Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Máme se bát islamizace Česka?

24. 11. 2014
 7 405
6 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Článek ingoruje demografický rozměr problematiky. Samotný fakt, že muslimové mají několikanásobně větší natalitu než křesťané bude problémy dramaticky prohlubovat už v nejbližším desetiletí nebo dvou. Také článek ignoruje šengen. Ve chvíli kdy některá z nejvíce islamizovaných zemí šengenské dohody zavede opatření, znepříjemňující muslimům pobyt, protože ještě neztratila pud sebezáchovy, tak se proud přistěhovalců přesměruje jinam, například k nám. Muslimské čtvrti tu pak můžeme mit během jednoho dvou let.

Nahlásit

-
0
+

V trestním právu se samozřejmě ve Velké Británii šaria neaplikuje, ale viděl jsem nějaké dokumenty na BBC (Panorama) kde ukazovali, že v silně muslimských komunitách preferují tito imigranti autoritu místního imáma nebo neformálního lídra komunity pro řešení rodinných nebo obchodních sporů. Je to podobné, jako když jdou v Polsku katoličtí manželé řešit problém za knězem nebo jinde dva ortodoxní židovští obchodníci za rabínem. Pokud obě strany uznávají rozhodnutí této autority, mohou to všichni zůčastnění vidět jako efektivnější, protože mnohdy tito imigranti nemají moc peněz a nerozumí pořádně anglicky a nechce se jim platit drahé právníky, podepisovat složité paragrafy kterým nerozumějí a čekat na rozhodnutí oficiální mašinérie.

Ještě podotýkám, že toto není specifikum islámu. V některých silně křesťanských státech USA je uzákoněna možnost náboženské mediace. Než věc dojde k soudu, mohou se strany pokusit o smírnou dohodu a pokud to oba chtějí, je mediátorem kněz, pastor nebo nějaká uznávaná autorita v dané komunitě.

Problémem pro oficiální orgány samozřejmě je, že spousta takových rozhodnutí je neveřejná a nikdo nemá možnost ověřit, zda daný imám napříklat netoleruje fyzické týrání manželky manželem atd.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Nevím, kde autor bere informaci, že v Británii existují zóny, kde se uplatňuje šaríja. Je to naprostý nesmysl. Šaríju lze uplatnit např. v obchodním styku, kdy obě strany souhlasí, že se jí budou řídit - a je tak možné zřídit "islámskou banku", je to vlastně určitá forma kontraktu. Ale na celém území Británie platí pouze britské a evropské právo.

Nahlásit

-
0
+

Zajímavá logika. Ve Švédsku rozpoutali muslimové občanskou válku, ale s islámem to nesouvisí. Ve Francii totéž, ale není to zapříčiněno islámem. V Německu totéž, ale není to zapříčiněno islámem. Ve Velké Británii totéž, ale není to zapříčiněno islámem. V České republice si připravují infrastrukturu a otevřeně říkají, že se nesmíří s "bezbožnými zákony". Ale vůbec se to tomu nepodobá.

Řekl bych, že ten článek je spíše výpovědí o extrémně zideologizovaném mozku, který si zakázal vidět některé souvislosti.

Nahlásit

-
0
+

Potlačování práv není dobré. Jsem rád, že naše školy mají právo ve školním řádu po žácích a studentech vyžadovat nenošení pokrývky hlavy a že toto právo odnepaměti využívají, aniž bylo namířeno proti komukoli. Naše školská tradice je jednou z mnoha hodnot, které musíme chránit, stejně jako tvář naší země. Rádi zde přivítáme kohokoli, kdo se chová slušně a respektuje naše zvyklosti a tradice. Ale je nutné vědět, kdo je zde doma a kdo na návštěvě. Je to dobré pro všechny. Muslimové, máme vás rádi neméně, než vy nás.

Nahlásit

-
0
+

Jsem rád, že se můžeme alespoň v něčem shodnout.


Váš seriál se celou dobu nesla v tom smyslu že nějak generalizuje názory a podsouvá kritikům islámu jednoduché postoje a řešení problémů islámu, přitom všichni víme že žádné jednoduché řešení jak předejít konfliktům s islámem nebo je řešit není.

Tu svobodu projevu kterou zmiňujete ale nemáme proto abychom si vykládali jen o nekonfliktních věcech jako např. o počasí. Máme ji především proto, abychom mohli říkat nepříjemné věci. Problematika islámu je jednou z nich.

Islám a historie jeho šíření, životaschopnost této ideologie, je pro mě osobně největší zatěžkávací zkouškou hodnot, které mám jinak asi podobné jako vy. Navíc nedokáže jakožto komplexní specifický universalistický systém koexistovat s jinými koncepty. Vytváří vlastní kulturní okruh který něco jako negativně vymezená práva, např. svobodu projevu, neuznává, nerespektuje a potírá. Některé projevy názorů přikazuje trestat smrtí. Nelze se divit tomu že lidé kteří si toto uvědomují nechtějí aby se taková ideologie šířila. Nelze se divit tomu že mnoho lidí má z vyznavačů takovéto ideologie strach, nebo averzi. Přímočařejší mají v řešení jasno, pro mě to skrze můj hodnotový systém složitější.

Přes veškerou svobodu slova v naší zemi, jsou lidé, kteří už si sestavují seznamy lidí s názory s nimiž nesouhlasí a chtějí je za jejich slova a názory popotahovat po soudech. Na jeden takový seznam jsem se dostal i já sám např.: (http://pravdalaska.wordpress. com/monitoring/).

Nejsou to kritici islámu (tedy zdaleka ne všichni, někteří ano), kteří chtějí omezovat svobodu slova či jiné. Jsou to právě lidé, kteří nechtějí tyto věci slyšet, chtějí obavy ostatních zadupat do země a zakázat je presentovat nahlas.

Vymezit se proti islámu, nebo jakémukoli jinému zlu rétoricku je to nejmenší co může člověk udělat. Zkuste si to. Odprezentovat veřejně názor který je na hraně toho co se "může říkat". Vstřebejte odezvu, zažijte si co to znamená říkat názory které se "říkat nemají". A až pak kažte o svobodě slova.

Nahlásit

-
0
+