Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Dluhopisy 2015: Světová bublina ze všech bublin nejbublinovatější

2. 2. 2015
 25 867
3 komentáře

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Kolaps dluhopisové bubliny může nastat pouze tehdy, když dluhopisy centrální banky přestanou vykupovat.
Pokud CB koupí, co ministerstvo financí vydá, dluhopisová bublina splasknout nemůže.
Jediné, co má potenciál CB donutit přestat dluhopisy kupovat, je vysoká inflace.
Ale i když si stát bude vybírat mezi 15% inflací a kolapsem trhu s dluhopisy (a potažmo státním bankrotem), vždy raději zvolí tu inflaci (a obligátně bude lhát o její výši) - inflace jej nijak neohrožuje, spíše naopak (coby největšího dlužníka). Vysoká inflace (a její oficiální zapření) může být i vítaná cesta, jak ulevit demografií deptanému penzijnímu systému - penze porostou o oficiální inflaci, ale náklady o tu reálnou. Brzy se tak dostaneme na ty udržitelné šestitisícové penze, i když nominálně to bude třeba 60 tisíc.

Prasknutí dluhopisové bubliny je tedy podle mne daleko méně pravděpodobné, než (hyper)inflace.
Z tohoto pohledu asi ani nehrozí nějaká významná korekce na akciích - dokud CB budou nafukovat svou bilanci, ani akcie by neměly splasknout. Vždyť kam jinam by ty nové peníze měly téct?

Spíše se připravme na to, že ECB vykoupí většinu dluhů zemí eurozóny (těmi jižními počínaje). A oslabování EURa k USD (než i FED opět začne tisknout a měnově válčit) nám ještě "vylepší" ČNB oslabením CZK k EURu.

Kdy se toto dobrodružství začne projevovat na růstu CPI, to těžko říct.
Jisté je jen to, že spořit si dnes na penzi, je docela nebezpečný sport.

Nahlásit

-
0
+

To Dánsko, to je rozumný :-)

Ale k článku: autor píše, do čeho neinvestovat (státní dluhopisy a v podstatě ani akcie). Ale nepíše, do čeho investovat. Přeci není možné jít na sto procent do alternativních "investic" typu Au, Ag, BTC,...

Jeden by si mohl myslet, že dobrý nápad je investice do nemovitosti, když jsou úroky z hypoték takto nízko. Jenže to (uměle vybuzená poptávka díky levným hypotékám) je již v jejich ceně zahrnuta. Navíc pokud by došlo k avizovanému prasknutí dluhopisové bubliny, dojde i k růstu úroků (a fixace nebývají moc dlouhé) a také k poklesu koupěschopnosti obyvatel (3.pilíř je plný dluhopisů + zhoršení státní financí povede ke snížení reálných penzí - na čemž už tak jako tak pracuje demografie).

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Kolega Traxler píše: "Třeba mi také za pár let bude banka ještě platit úroky za to, že jsem si u ní vzal hypotéku. [...] Dokonalý Kocourkov." Přikládám link na článek o tom, že už se stalo:
http://www.zerohedge.com/news/2015-01-30/denmark-you-are-now-paid-take-out-mortgage
Pokud jde o ekonomickou imbecilitu, je dnešní Evropa místem, kde zítra znamená již včera.

Nahlásit

-
0
+