Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Osobitost a liberalismus nestačí. Jak psát v Babišově éře?

28. 4. 2015
 13 338
8 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Jde jen o střídání stráží, žádnou kvalitativní změnu. Éra kmotra Bakaly, který pase Taberyho, se chýlí ke konci, a nastupuje éra kmotra Babiše. A tak Tabery píše o "konci nezávislých médií".

Nahlásit

-
0
+

MILIARDÁŘ ministrem financí v koalici se SOCIÁLNÍ DEMOKRACIÍ to je možné jen v pologramotné společnosti,to se vám všem vážená tzv.inteligence,vymstí.

Nahlásit

-
0
+

Na Babišovi je úplně krásně vidět, že být liberálem je v první řadě schopnost (jistá kombinace racionality, tolerance, empatie a víry ve svobodnou vůli a autonomii jedince), spíš než ideologie. Proto mi přijdou plačky nad tím, že liberálové jsou různí a často se neshodnou, celkem mimo mísu - to, že liberalismus je krajně abstraktní a zabývá se základními principy, je právě jeho přednost (jak hezky vyjadřuje třeba nejpodstatnější liberální teorie dvacátého století – teorie spravedlnosti Johna Rawlse). Má to samozřejmě svoje mouchy, ale zároveň si nemyslím, že by vysoká míra abstrakce z liberalismu dělala cosi bezobsažného, jak tvrdí v podstatě všechny konkurenční teorie či ideologie. Liberála člověk pozná. Autoři ústav byli liberálové, což ovšem samozřejmě neznamená, že jimi musí být rovněž lidé, kteří pod danou ústavou žijí nebo se skrz ni dostali k moci. Babiš je typický příklad politika, který zjevně liberálem není a ani pořádně nerozumí, co to vůbec znamená. Proto každý liberál, ať je vlevo, vpravo či veprostřed, musí jeho vzestup sledovat se znepokojením. Tak je to jednoduché.

S doporučeními pro média více méně souhlasím, s výjimkou prvního. Je jednak principiálně problematické, jak upozorňuje i autor, a jednak nereálné – novináři (pokud je vnímáme jako subkategorii intelektuálů a ne jako opisovače četky) nikdy nebudou „vystupovat jednotně jako oligarchové“, a ani by neměli.

Nahlásit

-
0
+

Nepolitická politika je jen jiný název pro fašismus. Slyšíš to, Václave Havle?

Babiš vyrostl díky regulacím a přerozdělování, žije z regulací a přerozdělování, bez regulací a přerozdělování by chcípl, bez ohledu na momentální velikost jeho majetku, trh by si poradil. Jen si vzpomeňte, jak jste ještě před 10 lety nadávali na Microsoft, Windows a jejich údajný monopol. A kde jsou dnes? Dnes nadáváte na Google. Trh si poradil, trh si poradí.

Nahlásit

-
0
+

Neřekl bych, že tu došlo na přirovnávání.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Přirovnat Babiše k UKIPu? Ajajajajaj, to asi nemyslíte ani trochu vážně, že?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Babiš se vydá kterýmkoli směrem, pokud tím získá více moci. Do Ruska, do Ameriky, Německa. Podpoří cokoli.
Konkurenci - živnostníky nezávislé na jeho monopolech, velké hráče - likviduje úřednickou šikanou. Pokud se konkurence ozve, že se jí nelíbí EET, tvrdí, že na každém šprochu pravdy trochu, potrefené husy kejhají.
Jiný nejmenovaný představitel spojení monopolů a státu byl oslavován zleva i zprava, podobně jako AB nyní.

Novinářské odbory nebudou fungovat, nikdy by v továrnách na zprávy nefungovaly, přesto znovu: díky, pane Kašpárku.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Babiše Tsi prase?

s povzdálí a se zájmem sleduju fascinaci českých médií Andrejem Babišem. Rád bych do debaty přidal trochu mezinárodního pohledu. Po celé Evropě se vynořují různá monstra, o kterých jsme si nalhávali, že už nevstanou z mrtvých. Kombinace ekonomické krize a byrokratického samopohybu směrem do "ever closer union" však probudila trockisty a maoisty v Řecku, fašisty v Maďarsku a xenofoby ve Francii. A to nemluvím o národním socialismu, který doutná na východě. Aniž bych byl fanouškem Andreje Babiše, musím konstatovat, že při tradičním českém talentu vybrat ze všech možných světů vždy ten nejhorší, jsem poměrně příjemně překvapen, že Babiš není zavilý nepřítel podnikání, nechce zvyšovat daně, nechce znárodňovat, nechce vyhánět cikány, nechce vystoupit z NATO, nechce vstoupit do Ruska, nechce zničit Izrael a tak dále.

Je-li tedy Andrej Babiš "českou protisystémovou alternativou", jsme na tom dohromady s britským UKIPem a německou AfD snad nejlépe v Evropě.Mohlo to dopadnout výrazně hůř a ve vládě mohl sedět nějaký kříženec Sládka s Grebeníčkem. Snad díky tradičnímu českému šlendriánu jsme i tu "protisystémovou alternativu" odflákli. Zaplať pánbůh.

Nahlásit

-
0
+