Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Rubl: Krize jako obvykle

22. 12. 2014
 8 256
7 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Ano, já jsem dokonce četl, že Barosso jasně řekl Janukovičovi, že se budou muset na dlouhá léta spokojit jen s přístupovou smlouvou, jenže takhle to bohužel z Ukrajinců málokdo pochopil, většina se už viděla životní úrovní o řád jinde, někde mezi Štětinou a Švarcenberkem... A ještě poznámka k tomu, jak dalece šlo se strany EU o organizovanou akci - jasně že je EU spolek neschopných byrokratů, ale o to větší dokážou nadělat paseku, vždyť za nic nenesou odpovědnost.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Žádný "Brusel" do Kijeva nikdy nejezdil, natož aby něco sliboval. Pokud někdo vídí v soukromých návštěvách poslance Schwarzenberga či senátora Štětiny na Majdanu ekvivalent státní návštěvy pana Brusela, pak debata s takovým není, ehm, jaksi smysluplná, že?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Díky. Přesně.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ze čtenářů blbce zkoušíte dělat vy. Copak Kohout někde hlásá konspirátorskou teorii? Jen připomíná, že Brusel si měl víc promyslet, jestli má osobně jezdit do Kyjeva věšet Ukrajincům na nos bulíky o přijetí do EU. Vládu si samozřejmě svrhli sami, ale dnešní katastrofální stav nás (i Rusko) nutí do Ukrajiny pumpovat prachy jak do černé díry. Asi jedním z mála přínosů pro EU (ale spíš USA) i Rusko je, že jsme získali obrovský prostor pro vývoz výběhového zbrojařského šrotu.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Pokud jste, i přes "tolik slov", nepochopil ten message, tak ještě jednou speciálně pro Vás: tvrdit, že EU dokáže osnovat spiknutí kohokoliv proti čemukoliv je stejně chytré jako věřit, že osud 2. světové války rozhodlo Slovenské národní povstání. A pokud nějaký Kohout něco takového píše, tak dělá ze čtenářů blbce.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Tolik slov a přitom stačilo napsat - Kohoute, na EU mi nesahej.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Komentáře Pavla Kohouta (ovšem nejen jeho, podobně působí i řada dalších „tržních guru“ v čele se slovutným exprezidentem) mi někdy připomínají dětské hračky s plovoucími figurkami v průhledném obalu: za normálních okolností zdroj hezké zábavy v pěkném barevném provedení, ale jakmile začnete moc tlačit, prasknou, figurka ztratí svou barevnou krásu a ven vyteče nechutná lepkavá tekutina. Hračku můžete už jen vyhodit.
U Kohouta a spol. místo tlaku nenechavých dětských ručiček na čínský hračkářský šmejd příslušnou roli hraje mezinárodní napětí, kterého se nějakým způsobem účastní Matička Rus. Dokud je na východě klid, čteme normální konzervativně-protržní eseje, pragmatické analýzy, postřehy hodné když ne bezvýhradné podpory tak aspoň zamyšlení. Běda ale, jsou-li ve hře nějaké „ruské zájmy“. Čím větší napětí, tím víc se derou na povrch tvrzení, pod která, po přepisu do trochu jadrnějšího jazyka, by se mohla podepsat celá ruská vládnoucí vrstva, od Putina po Žirinovského.
Většinou jde o 1-2 věty, které, jak čertovo kopýtko, prozrazují podpovrchovou ideologickou zabedněnost v jinak objektivně se tvářícím textu. Toto sebeprozrazení se v různých příspěvcích týká různých dílčích otázek a nejsem Kohoutův literární životopisec, abych je tu teď vyhledával jednu po druhé. Chtěl bych upozornit na jednu ideovou linii, která se v „kohoutovinách“ objevuje od okamžiku vypuknutí ukrajinské krize pořád a v aktuálním příspěvku je zastoupena větou na konci hlubokomyslně tázací „Stojí rozšiřování Evropské unie opravdu za destabilizaci Ruska s možnými dopady na světovou bezpečnost?“
Pozorný čtenář Kohoutových dřívějších textů hned pochopí, že jde o variaci na známé téma „EU usilující o rozšíření sféry svého vlivu na úkor Ruska“. Kdo zná Evropskou unii z nějakých jiných zdrojů, než jsou ruská režimní média nebo spisy Petra Hájka, musí tajit dech napětím. Tak máme někde v útrobách unijních úřadů tajnou centrálu schopnou spřádat záludné expansionistické geopolitické plány? A navíc očkovat ty plány širokým vrstvám ukrajinského obyvatelstva tak kvalitně, že lidé v jejich jménu jdou na barikády, mrznou na demonstracích, nechávají na sebe střílet ostrými náboji, několik měsíců za sebou akceptují válečný stav tak na pětině území a poloválečný na další nejméně třetině, trpí hospodářský rozvrat a chudnutí? A uprostřed toho všeho si ještě dvakrát během jednoho pololetí dojdou k volbám a většinově podpoří osoby a strany, které tuto politiku zaštiťují, místo aby ve vlastním zájmu povolali zpět ke kormidlu zastánce mír a stabilitu garantujícího „Euroasijského svazu“? Takže je tu jedna EU, kterou všichni známe, která nemá žádnou dohodnutou společnou zahraniční politiku, leda tak vysokou představitelku pro výše zmiňovanou, která chudák ženská by ovšem nedokázala jasně říci, které zájmy má prosazovat, i kdyby ji mučili, a druhá skrytá, která přesně ví, jak obklíčí chudáka Putina za kremelskými zdmi a nadiktuje mu co přesně? Zákaz žárovek od Petrohradu po Vladivostok? Ženské kvóty ve vedení GRU? Zákaz luxovat kremelské koberce vysavači s příkonem nad 1600 W?
Kdyby šlo o komentář nějaké Russia Today, chápal bych, pro koho to je a proč. Ale Kohouta odmítám brát vážně do doby, než nám ukáže tajný sbor mudrců cílevědomě řídících Evropu a Rusko vstříc zmíněným světlým zítřkům.

Nahlásit

-
0
+