Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Erasmus: Vybájený babyboom i kariérní vyhlídky

26. 9. 2014
 20 942
10 komentářů

Přihlášení do diskuze

Nejoblíbenější příspěvek

Díváte se na to špatně. Jak jistě víte, cokoliv, co zajišťuje stát, umí trh zajistit lépe a v přiměřenější struktuře. Před 20 lety Erasmus nebyl, a mladí jezdili na své náklady do ciziny sbírat ovoce nebo mýt nádobí, aby se naučili jazyk. A taky to šlo. Sice se naučili v Anglii polštinu místo angličtiny, vzhledem k tomu, kde se pohybovali, ale vadí to? Kdepak, aspoň to v nich nevzbuzovalo přehnaná očekávání ohledně vlastní kariéry, polština se jim nakonec mohla hodit víc.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu
-
1
+

Diskuze

Díváte se na to špatně. Jak jistě víte, cokoliv, co zajišťuje stát, umí trh zajistit lépe a v přiměřenější struktuře. Před 20 lety Erasmus nebyl, a mladí jezdili na své náklady do ciziny sbírat ovoce nebo mýt nádobí, aby se naučili jazyk. A taky to šlo. Sice se naučili v Anglii polštinu místo angličtiny, vzhledem k tomu, kde se pohybovali, ale vadí to? Kdepak, aspoň to v nich nevzbuzovalo přehnaná očekávání ohledně vlastní kariéry, polština se jim nakonec mohla hodit víc.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
1
+

Už tím, že vám to všechno platí jedna instituce, si vás svým způsobem kupuje. A to i za peníze těch, kteří žádný Erasmus ani EU nechtějí.
Málokdo kouše do ruky, která ho krmí.

A co bych raději místo voleb (tedy místo rozhodování jedněch o životě a majetku druhých)? No logicky to, aby každý rozhodoval sám za sebe (a za své) a také si nesl následky. Aby se sdružoval a spolupracoval s dalšími lidmi na základě dobrovolnosti a ne na základě donucení.

Nechápu, jak se erasmáci mohou divit, že někomu nevoní, že jim to musí platit.
Nechápu, jak se solárníci mohou divit, že někomu nevoní, že jim to musí platit.
Nechápu, jak se řepkaři mohou divit, že někomu nevoní, že jim to musí platit.
Nechápu, jak se sosači dotací a grantů mohou divit, že někomu nevoní, že jim to musí platit.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ale co byste raději? Aby Tonda, Pepa a Pavel prostě drželi klapačku a o tom, kam půjdeme či nepůjdeme, zase rozhodovala KSČ potažmo Moskva?
Ja by radsej, aby za Tondu, Pepu, Pavla a potazmo mna nerozhodoval nikto o tom, kam pojdem alebo nepojdem.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Zas tak integračně bych to neviděl. Jsem teď na erasmu ve Skotsku. Jaká jednodušší a levnější variatna existuje, aby člověk mohl mít maximální volnost, mohl se učit jazyky a neusel se o nic starat? Ano, když budu každý týden chodit do hospody se španělama, řekama nebo němcema, o to méně s nimi budu chtít jít do války nebo něčeho podobného. V tom ta integrace funguje. Ale osobně to vnímám tak, že si můžete vyzkoušet, že lze žít a studovat kdekoliv. Po zkušenosti s erasmem o to více můžu chtít utéct do ameriky/austrálie/asie/kamkoli v.Pokud jsem si předtím nebyl jistý, zda to lze zvládnout, po erasmu už si jistý budu... a na evropu si nemusím ani vzpomenout...

Nahlásit

-
0
+

Nevím, co je špatného na "státy se rozhodly". V kontextu evropských demokracií má stát volenou vládu, volený parlament, disponuje možností referenda. Že se stát rozhodl, znamená, že nějakým demokratickým procesem dospěl k rozhodnutí. A že se tak nerozhodli všichni? Že se ne všichni rozhodli zcela informovaně? A co jako s tím? To je bohužel nedostatek všech voleb. Ale co byste raději? Aby Tonda, Pepa a Pavel prostě drželi klapačku a o tom, kam půjdeme či nepůjdeme, zase rozhodovala KSČ potažmo Moskva?

Vy zjevně EU považujete za dost negativní jev, ale to je pro diskuzi irelevantní. Podstatné je, že já shodou okolností jsem na Erasmu a nikdo mi tady nic do hlavy nevtlouká. Pouze nás místní instituce podporují (i finančně) v poznávání místní kultury, města a státu. Nejsou tu žádné stáže ani přednášky na téma, proč EU je úžasná. Nemusím nikde nic podepisovat ani vyznávat loajalitu.

A když mluvíte o tom "vtloukání do hlavy", tak Erasmus je ideální příležitost k tomu, jet se podívat do zahraničí a porovnat, co vtloukají do hlavy v zahraničí s tím, co vtloukají do hlavy nám. Shodou okolností jsem ve státě mimo EU, tj. jsem dostal peníze od EU, abych se jel podívat za hranice a přesvědčil se, jestli to tam funguje lépe či hůře.

Dovedete si představit, že by Vám vláda ČSSR zaplatila pětiměsíční pobyt v západním Německu, abyste se tam vzdělával na místní univerzitě a měl možnost srovnání?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Souhlasím, mám podobné osobní zkušenosti. Smutné je, že Erasmus vznikl a byl politicky vyhlášen (a byrokraticky stvořen) jako platforma pro uznávání studia v zahraničí. EU řekla, že podpoří penězi výměny, pokud studentům bude v plné míře uznáno studium na jiné univerzitě a nebudou muset po návratu dodělávát zkoušky, dohánět praxe atd., kredit za kredit, semestr za semestr. I kvůli tomu vyžadovala EU zavedení kreditových systémů na všech školách. Tato základní premisa (jako všechny základní premisy sjednocování Evropy) padla ještě dřív, než byla plně zavedena, ale na peníze si už příjemci samozřejmě zvykli, takže zrušit už to nešlo. A postih škol, které v největší míře toto pravidlo ignorovaly (v ČR máme spousty hrdých zastánců, kterým zkoušky ze škol o ligu lepších nebyly dost dobré), se - co čert nechtěl - taky nekonal. Student si mohl stěžovat tak na hlavním nádraží.
Z toho pak plynula degradace studií na Erasmu (na co, když doma musíte složit všechny zkoušky), zvláštní programy nebo předměty pouze pro Erasmáky a snížené nároky. (Navíc nástup internetů znamenal konec Erasmu jako odtržení od rodiny, jako osamostatnění mladého člověka. Ale to už je na jinou debatu.)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ale no tak.
"všechny státy včetně nás se rozhodly"? Já se rozhodl proti. Tonda se možná rozhodl pro, ale jelikož má sotva devítiletku, volil podle toho, co mu řekli v TV (kolik tam bylo negativních informací o EU?). Pepa se rozhodl pro, protože doufal v dotace (z cizích peněz). Karel se rozhodl pro, ale pro něco zcela jiného (rozhodně ne třeba pro Lisabonskou smlouvu, zakázané kvantitativní uvolňování ECB, zakázané zachraňování nezodpovědných z peněz zodpovědných, atd...). Pavel se rozhodl proti, protože si o tom něco přečetl. Každopádně se nerozhodli všichni.

Bohužel ti, co chtěli dovnitř, tam proti proti vůli stáhli i ty, kteří nechtěli.

"státy se rozhodly" je spojení, které neříká nic, leda o tom, kdo to napsal. Stát (stejně jako město, náměstí, park, ...) se nerozhoduje, nemá vůli, inteligenci, ani svědomí.

A že Erasmus je prostý propagandy, že zajišťuje exkurze k dlouhodobě nezaměstnaným Španělům, kteří díky jednotné měně nemají šanci najít práci, k zoufalým Řekům, do stovek měsíčně krachujících Italských firem, do firem, které musely zavřít kvůli drahému nesmyslu zelené energie, atd... tomu snad nikdo nevěří. Organizuje snad Erasmus stáže i např. u euroskeptických thinktanků?

Erasmus je stejně vyvážený (pro i proti EU), jako zprávy Eurostatu, blahé paměti EuroNews, či jako naše veřejnoprávní média. A nebo jako školní učebnice Občanské nauky (jen se koukněte, jak "nestranné" a "vyvážené" informace tlačí našim dětem do hlav od útlého věku - pak se nelze divit, že lidé s názorem, který si utvářeli sami, jsou za exoty, jako v nějaké dystopické scifi).

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Drobný rozdíl tu je. Všechny státy včetně nás se pro vstup do EU rozhodly dobrovolně. Tedy jsou všechny ty státy (či aspoň byly) přesvědčené, že evropská integrace je pozitivní jev a tedy když jsme se na tom takhle všichni shodli, není přece nic špatného tuto hodnotu předávat dále. To je celkem běžný jev, že stát podporuje to, o čem je přesvědčený, že je to pozitivní, ať už jsou to všemožné vzdělávací aktivity a instituce, spolky, věda, výzkum atd... Dokud je ten stát demokratický, tak je to naprosto v pořádku, protože technicky vzato, nikdo nám nic nevnucuje, to mi si něco vnucujeme sami sobě.

Oproti tomu za minulého režimu byla tímto způsobem propagována totalitní nikým nevolená centrální autorita. Dnes můžete jít do politiky s programem, že chcete zrušit Erasmus, protože to považujete za vymývání mozků, za minulého režimu těžko.

Rozdíl je i v samotné podstatě. Erasmus přímo vyzývá lidi... jeďte do ciziny, podívejte se, jak to tam funguje a jak to tam vypadá. Přesvědčte se o tom sami. Tj. cílem je informovaný občan s rozhledem, nikoliv loajální eurooptimista.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Záleží, co si z toho člověk vezme. Já jsem zůstal euroskeptikem i po Erasmu. Navíc mi to přineslo bližší poznání národních stereotypů, větší rozhled v cizích jazycích a důvěru v sám sebe. Podle mě to smysl má. Ale jinak jsem z toho cítil úplně to samé, co píšete - někdo mi dal kapesné, abych se stal nadšeným euroobčanem nebránícím se integraci. V tomto eurodotace fungují naprosto stejně.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Přeci EK nemůže přiznat, že jde o úplatek (z cizích peněz) mladým, aby se ochotněji nechali přetavit na uvědomělé a loajální euroobčany.
Všechny tyto euroakce vůči mladým mi silně připomínají svazácké stáže, stavby mládeže, případně Artěk.

Nahlásit

-
0
+