Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Rychleji, výš, silněji… a levněji?

9. 3. 2015
3 komentáře

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Jestli mělo olympijské hnutí kdysi nějaké ideály, tak už byly dávno nahrazeny byznysem, ideologií a korpucí. Jediné česté řešení je celý ten cirkus zrušit. Sporty, o které mají diváci a sponzoři zájem prosperují bez dotací, viz například tennis, fotbal, hokej a dost dalších. Není žádný důvod, aby všichni přispívali na sporty, které zajímají jen hrstku specialistů a fanoušků. Opravdu nevím, proč mám přispívat bobistům na jejich ledové dráhy. Mně je ten sport naprosto ukradený, at si ho platí ti, kteří ho chtějí a mají na to. Mně na moje zájmy také nikdo nepřispívá.

Nahlásit

-
0
+

Osobně bych navrhoval něco jako systém povinných/volitelných sportů. Některé sporty by byly "povinné" - atletika, plavání, gymnastika atd a seznam volitelných ze kterých by organizátor zajistil třeba 80%-85%. Mohlo by se tak zamezit neustálému kynutí počtu disciplín protože nikdo nechce z kola ven. Korejci dostali v roce 1988 v Seoulu za odměnu "domácí" taekwondo a je to tam snad napořád. I takový jachting se musí zorganizovat i kdyby byla olympiáda třeba v Mexico City. Některé soutěže jsou levné (lukostřelba), některé stojí majlant (divoká voda, veslování). Ať si mohou organizátoři o 10-15% rozhodnout sami - Australané si udělají jachting, angličané rugby, rusové třeba gorodky a japonci zase judo a všichni budou spokojení.

Nahlásit

-
0
+

Omezení nákladů je na jednu stranu fajn, ale má i své háčky. Například zastropování počtu účastníků a disciplín povede k vyostření už tak dost "dusného" boje o to, který sport je a není olympijský. A tohle se přirozeně přenese i na národní úrovně, protože prakticky ve všech zemích je právě kritérium "olympijský sport" jedním z bodů pro dělení prostředků podpory.

A perlička - možná největší dusno to může přinést kvůli "politické korektnosti a rovnosti pohlaví", on totiž možná hlavní příčinou růstu počtu sportovců a sad medailí je umožnění účasti žen i v řadě sportů, které ženy v minulosti nedělaly. Pokud by opravdu došlo na redukci počtu disciplín, tak zcela jistě dojde i na diskuse o tomto a jsem si dost jistý, že kolem toho bude slušný cirkus.

Nahlásit

-
0
+