Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Nevíte, za kolik bude ropa? Zavolejte Alláhovi

19. 5. 2015
11 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Z čistě ekonomického hlediska jejich počínání smysl nedává. Pokud připustíme, že je to součást plánu na rozvrácení arabského světa a převzetí kontroly nad státy, pak to smysl dává, ale SA nemá dostatek prostředků, především technických, aby něco takového realizovala, proto můj první příspěvek nahoře.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

"Jenže ono to tak jednosměrně nefunguje. Pokud zlikvidují .... "
Nikdy to nefunguje jednosměrně, každá akce vždy vyovlá proti akci a proto ne vždy vše vychází, tak jak si stratégové naplánovali.
Nicméně, Irán neposílí, protože má vývozní kvoty, i proto se snaží Irán dohodnout o omezení sankcí OSN. A kdo že to blokuje jejich odvolání?
Rusko by mohlo posílit, to už se ale dostaneme do debaty na téma schopnosti distribuce, Rusko je limitováno svými tranzitními možnostmi.

"ISIL se nabízí otázka, proč jim poskytují peníze, když je údajně chtějí zároveň brzdit?"
podporují aktivity v Sýrii, pro území Iráku poskyutují logisitické zázemí pro USA a jejich letecké útoky. Je to sice schizofrení, ale ISIL se nejdříve realizoval v Sýrii, tam to bylo OK, z Iráku to ale už pro SA v pořádku není.

"Írán a ni Rusko nezmizí"
pokud se konkurent dostane do problému a vydrží mu to dost dlouho, tak se zahojíte.
- Líbye, válka 2011, aktuální těžba 200k barelů, před válkou 1 200k. 4 roky za námi a návrat na původní těžbu v nedohlednu.
Ale i stát může zaniknout,
nebo ho můžete ovládnout, nebo, "navíc se možná objeví možnost za hubičku krachující konkurenci koupit." Proč byste nemohl svrhnout vládnoucí režim a využít situace v získání ekonomické výhody? Zamýšlím se nad tím, pokud se podaří Asada v Sýrii svrhnout, kdo bude obnovovat těžbu na ropných polích, kdo má na to technologie a fianční prostředky.
"Saudové nebudou moci koupit jejich naleziště za nízkou cenu" proč ne? Kdo by jim v tom mohl zabránit?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Jenže ono to tak jednosměrně nefunguje. Pokud zlikvidují frakování v Severní Americe, posílí tím zároveň Írán a Rusko. A jak říká pan Suchý: Írán a ni Rusko nezmizí, na to SA nemá. Jen budou mít po nějakou dobu společně se SA nižší příjmy.
U ISIL se nabízí otázka, proč jim poskytují peníze, když je údajně chtějí zároveň brzdit?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

"Na jednu stranu nás nepřekvapuje monopolní chování firmy, kdy dotuje ceny, aby pak zabrala tržní podíl a zvýšila ceny, tak proč by nás to mělo překvapovat u států."

Protože u států to takto nefunguje. Když monopolní firma dočasně dotuje ceny, aby smetla konkurenci, dává to smysl. Konkurence zkrachuje a zmizí, navíc se možná objeví možnost za hubičku krachující konkurenci koupit.

U států to nejde, i kdyby ty konkurenční státy zkrachovaly, tak nezmizí, nezmizí ani jejich ropa, Saudové nebudou moci koupit jejich naleziště za nízkou cenu, a nebudou tudíž v budoucnu smět napálit ceny nahoru, protože jejich konkurence nezmizí. Proto v tom jejich počínání žádný pozitivní ekonomický efekt nevidím, z jejich pohledu, nevidím.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Upřesnění: Jedná se o production costs. Production costs in Saudi Arabia are about $4 to $5 a barrel.
Mám to odsud: http://www.washingtonpost.com/blogs/wonkblog/wp/2015/01/12/how-low-can-oil-prices-go-welcome-to-the-oil-markets-old-normal/

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

těžební náklady, ve spojení s odpisy určitě nejsou na úrovni 5 USD. To není reálné.

Jak vnímám vyjádření jednotlivých zúčastněných, příběh s cenami ropy je ve třech rovinách:
1. náboženský - střet sunna a šíita, kdy na vrcholu stojí 2 regionální mocnosti - Saúdská Arábie a Irán a kde jde o to, která větev islámu bude mít na vrch a převáží v aktuálně nestabilních zemích – hlavně Irák, Sýrie.
2. mocenský - Saudové jako dědiční monarchové, proti náboženskému vedení státu v Iránu nebo proto pokusu o nastolení chalífátu ISIL a zároveň proti "demokratickému" zřízení ála Západní Evropa či USA. Ani jeden směr, ultraortodoxní náboženský ani demokratizace není Saúdum po chuti.
3. ekonomický - hledání jiných cest než závislost na ropě Perské zálivu také není něco, z čeho by měli šejchové měli radost. Nyní odstraníte konkurenci, která štěpí břidlice, těží z písků nebo hloubkovou těžbou z moří. Ne okamžitě, vrty jedou a chrlí komoditu, přímé náklady nejsou tak vysoké, aby těžba byla nerentabilní. Ale započtení amortizace a obnovy vrtných souprav a otvírání nových těžebních míst? To už je jiná. Tam už to ekonomicky nevychází. A mimo jiné, do budoucna tím i zpomalujete nástup jiných energetických koncepcí – vítr, slunce, atom, fúze ….

Šachy vynalezli Peršané, tedy Iránci, ale i Saúdové je zdá se nehrají špatně, protože pokud poskládáte vše dohromady, dává to logiku.
Kroky Iránu, podpora Iráku, Sýrie, sunna má jasnou převahu, 75% muslimů vyznává tuto náboženskou větev. Šíita má převahu pouze v Iránu, Iráku, Ománu, Bahrajnu a Ázerbájdžánu. Jinak řečeno, tady jde o bytí a nebytí šíity. Náboženský fundamentalismus v těchto regionech nelze podceňovat - 1. a 2.
Snížíte cenu ropy tím, že jí dál těžíte v nezměněném množství /Saúdové nedodrželi dohodu OPECu/. Máte relativně nízké náklady na těžbu a to i po započtení odpisů. Ekonomicky oslabíte Íran, který na udržení státu a podpory ostatních potřebuje výrazně vyšší cenu ropy. Sýrie taktéž, USA tleská – 1. a 3. /A ještě to navíc můžete brát jako pomstu, v minulosti to byla právě SA, která snižovala těžbu dle dohod, ale některé země kartelu dohody s železnou pravidelností nedodržovali, např Zabrzdíte nástup ISILu, velká část příjmů plyne z černého prodeje ropy – 2. Nebude investor, který by chtěl vstoupit do alternativních zdrojů ropy. Jistě, Strýček Sam se bude zlobit, ale tímto krokem zatopíte i Rusku, takže vám to budiž alespoň pro zatím odpuštěno. Paradoxní navíc na tom je to, že alternativní těžba tím že jede na plno, si sama pod sebou řeže větev - 3.
Saúdy tyto kroky jistě také bolí, ale mají dostatečné vysoké střednědobé finanční rezervy, aby byli schopni zajistit fungování a udržení pořádku ve svém státu a ještě se vojensky angažovat. Na jednu stranu nás nepřekvapuje monopolní chování firmy, kdy dotuje ceny, aby pak zabrala tržní podíl a zvýšila ceny, tak proč by nás to mělo překvapovat u států. /U těch, které jsou navíc řízené jako dědičná firma./ :-D

A ve výsledku? Ropa a ropné společnosti mají prostor pro růst. Kardinální otázka je ale kdy se to stane. :-D

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Saudové těží ropu za cca 5 dolarů za barel, takže mají pořád mnohasetprocentní zisky a navíc mají cca 700mld rezerv. Asi spočítali, že trochu nižší přímy dnes se jim vrátí v budoucnu. To časem uvidíme.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Když sověti svého času ve své nabubřelosti neměli nic lepšího na práci, než vlítnout do Afghánistánu, konspirační teoretici mluvili o podpoře Saudů a USA, všem těm militantním, ortodoxním islámským skupinám. Později se ukázalo, že to nebyla konspirační teorie, ale fakt a že tato taškařice stála víc jak 2 mld. tehdejších USD.
Takže možné je všechno, do hlav těchto lidí asi normální člověk vidět nemůže. Teorie o oslabení těžby z břidlic mi přijde nejméně pravděpodobná. Oslabení Iránu by už smysl dávat mohl. Zase v tom normální člověk nemůže hledat logiku, prostě se mohli rozhodnout a udělat to, dokud to jde.
Nebýt Ukrajiny, tak bych tuto teorii považoval za nejpravděpodobnější.
Jenže po ukrajinském puči, sestřelení letadla, svalení viny na Rusko, uvalení sankcí, útoku na rubl, to snížení cen ropy nějak zapadá do celého rámce a začíná dávat smysl. Konec konců, nebylo by to poprvé, co Saudové pustili chlup proti Rusku, viz začátek. Nemyslím si totiž, že by do takové akce šli sami. Celý arabský svět je v rozkladu, Lybie v podstatě neexistuje, Sýrie, Irák, Jemen na tom nejsou o moc lépe a Saudové jsou v klidu. Jak to? Že by Velký bratr? Že by v tom byla nějaká protislužbička?

Nahlásit

-
0
+

No, mě na tom fascinuje, jak se všichni tváří, že Saúdové mají nějakou zázračnou páku, aby poškozovali jiné tak, aby pro ně samotné to bylo bezbolestné.
Příjmy z ropy tvoří v relativním vyjádření mnohem vyšší podíl na státních příjmech (resp.příjmech rodiny) než u Íránu nebo Ruska a jejich zásoby ropy také nejsou nekonečné (nikdo neví jaké jsou ve skutečnosti, ale ví se, že Saúdové sami o nich lžou).
Co to znamená "poškodit"? Poškodit je mohou, ale zároveň poškodí i sebe. Praktický význam by to pro ně mělo pouze pokud Írán nebo Rusko úplně zničí a odstraní z cesty. Ale to by byl celkem fantastický plán a pochybuji, že na něj sázejí.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Pravděpodobně bude hrát roli více faktorů - snaha poškodit Irán, snaha poškodit americké těžaře, případně i snaha poškodit Rusko, které není členem OPEC.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Snaha "vyčerpat" Írán tím, že poškozuji vlastní ekonomiku? To nevypadá jako funkční strategie.
Zato boj saúdské produkce ropy s americkou produkcí levných dolarů (kterými je financován fracking) by smysl dával. Investoři, kteří se spálí na dluhopisech, kterými je financován americký "energetický zázrak", si to budou pamatovat. Nabídka se sníží a investice do ropné války se vrátí.

Nahlásit

-
0
+