Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Astrologie a úrokové sazby

5. 1. 2015
 12 213
11 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

"Extrémně nízké úrokové sazby jsou výhodné pro věřitele, ale ne pro investory. "
Toto nemôže platiť pri nijakom pohľade.
.
"Domácnost, která nehodlá žít od výplaty k výplatě, si musí odkládat měsíčně více peněz. "
Táto úvaha v súvislosti s nízkymi úrokmi tiež nedáva veľa zmyslu. Domácnosti žijú obvykle z produktívnejšej činnosti, nie z úrokov sporenia.

Nahlásit

-
0
+

Na to asi nemá cenu reagovat....
Jen vám poradím, abyste si přečetl něco o významu cen pro ekonomiku.
Bez tržních cen nikdo neví, co a jak vyrábět, v jakém množství a kvalitě. Nikdo neví, jaké investice jsou rentabilní a jaké ne. A vy popisujete ekonomiku jako výrobnu zboží, jako statický systém, kde se nemění preference zákazníků, poměrné ceny vstupů, cena kapitálu, kde se prostě jen vyrábí (asi se plní plán) pořád to samé. Zkrátka ekonomika pohledem z před 1989 - hlavně aby se vyrobilo X tun chleba a oceli.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Není potřeba se nikam vracet, mně by bohatě stačilo zrušit veškeré monopolistické výsady ČNB a CZK.
Až koruna (euro, dolar, ...) a ČNB (ECB, FED, ...) nebudou mít žádné zákonné výsady, až konkurence nebude nijak omezena, pak se teprve ukáže, o kterou měnu lidi/trh stojí.

A rozhodně nijak nechci předjímat, jak by to dopadlo - třeba by i v otevřené soutěži zůstala nejpopulárnější měnou ta nekrytá s nijak neomezenou emisí, třeba by stále lidé nejvíce důvěřovali instituci, která intervenuje za účelem znehodnocení svého produktu a třeba by lidé dávali nadále peníze do bank, které nemohou garantovat, že jim je vrátí, protože pracují na principu částečných rezerv.
Je klidně možné, že by to tak dopadlo. Ale pokud současný stav bude udržován násilím, nemohu s ním souhlasit.

http://www.mises.cz/database/literatura/38.pdf

Libertariáni netvrdí, že mají recept na ten jediný správný monetární systém. Jen tvrdí, že by jej měl vybrat trh a ne byrokrat. Jestli to bude potištěný papír, bitcoin či účet vedený v miligramech zlata, to nedokáže nikdo předpovědět či naplánovat a nikdo nemá právo to nařídit.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

No běžného dlužníka by pokles cen o procento jistě nezabil. Ale pokud by tržní úrok bez intervencí a manipulace ČNB byl třeba 5%, tak má problémy stát s obsluhou dluhu i většina hypotékařů. Ale ono se jim to samozřejmě nevyhne, ekonomiku šálit nejde natrvalo.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Vždycky jsem chtěl vidět někoho, kdo opravdu věří, že pokles cen o 1-2% by byl pro dlužníky katastrofou...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Právě že ty romantické představy pěstuje většina lidí a proto se také neustále snaží a věří ve svou snahu, ve volbách změnit běh věcí volbou těch už zaručeně správných kmotrů státní mafie. Volební účast nad 50% říká, že ty romantické představy pěstuje nadpoloviční většina občanů.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Říkáte "Samozřejmě podmínkou je, že banky mohou půjčit jen ty peníze, které si u nich někdo jiný uložil, což dnes také neplatí."

To se ale budete muset vrátit do středověku a spíš než o kapitalismu mluvit o feudalismu. Později už totiž nic takového nebylo. Pokud nevěříte, přečtěte si The Ascent of Money od Niall Fergusona. (mch. velmi kontroverzní knížka, ale zrovna tohle je tam vysvětleno dobře)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Tedy co je nejdůležitější v ekonomice je cena peněz. Ty základy ekonomiky co mluví o produkci a distribuci výrobků a služeb už neplatí. Tedy podle guru ekonomiky Jana Altmana pokud zlaťáky cinkají tak si můžeme chroptit jak je nám dobře.
Též mu vadí slovo „plánování“. Na to je dobré anglické pořekadlo „Fail to plan is to plan to fail“. Určitě si to může přeložit pomocí Googlu, nebo podobně.
Může snad Altman ukázat která banka půjčuje peníze, které nemá na svém kontě?
Pokud Altman má nějaké padělané peníze z ČNB, je třeba a bez prodlení je ohlásit na nejbližší stanici policie. Další možnost je vzít tyto padělané peníze z ČNB a rozdávat je na vhodném místě (Václavák asi nejvhodnější). Na nákupy asi bude nejlepší aby si Altman natisknul svoje správné a nefalšované penízky, nebo použil dolary, Euro, nebo jednoduše pytel brambor ze svého kibuce. Určitě pak pan Altman určitě napíše jak s tím pořídil. Už se těším. Mějte dobrý den!

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

No ano, pokud to budeme brát tak, že největší dlužník je stát a ten stát zároveň má "vynucený monopol na padělání peněz", tak pak je logické, že jej použije a své dluhy naředí pomocí tisku.
Pokud jde o stát, nikdo snad již nemá iluze, co je to za instituci a nikdo již snad nepěstuje romantické představy, že je tu proto, aby byl hodný a užitečný pro "lid".

Čili pokud stát bereme jako zločineckou organizaci, jejímž jediným cílem je "těm nahoře" umožnit ovládat a okrádat "ty dole", pak je to vysvětlení postačující a nemá cenu o tom dále diskutovat.

Pokud ale někdo seriózně začne argumentovat rádobyekonomicky, že inflace je dobrá, protože deflace je přeci špatná (důkaz?), pak je to na obšírnější diskusi (pokud vůbec s etatisty diskutovat lze - jsou to zkrátka dogmatičtí vyznavači víry v erár, jeho dobrotu a vševědoucnost). Pokud tedy takovou diskusi připustíme, je na místě nastolovat morální témata: např: je přípustné okrást střadatele proto, že zde je početná skupina lidí, která se hloupě a lehkovážně předlužila?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Pan Kohout neustále tvrdí, že nízká inflace není špatná a že centrální bankéři nechápou, že nízká inflace či deflace nevede k poklesu spotřeby.
Ve hře je však víc argumentů. Sama ČNB před svou slavnou intervencí říkala (i když málo důrazně), že máme spoustu po uši zadlužených domácností a podniků a pokud by nastala deflace, bylo by to pro tyto dlužníky katastrofou.
Nu a kdo je největší dlužník v celé české ekonomice s dluhem přes 1,7 bilionu korun?

Nahlásit

-
0
+

Těžko dnes mluvit o kapitalismu a tržní ekonomice, když to nejdůležitější - cenu peněz (úrokové míry) neurčuje trh (nabídka a poptávka), ale opět Centrální plánovací komise (CB).

Je to jeden z nejzřejmějších argumentů, že žádný kapitalismus nemáme a že kritici kapitalismu střílejí na neexistující cíl.

Rovnovážnou úrokovou míru na svobodném trhu neurčuje geniální nadčlověk v radě ČNB, ale utváří se střetem nabídky peněz (úspory domácností) a poptávky po penězích (podnikatelské úvěry, případně hypotéky). Při jaké úrokové míře se vyrovná nabídka (kolik lidí je za daný úrok si ochotno spořit a v jakém objemu) a poptávka (kolik podnikatelů najde investici, která je při daném úroku rentabilní), taková míra je v daný okamžik ta rovnovážná (a v jiný okamžik to může být jiná).

Samozřejmě podmínkou je, že banky mohou půjčit jen ty peníze, které si u nich někdo jiný uložil, což dnes také neplatí.

Celá ekonomika se dnes dívá do pokřiveného zrcadla, kalkuluje s netržní a umělou cenou peněz.

Nahlásit

-
0
+