Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Očima expertů: Sto miliard minus. Dělá vláda s rozpočtem dobře?

19. 12. 2014
 13 380
3 komentáře

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Oni samozřejmě vidí, že žijeme na úkor budoucích generací, ale je jim to úplně jedno. Jsou tam proto, aby zajistili sebe s svojí rodinu na několik generací dopředu a víc je nezajímá. Klidně naslibují příspěvky na děti s vědomím, že ty děti to budou muset v budoucnu zaplatit. Bohužel děti volit nemohou a jejich rodiče (většina těch, co chodí k volbám) vypnou mozek, když jim někdo slíbí tisícovku navíc.
Situace podobné té řecké je nevyhnutelná, je to jen otázka času.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Oprava - nikoliv veřejný, ale soukromý sektor nebude chtít zaměstnávat...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Copak to lidé nevidí, že žijeme na úkor budoucích generací? Žijeme na sekyru, zvyšujeme dluhy každý rok hlava nehlava, ať ekonomika roste či klesá. Zatím se nám daří hradit úroky, ale s takovou - jak dlouho ještě? Pokud je člověk dost nezodpovědný na to, aby hospodařil s deficitem každý rok, půjčuje si, půjčuje si stále více, dostane se zákonitě do existenčních problémů, přijdou na něj exekutoři. Příkladů kolem bezpočet. Máme důvod si myslet, že na úrovni státu bude vývoj jiný? Nemyslím si, že by vývoj byl diametrálně odlišný.

Rozdíl je jen v tom, že exekutor nad státem neexistuje. Rozhodně takovým exekutorem není Evropská Unie. Ta jen pobízí: "Jen si udělejte takový maličký zářez, stačí 3% HDP, to je přece zdravé, půjde o investice do růstu...". A pokud exekutor nad státem neexistuje, co se stane? Stav ekonomiky půjde dolů, růst se bude zpomalovat, tzv."investice do růstu" budou mít nulový efekt, nezaměstnanost poroste. Stejně tak korupce poroste, protože každý bude cítit potřebu si přilepšit, aby udržel svou současnou úroveň životního stylu, protože stát mu vezme na daních zase více. Nezaměstnanost poroste, veřejný sektor nebude chtít zaměstnávat, zato budou přibývat úředníci (což se bude prezentovat jako tvoření nových pracovních míst:) ), aby mohli provádět lepší a přesnější, cílenější kontroly.

No a lidé půjdou do ulic (jak se děje třeba v Řecku a dalších problémových zemí EU). To už nebudeme ale my. To budou naše děti, které zaplatí tímhle způsobem za náš nenažraný styl hospodaření.

Nahlásit

-
0
+