Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Očima expertů: Účtenková loterie. Dobrý sluha, nebo špatný vtip?

13. 2. 2015
 23 603
10 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

No jo, no. Já si od Svobodných také nic neslibuju. Jednak nikdy nebudou významná politická síla a pokud by se jí chtěli stát, tak jen za cenu "programového rozkročení" (v podstatě zrady současného programu i přesvědčení zakladatelského jádra) a za cenu získání významných sponzorů (a pozdějšího splácení pomoci, pokud by se dostali k veslu).
Podle mne je systém jeho vlastními prostředky nereformovatelný, směřování (k rudohnědismu) je neodvratné a v systému neodstranitelně zabudované.
Skvěle to popsal H.H.H, nemá cenu se pokoušet to popisovat znovu: http://www.libinst.cz/Files/KqLFy4r2/profile/2438/hoppe_omyly.pdf

A je omyl vidět velké korporace jako jakousi opozici režimu - ony spjí s režimem (v podstatě jakýmkoli) v jedné posteli a vždy budou. Žádné legislativní a daňové utahování šroubů se jich nedotkne - jednak mají prostředky se tomu vyhnout (a danit na Kajmanech, nebo ve Švýcarsku tamní "smluvní sazbou", kterou dostane jen ten velký), jednak mají korupční fondy a jednak ta legislativa je často na jejich objednávku, protože postihuje hlavně jejich menší a dravější konkurenty.
Pokud socan volí socany (v jakékoli jejich formě a odstínu) v naději, že vymačkaj korporace, tak se šeredně plete a vymačkaný skončí sám (je-li gážista či živnostník).
Bohužel s tím nic moc nenaděláme, zejména pokud na to půjdeme s "pravicovými recepty klasických liberálů":
http://www.libinst.cz/Files/KqLFy4r2/profile/2451/guido_demokracie.htm

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Korporace do toho tahám proto, že mám zkušenost z praxe. Pan Mach sice slibuje snížení daní, ale jak víme, až se dostane k moci, na živnostníka již nezbude.
Stejně jako agent Bureš slibuje. Ano, bude líp, ale již neřekne komu bude líp.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Murray Rothbard v roce 1966 napsal:
„Už před časem jsem přišel k závěru, že hlubokým deficitem současného myšlení libertariánů a klasických liberálů je obrovské slepé místo ve vztahu k velkým podnikům a korporacím. Je zde tendence je vychvalovat a velebit per se následovaná neschopností si uvědomit, že by si určitě chválu zasloužily, pokud by získaly svoji velikost na zcela svobodném trhu. V současném světě plném neo-merkantilismu, kterým je ve skutečnosti neofašistický korporátní stát, je velikost apriori vysoce podezřelá, protože většinou svou velikost získaly pomocí nejasné a záměrné sítě dotací, privilegií a přímého či nepřímého udělení monopolní ochrany.“

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Účtenková loterie nemá za cíl zvýšit výběr daní od nadnárodních korporací, ale od drobných živnostníků. Takže asi p.Mach měl na mysli snížení daní jím. Nebo snížení DPH.
Proč do toho mícháte korporace? Ty jsou typicky spřáhlé s politiky a zákony si nechají psát na zakázku - třeba zrovna ty, které mají za cíl dusit začínající firmy, aby jim nevyrostla dravá konkurence.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Přijde mi instalatér / elektrikář / parketář / truhlář / ....

Na konci akce mi řekne: je to za 60 tisíc, ale pokud nechcete paragon, dám vám 15 tisíc slevu.

A já mu určitě odpovím: na nějakých usmolených 15 tisíc já vám kašlu, protože s pravděpodobností jedna ke 100 milionům mohu vyhrát sochu jelena v Babišově tombole.

Pravděpodobné, že?

Nahlásit

-
0
+

Je to naprosto logické - když platím někomu (např. té kadeřnici), že pro mne něco užitečného udělala, tak ty peníze zkrátka dávám jí. Není to tak, že cíleně dávám 60% jí a 40% jejím prostřednictvím Babišovi. Pokud chce Babiš také nějaké peníze, ať také dělá něco užitečného, co lidé ocení dobrovolnou platbou.
---
Dobrovolně zaplatím kadeřnici, protože si jejích služeb cením. Ona stejně tak zaplatí dodavatelům kosmetických přípravků, dodavatelům nůžek a hřebenů, dodavatelům elektrické energie, vody, atd... a tito dodavatelé také platí svým dodavatelům, včetně dodavatelů práce (jejich zaměstnanci), půdy (nájem) a kapitálu (zapůjčení odložené spotřeby domácností výměnou za úrok). Funguje to hezky, efektivně a bez násilného donucení. Jen ten jeden element mafiánské povahy to stále kazí. Čím dál víc a stále nemá dost.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

No vždyť dotace firmám existují (a nevím o žádném etatistovi a socialistovi, který proti nim bojuje) a mnoho firem se z nich má velmi dobře - ministrem Burešem počínaje.
A těch subjektů, které daně z příjmu neplatí, je celá řada - například všichni státní zaměstnanci (když od státu 30k dostanu a 5k vrátím, nelze tvrdit, že platím daně - stejně tak bych mohl dostat rovnou jen 25k a bylo by to jasné).
Ale ani zaměstnanci (ač nadávají na živnostníky coby na parazity) moc daní neplatí. Takový taťka s 25k hrubého, dvěma dětmi a ženě na mateřské spíš ještě dostane daňový bonus než aby něco platil. Služby státu (trochu eufemismus, ale budiž) pro všechny 4 členy jeho domácnosti pak platí zřejmě někdo jiný. A jelikož to není ani státní zaměstnanec, ani privátní zaměstnanec s mediánovou mzdou, musí tím odíraným být někdo jiný - zřejmě podnikatel či zaměstnanec v privátním sektoru s vysokou mzdou. Takže řešit, jak z nich vyrazit ještě více mi přijde poněkud amorální. Namístě je spíše řešit, jak utlačovanou a vykořisťovanou menšinu před okrádáním ochránit.
-----
Každopádně z ankety je jasně vidět, že pan Mach není žádný libertarián - to by na otázku jak zlepšit výběr daní reagoval odplivnutím a poznámkou o mafii vybírající výpalné za "ochranu".
-----
Ještě k těm údajně nebohým zaměstnancům, kteří doplácejí na "parazity" živnostníky: většina zaměstnanců, které znám, závidí živnostníkům daňové paušály, atd... Vidí, že oni mají plat 70 hrubého a freelancer třeba 120. Ale již jaksi nezapočítají to, co oni platit nemusí a freelancer ano. Všichni ti zaměstnanci mají od zaměstnavatele přinejmenším Passata, nebo Mondeo, nemuseli si ze svého kupovat iPhone ani Thinkpad, zaměstnavatel jim dává stravenky, kupony do fitnessu, atd... ani ten toaletní papír na firemním WC si nemuseli platit. Maj aspoň 5 neděl placené dovolené, 4x do roka se hodí marod, mají v kolektivce aspoň 5 měsíců odstupného, atd... Toto vše má svou hodnotu, kterou ale berou jako samozřejmost. Ono to srovnání tedy není tak jednoznačné, navíc každý si může vybrat formu, jaká mu vyhovuje, nikdo to nedostal příkazem z ÚV.
-------
Problém účtenkové loterie, online evidence tržeb, atd... je navíc v tom, že nedopadá na vysokopříjmové freelancery, ale na obyčejné lidi, kteří volili mezi nezaměstnaností a skromnou živností typu večerka, drobné opravy a služby pro domácnosti, atd... A pro mnoho z nich to bude likvidační a skončí na tom pracáku. Bravo, soudruzi.
-------
Na vysokopříjmové OSVČ freelancery typu advokát, informatik, atd.. zase erár chystá omezení paušálů v podobě dvoumilionové hranice. Erár ale jaksi zapomíná, že pokud nějaký freelancer má nad 2M, tak hlavně proto, že není idiot. A jelikož není idiot, tak si vedle živnosti založí ještě SRO a příjmy bude směřovat tak, aby na živnost ročně šlo 1.999.999 Kč tržeb (na které uplatní paušální náklad) a zbytek půjde do SRO a proti tomu zbytkovém příjmu se tam postaví náklady (fajnové auto, motorka, reklama, marketingové studie, dvoumetrová OLED TV, reprezentační jachta, vila jako kancelář, odkoupená ztráta, do nákladů jde s trochou šikovnosti dát veškeré životní náklady).
Jsou lidi, kteří se nad takovým přístupem pohoršují, ale ať si uvědomí, kolik takový člověk odvede na nepřímých daních a nakonec i na těch přímých - daň z 2M i po odečtení 60% výdajového paušálu je stále částka, ze které by se člověku s průměrnou mzdou zamotala hlava. Žádné služby od státu navíc ten freelancer nedostane - naopak, OSVČ typicky po státu moc nechtějí a ti bohatší z nich ještě méně (protože např. chodí na soukromé kliniky a jejich děti na soukromé školy - přesto musejí platit i na ty státní).

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Kadeřnici vždycky říkám "ty peníze jsou pro vás, ne pro stát, účtenku nechci"

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Jestli bude fungovat účtenková loterie nevím, ale vím na 100%, že recept pana Macha fungovat nemůže.
Jestliže dnes nadnárodní korporace neplatí žádné, nebo symbolické daně, jak by jim je ještě snížil?
Stejně jako záporný úrok by zavedl záporné daně?
To by potom již byly dotace.

Nahlásit

-
0
+

Již nyní, když se mne nějaký obchodní zeptá, zda chci k nákupu i účtenku, odpovídám: "Ne a pozdravujte Babiše". Loterie na tom nic nezmění.

Nahlásit

-
0
+