Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Athény vs. Sofie: Řecko třikrát bohatší než Bulharsko?

23. 6. 2015
 23 808
30 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

My máme jiné priority. Nejdražší dálnice na světě např. A taky zaměstnavatelům v exportních firmách je šumák jakou kupní sílu budou mít jejich zaměstnanci tedy domácí poptávka. Vysoké platy jsou pak pro řeckou ekonomiku přirozené. Hlavně je to věc zaměstnavatelů a odborů , jak vysoké budou platy. To že Bulhaři mají nízké platy nemusí nutně znamenat, že ty řecké jsou moc vysoké. Možná to znamená že ty bulharské a české jsou příliš nízké.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Analogie je správná jen tehdy, když ty natištěné peníze někomu půjčím a pečivě si ten dluh zapíšu do notýsku, že...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

No ale mít úspory v dluhu někoho tak rozmařilého, neefektivního, ... to je dost nezodpovědné.
Navíc se tam hoši dost střídaj a člověk nikdy neví, kdy z nich kdo řekne, že buď ten dluh neuznává, nebo že ho splatí papírkem se stopadesáti nulami, který si právě natiskl.
V obou případech si takové "úspory" člověk může strčit někam.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

No mají příjmy podstatně vyšší, než ekonomicky srovnatelní Bulhaři, ne?
Mají dokonce příjmy vyšší, než Češi - exportní velmoc produkující např. nejvíc aut na hlavu (a řekové ani tříkolku).
A není se co divit - když konzumovali a konzumují miliardy eur pomoci a půjček.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Kolik procent HDP myslite, ze to Recko a Bulharsko z turistu ma?
Hadam, ze podla vas tak 86%.
Tak si najdete nejakou statistiku, jo?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Autor clankom len ukazuje ako velmi nerozumie greckej a bulharskej ekonomike.
Staci sa pozriet kolko turistov na obyvatela ma grecko a kolko bulharsko. A potom kolko utrati turista v grecku a kolko v bulharsku.

Nahlásit

-
0
+

Bezďák si za ten milion koupí ojeté porsche a dvě basy piv a úspory budou na účtu toho, kdo mu ty věci prodal. A vy o svoje úspory přijdete, když jste hloupý a půjčujete bezdomovcům.

V případě, že na místo vás bude půjčovat banka, na světě přibudou nové úspory, které bude držet prodejce auta a banka bude muset ztrátu z nespláceného úvěru zaplatit z vlastního kapitálu. Dluh bezdomovce vedl ke vzniku skutečných úspor.

Právo tisknout si doma prachy je velmi nesprávná analogie k tvorbě peněz bankami.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Úspory neklesají. Úspory jsou jen převáděny do hotovosti, což znamená přesun úspor z obchodních bank do centrální banky. Peníze, a to i ve formě úspor mohou zmizet jen tak, že jimi budou splaceny dluhy bance. Nemohou růst dluhy a současně klesat objem peněz tedy i úspory.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ne. Je to o tom, že Řecko je ekonomicky podprůměrně výkonné a současně ÚDAJNĚ nezaslouženě bohaté.

Nezpochybňuji, že Řecko není žádný průmyslový tahoun. Nesouhlasím ale se závěrem, že Řecko je bohatá země, jak jsem vysvětlil výše.

Co podle vás znamená, že si Řeci žili nad poměry?
Jak se pozná, že si někdo žije nad poměry?

Jak si může jednotlivec, nebo stát nebo celá zeměkoule žít lépe a spotřebovat více, než vyprodukuje?

Když si někdo půjčí peníze a ty utratí, někdo musel vyprodukovat to co si koupil. Když je něco ne dluh, pal i v takovém případě je třeba, aby zde byl reálný výkon, nějaká produkce, která by bez dluhu nebyla.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ne. Je to o tom, že Řekové nemaj výkonnější ekonomiku, než Bulhaři.
Ale že si navykli žít na dluh. A je nesmysl, že proti stojí domácí úspory - proč by pak došlo k haircutu ZAHRANČNÍCH investorů a proč čerpají ZAHRANIČNÍ záchranné půjčky od EU a MMF?

Zkrátka si jen navykli žít si nad poměry (nad svou výkonnost), za peníze půjčené ze zahraničí. A když jim teď někdo říká, že by se měli uskromnit (zdaleka ne na životní úroveň Bulharů), tak to prostě odmítají pochopit.

Kdyby zavedli drachmu a ta oslabila na polovinu či třetinu (ze zcela zjevných a logických příčin), dostali by se na reálnou úroveň blahobytu.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ve skutečnosti "růst ekonomiky" nezajímá nikoho. Je to jen fetiš pro politiky a vědátory.
Podnikatele zajímá, jak si vede JEJICH firma, jakou náladu a koupěschopnost mají jejich zákazníci.
Reálné jedince zajímá, zda si letos mohou dovolit aspoň to, co loni. Skutečné lidi také zajímá udržitelný stav jejich (pokud možno rostoucího) blahobytu. Budou si moci za 10 let dovolit více? A budou i v penzi mít na důstojný život, koníčky, cestování, kvalitní péči?

Číslo HDP (a ani žádný jiný agregátní ukazatel) jim to neřekne. A to i kdyby ho stvořil někdo nezávislý a ne politici s jasným zájmem ukazovat přikrášlená čísla.
Neřekne jim to, že třeba to krásné číslo na zůstatku ve 3.pilíři je z 70% tvořeno státními dluhopisy, které za 20 let nemusí mít žádnou cenu. Neřekne jim, že za těch 20 let státní dluh vyroste třeba na 120% HDP a MMF pak Česku naordinuje škrty v penzích.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ale úspory občanů klesají zatímco dluhy rostou. Navrhujete snad říkat dluhům úspory?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

15min googlování - ta veličina se jmenuje Real GDP net of debt. Poznámka z jiného článku: příjem státu vs. GDP je u různých států různý (např. US má mnohem nižší daně, tedy jeho dluh vs. příjmy z daní vychází hůře než u evropských zemí).

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

To je dobrá otázka, zkusím se podívat, případně se přeptat. Kohoutovo vysvětlení se mi v tomto případě nezdá.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Díky,tak jsem to pochopil správně. Škoda, že se nikde nedá dočíst o tom opravdovém "růstu" ekonomiky, které by reflektovalo to co je psáno v onom odkazovaném článku...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

K tomu hned vedle ten stejný autor: http://finmag.penize.cz/ekonomika/300968-prolhane-modly

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Proč se vlastně uvádí ekonomický růst v HDP? Nemělo by se to uvádět HDP upravené o "rozdíl v zadlužení za rok"? To by pak ukazovalo mnohem reálněji, zda ekonomika roste opravdu a nebo jen opticky za cenu zadlužování...existuje někde takto zpracovaný pohled na ekonomiku? Jsem naprostý diletant a neznalec oboru, ale selský rozum mi říká, že to, čím jsme "krmeni" ohledně růstu - růst HDP, je pravda o růstu ekonomiky jen poloviční...

Nahlásit

-
0
+

Jakoze kdyz pujcim neprizpusobivemu bezdomovci milion, tak to jsou nejake moje uspory?
Jo aha, teprve az kdyz tomu bezdakovi dam pravomoc tisknout si doma prachy, pak to bude moje uspora!

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Žádné války ani škrty státních dluhů nejsou potřeba. Stačí jen nechat státní dluhy dále růst. Se státními dluhy porostou stejným tempem i úspory občanů. Nikde žádný problém není

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ooops. Spletl jsem si Vás s jiným diskutujícím, který mě žádal, abych na jeho příspěvky nereagoval. Berte to jako vysvětlení k mé úvodní poznámce v mém předchozím příspěvku, že není co na Vašem příspěvku kritizovat.

Bylo mi podezřelé, by ten druhý diskutér (pan Gardelka) změnil tak radikálně, jeho názory, tak jsem to zkontroloval a zjistil, že jsem se spletl..

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Tentokrát reaguji, jen abych Vás doplnil, protože na Vašem příspěvku není nic, co by vyžadovalo moji kritiku. :-)

K bodu 2. bych doplnil, že fiskálními restrikcemi vyvolaná peněžní kontrakce může natolik poškodit ekonomiku, že ve vážném ohrožení se může ocitnout i splácení soukromých dluhů, což může nakonec skončit kolapsem celého bankovního systému.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Léčba Trojkou ale představuje přesně opačné nástroje, než uvádíte a podívejte se, kam Řecko přivedli.

Ze standardní evropské země vyrobili zombie.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Velmi zajímavé pojetí pojmu bohatství. :-) Podle autora k bohatství země stačí, když se stát zadluží.

Podle mne nelze o nikom, kdo svůj majetek a spotřebu financuje půjčenými penězi. A právě tohoto se autor dopouští.

Pokud by majetek a spotřebu očistil o dluhy, Řecko ani sami Řekové už takovým bohatým dojmem působit nebudou.

Celé to závidění Řekům jejich "bohatství" a poukazování na chudé Bulharsko, je absurdní. Je to jako závidět sousedovi, co má auto a byt na úvěr a poukazovat přitom na jiného "chudého" souseda, co jezdí v levné plečce, kterou pořídil za úspory a bydlí v nájemním bytě.

Taky je třeba si uvědomit, že v podstatě celý řecký státní dluh leží v úsporách řeckých domácností
Jinými slovy, co si Řecko půjčilo a utratilo, Řeci uspořili.

Celá ta řecká kauza je jen absurdním následkem hysterie bankovních panikářů a jelimanů u ECB, kteří tomu v podstatě jen nečinně přihlíželi. Za téměř každým velkým zlem můžeš najít partu banksterů.

Nahlásit

-
0
+

1) Ok, beru. Už jsem taky slyšel, že dojde k "multiplikačnímu efektu" zvýšením důchodů, což je pochopitelně nesmysl (multiplikátor je 1). V politice se toho naplácá :)

2) Jenže právě to, že je soukromý dluh vysoký by mělo být důvodem k opatrnosti ohledně snižování vládních výdajů. To je totiž právě to o čem Keynes píše. Že když se trh začne chovat neracionálně a dojde ke kontrakci, je to právě stát, který má dočasně zastoupit soukromou poptávku, protože multiplikátory jsou právě v takových situacích vysoké.

3) To samozřejmě ano. Ten vtip je v tom, že když s každou ušetřenou korunou klesne DPH o násobky této koruny. Je to jako kdybyste měsíčně "ušetřil" 100Kč, ale váš plat by v důsledku těchto opatření klesl o pětistovku. Ano podobná přirovnání často kulhají na obě nohy - ostatně i to vaše. Pokud se stát zadlužuje ve vlastní měně, nemůže se stát, že mu nikdo nepůjčí. Řeckou tragédií je právě to, že euro není (jenom) jeho měnou.

Jestli vás to zajímá, zkuste si vyhledat: austerity growth Krugman.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

https://www.youtube.com/watch?v=pklnLno-h3A

No zdá se, že někteří lidé v Evropě, kterým je dopřáváno hlasu si myslí, že dluhy nejsou problém, že v historii vždy byli a nakonec je škrtla válka nebo revoluce, tak jakýpak problém.

Nahlásit

-
0
+

1) kdo tady mluvil o Keynesovi?

2) tady se bavíme o dluhu vládním i soukromém. Kohout jasně píše, že soukromý dluh Řecka ( lidé a firmy ) je ještě o něco vyšší než dluh vlády! A přesto se multiplikační efekt nedostavil.

3) pevnou součástí výpočtu HDP jsou vládní výdaje včetně těch dluhů. Takže tvrdit, že zadlužení je prospěšné, protože zvedá HDP je dost hloupé. Jasně že zvedá HDP, když se k němu prostě přičte, co by asi s ním mělo dělat jiného. Potíž je v tom, co se stane když se přičítat přestane, protože Vám už nikdo nechce půjčit další peníze.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

To je hezky vidět, jak kritizujete něco co neznáte. JM Keynes nikdy netvrdil, že jakékoli vládní výdaje mají multiplikační efekt.

Jinak doporučuju najít si vývoj dluh / HDP podle toho kolik ten který stát změnil vládní výdaje při začátku krize. (Nápověda: ti kteří krizi využili k seškrtání státního rozpočtu nedopadli dobře a HDP typicky ani v současnosti nedosahuje předkrizových hodnot.)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

hehe, vy neznáte pana Fuldu? ten by vám vysvětlil, že za to může spiknutí MMF, ECB a EU .

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Já bych řekl, kam, ale bylo by to velmi nespisovné...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Kam zmizel v Řecku multiplikační efekt vládních výdajů?
Kam zmizela prosperita podnikatelů z vyšší kupní síly obyvatel?

A další socialisty tolik akcentované výhody vládního utrácení a tlaku na spravedlivou mzdu?

Nahlásit

-
0
+