Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: The App Bubble

14. 4. 2015
7 komentářů

Přihlášení do diskuze

Nejméně oblíbený příspěvek

Bezcenné? Ondy jsem s dolary platil a dostal jsem za ně ubytování v hotelu i snídani. Asi chápu pod pojmem "bezcenné" něco jiného, než vy.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu
-
-1
+

Diskuze

Vznik bublin sice nesouvisí, ale následky bublin již ano.

Bublina na ceně nějakého aktiva nebo množství nějakého zboží postihne jen obchodníky s oním druhem aktiva či zboží.

Bublina na množství peněz zasáhne všechny, kdo s těmito penězi platí.

Kdyby dnes vypukla tulipánová horečka, vypadala by úplně jinak. Tenkrát museli nadšení spekulanti prodat nějaký hmotný statek, aby mohli nakoupit vzácné cibulky tulipánů. Když ubylo statků nadšenců a přibylo cibulek tulipánů, bublina praskla. Dnes by dostali u banky na nákup cibulek úvěr, a mohli by tak krmit poptávku a bublinu přifukovat ještě mnoho let.

Krásně to popisuje zdejší starší článek: http://finmag.penize.cz/ekonomika/268167-jak-v-trenyrkovem-kralovstvi-varili-hdp

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Vznik bublin nijak nesouvisí s krytím peněz, viz například tulipánová bublina v Holandsku anebo South Sea Bubble v Anglii.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Bezcenné? Ondy jsem s dolary platil a dostal jsem za ně ubytování v hotelu i snídani. Asi chápu pod pojmem "bezcenné" něco jiného, než vy.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
-1
+

Tak ono nejde jen o technologicke firmy. Podivejte se na ekonomiku USA. Kdyby nemeli moznost tisknout a vyvazet ty sve bezcenne papirky, uz by davno krachli. Zakladem je, ze mena by mela byt necim kryta. Pokud bych napriklad za nakup trzniho podilu v Pinterest mel zaplatit zlatem (nebo jinou realnou hodnotou), asi bych si to rozmyslel. Problem je v tom, ze investori maji tolik virtualnich penez, ze nevi co s tim. Resenim je opet se vratit se vratit k skutecne trznimu systemu, aby se platilo jen tem, kdo jsou skutecne schopni poskytovat uzitecne zbozi a sluzby

Nahlásit

-
0
+

Když jsme u zmíněného Facebooku a WhatsApp:

V článku se sice uvádí, že WhatsApp letos prodělal, ale za tím stojí rozhodnutí Facebooku nabídnout předplatitelům rok zdarma.

WhatsApp měl funkční a životaschopný byznys model založený na nízkém předplatném 1$/rok, což při půl miliardě uživatelů přinášelo slušné zisky.

Právě proto mne překvapila cena. Zaplatit 22 miliard dolarů za službu, která generuje stamilióny dolarů ročně (a nemůže z principu generovat o moc více), mi připadá šílené. Přemýšlím, co více za tím bylo.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Sice máme jiný pohled na Pinterest, ale jinak s Vámi zcela souhlasím :)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

V jednom s autorem souhlasím, technologické odvětví se (opět) nafukuje. Zatímco v minulosti to byla otázka hardware a všeho, co mělo koncovku .com, nyní to snad ani není otázka obecně software, ale spíše aplikací.
Ale neházel bych všechny firmy do jednoho pytle, jsou firmy, které alespoň ve střednědobém horizontu mají schopnost generovat velmi zajímavé příjmy, např. Google, Facebook. A se slušnými hodnotami hospodářských ukazatelů. Mezi ně bych řadil i panem Skalou zmíněný Pinterest. Má jasný a podle mě životaschopný model zisku, který, pokud se na něj podíváte blíže, dokáže nepříjemně zatopit i výše zmíněným G a F.
Na druhou stranu jsou tady Twitter a další, u kterých nikdo ani nenaznačil, kde v nich reálně hledat příjem.
Rozlišoval bych, kde už vydělávají, kde vědí kde vydělávat a kde po proinvestovaných (projedených) milionech USD přemýšlejí, na čem by mohli vydělávat.
A trochu realismu na konec, až bublina praskne, ceny akcií poletí dolů. Všech, i těch dobrých i těch špatných. Ale ti dobří přežijí, za cenu propadu valuace. Ale i to už tady bylo.

Nahlásit

-
0
+