Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Obavy z deflace jsou zbytečné

11. 2. 2015
5 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Vládnoucí elita má tři základní zdroje příjmů. Daně, půjčky a nové peníze. To, že část nových peněz použije (prostřednictvím inflace) na úhradu splatných dluhů místo daní nebo nových úvěrů je technikálie. Vládnoucí elita používá takovou kombinaci prostředků, kterou v dané chvíli považuje za pro sebe nejvýhodnější. Podstatou toho všeho je její snaha vysát ze společnosti co největší bohatství a zároveň zůstat u moci. Aby to zamaskovala používá různé kamufláže. Mýtus o škodlivosti deflace je jednou z nich.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Myslím, že se dá souhlasit s tím, že inflace je do značné míry vyvolávána vládnoucí elitou. Jen nevím, jestli ta je vedena primárně myšlenkou "prostřednictvím výroby peněz si z ničeho přivlastňovat přínosy technického pokroku, který by jinak zvyšoval životní úroveň všech." Mám za to, že hlavní důvod je trochu prozaičtější a tím je dlouhodobé postupné rozpouštění (veřejných) dluhů s ohledem na historicky bezprecedentní zadluženost jednotlivých západních vlád (resp. veřejných rozpočtů). Ale třeba mám jenom malou představivost... :)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

To určitě! Díky.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

"obavy z inflace mohou šířit jen ti, kdo se s ekonomickou historií příliš neseznámili" a dále "Z dlouhodobějšího či historického pohledu ale na inflaci nic normálního není"
To mi logiku nedává, neměla by v první zmíněné větě být spíš "deflace"?

Nahlásit

-
0
+

Mýtu o škodlivosti deflace nevěří ani většina jeho hlasatelů. Zdůvodnění, že deflace oddaluje nákupy a tím způsobuje recesi, kterou občanům předkládá například šéf ČNB Singer, je slabomyslné a bylo mnohokrát vyvráceno. Jediným smyslem tohoto mýtu je zakrývání faktu, že vládnoucí elity si prostřednictvím výroby peněz z ničeho přivlastňují přínosy technického pokroku, který by jinak zvyšoval životní úroveň všech. Inflace, do které je nutné započítat nejenom meziroční nárůst cen, ale také elimnaci snížení cen v důsledku technického prokroku, je ve skutečnosti jenom další daň.

Nahlásit

-
0
+