Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: V Evropské unii přibývá protekcionismu. Navzdory úředně nařízené rovnosti

8. 1. 2015
 6 055
23 komentářů

Přihlášení do diskuze

Nejoblíbenější příspěvek

Vesměs sohlasím, ale v případě potravin bych si nebyl tak jistý. Myslím, že udržet zemědělskou produkci přibližně na úrovni spotřeby v ČR je naprosto v pořádku i za cenu pokřivení trhu a dražších potravin. Být závislý na dovozu potravin z Itálie nebo Španělska vyžaduje důvěru v tom smyslu, že volný obchod tu bude mezi těmito státy tu bude na věky. Historie naznačuje, že to tak být nemusí.
Zjednodušeno, být závislý na dovozu životně důležité komodity není dobré. U zemního plynu toho moc nenaděláme, ale zajistit dostatek potravin v těchto podmínkách můžeme.

Nahlásit
-
2
+

Diskuze

Já sice s panem Altmanem obvykle spíš nesouhlasím, ale zrovna s tím Divokým Západem má do značné míry pravdu.
Bylo by to na delší rozbor, obecně ale byla tamní situace v převážné většině případů poměrně stabilní. Roli hrálo to, že ozbrojeni byli skoro všichni a navíc po občanské válce u hodně lidí nešlo o nějakou "teoretickou schopnost obrany", ale opravdu o lidi, kteří prošli bojem a tak je hned tak něco nezastrašilo. Mimochodem dopady války Severu proti Jihu byly obrovské s přesahem daleko mimo USA a přitom je to jedno z témat historie, o kterém u nás ví něco jen minimum lidí (neuvažuji teď zkreslené představy z různých filmů a idealistické literatury staršího data)...

V praxi se proto většina osadníků dost respektovala, navíc si ti slušní obvykle neváhali přispět na pomoc (také zásadní rozdíl proti dnešní společnosti) a většina kriminálních živlů nedopadla dobře v celkem krátké době. On se ve westernu moc hezky vyjímá "superpistolník", před kterým se klepalo celé město, ale v realitě by skončil velmi rychle.
Ve westernech se kromě toho často popisují i události v podstatě reálné a pravdivé, ale ne zas tak časté. Asi největší dusno bylo kolem několika případů takzvaných "rančerských válek", kdy si někteří jedinci zkoušeli rozšířit majetek extrémním způsobem, až další v pořadí byly případy, kdy vznikla silná lupičská banda, ale skutečně toho nebylo tolik.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

To není zrovna přesvědčivý zdroj. Trochu se zapomíná zmínit o tom, že největší problém se zločinností byl mimo města (banditismus) a taky o tom, jak se ctila majetková práva původních obyvatel. Odhady historiků jsou okolo 20000 mrtvých v přestřelkách mezi roky 1866 a 1900. Jak vypadal výklad a výkon práva je kapitola sama pro sebe. Středověký Island taky nebyl žádný ostrůvek klidu a bezpečí a otroci, které tam měli si možná svobodu představovali jinak.

Právo silnějšího nelze od "přirozeného" práva oddělovat. Jsme skupinoví tvorové s přirozenou tendencí poslouchat ty silnější a chytřejší (bylo a možná stále je to evolučně výhodné) a je mezi námi vždycky dost těch kteří to dovedou využít ve svůj prospěch na úkor druhých.
Je jaksi součást naší přirozenosti, že nadřazené postavení některých respektujeme a necháme se jimi manipulovat, zrovna tak jako dobrovolná spolupráce, kterou tady neúnavně propagujete.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Jenže my v tomto modelu nežijeme a to ani náznakem. Proč bychom měli zavádět opatření, která v realitě smysl nedávají, jen kvůli tomu, že dávají jakýs takýs smysl v nějakém modelu, který se té realitě ani omylem nepodobá?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

http://nb.vse.cz/~svobodam/Archiv_textu/Anarchokapitalismus/tl_10_2003.pdf

Ale i levicovi odpurci zbrani (Bellesiles v knize Vyzbrojení Ameriky aneb původ naší kultury zbraní) konstatuji:

"Snad tu tvrdou pravdu snesete: na Divokém západě se moc nestřílelo.
Ve filmových westernech zahynulo mnohem víc lidí než za celou historii Divokého západu.
V roce 1878 bylo v nejzvlčilejším městě západu Dodge City zastřeleno jen pět lidí a za celé desetiletí patnáct. V arizonském Tombstone bylo zabito za celý rok 1881, v němž tam došlo k dodnes oslavované největší přestřelce Divokého západu, celkem pět mužů."

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Modelový příklad. Máte oblasti přibližně stejně velké A a B. A je průmyslový, technologicky vyspělý stát, který zajišťuje technologii pro A a B. B je zemědělský který zajišťuje potraviny pro A i B. Skvěle spolupracují. Jeden rok se sníží výnosnost na 30 procent. B nemá potraviny ani pro sebe, A je v postatě bez poravin.

Co budou v takovém případě znamenat smlouvy nebo peníze si domyslete sami.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

V bezstátní společnosti divokého západu právo silnějšího nepanovalo a gangsteři neměli navrch.

Můžete to doložit nějakou statistikou, či nějakou prací historika, nebo je tento výrok pouze přáním vašich myšlenek.Já totiž při studiu dějepisu našel vždy jen opak.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Navíc právo silnějšího není efektivnější a a ani technicky nadřazenější právu přirozenému.
V prakticky bezstátní společnosti divokého západu (navzdory představám Hollywoodu) či středověkého Islandu právo silnějšího nepanovalo a gangsteři neměli navrch. Počet vražd v přepočtu na osobu byl citelně nižší, než v dnešních USA se všemi těmi FBI, CIA, NSA, DEA, KFC... ale většinová poklidná spolupráce tehdejší doby samozřejmě není pro Holywoodské příběhy dostatečně atraktivní (plus je Holywood prolezý levičáky, pro které je ozbrojené, soběstačné a nezávislé obyvatelstvo noční můrou a nebudou to propagovat).
Běžní "slabí" lidé si ze svého středu dobrovolně vybrali šerify, gangstery úspěšně pronásledovali jak dobrovolníci, tak komerční pinkertoni. Zločin se nevyplácel a slabí a poctiví nebyli zas tak slabí, protože jich bylo hodně, ve vlastním zájmu se podporovali a zajišťovali přirozená práva druhých, protože příště se pomoc mohla hodit jim. Ve vyspělejší společnosti 21.století by se k tomu pravděpodobně přidaly profesionální agentury chytačů zločinců a hlavně pojišťovny, v jejichž zájmu by předně bylo zločinu (a škodám na pojištěném majetku, zdraví a životě) předcházet a v druhé řadě zločince dopadnout a donutit oběť odškodnit, aby to nemusely dělat samy pojišťovny - na rozdíl od dnešního stavu, kdy státu vůbec nezáleží ani na dopadení zločince, ani na tom, aby oběť odškodnil - ta je naopak násilím nucena pachatele živit ve fešáckém kriminále.
Každý by si měl zodpovědět otázku, zda se cítí bezpečněji v obchodním centru se soukromou ochrankou, nebo ve státním parku po setmění.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Já mírově spolupracuji s miliony lidí, kteří se podílejí na službách a výrobcích, které považuji za užitečné (a dobrovolně jim za ně platím) - a naopak v důsledku statisíce lidí dobrovolně využívají a platí moje služby (prostřednictvím mých korporátních klientů), protože je také považují za užitečné. Opravdu nejsem na planetě sám a jsem schopen na základě dobrovolnosti mírově spolupracovat se statisíci lidí.
A pak jsou tu tací jako vy, kteří mají svou představu o dobru a chtějí ji ostatním nutit násilím.
Pokud zde hájíte koncept práva silnějšího, tak je alespoň vidět, na čem je váš (a ostatních socialistů a etatistů) morální systém založen.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Mimochodem, pokud ceny potravin vzrostou "jen" 2x, nebylo by místo těch drastických opatření na hranicích, zákazy prodeje do zahraničí, neefektivních mohaletých dotací místním zemědělcům... prostě těm chudším lidem v takovém zřejmě dost výjimečném případě prostě přispět?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Jasně, takže si to shrňme:
- Ve světě začne hladomor (jinak není důvod, aby cena potravin drasticky vzrostla)
- ČR uzavře své zahraniční trhy (poruší tím veškeré dohody EU, WHO apod.), postaví na hranice vojáky a neprodyšně je uzavře, protože jinak by hrozil nelegální a velmi ziskový export potravin
- celé se to odehraje v pozdním jaru, takže akorát tady budeme mít spoustu úrody, kterou pod policejním dozorem stát sklidí a rozdistribuuje.

Takže tohle je zhruba ta situace, kterou si představujete?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Jistě všechno co používáte máte za své, vystudoval jste za své a platíte si svoji sobní armádu, policii a lékaře. Celá vaše představa vychází z práva na majetek. Co je nefunkční koncept. Funkční koncept je právo silnějšího. Můžete si tu psát tisíce komentářů, ale prostě nežijete na Zemi sám a bohužel musíte s ostatními vyjít, protože jich je mnohem víc. Můžeme tu tlachat o morálce a podobně, ale ve skutečnosti se nic nezmění.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Trhy jsou propojené teď, když je nadbytek potravin.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Co se týká toho našeho ministerstva zemědělství, tak to myslím dobře ukazuje současný stav EU. Ministerstvo může hrát oblíbenou hru pánů z Bruselu, Zadotuj svého zemědělce, nebo neprodá, nebo hledat způsoby, jak to obejít.

Nahlásit

-
0
+

Trhy jsou propojeny, pokud by celosvětově vzrostly ceny potravin, vzrostou i u nás. Čemu konkrétně pomůže domácí dotace?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Samozřejmě ti, kteří sdílejí obavu, že by naráz všichni naši zahraniční obchodní partneři přestali toužit po našich penězích a přestali by nám prodávat potraviny, tak ti se mohou sdružit a založit si potravinové banky.
Pokud takovému scénáři věří opravdu hodně, mohou v tom svém skladu nemít jen potraviny pro svou potřebu, ale i potraviny na spekulaci - a až se jejich scénář naplní, mohou na tom obrovsky vydělat.
Já zatím všude vidím jen opačné příklady: sankce typu "když budete zlobit, nebudeme od vás KUPOVAT" (a ne že vám nebudeme prodávat)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Jestli si ZA SVÉ chcete udělat zásobu trvanlivých potravin na 2 roky, pak je vše v pořádku.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Nemusí být hladomor, asi by stačila dvojnásobná cena potravin, aby začali problémy, protože možná třetinu lidí by to poslalo do existenčních problémů. Situaci bychom zjistili možná brzo potom, co bychom všechny dotace zrušili.

Důvody proč si to myslím, že dotace do zemědělství a s tím spojená "nadvýroba" mají smysl:
1) Výroba má roční cyklus. Pokud v jednom roce získáte o 40 procent ménší výnos, tak ji nahradíte až za rok.
2) Produkce nelze snadno zvýšit např. počtem pracovníků nebo počtem strojů, protože je závislá na velikosti zemědělské půdy.
3) Je to klíčová komodita.
4) Výkyvy v produkci jsou běžně v desítkách procent.


ad Jan Altman. Pokud nebudete mít strategické mikroprocesory, tak nebudete chcípat hlady.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Možná byste mohl nejdřív zkusit popsat situaci, ve které by soběstačnost na zemědělské produkci cokoliv vyřešila. Připadá mi, že pokud už by došlo k takovému průšvihu, že bychom z toho zahraničí žádné jídlo nekoupili, tak by velikost místní zemědělské produkce fakt asi nebylo něco, co by nás z takové situace vytrhlo (počínaje tím, že bychom pravděpodobně stejně nic nebyli schopni sklidit).

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Blokáda dovozu zahraničních potravin byla příčina Irského hladomoru, který zabil více než milion lidí, viz
http://mises.org/library/what-caused-irish-potato-famine

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

A proč nebýt soběstačný v produkci velmi strategických mikroprocesorů? V těžbě ropy? Ve výrobě elektrické energie (což mnoho zemí EU rozhodně není)?

Pokud se domníváte, že hrozí, že dovážet některou z těch věcí v blízké budoucnosti nebude možné, tak investujte do jejich výroby zde v ČR. A až k tomu omezení dojde, stane se z vás boháč.

Ale někoho násilím nutit něco platit jen proto, že máte nějaký názor, nějakou obavu a "v případě potravin si nejste tak jistý", to je už podle mne přesahuje rámec toho, na co by člověk měl mít právo. Bohužel tomu tak není a dnešní systém vám tuto možnost dává: toto se mi nelíbí, tohoto se obávám, toto bych rád aby bylo zajištěno: hlasuji pro to, aby ostatním bylo pod hrozbou vězení nařízeno mi to zaplatit. Proto si myslím, že tento systém je morálně neospravedlnitelný.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Vaše úvaha má logiku, ale nějak pro ni nenacházím oporu v historii. Skutečně někde někdy existoval hlad vyvolaný "blokádou" nějaké země sousedními zeměmi? Myslím, že ve válce se najde vždy dost vydřiduchů nebo pašeráků, kteří zajistí cokoli, co je potřeba (nehledě na to, že naše země za posledních 400 let v podstatě neválčila, ale vždycky se vzdala, a v případě války se všemi okolními státy (aby blokáda měla smysl), by padla v řádu hodin).

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Přesně tohle jsou důvody, proč EU plýtvalo na zemědělskou politiku v jeden čas polovinu svého rozpočtu. Evropské dotace a protekcionismus totálně pokřivily evropský trh s potravinami, můj bratranec, který zemědělství vystudoval a dnes v něm podniká, po stáži v Rakousku prohlásil, že tam žádné zemědělce nemají, jelikož zemědělec, který si sám neumí vydělat na chleba, aniž by bral dotace, u něj není zemědělec.
A kouzelná perlička, jíž mě fakt před lety pobavil zkoušející na vysoké při zkoušce z mezinárodního obchodu. Evropská unie pomáhá rozvojovým zemím vytvořením vzájemné bezcelní zóny volného obchodu (Free Trade Agreements - FTA). Takže africké státy k nám mohou bez omezení vyvážet všechny své výrobky. Až na strategicky důležité suroviny. Kterými jsou zejména potraviny a textil. Takže ocelové nosníky, které v Africe vyrobit nedovedou k nám mohou afričani bez omezení importovat, ale rajčata a trička, která v pohodě vyrobí, k nám vozit nemohou.
Vždycky budeme na nějaké dovážené strategické surovině závislí (plyn, ropa, elektronika...). A komu se to nelíbí, může si na zahradě udělat vlastní strategický sklad surovin (btw. cukr, rýže a těstoviny vydrží dobře uskladněny až deset let :-).

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Vesměs sohlasím, ale v případě potravin bych si nebyl tak jistý. Myslím, že udržet zemědělskou produkci přibližně na úrovni spotřeby v ČR je naprosto v pořádku i za cenu pokřivení trhu a dražších potravin. Být závislý na dovozu potravin z Itálie nebo Španělska vyžaduje důvěru v tom smyslu, že volný obchod tu bude mezi těmito státy tu bude na věky. Historie naznačuje, že to tak být nemusí.
Zjednodušeno, být závislý na dovozu životně důležité komodity není dobré. U zemního plynu toho moc nenaděláme, ale zajistit dostatek potravin v těchto podmínkách můžeme.

Nahlásit

-
2
+