Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: ČNB: Intervence zadním vchodem

13. 5. 2015
 14 822
3 komentáře

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Na rozdíl od fyzické intervence ale tyto slovní intervence nezvyšují množství korun v oběhu, což můžeme považovat za chvályhodné.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Máte pravdu, intervence jsou především slovní.
Otázka je, co si o tom myslet. Kdyby intervence byly i fyzické, alespoň by se zvýšily devizové rezervy (a jistě nebylo nutné kupovat jen EUR, k jistému oslabení by vedl i nákup koše EUR+USD+RMB+GBP+CHF+Au za nově vytvořené CZK).

No a pro odpůrce centrálního bankovnictví je slovní versus reálná intervence nepodstatným detailem. Pokud někoho přepadnete a oberete o úspory a místo pravé pistole v ruce budete jen tvrdit, že máte v kapse granát, žádná polehčující okolnost to nebude :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Kurz CZK je nad zavazkem 27 CZK/EUR konzistentne od sameho ohlaseni zavazku. Jedina menova intervence, kterou CNB provedla je z listopadu 2013, pak uz nic, viz:
http://www.cnb.cz/cs/financni_trhy/devizovy_trh/DEVOP_EUR.HTML
Jinymi slovy, kurz je nad 27 CZK/EUR udrzovan pouze slovnimi intervencemi, takze predstava, ze se snazi neceho dosahovat slovnimi intervencemi a zaroven se o tom nezminovat mi prijde jako logicky nesmysl...
Kurzovy zavazek nijak neobhajuji, spis naopak, ale transparentnos CNB upirat nemuzete. To ze nemusi pristupovat k fyzickym intervencim je, myslim, dostatecnym dukazem..

Nahlásit

-
0
+