Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Hele, vole, kde mám zlato? Díl druhý: Konspirace pokračuje.

2. 1. 2015
 7 688
7 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Pro Nizozemce, Němce a mnoho dalších, kteří repatriují, to evidentně nějaký smysl má. Jinak by to nedělali.

A podle mne pohyb "sound money" resp. "real money" má (a bude mít) dramaticky větší význam, než nějaké přesuny fiat papírků, jejich tisk, manipulace s jejich úrokovou mírou, atd...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Jan Altman poukazuje na web, který mluví o „Nizozemská centrální banka letos z trezorů newyorského Fedu repatriovala 122 tun zlata, z toho 42 tun v říjnu.“ Nu, a co? Co z toho má být? Jaký to má význam pro ekonomiku jestli nějaký blýskaví kov je v podzemí tam nebo jinde?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

______________________________ _______
Tzn. já jsem obecně pro vyvážené portfolio.
Otázka dnes ale je, které akcie mají ještě zajímavou cenu.

Jedni věří, že akcie ještě i několik let půjdou nahoru (a já si myslím, že možné to je).

Jiní ale říkají, že po tak dlouhém a masivním růstu musí přijít korekce. Že růst byl příliš dlouhý. Že byl hnán zpětnými odkupy (tedy že si firmy půjčovaly dnes ultralevné peníze na nákup vlastních akcií). A také že akcie nahoru žene uvolněná politika centrálních bank, nebo dokonce i to, že centrální banky se na akciovém trhu přímo angažují: http://www.investicniweb.cz/zpravy-z-trhu/2015/1/3/centralni-banky-nakupuji-futures-na-americke-akcie-dobra-zprava-rika-kongresmen/
______________________________ _______
Mimochodem: toto dovedeno ad absurdum vnucuje otázku, proč v roce 1948 komunisti znárodňovali, když mohli koupit všechny akcie na burze za čerstvě vytištěné peníze :-) a pak případně udělat měnovou reformu (ušetřili by si mezinárodní nepříjemnosti).
______________________________ _______

Nebo decentně řečeno: když nebudeme růst akcií srovnávat s oficiální mírou CPI "inflace", ale s vývojem měnové zásoby, bude ten růst stále působit tak impozantně?
______________________________ _______
Já osobně si myslím, že nějaká korekce možná přijde, ale že status quo nějaký ten rok ještě vydrží, nízké úroky a různé více či méně skryté formy QE budou pokračovat (stát jako největší dlužník ani nemá jinou možnost) a akcie tedy zřejmě ještě nějakou dobu porostou (ostatně v Zimbabwe během masivního QE rostly i ceny akcií firem v bankrotu).
______________________________ _______
Nadvláda dolaru jednou skončí a ten zkolabuje v křeči hyperinflace (nejpozději tehdy, až se dolary začnou do USA navracet z dnes držených rezerv všude po světě). Na druhou stranu romantické představy, že Rusko a Čína toto v dohledné době zakcelerují představením (možná zlatem kryté) alternativy k USD je podle mne lichá: Rusko má svých ekonomických problémů vrchovatě a o problémech (např. nemovitostní bublině) v Číně si štěbetají vrabci na střeše. To poslední, co exportní velmoc Čína nyní potřebuje, je tvrdá měna.
Takže stále je dost času na zbohatnutí na akciích, jen je dobré mít na mysli, že hostina nebude trvat věčně a že je vhodné myslet na nějaké zajištění.

http://www.investicniweb.cz/zpravy-z-trhu/2015/1/1/zlato-si-loni-vedlo-vuci-dolaru-nejlepe-ze-vsech-men-vysvetlete-greenspanovi-ze-zlato-neni-mena/
______________________________ _______

Na druhou stranu, akcie v ČR zajímají zlomek populace. Většina populace investuje do státních dluhopisů (penzijní pilíře, životní pojištění, ...) a ti bohatší preferují nemovitosti. Skoro každý podnikatel a gážista s nadprůměrným platem investuje do této třídy. Když je rodině byt malý (nebo na ne už tak atraktivním místě), pořídí se na hypo byt větší, nebo rovnou dům. Starý byt se drží jako "investice a zajištění na stáří" a pokud na to jsou peníze, koupí se na pronajímání ještě další byt(y). K tomu se postaví někde dál od města celoročně obyvatelná "chata" - protože na stará kolena se přeci přesuneme na venkov (asi nám nebude ve stáří vadit, že úřady, nákupy, doktory, poštu, ... budeme mít trochu z ruky) a nemovitost ve městě pronajmeme a budeme se mít prima.
Bohužel tito lidé zapomínají, že za 20 let může vše být jinak. Státní dluhy budou ještě větší a snaha státu díry zalátat ještě urputnější - a majitel nemovitosti je vždy na ráně, jeho majetek je jasně evidovaný, nelze s ním nikam utéct, nejde ho schovat či zapřít. Zvýšení dané z nemovitostí vidím jako velmi pravděpodobné a nedivil bych se ani progresivitě (za každou další nemovitost vyšší procento - ať si zbohatlíci platí, stejně si na to nemohli vydělat poctivě, navíc landlordy většina populace nesnáší a Zeman již dávno vyhlásil, že jeho cílem je "eutanázie třídy rentiérů"). No a k tomu si připočtěme demografický vývoj a obecně perspektivu průběžného penzijního systému - z toho plyne otázka, kdo a za kolik si ty nemovitosti za 20-30 let bude schopen pronajmout, když polovina populace bude na penzi ve výší 6500Kč/měs. Spíš to vypadá tak, že se vdovy budou sestěhovávat po čtyřech do jednoho bytu (aby měly na režii) a ty 3 vrhnou na trh - se všemi důsledky na ceny nemovitostí, prosperitu stavebních firem, atd...
______________________________ _______
Pokud opravdu takto dramaticky klesne koupěschopnost podstatné části populace (a podle mne to tak vypadá), bude to mít silný dopad i na tržby firem a tím i na cenu jejich akcií. A týká se to většiny "vyspělých" zemí - v první řadě Japonska, dále pak EU a USA. A v důsledku politiky jednoho dítěte i Číny. Z tohoto pohledu se tedy vyplatí investovat do zemí, kde jsou perspektivy růstu solidní a kde je populace mladá a kde se rodí dostatek dětí.
______________________________ _______

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

No pro toho, kdo zlato považuje za komplikaci, pro toho to smysl samozřejmě nemá.

Pro toho, kdo se chce pojistit i proti případným problémům USD, to smysl má. Stejně tak to má smysl pro lidi, kteří chtějí mít svou investici fyzicky ve své moci, pro lidi, kteří chtějí mít majetek, který není nikde evidován (obtížně zdanitelný či vyvlastnitelný), atd...
Spíš jsem to bral tak, že kdo o podobném typu investice tak jako tak uvažuje, tak že v jeho prospěch nemusí hrát jen případný růst ceny Au v USD (což je ale zrovna nejmedializovanější údaj), ale i ta dvojitá převodová páka USD/EUR/CZK.

Vhodnější než na dvouletý graf je u investicice typu Au nějaký dlouhodobější - ono fyzické Au bych řekl, že nikdo nekupuje jako dvouletou spekulaci, takže dvouletý graf je ten nejméně vhodný. Zkuste 10ti či 20ti letý. A taky ho zkuste v CZK a ne v USD - jsme přeci jen Češi a příjmy i výdaje máme převážně právě v CZK. No a pokud se vám zdá nyní cena dole, tak to je přeci docela dobrý důvod k nákupu (na rozdíl např. od nějaké akcie, která za 3 roky vzrostla pomalu na dvojnásobek - tu měl člověk kupovat před těma 3 lety). Jenže ona ta cena Au v CZK vlastně zas tak nízká není, 28tisíc za Oz má do dna daleko.

A samozřejmě netvrdím, že by člověk měl do Au dávat vše. Lze vsázet na ledacos (např. na silnou mladou generaci v ekonomicky rostoucí Indii) a člověk by měl diverzifikovat.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

To je správná poznámka. Otázkou je, proč byste si při spekulaci na posílení dolaru měl komplikovat život zlatem a neinvestovat přímo do něj (či s příslušnou pákou spekulovat na FOREXu).

Nic proti tomu, pokud tedy věříte, že dokážete předvídat budoucnost :-) O zlatu si to tu řada lidí také myslela a vývoj ceny za poslední dva roky je na http://jdem.cz/brd223

Budu držet palce, aby vám to vyšlo (vydělávám v USD, dluhy splácím v CZK).

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Co se Au týče, tak pro našince je důležitost ceny Au v dolarech úplně stejně důležitá, jako kurz USD/CZK.
Pokud bychom věřili predikcím o nadcházející éře silného dolaru, nebo dokonce uvěřili zvěstem o zvažované další intervenci ČNB k oslabení CZK, vychází jakékoli aktivum denominované v USD pro našince zajímavě (protože čekáme oslabení CZK k EUR a k tomu oslabování EUR k USD dle některých až k paritě).
Pak už jen zbývá se rozhodnout, které aktivum zvolíme: zda máme větší strach z poklesu ceny Au, nebo z možné korekce akcií, nebo z bubliny na dluhopisech.

Nahlásit

-
0
+

http://www.investicniweb.cz/zpravy-z-trhu/2014/12/30/objem-zlata-ulozeneho-v-sejfech-fedu-klesl-na-nejnizsi-uroven-letosniho-stoleti/

Nahlásit

-
0
+