Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Tento způsob feminismu zdá se mi poněkud nešťastným

23. 1. 2015
 5 565
13 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

A co skodi nebo prospiva spolecnosti urcuje kdo? politik? feministky?
Takze rubat uhli, tam se zena nehodi, ale na manazerku se hodi. Proc? Protoze se tam lepe plati, nez pri rubani uhli?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Souhlasím - muži bývají agresivnější a průbojnější – a dostat se do politiky tyto vlastnosti skutečně vyžaduje. Ale to nejsou jediné vlastnosti, kterých je tam třeba. Je čas mít ostré lokty, je ale taky čas umět vyjednávat, spojovat a diskutovat.
Nejsme stejní fyzicky ani psychicky a dítě muž opravdu neporodí. Často mám pocit, že lidi vnímají feminismus jako nějaké vyšilování pomatených ženských. Myslím ale, že zastáncům jde hlavně o rovnost, což je něco jiného než stejnost. Nejsou to totiž jen ženy, které mohou být znevýhodněny a diskvalifikovány z mnoha oblastí života. Sama jsem mockrát zažila, jak se nerovnost a hloupé představy o tom, co to znamená být chlap, dotýkaly mužů v mém okolí. Třeba zrovna u rozvodů, kdy soudci pochybují o mužových schopnostech postarat se o potomka.
Takže chtít všude kvóty 50:50 je samozřejmě absurdní a překrucuje jejich smysl - kvóty mají pomoct tam, kde dochází k nerovnosti, která je na škodu všem ve společnosti.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Promiňte paní Procházková, ale jakkoliv nemám absolutně nic proti zapojení žen do politiky, nastavení kvót mi připadá jako totálně nesmyslné. Kvóty totiž podle mého názoru narušují to, co je pro ženy a muže přirozené - muži bývají agresivnější, průbojnější, a tedy se přirozeně prosazují v prostředí, které takovou průbojnost vyžaduje (jako je např. politika).
Pokud prosazujete kvóty v politice, prosazujete také aby bylo rozhodování o péči o dítě po rozvodu rodičů v poměru 50:50 ? Prosazujete také aby školy musely povinně nabrat 50% mužů? Prosazujete také aby mezi zdravotnickým personálem bylo 50% mužů? A (vím že následuje nesmyslný argument, uvádím ho ale jako příklad překračování přirozených tendencí dotažený ad absurdum) prosazujete také aby 50% dětí bylo porozeno mužem?
No a co se týče dočasnosti kvót, to je klasická součást salámové taktiky... Nějaké "řešení" se prosadí s odkazem na "dočasnost", pak se o dočasnosti přestává mluvit, posléze se kritizují lidé, kteří na plánovanou "dočasnost" upozorňují a požadují zrušení tohoto opatření, až nakonec někdo začne prosazovat další )třeba i jen "dočasné) opatření, s odkazem že a) ono předchozí bylo úspěšné a je tudíž důkazem že nastoupený trend je správný, nebo b) ono předchozí opatření nebylo úspěšné, a je tudíž nutné nasadit silnější opatření aby bylo dosaženo plánovaného cíle.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Dočasné? Jako byl pobyt vojsk v ČSSR? V USA měli affirmative action mít taky dočasně, a dnes je považován za rasistu ten, kdo by chtěl tohle neústavní zvýhodňování jedněch občanů před druhými zrušit.

A ano, ženy nejsou v managementu nebo v politice proto, že jsou neschopné. Přesněji řečeno, nejsou všehoschopné.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Chápu to tedy správně, že ženy podle vás nejsou zastoupeny v politice, protože jsou neschopné? („Nemám s ženami ve funkcích či v politice sebemenší problém, pokud se na ta místa dostaly svými schopnostmi.“)

Z VŠ vychází 60 % žen a ženy jsou stejně tak schopné manažerky a političky jako muži (je vůbec nutné tohle psát?), ale setkávají se s větší nedůvěrou a mají víc povinností v osobním životě. Nepřijde mi normální, aby v populaci žen a mužů 50:50 bylo zastoupení v politice 20:80 – politika není rubání uhlí, kam ženy opravdu nepatří. Takže spíš se kloním na stranu kvót, i když chápu, že mohou být paternalistické a některým ženám se příčit. Spoléhat ale na přirozený vývoj nemá smysl, to by mohlo trvat taky 200 let. Navíc jsou kvóty vždy dočasné.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ale já jim nebráním, aby ji měly. Nemám s ženami ve funkcích či v politice sebemenší problém, pokud se na ta místa dostaly svými schopnostmi. Jenom mně přijde pokrytecké, když místo toho vyrukují s kvotami. To už je na úrovni kvot míst na vysokých školách pro dělnické kádry strany za totáče.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ono pro boj o moc není třeba zakládat strany nebo lovit funkce. Jde o klasický rentseeking. Stačí založit neziskovku přisátou na nějaký pořadný zdroj grantů, většinou státní nebo evropský, být co nejvíc slyšet a užívat si v klidu rentu.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Myslim, ze cilem není oko za oka a kdyz chlap nahotinku, tak zenska kulturistu. Pokud se budeme bavit v tehle rovine, tak Taylor by pro me byl fakt borec, kdyby jako heterak mel na triku nahe chlapy.

Zajimave, ze zminujete boj o moc, jako ze prava zen jsou pro zeny zasterka? A proc by moc mit nemely? Opravu me to zajima.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Víte, ale to je na tom zajímavé, že spousta žen se skutečně cítí být dotčena vyobrazenými nahými ženami. Asymetrie je v tom, že většinu mužů by analogické zobrazení nahých mužů nechalo v klidu, prostě by nám to bylo jedno. A netvrdil bych, že feministky usilují o politickou moc, protože na to nejsou žádné empirické důkazy - nezakládají strany, neusilují o funkce. Snad sem tam lobbují za nějaké změny v zákonech, ale to není mocenská aktivita v pravém slova smyslu.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Kdyby to místo Matta Taylora byla Mandy Taylorová a měla na košili supermany a kulturisty, tak bych si možná pomyslel něco o jejím vkusu a to je tak všechno.
Celé to feministické vyšilování má stále méně společného s právy žen a stále více je to nástroj zviditelňování a boje o politickou moc. Něco jako zelení v bleděmodrém.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Tak jsou smutnější kusy oděvu. Souhlasím, že bojovat v těchto případech může odvádět pozornost od skutečně velkých eklů. Přesto jsem z toho tak nějak unavená a vidím rozdíl mezi průměrně oblečenou holkou v tílku a leginách a chlápkem s nahotinkama na košili. Hranice si každý nastaví sám.

Nahlásit

-
0
+

Jen politická korektnost zažraná do morku kostí by člověku dovolila si nevšimnout, že prakticky všechny sexistické útoky pocházeli od tzv. afroameričanů. Záměr střihu, nebo co?

Nahlásit

-
0
+

Velmi podařený článek, jež vynalézavě konfrontuje dva různé pohledy na věc. Jen mě v souvislosti s anketou znovu a znovu vyvstává otázka, kde opravdu začíná a končí svoboda. Když se chce někdo oblékat nevkusně prosím, ale co když, dovedeno do extrémů, se někdo nechce oblékat vůbec?
Nejsou zákony a předpisy na ochranu mravnosti v rozporu se svobodou? (Jsou.) Nemají ale přece jen nějaké jiné opodstatnění? Můžu zakazovat exhibicionistům toulat se na veřejnosti? Jako rodič se cítím odpovědný za mravní výchovu svých dětí, ale co mohu dělat, když venku na bilboardech či za výlohami trafik jsou vystaveny fotografie (polo)nahých modelek?
Nechtěl bych být v pozici soudce, který má rozhodovat, co je ještě v pořádku a co už je za hranou už proto, že neznám odpoveď o níž bych věřl, že je 100% správná. I když kdoví, třeba bude normální za 50 let potkávat v lese na procházce párek nudistů. Nebo vousáče a ženu v burce...

Nahlásit

-
0
+