Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Dluhopisy: Tučná léta končí

18. 6. 2015
 20 123
10 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Mne ale rodiče bili, vůbec mne nevychovávali a nic jim platit nechci.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ale v základu mám pravdu, né? Vždy když mám pravdu, tak se vyrojí jen okrajové "problémy", týkající se jen nevýznamné části populace.

Když konkrétně Vaši rodiče zemřou před důchodem tak budete platit odvody stejně jako budou mít nárok na důchod rodiče dětí, které zemřeli na počátku jejich ekonomicky aktivního života.

Když děti odejdou do ciziny měly by platit odvody na důchody zemi v níž mají rodiče nárok na důchod. To jde legislativně zařídit.

S cca 5% "flákačů" se počítá a tito občané nebudou mít nárok na důchod, takže důchodový systém nezatíží. Podmínkou pro vznik nároku na důchod jsou také roky odvádění pojistného.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

No jo, co když ale moji rodiče zemřeli před důchodem? Musím jim taky platit?
A co když moje odešli z republiky a nejsou součástí našeho důchodového systému? A co když se moje děti budou celý život poflakovat na úřadu práce nebo po brigádách, které nezakládají nutnost platby sociálního pojištění? Většina půlmilionové romské populace to tak má. Dostanu pak důchod?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Bezdětní nikoho nesponzorují. Platí důchody předchozím generacím. Předky má každý, děti jen někdo. Takže platit odvody na důchody musí každý, nárok na důchod od dalších generací by měli mít je ti co vychovali děti.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Každý o bezdětný má rodiče, kterým povinně hradí důchody. Bezdětní ale neinvestovali do nové generace plátců jejich důchodů, tak by si měli na své důchody naspořit. Tady není na co se ptát.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

To je jednoduché - ten systém se totiž nepodobá ani tak Ponziho schématu, jako spíše koncentráku.
Tzn. bezdětných se nikdo na ochotu k účasti ptát nebude.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Jaký důvod bez nároku na důchod by pak měli bezdětní tento systém sponzorovat?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Toto by částečně mohl řešit společný důchod manželů a vdovský důchod. Průběžný důchodový systém může být podobný Ponzimu pouze v tom ohledu, že nárok na důchod z průběžného systému mají i bezdětní. Pak se může teoreticky stát, že plátci důchodů tak nějak dojdou.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Odcházíme do penze příliš BRZY:
http://zpravy.aktualne.cz/finance/do-duchodu-chodi-cesi-zbytecne-brzy-ukazuje-porovnani-zemi/r~7777945215a611e5bcb60025900fea04/

Zejména ženy. Ty se dožívají výrazně vyššího věku, měly by do penze tedy odcházet naopak později, než muži, aby v penzi pobývaly zhruba stejně dlouho.
Tedy aby zhruba stejně dlouho čerpaly.

Příklad: Pokud skupina obyvatel X chce čerpat penzi například 2x déle, než skupina Y, tak za jinak shodných podmínek (obě skupiny přispívaly do systému stejně dlouho a ve stejné výši) by měla mít penzi poloviční.
A to samozřejmě pomíjím ty podmínky v závorce výše, protože ve skutečnosti ty dvě skupiny neodvádějí po stejně dlouhou dobu a nepřispívají ve stejné výši (pak by rozdíl v penzi možná měl být ještě více, než dvojnásobek).

Na druhou stranu pokud manžel po celý život platí jak mourovatý, měsíc po odchodu do penze ho to klepne, měla by manželka jeho "budget" zdědit. Jenže to bychom nesměli mít systém dle pana Ponziho.

Nahlásit

-
0
+

Blíží se mi doba, kdy mohu polovinu peněz vybrat.
Půl napůl za to koupím bitcoiny a zlato.
Zbývající polovinu, kterou tam z donucení musím nechat, převedu do dynamičtějšího akciového fondu, ale nebudu si dělat velké iluze, že z toho v penzi něco dostanu (podobně jako si nedělám iluze, že něco dostanu z 1.pilíře).

Je na tom vidět, jaký kamarád ten stát je, když mu vlastně přes 3.pilíř musíme půjčovat povinně (a to z peněz, ze kterých nám již před tím polovinu ukradl). Tak takový kamarád to je.

Nahlásit

-
0
+