Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Řešení pro Řecko: Peníze. Na přestavbu

7. 7. 2015
24 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Obávám se pak, že ten Titanik nepředstavuje Řecko samotné. Titanik je celá Evropa a s celým EUR se ubírá směrem k propadlišti dějin. Řecko mi pak přijde jako jeden z cestujících, co křičí: "Ledovec na obzoru!" A všichni ostatní ho chlácholí: "Ale kdepak, to máš chlape fatamorgánu. Byls dlouho na slunku." A když vyskočí z lodi a chce plavat pryč (brrrrrr), vytáhnou jej rychle zpět na palubu, osuší, podají teplý čajíček...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Kdepak, zatím to vypadá, že ESM a ECB natisknou 84 miliard EUR na třetí záchranný balíček.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Nějak Vám tam vypadly ti americké. :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

To záleží na prostředí v němž bezrizikovost státních dluhopisů hodnotíme. Pokud se nacházíme v prostředí bankovního socialismu, pak v případě, kdy banky zahájí výprodej státních dluhopisů a odmítnou dál refinancovat státní dluh, si následně drze nechají ztráty s tímto spojené zaplatit od daňových poplatníků, pak samozřejmě není závěr o bezrizikovosti státních dluhopisů přiléhavým.

Ovšem ve standardní situaci, kdy při výprodeji státních dluhopisů by ECB zavedla nucenou zprávu bank, které se v důsledku svého řádění dostaly do insolvence, a následnému by došlo převzetí bankrotujících bank státem, to už je o něčem jiném.

Státní dluh by se tak dostal do situace, kdy dlužníkem i majitelem věřitele by se stal stát, který by se sám se sebou lehce dohodl na restrukturalizaci státního dluhu drženého těmito bankami a na obnovení refinancování státního dluhu. Tímto by byly banky (a také stát) zachráněny a peníze daňových poplatníků ušetřeny, protože sanace bank by se nekonala. Stát by se tak stal zadarmo vlastníkem nově úplně zdravých bank, které by pak mohl privatizovat za slušný peníz. Jednoduše by se celá situace otočila. Namísto bank, které by likvidovaly stát, aby vydělali na CDS, by stát zlikvidoval (jen dočasně) ony zlobivé banky, které nikdo nenutil, aby vyprodávaly státní dluhopisy. Totéž platí i pro případ, kdy by banky jen odmítaly refinancovat státní dluh.

S vědomím rizika tohoto scénáře by si pak banksteři dobře rozmyslely jejich hrátky na trzích se státními dluhopisy.

A také z tohoto úhlu pohledu lze dospět k závěru o bezrizikovosti státních dluhopisů.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Rozdíl mezi tím, že daňoví poplatníci pouze zaplatí bankám ztráty a mezi tím, že sice zaplatí bankám ztráty ale tyto banky současně přejdou do vlastnictví státu, tedy do vlastnictví daňových poplatníků, je Vám snad zřejmý.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Slepice na straně banksterů.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Herr Drucker, drucken Sie bitte fur Griechenland 1 billion Drachma. Sofort. :) Vielen Dank.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Nouze naučila Dalibora housti. Oni budou opravdu muset tvrdě dopadnout na ústa, jinak se tam nic nezmění. Anebo Syriza opravdu vybuduje socialismus a vytře nám zrak.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Pomineme-li dobu, po kterou bylo Řecko v EU, na vybudování lepších institucí a právního prostředí měli ca.5 let od posledního "bankrotu". Výsledek řeckého přebudování institucí je, že se nic moc nezměnilo a řečtí politici stále jezdí prosit o další eura, aby udrželi stávající stav.

Nahlásit

-
0
+

http://www.ceskatelevize.cz/porady/10095426857-interview-ct24/215411058040707/

Nahlásit

-
0
+

Ale nene, Řecké, Argentinské, Ruské, Italské, Japonské i Venezuelské dluhopisy jsou bezpečné jak pás cudnosti, vy to nechápete.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

No legrace je, že ty velké změny věští i levičáci, jen se trochu pletou v příčinách i důsledcích:

http://www.investicniweb.cz/2015/7/7/geopoliticke-vize-exkluzivne-na-iw-valku-nelze-vyloucit-investori-meli-pocitat-i-s-touto-variantou-dlouhodobe-ocekavam-odklon-od-papirovych-investic-rika-ekonomka/

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Nechápu vaši logiku - to co popisujete, je přesně ta kapitalizace zisků a socializace ztrát, kterou kritizujete na začátku příspěvku. Buď tam něco chybí, nebo to postráda smysl.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Do jaké míry jsou konkrétně řecké státní dluhopisy bezrizikovým aktivem, to si věřitelé uvědomují velice reálně právě v posledních dnech...
Řecko je jen příklad, učebnicový. Ostatní jej budou následovat, pokud budou sekat dluhy jeden na druhý. Nakročeno mají všichni docela slušně, někteří lépe, jiní jsou na tom s tím nakročením hůř - třeba zrovna ČR.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Nebojí se toho, že budou muset lít peníze i do Španělska a Itálie. Bojí se toho, že bankovní panikáři uspořádají výprodej státních dluhopisů, které zase vykoupí ECB a pak budou muset zase lít peníze do Španělska a Itálie. Strach jde z bank a je zcela zbytečný, pokud by ECB a státy eurozóny oznámili, že končí bankovní socialismus, kdy ztráty, které banky utrpí svým vlastním bezdůvodným panikařením, budou platit daňoví soumaři. Když budou banky dopředu vědět, že pokud budou blbnout na dluhopisovém trhu jako parta uličníků, pak jejich jejich ztráty sice zaplatí daňoví poplatníci, ale s tímto dojde i k zestátnění zkrachovalých bank. Stát jako odpovědný vlastník zkrachovalých bank se následně dohodne s dlužníkem - státem na restrukturalizaci jeho dluhů a tím pádem ztráty zažehná a daňoví poplatníci nakonec ani nebudou muset nic platit. Stačí pár takovýchto akcí a banky už si rozmyslí jejich skotačení na dluhopisových trzích a konečně pochopí, že státní dluhopisy jsou bezrizikovým aktivem, jak to ostatně stojí i v samotných pravidlech pro kapitálovou přiměřenost bank.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Hlavně je třeba zbavit se přehnaného strachu z kolapsu. Kolaps je pohromou pro vládnoucí třídy, naopak lidem práce se většinou uleví. Germáni byli menším zlem než císařští výběrčí daní. Mnozí indiánští rolníci profitovali z příchodu Španělů a z nových plodin, zvířat a zemědělských technik.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

I ta "tvrdá" Merkelová by tam klidně další hektolitry peněz nalila (ostatně neplatí to ze svého).
Bojí se jen toho, že to samé bude chtít Španěl a Ital a nejvíce toho, že jí vypíská domácí volič. Pokud by se jí ale podařilo voliče přesvědčit (postrašit), ochotně bude zase lít. Jen zatím neví, jak na to.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Podle mne systém "odehnije" podobně, jako ten minulý. Postupně ztratí respekt, postupně se lidé přestanou bát např. daňové neposlušnosti (tak jako nyní v Řecku).
Díky neefektivitě demokratického socialismu dojde k ekonomickému kolapsu. Ten bude podpořen i demografickým vývojem. Snahy monetárně vybudit zdechávající ekonomiku se vymknou kontrole. Moc centra ochabne, strach z něj taktéž. A ubránit se zlodějům na mikroúrovni bude daleko snazší, než se bránit koncentrované síle státního donucovacího aparátu. Na to bude stačit běžná sebeobrana, případně sousedská domobrana.
Ale to jsou samozřejmě jen teoretické úvahy. Nelze odhadnout budoucí vývoj, stejně jako ho téměř nikdo nebyl schopen odhadnout v roce 1987. Lze jen vypozorovat určité trendy a zákonitosti, které vývoj posouvají nějakým směrem. Historie se nezastaví jen proto, že to napíše nějaký Fukuyama a přeje si to nějaký byrokrat - nic není na věky.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

K tomu musíte najít metodu, jak se na mikroúrovni bránit násilí parazitů. Bez toho nemá IMHO další debata smysl. A pokud jí najdete, tak se budete moci bránit hned, aniž byste musel čekat na nějaký kolaps. Pokud se dostatečný počet lidí dokáže ubránit na mikroúrovni, tak sami způsobí kolaps vládnoucích struktur. Pokud se ubránit nedokáží, tak je parazité převálcují bez ohledu na to, jestli zrovna "padají na hubu" nebo ne.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Je zajímavé sledovat, jak socialistické vedení EU nechápe situaci, nechce pustit Řecko z EU a rádo by tam nalilo další miliardy EU. To by ovšem Řekové museli opět něco slíbit. A to se jim už nechce. Vůdcové EU chtějí přitom pouhý slib, který pak s realitou nebude mít zase nic společného. Je to falešná hra z obou stran. A hráči hrají do úplného konce. Jaký bude?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

To ano. Ale pokud se bude situace protahovat co nejdéle, nákaza se rozšíří na ostatní PIIGS, tak pak dojde ještě k něčemu lepšímu: ono "musí padnout na hubu, aby si uvědomili, že nelze trvale žít z bohatství tvořeného někým jiným" se stane realitou i na "mikroúrovni" uvnitř států. Je to podle mne kýžené zcela shodně.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Peníze se do Řecka posílají od té doby, co jsou v eurozone a výsledkem je stále horší situace. Řekové musí padnout na hubu, aby si uvědomili, že nelze trvale žít z bohatství tvořeného někým jiným. Teprve až jim to dojde, tak se začne situace zlepšovat. Zatím pořád věří slibům, že je bude někdo vydržovat, od různých Tsiprasů a spol. Referendum je toho důkazem. Posílat jim další peníze, je jen utvrdí v jejich iluzi a dál to zhorší už tak špatnou situaci. Nanejvýš nějakou přísně kontrolovanou humanitární pomoc, kdyby kolaps Řecka nabral drastickou formu.

Ať začnou exkurzí v Lotyšsku, aby pochopili, co musí udělat.

Nahlásit

-
0
+

O Řecku nejvíc vypovídá tato věta z Varufakisova životopisu:
"Otec vstoupil do strany PASOK a stanul v čele největšího řeckého výrobce oceli."

Nahlásit

-
0
+

"Pravidla pro penězovod ELA, který drží řecké banky nad vodou, dovolují totiž pomoc jenom ilikvidním, ne insolventním institucím."
Jako by se v EU a ECB někdo ohlížel na nějaká pravidla...


"Řecko by potřebovalo radikální přestavbu nefunkčních institucí."
Do všelijaké přestavby a modernizace Řecka tekly miliardy dotací od jeho vztupu do EU a zemi to jen ničilo (tak jako ty transfery ničí naše tržní prostřední a stimulují korupci). This time is different a tentokrát již opravdu politici (domácí a ti z EU) provedou tu pravou perestrojku??


"Ti, kteří tvrdí, že Řecko spíš než škrty potřebuje investice, ideálně něco jako Marshallův plán, mají s velkou pravděpodobností pravdu."
TĚM samozřejmě nikdo nebrání do Řecka poslat všechny SVÉ peníze.


Řecký penzijní systém je bezpochyby překomplikovaný. Ale v dnešní situaci, když zrušíte předčasné důchody a také vyházíte úředníky z těch 200 institucí, kteří to celé "manageují", tak jen zvýšíte nezaměstnanost, která již tak je enormně vysoká a řecký trh práce další lidi není schopen absorbovat. Tím neříkám, že by se do penzijního systému nemělo říznout. Mělo a to radikálně. Jen pozitivní dopady se hned tak neprojeví. Tedy pokud reformy nebude doprovázet bankrot (oddlužení), zavedení drachmy (+devalvace) a hlavně privatizace, deregulace a dekartelizace zkostnatělé řecké ekonomiky.


"Zatímco řecké státní výdaje jsou plus minus průměrné, státní příjmy jsou podprůměrné. Ani ne tak kvůli daňovým sazbám, ale kvůli tomu, že neplacení daní je národní sport číslo jedna."
No a proč se této objektivní realitě nepřizpůsobit? Ať si teda lidé daně neplatí a ať se stát přizpůsobí svými výdaji. Pokud si lidé ponechávají plody své práce, pak nechť platí svým dětem školné, zajistí si komerční zdravotní pojištění a na penzi si spoří individuálně.
Je to stát, kdo popírá objektivní realitu, snaží se uplácet celé skupiny voličů z rozpočtu, který není schopen naplnit.
Pokud by do Řecka nyní nastoupila nezkorumpovatelná finanční policie odněkud z Marsu a začla důsledně vymáhat daně, kolaps to jen urychlí (lidi připraví o peníze a politici je jen rozkradou či neefektivně rozhážou).
Řecko by zkrátka mělo zvážit "Singapurskou" cestu malého státu. Představa, že s pomocí eurokratů vybuduje "kvalitní instituce", je naivni, navíc není o co stát.

Nahlásit

-
0
+