Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Sedm věcí, které ti nikdo neřekl o výběru vysoké školy

20. 2. 2015
 32 259
7 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

A co takhle jít studovat prostě to, co mě baví a ne co mě uživí ?

Nahlásit

-
0
+

Pardon, teď koukám, že jsem omylem dal autentizovaný odkaz místo veřejného: https://is.muni.cz/do/rect/metodika/rozvoj/kvalita/Uplatneni_abs_MU_2011_12_v_praxi_FINAL_14042014_web.pdf.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Zkuste se podívat třeba na tenhle absolventský průzkum, co si dělá Masarykova univerzita: https://is.muni.cz/auth/do/rect/metodika/rozvoj/kvalita/Uplatneni_abs_MU_2011_12_v_praxi_FINAL_14042014_web.pdf. Strana 27. Určitě ano či spíše ano pracuje přes 70 procent zpovídaných ve svém oboru. U FF či FSS (filda a sociální studia) je to k 60 procentům. (pozn. k reprezentativnosti výzkumu: odpovídalo 28 procent absolventů z let 2011 až 2012).

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

To známá věc, že humanitky připravují lidi, kteří pak pracují mimo obor. Ale není na tom nic tak negativního. Aby tito lidé studovali techniky, stejně nemá smysl, pokud nemají k oboru vztah, stejně by ho nedostudovali (i tak končí na technikách předčasně víc lidí, než dostuduje). Je pak lepší, ať vystudují aspoň něco, než aby se všichni smířili s tím, že s maturitou to dál, než do mekáče nebo na asistentku nedotáhnou.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Docela mě dostal ten "čtyřodkaz" o uplatnitelnosti studentů humanitních věd v souvislosti s názorem, že jejich horší uplatnitelnost spadá do oblasti předsudků a emocí. Obtěžoval jsem se ty odkazy rozkliknout a seriózní statistikou se zabývá vlastně jen jeden ( http://www.penize.cz/zamestnani/236875-humanitni-obory-lihni-nezamestnanych-nejsou!-spis-obecnou-pripravkou-na-cokoli ) a z něj naopak celkem silně vyplývá, že to s uplatněním absolventů těchto oborů moc skvělé není a že procento těch, kteří pracují zcela mimo svůj obor je velmi značné a přímo se upozorňuje na to, že leckdy končí na až podřadných pozicích. Jedovatě bych dodal, že pro pozici v callcentru je studium VŠ prachobyčejným mrháním prostředky společnosti i rodiny studenta. Zbylé články v podstatě jen omílají celkové procento nezaměstnaných, které zas tak zle pro humanitní obory nevypadá, je ale zkresleno právě tím, že nemálo z nich je sice zaměstnáno, ale souvislost se studiem je mizivá.
A to už raději nechávám stranou otázku, kolik míst v humanitních oborech je do značné míry vytvořeno čistě uměle jako důsledek přetlaku absolventů, ona je ale statistika dost na pováženou i bez toho a od toho "emocemi daného pohledu" se až tak moc neliší :-(

Nahlásit

-
0
+

Opravte už to dvojité vkládání komentářů :(

Nahlásit

-
0
+

Moji rodiče neměli VŠ vzdělání. Můj obor mi vybírali netuším podle čeho. V době socialismu to bylo těžké. Plány komunistů vyrábět 20 mil. tun oceli a s tím související mohutné invetsice do hutí na Kladně a náboráři do dolů na školách dělali dětem v hlavách docela slušnej guláš. Navíc absence informací o trendech na západě. A jednoznačné zaměření společnosti na těžký průmysl a preference dělnických profesí. To vše vytvéřelo docela silný informační šum.

V osmé třídě ZŠ, přestože jsem odebíral VTM a ABC, jsem byl přesvědčený, že půjdu na Kladno do dolů, protože tam člověk dostane všechno a bere 15 tisíc.

Přesto se mí rodiče nedali zmást a dali mne na tehdy nijak moc preferovaný obor, slaboproudou elektrotechniku. Musel jsem jezdit v půl páté ráno, abych se dostal do osmi hodin do školy.

Přesto trefili trend před cca 30 lety dokonale. Hmm. Možná je lepší dát na selský rozum, než na mluvící hlavy, které si sami zvolily nevhodný obor?

Nahlásit

-
0
+