. O sociálním inženýrství jménem kvóty už toho bylo řečeno hodně (už je na olympiádě konečně zavedena ta kvóta na vítězství bílých sprinterů?), já bych se omezil na to, že ministryně Marxová-Leninová se nechala slyšet, že by se bez kvót nestala ministryní. Kdo přijde na lepší argument proti kvótám, má bod. A jestli myslíte záplavou xenofobie protest proti šílené totalitní ideologii jménem islám, tak bych Vás (opět) upozornil, že xenofobie je chorobný starch z neznámého, nikoli racionální obava z velmi dobře známého.

Na Španělsku a zejména Řecku se ukazuje, že alternativou kapitalizmu je zcela logicky státní bankrot. Na poznání něčeho tak evidentního není třeba žádných velkých složitostí, stačí si přečíst Misese.

Nahlásit

-
0
+

Postupné zvyšování daní a intenzity fízlování vyhovuje všem politikům bez rozdílu, nemají důvod něco měnit.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Vidíte, a jsou politologové, které naopak v českých zemích oceňují politickou stabilitu a to, že vlády dělají v zásadě solidní sociálně demokratickou politiku, od klausovy vlády 1996 dodnes. Rétorika se mění, v zásadě se pokračuje pořád stejně.

Nahlásit

-
0
+

Levice nemá ve Sněmovně většinu. Aha.

Nahlásit

-
0
+