Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Dotace MotoGP: Velká cena zbožných přání

22. 8. 2014
 18 670
11 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Čtyři poznámky pro pana Kašpárka:
1) Pokus „jednou vynechat a ono se uvidí“ není v reálu dost dobře možný. Na světě je dost okruhů, které mají o Moto GP zájem (třeba nedaleký rakouský Red Bull Ring) a čekají, až se uvolní místo v kalendáři. Smlouvy s Dornou se navíc podepisují na více let, takže pokud brněnský závod vypadne z kalendáře Moto GP, je jen těžko představitelné, že by se do něj v dohledné době vrátil.
2) Kdybyste se o okruhové závodění trochu zajímal, zjistil byste, že brněnský okruh je vnímaný jako tradiční a velmi ceněná trať. Především svým kopcovitým profilem, který kromě Brna má v Evropě jen slavné belgické Spa, dále historií, přírodními tribunami…atd. Pokud bychom měli na jedné straně vámi zmíněné slavné okruhy Monza nebo Indianopolis (srovnání s Monacem velmi kulhá – to je městská trať, kde se jede pouze jediný závod F1) a na druhé straně pro vás bezejmenná místa „kde se něco jezdí nebo jezdilo“, tak má Brno blíže rozhodně k těm prvně jmenovaným. To, že kvůli vedení pana Abrahama a paní Ulmanové je v Brně stále méně a méně významných závodů (lépe řečeno - Moto GP je poslední co zbyl) je věc jiná.
3) Neznáte Alcaniz nebo Philip Island . Hmm, já je zase znám, ale k debatě o přínosu moto gp k propagaci regionu naše znalosti zeměpisu asi nic moc nepřinesou. Co se týká samotných mediálních výstupů – když se kdekoliv jede Moto GP, neuvidíte na obrazovce jen asfalt a motorky. Běžné jsou medailonky místa, kde se jede, zahraniční televizní štáby často natáčejí v Brně vlastní sólo vstupy a další materiál, medailonek Brna jsem viděl třeba i v PC hře Moto GP…atd. Nemluvě o obsahu soc. sítí, kteří tvoří sami fanoušci. Nevím, jestli takový obrázek Brna stojí za ty prachy a máte pravdu, že investory či studenty sem závod nepřitáhne. Nicméně smáznout tohle téma „vtipem“ o prodavačovi cetek v Hurghadě je hodně slabý.
4) V podobných článcích z posledních dní nikde nezazněla ještě jedna věc, které souvisí s předchozí poznámkou. To, že se v Brně jezdí Moto GP zvyšuje atraktivitu celého okruhu. Proto do Brna jezdí týmy testovat, proto si motorkáři z blízka i daleka přijíždějí v rámci agenturních akcí vyzkoušet trať, po které se prohánějí Rossi a spol. Chci tím říct, že ten ekonomický přínos z ubytování, nákupů, vypitého piva atd. se nevztahuje pouze na jeden víkend v roce, ale že z přítomnosti Moto GP v Brně těží podnikatelé ve službách v omezené míře po celou motorkářskou sezónu.

Nahlásit

-
0
+

A zrovna třeba taková divadla, ta jsou vydatně podporována dotacemi... nikdo nevyvolává mdiální vlnu kvůli dotacím do fotbalu, divadel, filmu... trnem v oku jsou mediálně pouze motorky..

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

"Schválený vyrovnaný rozpočet FAČR na rok 2014 je 468 milionů korun. Momentálně má schválené dotace ve výši 307 milionů, dalších 43 milionů mají obstarat členské příspěvky a počítá se také s částkou kolem 100 milionů korun z podílů na darech od loterijních společností."

Nechci porovnávat, protože to porovnávat nelze. Podle čeho to chcete porovnat? Fanda MotoGP bude podporovat dotace do MotoGP, fotbalový do fotbalu atd. Problém je v samotném dotování, v tom, že peníze z veřejných rozpočtů můžou plynout na cokoliv.
Ale jako fanda MotoGP se musím ozvat, když se kritizuje dotace právě na toto, ale o ostatních dotacích se mlčí, jako kdyby byly normální...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Když už chcete porovnávat dotace jiným, tak státní dotace do českého fotbalu celkem činí asi 147 miliónů ročně. A tady se vrazí téměř 50 miliónů do třech dnů menšinového sportu ?

To přece musí i fanoušek MotoGP uznat, že je nepoměr.

Nahlásit

-
0
+

zajímavá úvaha :) zajímalo by mě, jak by autor touto optikou hodnotil dotace, co Moša dostává na to svoje muzikálové divadlo :)

Nahlásit

-
0
+

Ano, v podstatě jsem napsal to samé...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Víte ono je každému jedno, jestli chodíte na závody, do divadla nebo třeba na kohoutí zápasy, pokud si to platíte sám. Ve chvílí, kdy jsou jiní násilím přinuceni vám na cokoliv z toho přispívat, tak vzniká problém, který nespočívá v tom jestli GP nebo divadlo, ale v tom násilí. Mnozí z nás vám prostě nechtějí přispívat ani na jedno, ale jsou k tomu přinuceni. Úvahy o tom, na co by měl stát uloupené bohatství použít, jsou z tohoto hlediska irelevantní.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Trochu mě tato úvaha uklidňuje, protože v této souvislosti jsou k slyšení spíše ty druhé, nářky provozovatelů okruhu nad tím, jak to s námi všemi myslí dobře a jen těch mizerných 70 mega zase potřebují, aby pro nás všechny zorganizovali tu výbornou a po všech stránkách výhodnou akci. A nějak je mi vždy z toho mdlo. Ten okruh je zcela soukromý. Hezká fotka u ankety.

Nahlásit

-
0
+

Přiznávám, že jsem motoristický fanda a můj pohled není objektivní. Je jasné, že onen zalistovací poplatek je řádně přepálený a je to takové vydírání "chceš být v seriálu MS tak zaplať, jinak se pojede jinde". A pořád je dost zájemců o pořádání, takže výpalné může být dosti vysoké. Netuším, jestli se těch 70 mil. kraji vrátí, ale jako daňový poplatník vím, že kromě této dotace jde na motoristický sport ze státní kasy úplné nic. Stát mi konfiskuje nějakých minimálně 60% příjmu, nedává mi možnost určit, kam ony prostředky potečou, brání mi tím, abych svůj oblíbený sport podpořil přímo, protože mi toho moc nenechá. A já přece nemusím dělat jenom věci, na kterých vydělám prachy, chci se podívat na závody prostě proto, že se mi to líbí. Podobně na tom budou i ty tisíce lidí přímo na motodromu nebo doma u televize. Mnozí z nás nebudou intelektuálové, nebudou třeba navštěvovat divadelní představení nebo trávit nedělní odpoledne s knížkou v kavárně, jako autor, ale proto snad ještě nejsme méněcenní. Mnozí z nás např. nechápou, proč stát nalije každý rok pěkných pár milionů na podporu zmíněných divadel. To se státu finančně vrátí? Nebo je to tak, že záliby intelektuálu finančně rentabilní být nemusí, ale pokleslá zábava ano? Když jednou začneme s konfiskací příjmů a následným přerozdělováním, je dosti ošemetné určit, co má smysl a co ne.
Jinak s autorem souhlasím, že KPMG nejspíš inkasovala slušnou část mě konfiskovaného majetku za totální výcuc z prstu.

Nahlásit

-
0
+

Kde to žijeme, v jakém režimu, že člověk/poplatník nemá právo řict: "Na toto já rozhodně ze svého přispívat nebudu"?

Nahlásit

-
0
+

GP Brno mě nijak nezajímá, ale kolem podobné kalkulace jsem se pohyboval. Dovolím si proto tvrdit, že ve skutečnosti jako celkem často skončíme někde uprostřed. Tedy že se skutečně dotace regionu vrátí a nejde o vyhozené peníze, na druhé straně ale optimistické komentáře o "mnohonásobné návratnosti" je nutno brát s velkou rezervou.
Jestli je návratnost dostatečná ke zdůvodnění dotací je samozřejmě na dlouhou diskusi (do které jistě kdekdo zamotá i filozofické otázky o dotacích jako takových). Já bych to sám za sebe komentoval celkem umírněně ve smyslu, že to ani náhodou není nejkřiklavější případ plýtvání veřejnými prostředky, z jistého pohledu to možná lze hodnotit dokonce pozitivně, jiného méně, ale vyloženě "skandální aféra" to není ani náhodou.

Nahlásit

-
0
+