Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Akciové trhy se přehřívají. Přijde pád?

7. 4. 2015
 19 149
7 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Zdravím, díky za článek a názor, dovolím si svůj pohled. Jak bylo diskutováno i v komentářích, argumentů pro i proti přehřátí akciových trhů je mnoho. Jenom pro srování a vyvážení názoru v článku, pár argumentů, proč možná ještě dlouho větší korekce nepřijde:
- 20letý klouzavý průměrný výnos amerických akcií je na průměru (kolem 9%), 15letý je dokonce pod průměrem...
- americká aktiva nejsou jedniné, celosvětově jsme jenom lehce nad rokem 2007 a rozvojové trhy (nejenom BRIC, o němž jste taky ve Finmagu psali) jsou ještě níž
- přítoky peněz do akcií zdaleka nedosahují úrovně kolapsových let (uklízečky se ještě o akcie nezajímají, zdá se že ani průměrní investoři :)
Myslím, že akcie nejsou levné, ale vzhledem k volnému kapitálu na trhu, drahým dluhopisům a těžko hledaným investičním alternativám jsme daleko od větší než 10-20% korekce. Co je ale důležitější, nesnažme se časovat trh. Ten bere v potaz jak fundament, tak psychologii a mísí to v koktejl, který nikdo nemůže předvídat. Proto doporučuji průběžně investovat a nechat si v záloze vždy nějaké peníze pro případ korekcí, kdy se nakupuje nejlíp. Ale to je jiné téma...

Nahlásit

-
0
+

Souhlasil bych, pokud by FED provedl v uplynulém roce něco, s čím autor ve své predikci nemohl počítat. Ale promiňte, že by to v ankapu a Půlnočním království "platilo" opravdu nelze brát jako argument.
PS. Omlouvám se za zvýšený výskyt chybějících a přebývajících slov v mém předchozím příspěvku.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Nuz, zasahy centralnych bank dost potlacaju realitu, to nemozno popriet.
Nebyt centralnych bank, akcie by asi naozaj poklesli.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Pokud se intenzivně nafukuje peněžní zásoba, ty peníze někam jít musejí.
Výnosy dluhopisů jsou stlačeny k nule, takže tam to nebude.
Resp. dluhopisy jsou podle mne ve větší bublině, než akcie, protože jejich výnos je nižší, než reálná inflace.
Je samozřejmě možné, že trh v USA se zakucká, protože výsledky nemusejí naplnit očekávání a FED (údajně) zastavil QE a hrozí zvyšováním sazeb.
Ale politici nebudou chtít dopustit další krizi (vzhledem k rozhašenosti ekonomik by to taky mohla být ta poslední) a tak QE klidně obnoví a klidně i ve větším objemu a s širším spektrem vykupovaných aktiv (podnikové dluhopisy, dluhopisy obcí, třeba i akcie - tedy vlastně takové znárodnění v sametových rukavičkách).

Nahlásit

-
0
+

aneb stejne clanky na stejne brdo podporene desitkami zarucene prukaznych a vserikajicich grafu cteme uz poslednich 6 let, a budeme urcite i nadale cist dalsich 10 let na tisicich a jednom serveru....
A co na to trhy? Je jim to jak vidime zdela ukradene, a i dal jim to ukradene bude, nemaji totiz s fundamentem a realitou uz velmi davno nic spolecneho.
Tak proc mame neustale snahu je s fundamentem porovnavat...?!?
Ano, ze po umelem rustu poslednich let prijde opet nejaky umely kratkodoby konec sveta je statisticka jistota, ale to je tak vse co o tom vime, jestli to bude za rok anebo za ctyri nezalezi na grafech ani krivkach, ale az bude zmacknut ten "spravny" knoflik elitnimi politiky. Prozatim drzi ruku na knofliku zelenem (a mozna na nem maji zavazi a ani neplanuji jej dalsi dva roky sejmout).
Netvrdim ze budeme rust do nebe, pravdepodobnost ze indexy budou na konci tohoto roku na plovicnich hodnotach je totiz uplne stejna jako ze budou o 30 procent vys, "vim ze nic nevim" zde plati vic nez kde jinde...

Nahlásit

-
0
+

Rozbíte prasátka, bude výprodej.

Nahlásit

-
0
+

Jako bych už od autora podobný článek četl a skutečně
18.4.2013 Jsou akcie drahé?
17.6.2013 Analýza: přišel čas prodat akcie?
13.1.2014 Akcie loni a letos: Euforie předchází pád
Cituji: "Netajím se tím, že momentálně spekuluji na pokles akcií. Zajímavou alternativou pro méně odvážné spekulanty jsou dnes reverse bonus certifikáty, kde k úspěchu investice postačí, aby ceny akcií nestouply nad určitou předem definovanou úroveň." Chudáci klienti.

Což o to, každému z nás se stane, že vývoj neodhadneme a proděláme. Co mne ale absolutně odrovnalo je autorův závěr, kde naznačuje, kde naznačuje, že jeho jsou skvělé a že to nevyšlo je chyba centrálních bank. Přesně podle mustru neodpovídá-li reality mým představám, tím hůře pro realitu.

Nahlásit

-
0
+