Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Japonská past

20. 8. 2014
 8 748
1 komentář

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Já nesouhlasím s tím, že problémy JP jsou způsobené několik desetiletí starou bankovní krizí.
Není možné, aby bankovní krize uvrhla zemi do problémů na tak dlouhou dobu.
Bankovní krize byla jen spouštěčem něčeho, co tam již dlouho doutnalo. Byla splasknutím umělé úvěrové bubliny. Ale to dlouhé období problémů je způsobené vměšováním politiků do ekonomiky ("léčbou" a "nakopáváním"), velikostí dluhu, demografií, vzestupem konkurence (Korea, Čína) a dalšími faktory.

U toho "léčení" a "nakopávání" ze strany politiků se také musíme snažit oddělit skutečnost od propagandy.
Jednak politici musí "něco dělat", jinak by se běžný volič mohl ptát, k čemu je vlastně máme (a platí to i tehdy, kdy by lepší bylo nedělat nic - což je vlastně nejčastěji).
Jednak politici mají samozřejmě své sponzory a kamarády - tu v betonářské lobby, tu v energetickém molochu provozujícím atomové elektrárny, atd... a těm je potřeba oplatit příspěvky na volební kampaň.

No a i u toho QE je dobré odlišit skutečné důvody od těch deklarovaných. Nejde o nakopnutí ekonomiky dodáním likvidity a snížením úroků. Jde o odsunutí státního bankrotu. Když máte státní dluh 240% (kam se hrabe Argentina či Řecko), tak musíte manipulovat trhem. Jaký by asi byl přirozený tržní výnos dluhopisu v případě takto zadlužené země? Představte si, že by trh byl vlídný a byla by to pouhá 4% (PIIGS bankrotovaly při sedmi). Kolik by Japonsku zbylo z vybraných daní, po zaplacení úroků z dluhu? Nic...
A zvažte dopad demografie - doposud Japonci kupovali vládní dluhopisy jako formu spoření na penzi (lidi jsou evidentně stejně hloupí všude na světě). Ale nyní mladí a produktivní ubývají a staří dluhopisy nekupují, ale naopak prodávají, aby v penzi měli na živobytí. Kdyby ty dluhopisy tedy nekupoval stát za čerstvě natištěné JPY, poptávka by klesala, výnosy stoupaly a na úroky by nestačily ani všechny vybrané daně.

Abe tedy ekonomiku nezachraňuje. Stejně jako politici v EU/USA nic neřeší, jen se snaží prodloužit si tu hostinu, recepce, limuzíny, ceremoniály, přehlídky a další výhody moci, aspoň ještě o chvíli.

Sledujme JP, je to (v dluhu a demografii) předskokan EU (EU má zase větší nezaměstnanost a více lidí v neproduktivním erárním sektoru).

Nahlásit

-
0
+