Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Ať žijou politické strany. Ale za své!

26. 2. 2015
3 komentáře

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Prispevek politickym stranam jenom pomaha stranam zavedenym a omezuje strany nezavedene. Netvrdim samozrejme, ze penize jsou to jedine, co rozhoduje o volebnim uspechu, ale proste neni duvod takto jeste vice zvyhodnovat jenom vybranou cast politiku.

Nahlásit

-
0
+

Problémem není ani státní příspěvek, ani sponzoring politika, ale kupování si politiků.

Nahlásit

-
0
+

Státní příspěvky politickým stranám bych úplně zrušil. Už jen provoz politických institucí, jako jsou sněmovny stojí zcela obrovské a často zcela zbytečně vynakládané prostředky. Rovněž bych zcela zakázal (pod sankcí zrušení dané politické strany) politické kampaně mimo veřejnoprávní media (včetně pro tyto účely zřízeného veřejnoprávního "volebního portálu") v nichž by měla každá strana svůj přesně vymezený a obsahově ničím neomezitelný prostor. Banálně řečeno, chlebíček a minerálku si každý člen strany na sjezdu může zaplatit ze svého a z vybrané prodejní marže ať organizátor zaplatí pronájem sálu. Stranické aparáty ať si každá strana hradí z příspěvků členů, nebo k tomu určeným příplatků poslanců. Strana, která uspěje ve volbách pak bude mít dobře placené poslance a to by mělo bohatě stačit jako veřejnoprávní "výnos" z volebního úspěchu těchto stran. Intenzita politické soutěže by okamžitě vzrostla, což je to nejdůležitější co tento zatuchlý politický prostor potřebuje. Politická soutěž by pak byla skutečnou soutěží myšlenek a osobností a nikoliv soutěž schopností sehnat od "lobbistů" peníze na kampaň.

Kontakt politiků, či jim blízkých osob s jakýmikoliv "lobbisty" (zde nezahrnuji registrované oficiální svazy a organizace všeho možného druhu) je třeba sankcionovat okamžitým zrušením mandátu takové politika a několikaletým a ve vážných případech doživotním zákazem působení ve veřejných funkcích a v opakovaných případech je pak třeba zrušit celou politickou stranu. Zrušení indemnity a imunity všech možných veřejných funkcionářů by bylo také samozřejmostí. S výjimkou projevů ve formě verbálního, či písemného sdělování politických(!) názorů.

Nahlásit

-
0
+