Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Očima expertů: Ve svátek do obchoďáku? Tak to tedy ne!

6. 2. 2015
 18 732
2 komentáře

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Všechny ty argumenty, jak to sníží zaměstnanost, HDP, atd... jsou sice zajímavé, ale až druhořadě.

Primární je toto: Jakým právem někdo třetí vůbec zasahuje do svobodné dohody dvou stran, která žádné třetí straně nepůsobí újmu? Zakázané/trestné podle mě smí být jen to, co narušuje něčí legitimní práva. Není zločinu bez oběti.

Franta (majitel obchodu) se domluví s Pepou (prodavačem), že za příplatek a/nebo náhradní volno budou fungovat i v neděli. Ale Tonda, Jarda a Karel je přehlasují a zakážou jim to. WTF?

Vůbec bych neřešil, jak v tomto případě poslanci mají rozhodnout. Řešil bych hlavně to, že vůbec mají tu možnost!
Je to stejná ilustrace perverznosti a amorálnosti současného režimu, jako nedávné referendum o povinné vojenské službě v Rakousku. Co mají ženské a staří chlapi co rozhodovat o tom, zda menšina mladých chlapů bude uvržena do otroctví, tedy násilím donucena být tam, kde nechtějí být a dělat to, co nechtějí dělat? Jestli ta většina něco chce, musí nabídnout tolik, aby to příslušníci té menšiny udělali dobrovolně. Jinak je to zkrátka tyranie - a jestli jí nařídí císař, fuhrer, parlament, nebo referendum je, přeci irelevantní (brancům je jedno, kdo je tam násilím pošle, podstatné je, že pošle).

Pokud tolerujeme, že nějaká skupina lidí (ať sama sebe nazývá poslanci, vládou, ústředním výborem...) má moc zasahovat do svobodných dohod mezi lidmi, nakazovat, co lidé musí či nesmí dělat se svým tělem či majetkem i když tímto chováním nikomu dalšímu nepůsobí újmu, pak se nedivme, že ji libovolně uplatňují. Chyba je v tom, že tu moc mají a ne v tom, že když už ji mají, občas ji použijí "kontroverzně".

Je to jako s intervencí ČNB: kdo intervenci kritizuje, je nekonzistentní. ČNB má manipulaci s úrokovou sazbou a měnovou zásobou přímo v popisu práce, je to její základní účel. Mělo by smysl se bavit o tom, zda mít "centrálního plánovače úrokových měr" a "monopolního padělatele peněz", ale ne o tom, že se nám zrovna teď nelíbí, jak svou základní funkci vykonává.

Nahlásit

-
0
+

Ad hominem:
Panu Bublanovi se nejlépe dařilo prosazovat svoje hodnoty obuškem. K čemu zákony, když máme policii, Stb a další dárky socialistického zřízení.
Ad rem:
Ježíš řekl "Můj Otec stále pracuje, proto i já pracuji". Proto je dovoleno v sobotu činit dobře.
Kdybychom měli pevně dodržovat přikázání "šest dní budeš pracovat, sedmý den odpočívat", tak v sedmý den vypneme elektrárny, odstavíme vlaky. A zavedeme šestidenní pracovní týden.

Nahlásit

-
0
+