Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Meditací k vyššímu HDP

11. 6. 2015
 6 664
4 komentáře

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Článek kritizuje zjednodušující využití pozitivní psychologie a má pravdu, že metody rozvíjející "štěstí" nemohou nahradit sociální politiku. Tuto pozici budou zastávat silně levicově orientovaní lidé, kteří se vcelku oprávněně obávají schopnosti kapitalismu cokoliv zkomercionalizovat a využívat ke snižování nákladů - tj. například mezd.
Bohužel autor článku, resp. autor recenzované knihy, trpí předsudky, které jim znemožňují porozumět jaké přínosy mindfulness a další metody mají, pokud jsou používány správně.
Já se například domnívám, že pokud zaměstnanci projdou mindfulness kurzem a získají vhled do svých motivů, tak se např. přestanou bát dát výpověď firmě, s jejímiž hodnotami nebudou souhlasit.
Takže odpověď autorovi článku by mohla být, že mindfulness působí spíš revolučně :)

Nahlásit

-
0
+

I když průmyslové odvětví "hapiness" jako fenomén existuje a je to dobrý byznys, a ani trochu sympatický, toto je docela pomatená ideologizace - pokud už nevím co napsat, přijdu se spiknutím, to přeci nikdo nemůže vyvrátit :) Milan Calábek naruby. Nevím, co je škodlivější… My, co se snažíme zpřístupnit meditaci v praktické a přijatelné podobě pro “obyčejné" lidi navzdory předsudkům, neinformovanosti nebo třeba velkobyznysu farmaceutických firem, budeme trpělivě a neúnavně kráčet dál, za vřavy těchto zmatených hlasatelů nepodložených, extrémních a zbytečných názorů, spolu s profesory medicíny či psychologie na prestižních univerzitách a statisíci lidí, kterým to skutečně v životě pomáhá...

Nahlásit

-
0
+

technická. autorem meditace všímavosti byl podle všeho nějakej Sidhárta Gautama pár set let zpátky, takže bych neurologii a new age tak nepřeceňoval.

Nahlásit

-
0
+

Pane Michale Kašpárku, děkuji za další z mého pohledu zajímavý a podnětný příspěvek k zamyšlení, a za "virtuální prášek štěstí", kterým auditorium naplňujete zejména posledním odstavcem svého článku :-) Doufám, že kniha vyjde v češtině, aby si ji mohli přečíst (a hlavně vychutnat) i takoví "angličtinářští lenoši", jako jsem já :-D

Nahlásit

-
0
+