Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Nekoukejte po Řecku, ta pravá krize teď začíná v Číně

9. 7. 2015
 11 549
21 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Obávám se, že Lucie to nemyslela jako vtip, ale špatně si přečetla termín v článku...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Já doufám, že pan Altman se po zásluze zasmál nikoli autorovi předešlého komentáře, ale jeho dobrému vtipu. Nebo snad ne?
Jinak o „dopřeložení“ článku jsme uvažovali, ale nakonec jsme dali přednost rychlosti — s tím, že většina čtenářů Finmagu zřejmě porozumí, že pojmy jako „short“ a „finanční páka“ jim nejsou neznámy.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Pan Altman se Vám již (po zásluze) zasmál a já bych se Vám pokusil odpovědět, protože ač jsem utrpěl ekonomické vzdělání, také jsem si při čtení článku říkal, že vysvětlení by nebylo rozhodně od věci.

Shortování (ang. short) již vysvětlil někdo přede mnou - je to typ obchodu na burze, kdy spekulujete na pokles ceny (předpokládáte, že prodáte v budoucnosti za cenu vyšší, než bude tržní).

Pákování je odkaz na finanční páku - termín pro využití dluhu pro financování investic, čímž teoreticky snižujete své náklady na financování podnikání. Čím větší je finanční páka (podíl dluhu na kapitálu firmy), tím je investování levnější, ale také riskantnější. A pokud byly akcie, které v současnosti radikálně ztrácejí na hodnotě, použity jako ručení pro půjčky, na kterých závisí fungování firem v číně, vytvářejí v podstatě časovanou nálož pro tyto podniky potažmo pro celou ekonomiku.

Ovšem v zemi, kde nerozhoduje cena a trh, ale strana (myslím vládní) může hlavní ideolog rozhodnout, že dluhy se platit nemusí a ztrátu bank zaplatí stát nově vytištěnými penězi, čímž krizi oddálí a možná i zlikviduje (přeloženo do češtiny - nezaplatí ji ti, kteří špatně investovali, ale všichni, kdo měli nějaká aktiva v juanech a byla jim inflací rozežrána)...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Brzy jim to tam začne zase růst:
http://www.investomanie.cz/zpravy/67152-cina-se-rozhodla-pozastavit-vydavani-novych-akcii/

když nebudou připlouvat nové akcie, investoři, nebo spíš čínští spekulanti, ceny vyženo brzy zpět do výšin :) Už teď se to docela projevilo v ceně bitcoinu, který byl odjakživa hnán čínskými spekulanty

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Klíčová patologie tohoto systému je, že si "obyčejný" člověk nemá jak spořit na důchod, tedy pracovní inaktivitu/inaptibilitu. Tu tragédii víceméně spustily fiat money s jejich trendem k inflaci, vyvolanou emisemi prakticky nekrytých dluhových peněz, víceméně bez kontroly.
Důsledky: lidé bez úspor nebo zanedbatelnou výší, kteří odchází do penze odkázání na státní důchod, kteří celý život dřeli, aby zaplatili hypotéku, bez které by byli na ulici.
Těch pár lidí, kteří mají dostatek volných prostředků, dokáží efektivně investovat do jiných komodit. Sice se mohu do této kategorie klidně zařadit, ale lidsky mi to není jedno.
Vše ostatní je nadstavba.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Podle klesajícího indexu je stále dost těch, co prodávaj :)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

V Číně jsou celá města duchů, pro statisíce obyvatel, ve kterých nikdo nebydlí. Podle informací v tisku jsou dnes v číně prázdné byty pro 200 milionů lidí. Větší nemovitostní bublinu snad ani nejde vymyslet. Ale, jak říká Murphy, vždycky se to může zhoršit.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Zajímalo by mně, jak a jeslti se do toho může promítnout realitní bublina. Tedy pokud jsou lidé, kteří si půjčili na akcie a ručí svými nemovitostmi a přijdou o akcie, tak se může na už tak nadhodnoceném trhu objevit spousta "nových" nemovitostí. Pokud díky tomu jejich ceny začnou klesat, může to být větší sousto, než může Strana požvýkat?

Nahlásit

-
0
+

Makléři mají nařízeno neprodávat, ale jen kupovat. A kdo jim to prodá, když to mají všichni zakázáno? :-)

Nahlásit

-
0
+

http://roklen24.cz/a/igFdJ/soudruzi-ten-propad-musime-zastavit

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Jedno jestli Řecko nebo Čína. V obojím funguje to, co bych pracovně nazval FPS (Fuldův Parazitický Systém ).

Pan Fulda nechápe, proč někdo tvrdí, že Řekové žili nad poměry a považuje to za mediální zkratku (viz předchozí článek o Řecku).

To není mediální zkratka, ale zdokumentovaný fakt. Žití nad poměry lze definovat tak, že spotřebováváte více bohatství než vytváříte. (S vyjímkou, že vás někdo DOBROVOLNĚ vydržuje.) Myslím samozřejmě reálné bohatství (reálné statky a služby, na které musel někdo vynaložit práci), ne nějaké účetní peníze, které se vyrobí připsáním nul do něčí bilance. Takové peníze nejsou reálné bohatství. Jsou podvod na ty, kteří je musí nuceně používat. V přírodě se tomu říká parazitismus a Řekové, jejich většina, jsou typičtí parazité.

Je samozřejmě možné si půjčit a nějakou dobu spotřebovávat více, ale to sebou nese závazek dluh splatit, tedy v budoucnu spotřebovávat méně. Pokud si někdo půjčí a svévolně nesplácí (viz řecké referendum), tak je parazit, podvodník. Dříve na to byla vězení pro dlužníky. Velice užitečné zařízení.

"Vytištení" nových peněz pro splacení dluhu je jenom forma tohoto podvodu. To je to, co lidé jako pan Fulda nechápou a lidé, kteří manipulují s účetními penězi chápou velice dobře. To, co nám Fulda líčí jako spásu ekonomiky, je typický parazitický systém. Pokud spotřebováváte reálné bohatství na dluh, a nesplatíte ten dluh opět reálným bohatství, nýbrž nově vytištěnými penězi, jak navrhuje Fulda, tak jste podvodník. Je naprosto lhostejné, jestli se podvodu dopuští jednotlivec nebo stát. Nakonec stát tiskne nové penize zase jenom pro jednotlivce, pro politiky a jejich voliče. Mezi tím, že si doma zfalšujete peníze a tím, že zvolíte politika, aby je zfalšoval za vás, je jenom technický rozdíl, princip podvodu je stejný.

Nahlásit

-
0
+

Hlavně že je mír :)

Jinak to šrotování (=short) je sázka na pokles akcií... Určitě lepší, než dostihy.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ano,

vaše odpověď vyvolává otázku proč se takové články vlastně čtou a píšou a jestli to mimo zábavy má nějaký reálný dopad.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Když už "šrotování", tak už i rovnou "napálkovaný" trh... :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Plus jde o to, že v Číně se ekonomický problém automaticky stává problémem politickým. A když je velký, tak problémem ohrožujícím systém. Lidé vládu komunistů víceméně akceptují, ale pouze proto, že doposud zaručovala nepřetržitý růst a stabilitu.

Vzpomeňte na projev Milouše Jakeše o tom, jak to maj chudáci soudruzi těžké, protože když v socialismu pekař neupeče chleba, je to vina a problém strany a vlády, kdežto v kapitalismu když se neupeče chleba, nebo je nepoživatelnej, je to problém toho konkrétního pekaře a ne vlády (i když v EU už to také pomalu přestává platit).

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Co je prosím šrotování (asi to nemá co s krmivem pro prasata) a napákovaný trh?
Díky.

Nahlásit

-
0
+

Přesně tak. Je zajímavé, jak každá společnost si musí, stejně jako dítě, spálit prsty...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

:-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Rekl bych ze neni problem v te korekci, ale v pace, ktera to muze diky chaosu poslat rychle k zemi..

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Asi bude potřeba ještě více tisknout a ještě více se zadlužit, pak už bude vše OK.

A pokud ten zlý trh bude zlobit, tak ho velký soudruh opraví nějakou moudrou regulací (zákazem shortů, zákazem prodeje, povinným nákupem akcií ze strany fondů), nebo zasáhne do neefektivního trhu osobně - nakoupí akcie za ještě vlhké nové peníze. A pokud by se taková měna lidem přestala líbit a přestali jí věřit, tak je potřeba jim rázně připomenout, kdo má udělen od Prozřetelnosti monetární monopol.
Škoda, že v Číně mají málo odvážné poradce, měli by se poohlédnout zde v diskusích...

Nahlásit

-
0
+

A v čem je vlastně problém? Pravda, akciový index v posledních dnes spadl na polovinu nejvyšší hodnoty, do které se během pár týdnů vyšplhal. Ale stále je na dvojnásobku běžné ceny posledních let, tedy značně nadhodnocený.

Pravidla hry se jen vracejí k normálu.

A chaos? Ten přide vždy s poznáním, že cena vymazleného produktu neporoste do nebe.

Češi si své první kolo naivních akciových proher odbyli na začátku devadesátých let. Druhé kolo dot.com na přelomu milénia, a třetí dostali pod stromeček v roce 2007.

No a teď přijde prozření i do Číny. Ti nejaktivnější novoinvestoři budou muset vyměnit vilu za chatrč. Nejspíš to bude po roce jejich první velký obchod bez páky.

Nahlásit

-
0
+